Cara Menutup Permainan pada PS5

85

Jika anda bermain PS5 anda dengan kerap, anda mungkin mengalami masalah menutup permainan anda. Walaupun intuitif dan tidak jauh berbeza daripada PS4, konsol yang lebih baharu ini berbeza apabila ia melibatkan pilihan seperti menutup permainan.

Cara Menutup Permainan pada PS5

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara menutup permainan dan apl pada PS5.

Cara Menutup Permainan pada PS5

Sebelum kita menyelami langkah-langkah, perlu diingat bahawa PS5 akan sentiasa menutup apl dan permainan yang berjalan di latar belakang secara automatik apabila anda mematikan konsol anda. Walau bagaimanapun, jika anda membenarkan konsol melakukan ini berulang kali, terdapat kemungkinan pepijat akan muncul, membekukan permainan anda.

Ia juga penting untuk menutup apl yang berjalan di latar belakang semasa anda bermain permainan pada PS5 anda. Ini memastikan konsol berjalan lancar dan bebas lag. Sebagai contoh, anda boleh bermain permainan dengan apl seperti Netflix bermain di latar belakang. Pereka bentuk menambahkan ciri ini untuk kemudahan penggunaan untuk menogol antara apl.

Malangnya, ini juga boleh menjejaskan prestasi secara negatif.

Begini cara anda menutup permainan pada PS5 anda:

 1. Tekan dan tahan butang PlayStation pada pengawal anda untuk mengakses Pusat Kawalan.
 2. Dalam Pusat Kawalan, pilih “Penukar” untuk melihat senarai semua permainan dan aplikasi yang berjalan di latar belakang.
 3. Cari permainan yang ingin anda matikan dalam senarai dan pilihnya.
 4. Anda akan mempunyai tiga pilihan. Pilih “Tutup Permainan” untuk mengesahkan keputusan anda untuk menutup permainan.
 5. Permainan kini akan ditutup dan anda akan dibawa kembali ke Skrin Utama. Tunggu permainan ditutup sepenuhnya dan berhenti berjalan di latar belakang sebelum memulakan permainan atau aplikasi lain.

Kadangkala, PS5 anda akan mematikan apl dan permainan yang berbeza secara automatik di latar belakang. Ini berlaku apabila anda mematikan PS5 anda, melancarkan permainan berbeza daripada skrin utama anda atau menggunakan fungsi penukar untuk bertukar antara permainan yang berbeza.

Tetapi jika anda keluar dari permainan dengan kembali ke skrin utama, PS5 tidak akan menutupnya. Oleh itu, inilah masa yang sesuai untuk menggunakan langkah di atas.

Cara Menyahbekukan PS5 Anda

Mempunyai terlalu banyak permainan dan apl media di latar belakang akan menjadikan PS5 anda membeku. Jangan risau, ada penyelesaian untuk masalah ini.

 1. Mulakan semula konsol dengan menekan dan menahan butang kuasa. PS5 anda sepatutnya berbunyi bip dua kali.
 2. Tunggu seketika untuk sistem ditutup sepenuhnya sebelum cuba memulakannya semula.
 3. Jika memulakan semula konsol tidak berfungsi, cuba tutup permainan atau aplikasi dengan mengikut langkah yang dinyatakan di atas.

Dalam kebanyakan kes, sama ada memulakan semula PS5 anda atau menutup permainan akan menyahbekukan PS5 anda. Jika tidak, masih terdapat beberapa langkah tambahan yang boleh anda ambil.

Langkah Tambahan untuk Menyahbekukan PS5 Anda

Walaupun PS5 anda masih beku, semuanya tidak hilang. Anda telah memulakan semula sistem dan cuba menutup permainan di latar belakang, jadi bagaimana sekarang?

 1. Mulakan dengan menyemak kemas kini sistem. Pergi ke menu tetapan, pilih “Sistem” dan kemudian “Kemas kini Perisian Sistem.” Sebarang kemas kini yang tersedia akan dipaparkan untuk anda muat turun dan pasang.
 2. Anda boleh cuba memasang semula permainan anda dengan menavigasi ke permainan pada “Skrin Utama Permainan.” Anda kemudian memilih butang pilihan sebelum memadamnya. Selepas ini, pasang semula permainan anda.

Cara Membina Semula Pangkalan Data PS5 Anda

Dalam kes pembekuan berterusan dengan banyak permainan, Sony mengesyorkan membina semula pangkalan data sistem anda. Ini mengimbas pemacu dan mencipta pangkalan data baharu untuk semua kandungan anda. Ini mungkin memakan masa bergantung pada jumlah data yang anda miliki.

 1. Sambungkan Pengawal Anda ke PS5 Anda. Sambungkan pengawal wayarles DualSense anda ke PS5 anda menggunakan kabel USB.
 2. Hidupkan PS5 anda dengan menekan butang kuasa pada PS5 anda. Sistem anda sepatutnya berada dalam “Mod Selamat”.
 3. Pilih “Bina Semula Pangkalan Data.” Dalam Mod Selamat, gunakan D-pad pada pengawal anda untuk memilihnya.
 4. Proses pembinaan semula mungkin mengambil masa beberapa minit untuk diselesaikan, bergantung pada jumlah data pada PS5 anda. Tunggu proses selesai, dan kemudian mulakan semula PS5 anda.

Kami juga mengesyorkan agar anda membuat sandaran data penting ke peranti storan luaran atau awan. Ini hanyalah langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan sebarang rasuah data.

Soalan Lazim

Adakah dengan membina semula pangkalan data PS5 saya akan memadamkan kemajuan permainan saya?

Membina semula pangkalan data PS5 anda tidak seharusnya memadamkan sebarang data atau kemajuan anda. Ia menjadikan konsol lebih responsif dan mengimbas pemacu anda untuk mendapatkan pangkalan data baharu. Melainkan memori anda rosak, kemajuan, permainan, data dan tetapan anda yang disimpan haruslah utuh.

Adakah saya perlu menetapkan semula kilang PS5 saya?

Tetapan semula kilang ialah sesuatu yang kami cadangkan hanya dalam situasi yang melampau. Tetapan semula kilang ialah pilihan yang baik apabila anda ingin menjual PS5 anda. Ia akan memulihkannya kepada tetapan lalai. Ini bermakna semua maklumat peribadi akan dipadamkan daripada memori konsol.

Pada titik manakah saya harus menghubungi Sony?

Jika semua kaedah di atas gagal dan permainan anda masih beku, anda boleh menghubungi Sony untuk membantu anda menyelesaikan isu tersebut. Sony mengesyorkan anda menyediakan nombor siri PS5 dan maklumat pembelian anda apabila anda menghubungi mereka untuk mendapatkan bantuan.

Tutup Permainan Anda untuk Bermain dengan Lancar

Menutup semua permainan dan apl anda berguna untuk memastikan prestasi PS5. Kadangkala membiarkan terlalu banyak apl terbuka di latar belakang boleh menyebabkan pembekuan dan ketinggalan. Nasib baik, terdapat cara untuk memastikan PS5 anda berjalan lancar tanpa apl berjalan di latar belakang.

Adakah anda menghadapi masalah menutup permainan pada PS5 anda? Adakah anda menggunakan mana-mana petua yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.