Cara Menyahaktifkan Akaun Facebook Anda

42

Facebook ialah tempat yang bagus untuk berinteraksi dengan rakan dan keluarga. Walau bagaimanapun, kadangkala, anda mungkin mahu mencabut plag daripada media sosial dan menyahaktifkan akaun anda. Nasib baik, anda boleh menutup akaun Facebook anda secara kekal dengan mengikuti beberapa langkah mudah.

Cara Menyahaktifkan Akaun Facebook Anda

Artikel di bawah akan menerangkan cara untuk menyahaktifkan akaun Facebook anda.

Cara Menyahaktifkan Akaun Facebook Anda Menggunakan Pusat Akaun Meta

Anda boleh menggunakan Pusat Akaun Meta untuk memadam atau menyahaktifkan akaun Facebook anda dengan cepat.

  1. Log masuk ke akaun Facebook anda pada peranti anda.
  2. Klik pada gambar profil anda yang terletak di sudut kanan atas.
  3. Pergi ke Tetapan & privasi. Kemudian pilih Tetapan.
    Pilihan Tetapan pada tapak web Facebook.
  4. Klik pada Pusat Akaun dari bahagian atas sebelah kiri menu tetapan.
    Pilihan Pusat Akaun Meta di laman web Facebook.
  5. Pilih Butiran peribadi dari bawah Tetapan akaun.
  6. Pilih Pemilikan dan kawalan Akaun.
  7. Klik pada pilihan Nyahaktifkan atau pemadaman dari kotak dialog yang muncul.
  8. Tuding ke atas dan klik pada profil yang anda ingin nyahaktifkan.
  9. Pilih pilihan untuk menyahaktifkan akaun anda.
    Pilihan Nyahaktifkan akaun dalam Pusat Akaun Meta.
  10. Pilih untuk meneruskan, dan selepas itu, ikut langkah untuk pengesahan.

Jika anda tidak pasti sama ada untuk menyahaktifkan akaun anda, anda boleh mempertimbangkan untuk menjadikan profil Facebook anda peribadi. Ini akan menyembunyikan profil anda sambil masih memberi anda kelonggaran untuk menyemak imbas platform media sosial.

Cara Menyahaktifkan Akaun Facebook Anda Menggunakan Kaedah Lama

Ikuti langkah ini jika anda masih menggunakan versi Facebook yang lebih lama:

  1. Pergi ke gambar profil anda di penjuru kanan sebelah atas Facebook.
  2. Klik pilihan Tetapan & privasi, dan kemudian klik pilihan Tetapan.
  3. Pilih Privasi disebelah kiri. Kemudian klik pilihan untuk maklumat anda di Facebook.
  4. Pilih pilihan untuk menyahaktifkan atau memadam akaun anda.
    Pilihan Nyahaktifkan dan pemadaman di tapak web Facebook.
  5. Klik pada Nyahaktifkan Akaunkemudian pilih pilihan untuk terus menyahaktifkan, dan ikut arahan untuk mengesahkan.

Perkara yang Perlu Tahu Mengenai Menyahaktifkan Akaun Facebook Anda

Facebook memberi anda dua pilihan untuk memutuskan sambungan daripada platform. Anda boleh menyahaktifkan akaun anda, yang bersifat sementara. Atau, anda boleh memadamkan akaun anda secara kekal.

Bahagian berikut akan merangkumi perkara yang berlaku apabila anda menyahaktifkan akaun Facebook anda.

Penyahaktifan Akaun Facebook dan Halaman Facebook

  • Anda boleh mengaktifkan semula akaun pada bila-bila masa anda mahu.
  • Sehingga akaun Facebook anda diaktifkan semula, anda tidak boleh menggunakannya untuk mengakses produk Oculus anda.
  • Orang tidak dapat melihat garis masa anda dan mereka juga tidak akan dapat mencari profil anda.
  • Akan ada beberapa maklumat yang akan kekal kelihatan, seperti mesej yang anda hantar.
  • Rakan anda masih boleh melihat nama anda pada senarai rakan mereka.
  • Jika anda pemilik tunggal atau pentadbir halaman Facebook, halaman itu akan dinyahaktifkan juga. Orang tidak akan dapat melihat halaman anda atau mencarinya. Jika anda masih mahu halaman anda kelihatan selepas menyahaktifkan akaun anda, anda perlu memberi orang lain kawalan penuh ke atasnya. Dengan cara ini, akaun anda akan dinyahaktifkan, tetapi bukan halaman anda. Jika anda satu-satunya orang yang mempunyai akses kepada halaman tersebut, anda boleh mengaktifkan semula halaman tersebut selepas mendayakan semula akaun Facebook anda.
  • Jika anda log masuk ke Messenger dan menyahaktifkan akaun Facebook anda, apl itu akan kekal aktif.

Facebook Messenger

Inilah yang berlaku kepada Facebook Messenger apabila anda menyahaktifkan akaun anda buat sementara waktu.

  • Anda masih boleh bersembang dengan rakan Facebook anda di Messenger.
  • Gambar paparan anda di Facebook akan kekal kelihatan untuk dilihat oleh rakan anda dalam sembang anda di Messenger.
  • Pengguna Facebook lain boleh mencari akaun anda dalam apl Messenger dan menghantar mesej kepada anda.

Nasib baik, anda boleh mendapatkan semula Mesej Facebook anda apabila anda mengaktifkan semula akaun anda. Tetapi anda juga boleh mengambil langkah untuk memulihkan mesej Facebook yang dipadamkan.

Pemadaman Akaun Facebook

Jika anda tidak mahu lagi akaun Facebook anda, anda boleh memadamkannya secara kekal. Sudah tentu, adalah lebih baik untuk memahami perkara yang berlaku kepada akaun anda apabila anda melakukannya. Inilah yang berlaku apabila anda memadamkan akaun Facebook anda secara kekal:

  • Anda tidak boleh mendapatkan semula akses sama sekali setelah anda memadamkan akaun anda.
  • Facebook menangguhkan pemadaman akaun selama beberapa hari selepas anda memilih untuk memadamkannya. Jika anda log masuk semula ke akaun anda pada masa ini, permintaan pemadaman dibatalkan secara automatik. Jika anda masih mahu memadamkan akaun anda, anda mesti mengulangi langkah untuk memastikan pemadaman.
  • Maklumat seperti sejarah mesej anda masih akan tersedia kepada rakan anda selepas anda memadamkan akaun anda, kerana maklumat ini tidak disimpan dalam akaun anda.
  • Jika anda menggunakan akaun Facebook anda untuk log masuk ke akaun Oculus anda, maka pemadaman akaun Facebook anda juga akan memadamkan maklumat Oculus anda. Maklumat ini termasuk pencapaian apl, pembelian dan kredit kedai sedia ada.

Anda boleh memadamkan akaun Facebook anda tanpa kata laluannya, tetapi proses ini melibatkan memulihkan kata laluan terlebih dahulu.

Meninggalkan Facebook Di Belakang

Adalah mudah untuk melihat bahawa penting untuk menjalani kehidupan dalam talian yang sihat dan seimbang supaya anda tidak mengalami keletihan. Menyahaktifkan akaun Facebook anda boleh berfaedah untuk mengekalkan baki ini. Mujurlah, prosesnya agak mudah, dan anda sentiasa boleh mengaktifkan semula akaun anda jika dan apabila anda berasa bersedia untuk menyelami semula dunia media sosial yang dipotong dan teras.

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh mengaktifkan semula akaun saya?

Setelah akaun anda dinyahaktifkan, anda boleh mengaktifkannya semula pada bila-bila masa anda mahu. Anda perlu log masuk semula ke akaun Facebook anda atau dengan menggunakan maklumat akaun anda untuk Facebook log masuk di tempat lain. Untuk mengaktifkan semula, anda perlu mempunyai maklumat ke nombor mudah alih atau alamat e-mel yang disimpan pada maklumat log masuk anda untuk membuat kesimpulan pengaktifan semula.

Apakah perbezaan antara menyahaktifkan dan memadam akaun Facebook?

Menyahaktifkan akaun Facebook adalah sementara. Anda boleh mengaktifkannya semula kemudian dan menyambung dari tempat anda berhenti. Memadamkan akaun Facebook, sebaliknya, bermakna anda menutup akaun anda secara kekal dan Facebook akan mengalih keluar semua data Facebook anda dalam masa 30 hari.