Cara Menyahkaburkan Foto atau Imej

118

Semua orang melakukannya; anda mengambil gambar hebat anak anda melakukan sesuatu yang menarik atau gambar produk yang sempurna untuk penyenaraian eBay anda, dan kemudian, apabila anda menelitinya, semuanya kabur! Bukan masalah besar jika anda perasan dengan segera kerana anda boleh mengambil gambar lain. Tetapi bagaimana jika anda mengambil masa yang lebih lama untuk menyemak dan tiada cara untuk mengambil semula syot?

Cara Menyahkaburkan Foto atau Imej

Kadang-kadang anda hanya mempunyai satu peluang untuk mendapatkan gambar yang sempurna itu. Kehilangan peluang itu boleh menjadi sedikit mengecewakan. Teruskan membaca untuk mengetahui cara menyahkaburkan foto menggunakan pelbagai kaedah dan perisian.

Cara Menajamkan Foto Kabur - 5 Cara Mengedit Imej Kabur

Untuk menyahkaburkan foto atau imej, anda boleh menggunakan pelbagai alatan dan perisian dalam talian, termasuk Photoshop, GIMP, Paint.net dan banyak lagi.

Mari lihat apakah pilihan anda dan cara menggunakannya.

Nota: Tidak kira apa alat yang anda gunakan, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuat salinan sandaran fail imej yang akan anda gunakan! Anda tidak mahu berakhir dengan sesuatu yang lebih buruk daripada yang asal.

Menyahkaburkan Foto atau Imej menggunakan Photoshop

Photoshop mempunyai beberapa alat yang boleh anda gunakan untuk menyahkaburkan imej. Terdapat tiga cara biasa untuk mencapai imej yang lebih tajam daripada gambar kabur.

Photoshop

Betulkan kabur menggunakan Elemen Photoshop:

 1. Buka imej anda dalam Elemen Photoshop.
 2. Pilih menu Penapis dan kemudian Tingkatkan.
 3. Pilih Unsharp Mask.
 4. Laraskan kedua-dua Jejari dan Jumlah sehingga imej anda tajam.

Ini memerlukan sedikit pelarasan untuk menjadi betul, tetapi ia berfungsi dengan baik.

Betulkan kabur hanya menggunakan Photoshop:

 1. Buka imej anda dalam Photoshop.
 2. Salin lapisan latar belakang dan pilihnya.

 3. Pilih Penapis, Lain-lain dan Lulus Tinggi dan tetapkannya kepada 10%.
 4. Tetapkan mod campuran untuk lapisan kepada cahaya keras dan laraskan kelegapan sehingga imej jelas.

Jika anda menggunakan versi Photoshop yang lebih baharu, anda juga boleh menggunakan pengurangan goncangan kamera untuk mengurangkan kekaburan dalam imej:

 1. Buka imej anda dalam Photoshop.
 2. Pilih Penapis, Tajam dan Pengurangan Goncang.
 3. Benarkan Photoshop menjalankan keajaibannya dan pratonton perbezaannya.

Pilihan terakhir ini membolehkan Photoshop melakukan semua kerja. Tiada input pengguna diperlukan. Selagi anda telah mendayakan pratonton, anda harus melihat imej sebelum dan selepas bersebelahan.

Menyahkaburkan Foto atau Imej menggunakan Editor Imej GIMP

Jika anda tidak mempunyai Photoshop, atau anda tidak mahu membayar untuk program, anda boleh menggunakan editor imej percuma GIMP. Ia adalah program yang sangat baik yang boleh melakukan banyak perkara yang sama seperti perkhidmatan berbayar seperti Photoshop.

Terdapat sedikit keluk pembelajaran, tetapi GIMP ialah penyunting imej yang begitu berkuasa, menjadikannya berbaloi dengan usaha untuk belajar.

Berikut ialah cara untuk menyahkaburkan imej menggunakan GIMP:

 1. Buka imej dalam GIMP.
 2. Pilih Kabur/Tajam daripada Kotak Alat.
 3. Pilih Tajam dan seret tetikus anda ke atas imej untuk menajamkan semuanya, atau pilih bahagian untuk mengasah hanya sebahagian daripadanya.

Semasa anda memilih bahagian imej untuk diasah, GIMP secara automatik melakukan kerjanya. Anda sepatutnya melihat imej itu menajam secara dinamik semasa anda menggerakkan tetikus anda.

Menyahkaburkan Foto atau Imej menggunakan Paint.net

Paint.net ialah satu lagi alat penyuntingan imej percuma yang boleh mencapai banyak perkara tanpa kos. Mengasah bukanlah salah satu sut yang kuat, jadi jika anda sedang mencari alat percuma, Gimp mungkin pilihan yang lebih baik. Namun, Paint.net melakukan kerja yang boleh dipercayai untuk mengurangkan kabur dalam imej.

Berikut ialah cara untuk menyahkaburkan imej menggunakan Paint.net:

 1. Buka imej dalam Paint.net.
 2. Pilih Kesan, Gambar dan Tajam.
 3. Gerakkan peluncur dalam tetingkap timbul Sharpen ke tahap yang anda gembira.
 4. Pilih OK dan simpan.

Alat Sharpen mungkin memperkenalkan hingar pada imej, yang mungkin anda boleh kurangkan dengan menggunakan Kesan dan Pengurangan Bunyi.

Menyahkaburkan Foto atau Imej menggunakan Snapseed

Snapseed ialah apl daripada Google yang berfungsi pada kedua-duanya Android dan iPhone. Ia adalah penuh penyunting imej yang berfungsi pada kebanyakan peranti baharu dan mempunyai set ciri penuh. Satu perkara yang dilakukan dengan baik oleh Snapseed ialah menajamkan imej.

Snapseed

Inilah cara anda menyelesaikannya dalam Snapseed:

 1. Buka imej anda dalam Snapseed.
 2. Pilih pilihan menu Butiran.
 3. Pilih Sharpen atau Structure, kemudian sama ada nyahkabur atau tunjukkan butiran lanjut.

Kedua-dua Sharpen dan Structure bergabung untuk membuat banyak perbezaan kepada imej yang kabur. Biasanya, sebaiknya gunakan Sharpen dahulu untuk mengalih keluar sebanyak mungkin kabur dan kemudian gunakan Structure untuk mengembalikan butiran.

Ini akan mengambil sedikit percubaan dan kesilapan sehingga anda mendapat tahap mengikut keinginan anda, tetapi sebaik sahaja anda melakukannya, imej anda harus jelas dan sedia untuk digunakan.

Alat Dalam Talian Lain untuk Menyahkaburkan Foto atau Imej

Terdapat dua alat dalam talian terkenal lain yang bagus untuk meningkatkan kualiti imej.

Satu adalah Fotor, yang merupakan set alatan dalam talian yang berkuasa yang boleh melakukan banyak perkara. Yang lain ialah Tajam Fotoyang melakukan apa yang dimaksudkan oleh namanya.

Fotor ialah suite penyuntingan foto yang hebat yang menawarkan pelbagai alat penyuntingan foto percuma dari dalam tapak web. Terdapat juga alat Pro dengan kos, tetapi bagi kebanyakan kita, alat percuma sudah mencukupi. Alat itu sendiri dilabelkan sebagai menambahkan kabur artistik pada imej, tetapi dengan menggunakannya dan kemudian mengecilkan kabur, anda boleh menggunakannya sebagai pengasah.

 • Gunakan alat Asas dalam menu kiri, kemudian Asas dalam menu kiri kedua. Terdapat peluncur Sharpen di sana untuk menyahkaburkan gambar anda.

Photo Sharpen adalah teknologi yang lebih rendah dan berfungsi untuk anda. Ia menggunakan algoritma untuk menajamkan imej. Anda memuat naik imej anda dan pilih butang Tajam; kemudian laman web melakukan selebihnya. Ia kemudian akan menunjukkan kepada anda imej yang lebih tajam sebagai hasilnya. Anda tidak boleh menala keputusan, tetapi tapak melakukan kerja yang cukup baik untuk mengurangkan kabur.

Fikiran Akhir

Ini hanyalah beberapa cara untuk nyahkaburkan gambar. Dengan peningkatan teknologi baharu dan banyak kamera serta peranti berkuasa, terdapat banyak lagi cara untuk membetulkan foto di hujung jari anda.

Adakah anda tahu cara lain untuk menyahkaburkan imej? Beritahu kami tentang mereka di bawah dalam ulasan jika anda melakukannya!