Cara Menyalin Fail Dari PC Windows ke Linux

62

Pernahkah anda memutuskan untuk menukar sistem pengendalian pilihan anda? Jika jawapan anda ya, anda mungkin perlu belajar cara menyalin fail dari PC Windows ke Linux. Membuat perubahan mungkin kelihatan menakutkan pada mulanya, tetapi anda akan menjadi profesional sebaik sahaja anda melepasi persediaan awal.

Cara Menyalin Fail Dari PC Windows ke Linux

Walaupun menyalin fail dari satu program ke program lain agak mudah, anda masih perlu belajar cara melakukannya dengan betul. Teruskan membaca untuk mengetahui pilihan pemindahan fail anda yang berbeza.

Cara Memindahkan Fail Dari Windows ke Linux

Untuk memindahkan fail anda dari satu sistem pengendalian ke yang lain, anda mesti memilih kaedah yang paling sesuai untuk anda. Berikut adalah empat kaedah yang boleh anda pilih:

 • Menggunakan perkhidmatan komunikasi rangkaian luaran (SSH atau Secure Shell)
 • Menggunakan Protokol Pemindahan Fail (FTP)
 • Menggunakan perisian penyegerakan
 • Menggunakan mesin maya Linux

Ketahui butiran untuk setiap kaedah dalam bahagian di bawah.

Salin Data Dari PC Windows ke Linux Dengan SSH

Secure Shell (SSH) ialah protokol rangkaian khusus yang menawarkan pengguna akses selamat kepada peranti lain. Oleh itu, langkah pertama anda dengan kaedah ini ialah mendayakan SSH pada peranti Linux anda. Sebaik sahaja anda melakukan ini, anda akan dapat menyalin fail anda melalui baris arahan dari Windows ke Linux.

Cara Menyediakan Pelayan SSH pada Linux

 1. Anda perlu membuka terminal dan mengemas kini sistem pengendalian anda.
 2. Pasang pelayan SSH melalui OpenSSH pelayan. Pelayan ini membolehkan anda menghapuskan semua potensi ancaman kepada data anda.
 3. Semasa anda menunggu pelayan SSH untuk menyelesaikan pemasangan, anda boleh memastikan bahawa pelayan OpenSSH berjalan dengan betul menggunakan status SSH perkhidmatan Sudo.
 4. Pasang klien SSH seperti PuTTY. Ini adalah aplikasi pemindahan fail percuma sepenuhnya antara rangkaian yang berbeza, tetapi ia tidak boleh berfungsi tanpa PSCP atau alat klien salinan selamat PuTTY.
 5. Muat turun dan simpan fail pcp.exe pada pemacu Windows C:\ anda.
 6. Salin fail anda dari Windows ke Linux dengan kod berikut:
  c:\pscp c:
  ome\path\to\a\file.txt [email protected]:\home\user
  ome\path
  ewname.txt

Ambil perhatian bahawa anda perlu memasukkan kata laluan komputer Linux anda sebelum pemindahan fail bermula.

Salin Data Dari PC Windows ke Linux Dengan FTP

Protokol Pemindahan Fail (FTP) ialah satu lagi cara terbaik untuk menyalin data anda daripada Windows ke Linux. Ramai mungkin mendapati kaedah ini lebih mudah diurus kerana anda tidak perlu menaip sebarang arahan. Semak pelayan Linux anda dan pastikan ia berfungsi dan berjalan untuk pendekatan ini. Selain itu, anda memerlukan aplikasi seperti FileZilla untuk memindahkan dengan FTP.

 1. Jalankan aplikasi FileZilla.
 2. Buka “Pengurus Tapak”.
 3. Buat “Tapak Baharu.”
 4. Tukar kepada protokol “SFTP”.
 5. Masukkan alamat IP sasaran ke dalam bahagian “Hos”.
 6. Tambahkan nama pengguna dan kata laluan anda.
 7. Tukar kepada “Biasa” untuk jenis “Logon”.
 8. Tekan “Sambung.”

Selepas ini, anda akan dapat menggunakan aplikasi FTP untuk memindahkan fail anda dari satu pelayan ke pelayan yang lain.

Salin Data Dari PC Windows ke Linux Dengan Perisian Penyegerakan

Menggunakan program penyegerakan fail untuk menyalin fail anda dari Windows ke Linux ialah pilihan lain. Biasanya, program ini menguruskan sambungan antara dua peranti atau sistem melalui kunci yang disulitkan. Terdapat dua aplikasi hebat yang boleh anda gunakan untuk kaedah ini:

 • Penyegerakan Resilio – Walaupun aplikasi ini menawarkan versi berbayar, pilihan percuma akan melakukan kerja.
 • SyncThing – Aplikasi ini menawarkan perkhidmatan yang sama seperti yang sebelumnya, tetapi ia adalah 100% percuma.

Sama ada anda memilih pilihan pertama atau kedua, cara ia berfungsi adalah sama. Selepas anda memasang apl yang anda inginkan pada Windows dan memilih folder penyegerakan, anda akan dapat mencipta kunci yang diperlukan. Semasa anda menyediakannya pada Linux, data anda akan mula disegerakkan antara kedua-dua sistem.

Salin Data Dari PC Windows ke Linux Dengan Mesin Maya Linux

Anda tidak memerlukan PC yang berasingan sepenuhnya untuk memindahkan data. Terdapat cara untuk menyalin fail anda dari Windows ke Linux dengan menjalankan salah satu sistem anda, sama ada Windows atau Linux, pada mesin maya. Ini akan membolehkan anda menjalankan sistem lain dalam tetingkap apl dan menggunakannya sebagai komputer lain.

Untuk menggabungkan dua sistem anda menjadi satu komputer, anda memerlukan bantuan perisian tambahan. Salah satu yang paling biasa ialah Oracle VM VirtualBox. Platform ini membolehkan penggunanya bekerja secara aktif dengan beberapa sistem pengendalian dalam satu peranti.

Cara Menyediakan Platform VirtualBox

 1. Pasangkan VirtualBox Platform Penambahan Tetamu.
 2. Pilih “Mula Tanpa Kepala” selepas mengklik pada “Mula” (ikon anak panah hijau).
 3. Cari “Folder Kongsi” dalam “Tetapan.”
 4. Pilih pilihan “Folder Mesin”.
 5. Tambahkan folder kongsi dengan mengklik pada simbol “+” di penjuru kanan sebelah atas tetingkap.
 6. Pilih “Laluan Folder” daripada direktori dan nama.
 7. Pastikan folder kongsi tersedia apabila anda menjalankan VM. Untuk mencapai ini, tandai kotak “Auto lekap” sebelum mengesahkan pilihan anda.
 8. Klik butang “OK”.
 9. But semula sistem “Mesin Maya” anda, dan persediaan akan sedia untuk digunakan.

Kini anda boleh menyalin fail anda antara PC hos (Windows) dan sistem tetamu (Linux) atau sebaliknya.

Pindahkan Data Dengan Keyakinan

Bahagian paling penting dalam mempelajari cara menyalin fail dari PC Windows ke Linux ialah mengekalkan minda terbuka. Jika anda tidak biasa dengan salah satu daripada dua sistem pengendalian, ia akan mengambil sedikit masa untuk mengetahui cara mengurus pemindahan fail antara kedua-duanya.

Salah satu cara terbaik untuk memindahkan fail anda adalah dengan mencuba semua kaedah yang disebutkan di atas. Anda akan menolak yang tidak sesuai untuk anda dan mencari yang anda suka. Akhirnya, anda akan dapat menyelaraskan proses menggunakan kaedah yang sesuai untuk anda.

Kaedah manakah yang anda cuba setakat ini, dan yang manakah paling mudah untuk anda? Kongsi pengalaman anda dalam komen di bawah.