Cara Menyambung Bluetooth ke TV TCL

46

Banyak TV TCL moden dilengkapi dengan sambungan Bluetooth. Ini memberi pengguna peluang untuk menyambungkan rangkaian aksesori berdaya Bluetooth, seperti set kepala wayarles, pembesar suara, atau juga pengawal permainan video. Walau bagaimanapun, jika anda belum melakukannya sebelum ini, menyambungkan peranti untuk kali pertama mungkin kelihatan sukar.

Cara Menyambung Bluetooth ke TV TCL

Panduan ini akan menunjukkan kepada anda dengan tepat cara menyambungkan alat Bluetooth ke TV TCL.

Cara Menambah Peranti Bluetooth pada TV Android TCL

Sama ada anda ingin menyambungkan papan kekunci wayarles, pad permainan atau pembesar suara ke TV TCL anda, prosesnya biasanya cepat dan mudah. Berikut ialah langkah-langkah yang perlu diikuti, selagi anda mempunyai TV TCL yang agak terkini dengan sistem pengendalian Android:

 1. Tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh anda.
 2. Pergi ke menu “Tetapan”.
 3. Cari “Jauh Jauh dan Aksesori” dalam “Tetapan” dan pilihnya.
 4. Klik pada “Tambah Aksesori.”
 5. TV anda akan mencari peranti berdaya Bluetooth tempatan dan memaparkannya dalam senarai. Pastikan peranti anda dihidupkan dan pastikan Bluetooth didayakan supaya TV dapat mengesannya.
 6. Cari peranti anda dalam senarai dan pilihnya, menggunakan anak panah dan butang “OK” pada alat kawalan jauh.
 7. Biasanya, peranti akan bersambung secara automatik ke TV. Walau bagaimanapun, bergantung pada peranti, anda juga mungkin perlu menaip kod berpasangan untuk memuktamadkan sambungan.

Cara Menambah Peranti Bluetooth pada TV TCL Lama

Kaedah di atas sepatutnya berfungsi untuk kebanyakan unit TV TCL. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai TV yang lebih lama, proses sambungan Bluetooth mungkin sedikit berbeza.

 1. Tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh.
 2. Cari dan pilih menu “Tetapan”.
 3. Klik pada “Pengawal dan peranti Bluetooth.”
 4. Anda kemudiannya boleh memilih daripada senarai jenis peranti yang berbeza, seperti “Pengawal Permainan,” “Kawalan Jauh Amazon Fire TV” atau “Peranti Bluetooth Lain.”
 5. Pilih peranti yang ingin anda tambahkan dan pastikan peranti anda berada dalam mod berpasangan supaya ia boleh bersambung dengan TV.

Cara Menambah Peranti Bluetooth pada TV TCL Roku

Jika TV TCL anda berjalan pada Roku OS, bukannya Android, proses berpasangan Bluetooth sedikit berbeza. Sesetengah peranti mungkin tidak berfungsi dengan model Roku, tetapi anda boleh mengikuti langkah di bawah untuk cuba memasangkan peranti seperti telefon atau set kepala.

 1. Tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh TCL Roku anda.
 2. Cari menu “Tetapan”.
 3. Klik pada “Jauh & Peranti.”
 4. Pastikan Bluetooth dihidupkan untuk peranti yang ingin anda sambungkan.
 5. Tunggu sehingga TV mengesan peranti anda dan memaparkannya dalam senarai peranti Bluetooth tempatan. Sebaik sahaja ia muncul, anda boleh memilihnya.
 6. Jika peranti tidak muncul dalam senarai, klik pada “Tambah peranti” dan ikut arahan pada skrin untuk disambungkan.

Penyelesaian masalah untuk Sambungan Bluetooth TCL

Biasanya, proses untuk menyambungkan peranti Bluetooth ke TV TCL adalah pantas dan lancar. Walau bagaimanapun, anda mungkin menghadapi beberapa isu semasa memasangkan peranti buat kali pertama atau menggunakan peranti Bluetooth anda dengan TV. Berikut ialah beberapa cara biasa untuk membetulkan sambungan Bluetooth yang rosak.

Pastikan Mod Berpasangan Didayakan

Jika peranti Bluetooth anda tidak muncul dalam senarai peranti yang tersedia, ia mungkin tidak dihidupkan dengan betul atau berada dalam mod berpasangan. Banyak peranti Bluetooth mempunyai butang kecil yang mungkin anda perlu tekan dan tahan untuk mengaktifkan mod berpasangan.

Sahkan bahawa peranti anda dihidupkan dan mempunyai bateri yang mencukupi. Dan pastikan anda memasukkannya ke dalam mod berpasangan. Rujuk manual pengguna peranti anda jika anda tidak pasti cara memasuki mod berpasangan.

Kitar Kuasa Peranti Anda

Jika peranti anda masih tidak dapat bersambung, walaupun dengan mod berpasangan didayakan dan tiada masalah yang jelas, peranti itu mungkin memerlukan kitaran kuasa yang cepat. Ini adalah apabila anda mematikan peranti anda dan kemudian menghidupkan semula untuk but semula dengan berkesan dan menyelesaikan sebarang pepijat atau isu kecil.

 • Matikan peranti anda.
 • Tunggu sekejap.
 • Hidupkan semula dan masukkan mod berpasangan.

Kitaran Kuasa TV Anda

Terdapat juga kemungkinan peranti anda baik, tetapi TV anda menghadapi masalah. Dalam kes itu, anda mungkin mahu melakukan kitaran kuasa pantas TV TCL.

 • Tutup TV.
 • Cabut plagnya.
 • Tunggu seminit penuh.
 • Tekan dan tahan butang kuasa TV selama beberapa saat. Ini mengalirkan sebarang sisa kuasa.
 • Palamkan unit semula dan hidupkannya. Kemudian cuba sambung semula.

Pastikan Sambungan Tidak Disekat

Bluetooth tidak mempunyai julat panjang yang sama seperti Wi-Fi. Jadi, apabila memasangkan peranti melalui Bluetooth, anda memerlukan peranti itu berada agak rapat, di dalam bilik yang sama. Ia juga membantu untuk memastikan bahawa tiada sebarang halangan atau sekatan antara peranti dan TV.

Semasa proses berpasangan, cuba pastikan peranti anda berada sedekat mungkin dengan TV. Ini akan membantu mengekalkan sambungan yang kukuh. Pastikan tiada apa-apa yang menghalang, seperti perabot besar yang boleh menghalang isyarat.

Pastikan Peranti Anda Tidak Disambungkan kepada Sesuatu yang Lain

Satu masalah terakhir yang boleh mengganggu proses sambungan ialah jika peranti Bluetooth anda sudah disambungkan kepada sesuatu yang lain. Sebagai contoh, anda mungkin telah menyambungkan set kepala wayarles anda ke PC anda pada masa lalu dan kini mahu menyambungkannya ke TV.

Apabila anda menghidupkan set kepala, ia mungkin bersambung secara automatik dengan PC, jadi ia tidak akan muncul dalam senarai peranti yang tersedia pada TV anda. Biasanya, anda boleh membetulkannya dengan hanya memasukkan mod berpasangan. Jika tidak, anda mungkin perlu mematikan sementara mana-mana peranti lain yang alat Bluetooth anda disambungkan.

Soalan Lazim

Apakah jenis peranti yang boleh saya sambungkan melalui Bluetooth?

Bergantung pada umur, model dan sistem pengendalian TV TCL anda, anda mungkin boleh menyambungkan pelbagai jenis peranti Bluetooth. Ini termasuk pembesar suara Bluetooth untuk menikmati audio yang lebih baik dengan filem dan rancangan TV, set kepala wayarles dan pengawal permainan video. Selalunya mungkin untuk menyambungkan papan kekunci dan tetikus wayarles ke TV anda untuk membantu menavigasi menu dengan lebih cepat dan mudah.

Bagaimana jika saya tidak menemui pilihan Bluetooth dalam tetapan?

Jika anda tidak melihat apa-apa yang berkaitan dengan Bluetooth dalam tetapan TV anda, kemungkinan besar TV anda tidak menyokong sambungan Bluetooth. Walaupun kebanyakan TV TCL baharu disertakan dengan sokongan Bluetooth, model lama tertentu dan beberapa model baharu masih tidak memilikinya. Dalam kes itu, anda tidak akan dapat menyambungkan peranti Bluetooth, melainkan anda membeli dan menyediakan dongle atau penerima Bluetooth yang berasingan.

Sambungkan Aksesori Bluetooth ke TV TCL Anda dengan Mudah

Menyambungkan alat Bluetooth ke TV TCL biasanya merupakan proses yang mudah. Dengan hanya beberapa tekanan pantas alat kawalan jauh anda, anda boleh menyambungkan pembesar suara, set kepala dan banyak lagi. Jika sambungan tidak berfungsi, cuba langkah penyelesaian masalah yang digariskan di atas atau hubungi sokongan TCL untuk mendapatkan bantuan lanjut.

Adakah anda telah menyambungkan sebarang peranti Bluetooth ke TV TCL anda? Adakah anda mempunyai sebarang petua atau helah untuk membantu apabila peranti tidak dapat disambungkan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.