Cara Menyambung Fon Kepala Bluetooth ke Xbox Series S atau X

97

Secara tradisinya, pemain menikmati audio daripada tajuk kegemaran mereka menggunakan fon kepala atau set kepala berwayar. Tetapi fon kepala Bluetooth bertambah baik. Banyak model kini direka untuk mengembangkan pengalaman permainan sambil menghapuskan wayar yang menjerat kami.

Cara Menyambung Fon Kepala Bluetooth ke Xbox Series S atau X

Sesetengah pemilik Xbox Series S atau X tidak tahu cara menyambungkan peranti wayarles ini. Di sini anda akan belajar cara menyambungkan fon kepala Bluetooth ke Xbox Series S atau X.

Sambungkan Fon Kepala Bluetooth ke Xbox Series S atau X

Microsoft tidak berminat untuk membenarkan konsol Siri S atau X mereka menyokong fon kepala Bluetooth secara asli. Syarikat itu tidak mempunyai sokongan Bluetooth sama sekali, mewajarkan pilihan reka bentuk ini dengan menyatakan sambungan Bluetooth memperkenalkan kependaman. Walaupun ini benar, ramai pemain sudah memiliki fon kepala Bluetooth dan mahu menggunakannya pada konsol mereka.

Menyambungkan fon kepala Bluetooth anda ke konsol ini masih boleh dilakukan. Kaedah yang paling biasa melibatkan pembelian dongle Bluetooth, walaupun anda boleh menggunakan titik sambungan lain. Menggunakan mana-mana kaedah Bluetooth hanya akan menghantar audio sehala. Anda tidak akan dapat berkomunikasi melalui sembang suara dalam permainan apabila menggunakan fon kepala Bluetooth dengan anda Xbox Series S atau Xbox Series X.

Dongle Bluetooth

Pengawal Xbox Series S dan X mempunyai bicu audio 3.5 mm yang menerima hampir setiap model fon kepala atau fon telinga berwayar di luar sana. Konsol menghantar isyarat audio kepada pengawal secara wayarles. Ciri ini juga membenarkan penggunaan dongle Bluetooth. Sememangnya, adalah lebih baik jika anda hanya menggunakan peranti yang dibina untuk pengawal, kerana ia dijamin berfungsi.

Sebaik sahaja anda memasukkan dongle, ikut langkah ini.

 1. Pusingkan Bluetooth dongle dihidupkan.
 2. Hidupkan fon kepala Bluetooth anda.
 3. Aktifkan mod berpasangan pada fon kepala anda.
 4. Lakukan perkara yang sama dengan pemancar, hidupkan “hidupkan”.
 5. Semak tanda-tanda pasangan yang berjaya.
 6. Mula bermain permainan.

Setiap dongle dan set fon kepala adalah berbeza, jadi langkahnya mungkin berbeza sedikit. Namun, anda boleh menjangkakan urutan peristiwa ini, kerana peranti ini serupa dalam persediaan. Pemancar Bluetooth bernilai wang dan menyokong rangkaian luas fon kepala wayarles.

Jika anda tertanya-tanya mengapa tiada dongle Bluetooth USB dipertimbangkan, ini kerana konsol tidak mempunyai pemacu untuk menghidupkannya. Pengawal lakukan.

TV pintar

Sesetengah pemain suka bermain di a TV pintar. Paparan ini mungkin mempunyai sokongan Bluetooth bersepadu, bergantung pada model. Kelebihan utama mempunyai TV serasi Bluetooth ialah membeli dongle Bluetooth menjadi pilihan.

Walaupun semua TV pintar adalah berbeza, anda boleh menjangkakan langkah ini apabila menyambungkan fon kepala Bluetooth ke Xbox Series S atau X untuk digunakan dengan TV pintar.

 1. Aktifkan mod berpasangan pada fon kepala wayarles anda.
 2. Beralih kepada TV pintar anda dan cari Bluetooth pilihan sambungan.
 3. Imbas untuk peranti. Pilih fon kepala wayarles anda.
 4. Pasangkan fon kepala dan semak sama ada sambungan berjaya.
 5. Permainan dihidupkan.

Sambungan Bluetooth TV Pintar mungkin rosak jika terdapat terlalu banyak objek antara anda dan paparan, mengakibatkan gangguan. Cuba untuk mempunyai ruang bebas daripada halangan besar.

Monitor Permainan

Mereka yang memiliki monitor permainan juga harus mempunyai akses kepada bicu audio 3.5 mm terbina dalam. Bicu ini mudah menerima dongle Bluetooth, walaupun anda perlu mendapatkan jenis yang direka untuk hanya menggunakan port 3.5 mm. Seperti menyambungkan fon kepala Bluetooth ke Xbox Series S atau X untuk digunakan pada TV pintar, anda tidak akan mempunyai akses kepada ciri sembang suara dalam permainan dengan monitor permainan.

 1. Palamkan dongle Bluetooth ke dalam bicu audio monitor permainan.
 2. Hidupkan fon kepala Bluetooth anda.
 3. Dapatkan fon kepala ke dalam mod berpasangan.
 4. Tunggu sehingga proses berpasangan selesai. Semak ketersambungan dan nikmati permainan anda.

Satu faedah menggunakan kaedah ini ialah pemancar Bluetooth ini lebih murah daripada yang dibuat untuk pengawal Xbox. Anda kini boleh mendapatkannya pada harga di bawah separuh harga jenis yang terakhir, walaupun ketika melabur dalam pemancar berkualiti tinggi yang tahan lebih lama.

Menggunakan PC Anda

The Xbox Console Companion apl disertakan dengan setiap Windows PC atau komputer riba. Ia membolehkan pemilik Xbox Series S dan X memaut ke komputer menggunakan sambungan internet. Sambungan ini akan membolehkan pengguna menggunakan fon kepala Bluetooth dengan memasangkannya dengan Windows.

Komputer dan Xbox mesti disambungkan ke rangkaian yang sama untuk apl itu berfungsi. Ia juga memandangkan PC atau komputer riba anda mempunyai fungsi Bluetooth.

Prosesnya berjalan seperti ini.

 1. Buka Xbox Console Companion pada komputer anda.
 2. Log masuk ke akaun Microsoft anda.
 3. Klik pada “ikon hamburger” di atas di sebelah kiri.
 4. Klik “Sambungan.”
 5. Tekan butang “Tambah peranti”.
 6. Cari “Xbox One” anda dan sambungkan.
 7. Pasangkan fon kepala anda dengan komputer Windows anda dan mula bermain.

Kelebihan Fon Kepala Bluetooth

Fon kepala Bluetooth sangat mudah dan membolehkan pemain bergerak tanpa terikat pada kerusi atau sofa. Mudah alih adalah aset yang sangat baik, kerana mengeluarkan fon kepala apabila mendapatkan minuman atau makanan ringan tidak lagi diperlukan.

Teknologi wayarles yang dipertingkatkan membolehkan pemain bermain lebih jauh dari skrin, yang lebih mudah dilihat. Tiada risiko tersandung wayar atau terpijak wayar, yang merupakan isu dengan fon kepala berwayar. Fon kepala berwayar perlu diganti jika wayar rosak, yang tidak membimbangkan dengan fon kepala tanpa wayar.

Kelemahan Fon Kepala Bluetooth

Terdapat sebab yang menarik untuk menggunakan fon kepala Bluetooth semasa bermain pada Xbox Series X dan S, tetapi konsol ini secara semula jadi hanya menyokong sambungan wayarles proprietari. Dengan fon kepala Bluetooth, anda mesti berpuas hati dengan audio permainan sahaja dan melepaskan sembang suara melainkan anda menggunakan apl mudah alih Xbox. Ramai pemain tidak mengapa dengan hanya mendengar, tetapi yang lain lebih suka komunikasi dua hala.

Fon kepala Bluetooth mempunyai kependaman yang lebih tinggi, kerana isyarat audio mesti melalui cip sebelum sampai ke telinga anda. Kelewatan sedikit boleh menjadi sebab anda bertindak balas sepersekian saat terlambat dan kalah dalam permainan. Pesaing dan profesional mungkin tidak berminat untuk mengorbankan masa reaksi untuk mudah alih.

Tiada Bluetooth dengan Reka Bentuk?

Microsoft memahami bahawa tahap kependaman tinggi Bluetooth tidak diingini untuk permainan, tetapi syarikat itu juga tahu set kepala wayarles adalah mudah. Oleh itu, Xbox Series X dan S menggunakan lebar jalur 5 GHz berbeza dengan penggunaan peranti Bluetooth jalur lebar 2.4 GHz.

Jalur lebar proprietari ini mengurangkan kependaman kepada tahap yang boleh diterima oleh pesaing, walaupun satu-satunya cara untuk bermain tanpa kependaman sama sekali ialah menggunakan fon kepala berwayar. Untuk menyambungkan fon kepala wayarles ke konsol ini secara langsung, anda memerlukan model yang berlabel “Direka untuk Xbox.” Produk ini dibuat khusus untuk konsol Xbox yang lebih baharu dan cenderung menunjukkan prestasi yang lebih baik.

Protokol Wayarles Microsoft boleh menyokong sehingga lapan pengawal dan set kepala, semuanya dengan kependaman di bawah 8 milisaat. Apabila menggunakan Bluetooth, nombor ini jatuh mendadak kepada dua sahaja. Ambil perhatian bahawa penilaian ini adalah pada Xbox One, pendahulu kepada Siri S dan X.

Falsafah reka bentuk ini telah dibawa ke Siri S dan X, bermakna kekuatan isyarat yang dipertingkatkan dan kependaman yang lebih rendah menjadikan Bluetooth pilihan yang lebih buruk dari segi prestasi.

Ini bermakna anda terjebak dengan fon kepala yang dibuat oleh Microsoft atau pengeluar berlesen mereka. Ini termasuk Razer, SteelSeries dan Turtle Beach, dan anda perlu membayar untuk pasangan baharu hanya untuk bermain dengan mudah. Namun begitu, fon kepala ini sama ada menggunakan protokol Wayarles konsol atau disertakan dengan dongle USB yang membenarkan pasang dan main.

Begini cara anda menyambungkan fon kepala ini ke konsol Xbox.

 1. Palamkan dongle USB ke dalam port jika fon kepala anda disertakan dengan satu.
 2. Hidupkan fon kepala wayarles.
 3. Tunggu mereka berpasangan.

Mereka yang tidak mempunyai dongle mempunyai proses yang sedikit berbeza.

 1. Hidupkan konsol dan fon kepala.
 2. Tunggu sehingga lampu pada fon kepala berkelip.
 3. Tekan butang berpasangan pada Xbox.
 4. Apabila fon kepala berhenti berkelip, sambungan berjaya.

Akhirnya, sama ada anda menggunakan fon kepala berlesen atau Bluetooth, anda masih boleh menikmati permainan anda. Fikirkan sebelum membeli fon kepala Microsoft, kerana ia mungkin bukan perbelanjaan yang wajar jika anda sudah mempunyai sepasang fon kepala wayarles Bluetooth kegemaran.

Soalan Lazim

Adakah siri Xbox S atau X mempunyai sokongan Bluetooth?

Tidak, konsol Xbox Series S mahupun Xbox Series X tidak menyokong sambungan Bluetooth secara asli. Mereka sebaliknya membenarkan protokol wayarles proprietari. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan pemancar Bluetooth pihak ketiga.

Adakah set kepala siri Xbox S atau X berbaloi untuk dibeli?

Ini adalah keputusan peribadi. Sesetengah pemain sudah mempunyai set kepala berkualiti tinggi dan tidak memerlukan alat dengar baharu. Mereka yang bermain pada konsol ini secara eksklusif dan inginkan kemudahan akan menghargai set kepala berlesen ini.

Bolehkah AirPods menyambung ke siri Xbox S dan X?

Ya, AirPods boleh menyambung ke konsol, tetapi anda memerlukan dongle Bluetooth untuk membuat sambungan. Jika tidak, tiada sokongan untuk AirPods sama sekali.

Kemudahan pada Harga

Menyambungkan fon kepala Bluetooth anda ke Xbox Series S dan X adalah mungkin, tetapi anda tidak boleh menggunakan mikrofon dan bersembang dengan orang lain. Halangan kecil ini tidak akan menghalang ramai pemain daripada memainkan tajuk kegemaran mereka. Walaupun anda mungkin memerlukan beberapa perkakasan, ia lebih baik daripada membeli sepasang fon kepala baharu.

Antara kaedah berikut untuk menyambungkan fon kepala Bluetooth ke Xbox Series S atau X yang manakah anda lebih suka gunakan? Pernahkah anda mencuba cara lain untuk bermain secara wayarles? Beritahu kami pengalaman anda di bahagian komen di bawah.