Cara Menyambung ke Penghala Anda

81

Adakah anda berasa tertekan apabila peranti anda tidak bersambung ke penghala anda? Bagaimana pula apabila anda perlu menunggu selama beberapa hari sehingga pembekal boleh menghantar seseorang untuk melihat? Ia mungkin membantu jika anda tahu cara menangani masalah itu sendiri. Sebaik sahaja anda tahu cara mengakses penghala anda, masalah ini mungkin sudah lama berlalu.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara menyambung ke penghala rumah anda dalam beberapa cara dan menyelesaikan kebanyakan masalah yang mungkin datang dari sana. Kami juga akan menyebut berbilang kaedah yang boleh membantu anda memulihkan sambungan dan mendapatkan semua peranti anda dalam talian.

Cara Menyambung ke Penghala Anda

Untuk menyambungkan komputer anda dengan penghala, anda perlu melakukannya secara wayarles atau melalui kabel Ethernet. Untuk mula menyambung:

 1. Kenal pasti alamat IP penghala. Anda boleh cuba menggunakan salah satu alamat ini: 192.168.0.1, 192.168.1.1, 192.168.2.1 atau 192.168.1.100.
 2. Buka penyemak imbas anda, dan dalam kotak carian, taip http://192.168.1.1. Jika itu tidak berjaya, cuba yang lain sehingga anda dapati yang mana satu berkesan.
 3. Apabila anda melihat log masuk halaman pentadbiran, selalunya nama pengguna dan kata laluan adalah sama. Sesetengah pembekal menggunakan nama pengguna “admin” dan kata laluan “admin”, manakala yang lain mungkin tidak mempunyainya sama sekali. Selain itu, anda boleh Google tentang nama pengguna dan kata laluan yang biasa digunakan untuk jenama penghala anda.
 4. Setelah anda memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda, anda sepatutnya berada di halaman web pentadbiran penghala anda.

Cara Menyambung ke Tetapan Penghala Anda

Menyambung dengan tetapan penghala anda adalah proses yang mudah, selagi anda mengikut arahan. Begini cara melakukannya:

 1. Untuk mengenal pasti alamat IP penghala, cuba gunakan salah satu alamat ini: 192.168.0.1, 192.168.1.1, 192.168.2.1 atau 192.168.1.100.
 2. Buka penyemak imbas anda, dan dalam kotak carian, taip http://192.168.1.1 atau salah satu daripada yang lain untuk mencari yang mana satu berfungsi.
 3. Apabila anda melihat log masuk halaman pentadbiran, selalunya nama pengguna dan kata laluan adalah sama. Sesetengah pembekal menggunakan nama pengguna “admin” dan kata laluan “admin”, manakala yang lain mungkin tidak mempunyainya sama sekali. Selain itu, anda boleh Google tentang nama pengguna dan kata laluan yang biasa digunakan untuk penghala anda.
 4. Setelah anda memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda, anda sepatutnya berada di halaman pentadbiran penghala anda.
 5. Pergi ke Tetapan dan tukar maklumat yang diperlukan. Anda boleh menukar nama rangkaian anda, kata laluan, melaraskan tahap keselamatan dan banyak lagi.

Cara Menyambung ke Penghala Anda Dari Jauh

Menyambung ke penghala anda dari jauh hanya boleh dilakukan jika sambungan anda stabil. Itulah sebabnya anda disyorkan untuk membawa komputer anda sedekat mungkin dengan penghala dan kemudian memulakan proses. Cara anda menyambung ke penghala anda adalah sama sama ada anda menggunakan kabel Ethernet atau sambungan Wi-Fi, dan berikut ialah cara anda boleh melakukannya:

 1. Buka penyemak imbas anda dan taip alamat IP (biasanya 192.168.1.1).
 2. Masukkan nama pengguna dan kata laluan anda (biasanya “admin” dan “admin”) pada halaman log masuk.
 3. Setelah anda masuk, pilih tetapan asas atau lanjutan dan buat beberapa perubahan.

Cara Menyambung ke Penghala Anda Tanpa Kata Laluan

Biasanya, setiap penghala mempunyai nama pengguna dan kata laluan untuk membolehkannya diakses dengan selamat dan peribadi. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai kata laluan, terdapat cara untuk menyambungkan peranti anda dengan penghala:

 1. Semak sama ada penghala anda mempunyai butang WPS.
 2. Hidupkan penghala wayarles anda dan tahan butang WPS selama tiga saat.
 3. Lampu WPS anda harus berkelip sebagai tanda bahawa ia sedia untuk persediaan sambungan.
 4. Gunakan telefon anda untuk menyambung dengan peranti melalui Wi-Fi dan pilih nama penghala daripada senarai rangkaian lain.
 5. Apabila anda mengetik padanya, anda akan diminta untuk memasukkan kunci keselamatan penghala anda dan harus mengetik “Batal.”
 6. Ketik pada ikon “Lagi” atau tiga titik dan pilih “Butang Tekan WPS” daripada pilihan.
 7. Selepas beberapa minit, anda akan dapat menyambung dan menggunakan Internet pada telefon anda.

Cara Menyambung ke Penghala Anda melalui Ethernet

Menyambung ke penghala anda dari jauh hanya boleh dilakukan jika sambungan anda stabil. Itulah sebabnya disyorkan untuk menyambungkan komputer anda ke penghala dengan kabel Ethernet. Begini cara anda boleh melakukannya:

 1. Palamkan kabel Ethernet pada komputer anda.
 2. Buka penyemak imbas anda.
 3. Taip alamat IP (biasanya 192.168.1.1).
 4. Pada halaman log masuk, masukkan nama pengguna dan kata laluan anda (biasanya “admin” dan “admin”).
 5. Sebaik sahaja anda masuk, anda boleh memilih tetapan asas atau lanjutan dan membuat beberapa perubahan.

Cara Menyambung ke Penghala Anda dengan PuTTY

PuTTY ialah emulator terminal yang membolehkan pengguna menyambung ke pelayan. Melainkan anda telah mengkonfigurasi IP anda pada antara muka Ethernet, anda tidak boleh menyambungkan penghala anda dengan PuTTY.

Cara Menyambung ke Penghala Anda Secara Wayarles daripada Komputer Riba

Sambungan yang stabil diperlukan jika anda ingin menyambungkan komputer riba anda dengan penghala rumah. Itulah sebabnya disyorkan untuk membawa komputer anda sedekat mungkin dengan penghala dan kemudian memulakan proses. Ini adalah langkah-langkah untuk menyambungkan komputer riba anda dengan penghala:

 1. Arahkan pelayar anda ke alamat IP (biasanya 192.168.1.1).
 2. Pada halaman log masuk, masukkan nama pengguna dan kata laluan anda (biasanya “admin” dan “admin”).
 3. Setelah log masuk, anda boleh memilih tetapan asas atau lanjutan dan membuat perubahan.

Cara Menyambung ke Penghala daripada Internet

Jika anda mahukan akses jauh ke penghala rangkaian rumah anda, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah menghidupkan ciri “Pengurus Jauh”. Selain itu, anda mungkin mendapati bahawa setiap kali anda memulakan semula penghala anda, IP awam anda akan berubah. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda perlu menggunakan perkhidmatan seperti NOLP atau DynDNS. Setelah anda menyediakan segala-galanya, anda akan dapat mengakses penghala anda dari lokasi terpencil.

Cara Menyambung ke Penghala Netgear Anda

Sekiranya anda ingin menyambung ke penghala Netgear anda menggunakan penyemak imbas web, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Buka pelayar web.
 2. Dalam bar alamat, taip “routerlogin.net” atau “http://192.168.1.1.”
 3. Masukkan kata laluan penghala dan kelayakan log masuk (“admin” dan “admin”).
 4. Sebaik sahaja anda log masuk, anda mempunyai akses penuh kepada tetapan penghala anda.

Cara Mengakses 192.168.1.1

Akses kepada alamat IP penghala anda adalah proses yang sangat mudah. Sebaik sahaja anda menghidupkan komputer anda dan menyambungkannya ke Internet, anda harus menaip nombor ini – http://192.168.1.1. Ini sepatutnya memberi anda akses kepada penghala anda. Alamat ini berfungsi untuk kebanyakan penghala pada masa ini di pasaran, dan anda boleh menggunakannya pada berbilang peranti.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Anda Mengkonfigurasi Penghala Wi-Fi?

Mengkonfigurasi penghala anda jauh dari rumit. Sebaik sahaja anda log masuk menggunakan penyemak imbas anda, anda boleh menukar tetapan keselamatan, ketersambungan dan maklumat asasnya. Apa yang anda perlukan ialah sambungan internet antara penghala dan komputer. Ini caranya:

• Buka penyemak imbas anda dan taip alamat IP (biasanya 192.168.1.1).

• Pada halaman log masuk, masukkan nama pengguna dan kata laluan anda (biasanya “admin” dan “admin”).

• Setelah anda masuk, anda boleh memilih tetapan asas atau lanjutan dan membuat beberapa perubahan.

Bagaimanakah Saya Boleh Mengakses Penghala Wayarles Saya?

Menyambung ke penghala anda dari jauh hanya boleh dilakukan jika sambungan anda stabil. Itulah sebabnya anda disyorkan untuk membawa komputer anda sedekat mungkin dengan penghala dan kemudian memulakan proses. Cara anda menyambung ke penghala anda adalah sama sama ada anda menggunakan kabel Ethernet atau sambungan Wi-Fi, dan berikut ialah cara anda boleh melakukannya:

• Buka penyemak imbas anda dan taip alamat IP (biasanya 192.168.1.1).

• Pada halaman log masuk, taip nama pengguna dan kata laluan anda (biasanya “admin” dan “admin”).

• Setelah masuk, pilih tetapan asas atau lanjutan dan buat beberapa perubahan.

Bagaimana 192.168.1.2 Digunakan?

Untuk membuka tetapan penghala anda, anda perlu menaip alamat IP anda dalam penyemak imbas yang menggunakan penghala untuk menyambung ke Internet. Nombor terakhir menunjukkan bahawa terdapat dua peranti individu dalam satu rangkaian rumah. Ia boleh menjadi TV pintar, komputer dan/atau tablet. Biasanya, IP penghala anda ialah “192.168.1.1,” dan jika nombor terakhir adalah selain daripada “1”, anda kini tahu apa yang dirujuknya.

Bagaimana Saya Mengakses Penghala Saya?

Begini cara anda melakukannya:

• Pastikan anda mempunyai sambungan internet yang stabil.

• Dalam penyemak imbas anda, taip alamat IP (biasanya 192.168.1.1).

• Pada halaman log masuk, masukkan nama pengguna dan kata laluan anda (biasanya “admin” dan “admin”).

• Setelah anda masuk, pilih tetapan asas atau lanjutan dan buat perubahan yang diperlukan.

Bagaimana Saya Cari Alamat IP Penghala Saya?

Begini cara anda boleh mencari alamat IP anda:

• Klik kanan pada ikon Windows di sudut kiri bawah skrin anda dan pilih Command prompt.

• Dalam tetingkap, taip IPCONFIG dan ketik Enter.

• Di sebelah Default Gateway, anda akan melihat nombor yang menunjukkan alamat IP penghala anda.

Menyambung Adalah Kunci

Selagi penghala anda berfungsi, anda tidak perlu risau tentangnya. Walau bagaimanapun, apabila ia mula tidak berfungsi atau anda ingin menukar beberapa tetapannya, maka anda perlu mula mempelajari lebih lanjut.

Mudah-mudahan, kini anda mengetahui lebih lanjut tentang prinsip asas dan langkah yang diperlukan untuk menyambung ke penghala rangkaian rumah anda. Kini, anda akan dapat mengakses penghala anda dan menukar namanya serta tetapannya. Berapa kerap anda mengalami masalah dengan penghala rumah anda? Pernahkah anda cuba menyambungkannya? Adakah ia berjaya?

Kongsi beberapa pengalaman anda di bawah.