Cara Menyambung ke Soundbar dengan TV TCL

59

Apabila bercakap tentang TV pintar bajet, TCL berada berhampiran bahagian atas longgokan. Ia juga menawarkan satu tan kepelbagaian, dengan segala-galanya daripada model asas 720p sehingga TV 8K terkini. Walau bagaimanapun, ini adalah TV bajet bermakna kualiti bunyinya tidak selalunya sebaik yang anda mahukan. Untuk mendapatkan pengalaman audio yang lebih baik (dan memberikan TV bass yang sangat diperlukan), anda mungkin mahu menyambungkannya ke bar bunyi.

Cara Menyambung ke Soundbar dengan TV TCL

Khusus untuk menyediakan bar bunyi tertentu anda mungkin berbeza-beza bergantung pada pembuatan dan modelnya. Namun, langkah yang dibentangkan di sini membantu anda menyediakan peranti dengan kebanyakan TV TCL menggunakan pelbagai kaedah.

Menyambungkan Bar Bunyi ke TV TCL Anda Menggunakan ARC

Saluran Pengembalian Audio (ARC) ialah ciri yang terdapat dalam kebanyakan TV TCL. Ia membolehkan anda menyambungkan TV anda kepada peranti yang serasi dengan Kawalan Elektronik Pengguna (CEC), yang mungkin termasuk bar bunyi anda. Anda akan menggunakan kabel HDMI untuk menyambungkan bar bunyi ke TV TCL anda, mewujudkan salah satu cara yang lebih mudah untuk menghidupkan dan menjalankan peranti.

Mulakan dengan langkah asas ini:

 1. Periksa bahagian belakang TV TCL anda untuk mencari port berlabel “HDMI ARC.”
 2. Palamkan kabel HDMI serasi CEC berkelajuan tinggi ke dalam port “HDMI ARC” dalam TV anda, sambungkan hujung satu lagi ke bar bunyi anda.
 3. Hidupkan TV dan bar bunyi anda dan tekan sama ada butang “Input” atau “Sumber” pada alat kawalan jauh anda.
 4. Mainkan apa sahaja yang mempunyai audio dan dengar bar bunyi anda.

Dalam sesetengah kes, bar bunyi anda akan berfungsi dengan sempurna sebaik sahaja anda memalamkannya. Tetapi jika tiada audio yang keluar, anda mungkin perlu membantu TV anda menemui peranti CEC yang dilampirkan padanya (iaitu, bar bunyi anda) dan membolehkan HDMI Tetapan ARC supaya bar bunyi boleh memainkan audio.

Menemui Peranti CEC

Untuk memastikan TV TCL anda mengenali bar bunyi yang serasi dengan CEC, lakukan langkah berikut:

 1. Tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh anda untuk mengakses menu utama TV anda.
 2. Gunakan kekunci anak panah untuk menatal ke bawah ke “Tetapan” dan klik butang “OK”.
 3. Pilih “Sistem,” tekan “OK,” dan tatal ke bawah untuk “Kawal peranti lain (CEC).”
 4. Dengan “Kawal Peranti lain (CEC)” diserlahkan, tekan butang anak panah kanan dan pilih “Cari Peranti CEC.”
 5. Tekan “OK.”

TV anda harus mula mencari secara automatik untuk mana-mana peranti CEC yang disambungkan kepadanya, yang mengakibatkan ia membentangkan senarai yang harus memasukkan nama bar bunyi anda. Anda juga mungkin melihat nama peranti CEC lain yang sebelum ini disambungkan ke TV. Tekan butang “*” untuk melihat senarai penuh, yang mungkin perlu anda lakukan jika anda telah menyambungkan begitu banyak peranti CEC sehingga bar bunyi anda berada di bawah senarai sehingga ia tidak terdapat dalam ruang yang disediakan.

Sebagai nota sampingan, sesetengah pengeluar menggunakan penjenamaan mereka sendiri daripada memanggil produk mereka peranti CEC. Baca manual pengguna bar bunyi anda jika anda tidak pasti sama ada ia serasi CEC.

Dayakan HDMI ARC

Walaupun TV anda mengecam bar bunyi CEC anda, anda mungkin masih tidak dapat mendengar sebarang audio jika ia tidak disediakan untuk menggunakan fungsi HDMI ARC. Itulah yang sering berlaku dengan TV TCL, kerana ia telah disediakan untuk menyahdayakan HDMI ARC secara lalai. Dayakan ciri menggunakan langkah ini:

 1. Tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh anda untuk membuka menu utama dan pilih “Tetapan.”
 2. Serlahkan “Kawal Peranti Lain (CEC)” dan tekan butang anak panah kanan pada alat kawalan jauh anda.
 3. Pilih “ARC HDMI” dan tekan butang “OK” untuk mendayakan ciri tersebut.

Dengan kedua-dua HDMI ARC didayakan dan peranti CEC anda dikenali, bar bunyi anda seharusnya boleh memainkan audio untuk sambungan HDMI.

Menyambungkan Bar Bunyi ke TV TCL Anda Menggunakan Kabel Optik

Sesetengah TV TCL (terutamanya kebanyakan model 720p kos rendah) tidak menawarkan HDMI pisah audio melalui HDMI ARC. Jika itu yang berlaku untuk TV anda, anda mungkin perlu menggunakan kabel optik untuk menyambungkan TV ke bar bunyi.

Beberapa perkara boleh menjadi lebih mudah, kerana kabel optik mempunyai hujung input dan output. Luncurkan hujung input ke dalam penerima kabel optik TV TCL (ini akan berada di tempat yang berbeza bergantung pada model TV) dan masukkan hujung output ke dalam bar bunyi anda. Hidupkan kedua-dua peranti dan anda sepatutnya dapat mendengar audio daripada TV anda melalui bar bunyi anda.

Menyambungkan Bar Bunyi ke TV TCL Anda Menggunakan Bicu 3.5mm

Banyak TV TCL disertakan dengan bicu audio 3.5mm yang boleh anda gunakan untuk menyambungkan pelbagai peranti, termasuk fon telinga, fon kepala dan bar bunyi yang turut mempunyai bicu audio 3.5mm. Jika anda mempunyai kabel audio 3.5mm dua hujung (anda boleh menemuinya di kebanyakan kedai elektronik), anda boleh menggunakan bicu ini untuk menyambungkan bar bunyi anda.

Hanya cari port 3.5mm dalam kedua-dua TV TCL dan bar bunyi anda dan palamkan hujung kabel anda pada setiap satu. Anda tidak perlu risau tentang hujung input dan output khusus kabel. Setelah disambungkan, hidupkan kedua-dua peranti dan mainkan beberapa audio.

Menyambungkan Bar Bunyi ke TV TCL Anda Menggunakan Bluetooth

Sesetengah bar bunyi menampilkan Bluetooth, membolehkan anda menghapuskan wayar yang menjengkelkan sepenuhnya selagi bar bunyi anda berada dalam julat TV TCL anda. Manual bar bunyi harus disertakan dengan arahan tentang cara mengaktifkan mod Bluetoothnya. Ikut arahan untuk peranti anda sebelum melakukan perkara di bawah untuk mengaktifkan Bluetooth pada TV TCL anda:

 1. Tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh anda dan pilih “Tetapan.”
 2. Tatal ke bawah ke “Jauh dan Aksesori” dalam menu “Tetapan” dan tekan butang “OK”.
 3. Pilih “Tambah Aksesori” untuk memaparkan senarai peranti berdaya Bluetooth berdekatan.
 4. Pilih bar bunyi anda daripada senarai dan klik butang “OK” pada alat kawalan jauh anda.

Mendapatkan Prestasi Ideal

Sebaik sahaja anda telah menyambungkan bar bunyi anda, anda mungkin boleh mengubah suai prestasi audio berdasarkan perkara yang anda tonton. Contohnya, banyak bar bunyi disertakan dengan alat kawalan jauh yang mempunyai butang yang menetapkan audio untuk main balik yang ideal untuk filem, permainan dan juga pertuturan.

Dapatkan Bunyi Sempurna dengan Menggabungkan TV TCL Dengan Bar Bunyi

Bar bunyi sesuai jika pembesar suara terbina dalam TV TCL anda menghasilkan bunyi yang lebih jelas daripada yang anda mahukan atau jika mereka tidak mempunyai “oomph” yang diperlukan untuk memanfaatkan sepenuhnya filem dan permainan anda. Syukurlah, anda mempunyai beberapa pilihan untuk menyambungkan bar bunyi ke TV TCL, walaupun setiap bar bunyi berbeza. Jadi, anda mungkin mendapati bahawa anda terhad dalam kaedah yang boleh anda gunakan.

Memandangkan bar bunyi anda telah disambungkan dan mengeluarkan audio, kami ingin mendengar daripada anda. Mengapa anda memutuskan untuk membeli bar bunyi untuk TV TCL anda? Bar bunyi apa yang anda gunakan, dan adakah anda akan mengesyorkannya kepada orang lain? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.