Cara Menyambung ke WiFi pada TV Sony

58

Ramai daripada kita menggunakan TV Sony untuk menonton rancangan penstriman pada platform seperti Amazon Prime, Netflix dan YouTube atau hanya menyemak imbas internet. Dan kami boleh melakukan semuanya pada Sony TV anda dengan menyambungkannya ke rangkaian Wi-Fi kami. Menyambungkan Sony TV anda kepada Wi-Fi juga membolehkan anda mengawal peranti rumah pintar anda melalui TV dan menggunakan ciri seperti kawalan suara.

Cara Menyambung ke WiFi pada TV Sony

Teruskan membaca untuk mendapatkan arahan tentang cara memautkan Sony TV anda ke rangkaian Wi-Fi untuk meningkatkan pengalaman hiburan anda.

Sambungkan TV Sony Anda kepada WiFi Menggunakan Alat Jauh

Untuk menggunakan langkah ini, model Sony TV anda mesti mempunyai sambungan Wi-Fi terbina dalam. Pastikan anda mempunyai maklumat log masuk anda untuk rangkaian Wi-Fi anda, kemudian lakukan perkara berikut untuk memautkannya ke Sony TV anda:

 1. Pada alat kawalan jauh Sony TV anda, tekan butang “Home”.
 2. Pergi ke “Tetapan Rangkaian”, kemudian “Persediaan rangkaian”
 3. Pilih “Sediakan sambungan rangkaian.”
 4. Pilih “Wireless Lan.”
 5. Pilih “Imbas.” Sony TV anda akan diprogramkan dengan semua rangkaian yang tersedia.
 6. Pilih nama rangkaian Wi-Fi anda dan masukkan butiran log masuk anda, kemudian sambungkan.
 7. Lancarkan perkhidmatan penstriman pada Sony TV anda untuk menentukan sama ada anda mempunyai akses Internet.

Sambungkan TV Sony anda kepada WiFi Menggunakan Mudah Alih atau Tablet

Jika anda tidak mempunyai alat kawalan jauh Sony TV anda, atau ia tidak berfungsi, anda boleh menggunakan aplikasi mudah alih TV SideView sebagai alat kawalan jauh maya daripada tablet atau telefon. Berikut ialah cara menyambung ke rangkaian Wi-Fi menggunakan apl TV SideView:

 1. Muat turun dan pasang apl TV SideView pada tablet atau telefon anda.
 2. Semak sama ada TV dan tablet atau telefon Sony menggunakan rangkaian Wi-Fi yang sama.
 3. Lancarkan apl.
 4. Pilih “Menu.”
 5. Pilih “Tambah peranti.”
 6. Pilih peranti rumah yang serasi dengan Video & TV SideView di bawah.
 7. Pilih “Ya” untuk menggunakan maklumat lokasi untuk pendaftaran peranti.
 8. Pilih “Benarkan” untuk membenarkan Video & TV SideView mengakses lokasi peranti.
 9. Ketik pada “OK,” dan Sony TV anda akan bersambung ke rangkaian Wi-Fi anda.

Sambungkan TV Sony Bukan Pintar kepada WiFi Menggunakan Peranti Penstriman

Jika anda menggunakan Sony TV bukan pintar, anda boleh memautkannya ke rangkaian Wi-Fi anda melalui peranti penstriman. Peranti penstriman memberikan akses TV bukan pintar anda kepada platform penstriman langsung seperti HBO Max, Hulu dan Netflix. Beberapa peranti penstriman yang hebat termasuk:

 • Apple TV
 • Amazon Fire TV Stick
 • Google Chromecast
 • Tongkat Penstriman Roku

Langkah untuk Cara Menyambung Peranti Penstriman ke TV Sony Bukan Pintar Anda

Langkah 1: Naikkan Peranti Penstriman Anda

Peranti penstriman anda disertakan dengan penyesuai kuasa USB. Jika Sony TV anda mempunyai port USB, anda boleh menghidupkan peranti penstriman anda dengan menyambungkan kedua-duanya, tetapi lebih baik pasangkannya terus ke soket dinding kerana sesetengah port USB TV mungkin tidak memberikan kuasa yang mencukupi.

Langkah 2: Sambungkan Peranti Penstriman ke TV Sony Anda

Palamkan kabel HDMI peranti penstriman anda ke dalam port HDMI pada TV Sony anda. Ambil perhatian port yang telah anda gunakan – anda perlu beralih ke port tersebut untuk melihat perkhidmatan penstriman.

Langkah 3: Gunakan Alat Jauh Peranti Penstriman Anda

Tambahkan bateri pada alat kawalan jauh yang disertakan dengan peranti penstriman anda dan alat kawalan jauh anda akan dipasangkan secara automatik dengan peranti penstriman anda. Jika anda menggunakan Fire Stick, tekan ke bawah selama 15 saat pada butang “Home” untuk berpasangan.

Langkah 4: Tukar TV Sony anda kepada HDMI yang Disambungkan ke Peranti Penstriman Anda

Menggunakan alat kawalan jauh Sony TV anda, tukar ke port HDMI yang anda sambungkan peranti penstriman anda pada Sony TV anda. Anda akan melihat skrin alu-aluan setelah disambungkan.

Langkah 5: Sambungkan Peranti Penstriman ke Rangkaian WiFi Anda

Sebaik sahaja anda telah menukar Sony TV anda kepada saluran HDMI yang disambungkan ke peranti penstriman anda, anda harus diberi arahan pada skrin untuk menambah rangkaian Wi-Fi anda.

Sambungkan TV Sony Bukan Pintar Anda kepada WIFI melalui Komputer

Jika anda tidak mempunyai peranti penstriman untuk disambungkan ke Sony TV anda, anda boleh menyambung ke rangkaian Wi-Fi melalui komputer anda dengan port HDMI. Untuk melakukan ini, sambungkan kabel HDMI anda ke TV Sony dan komputer anda, kemudian tukarkan TV Sony anda kepada saluran HDMI tersebut. Anda kini boleh menggunakan Sony TV anda sebagai monitor luaran.

Sambungkan TV Sony Bukan Pintar Anda kepada WIFI Dengan Sistem Permainan

Semua sistem permainan boleh menyambung ke Wi-Fi. Anda boleh menggunakan salah satu daripada sistem permainan berikut untuk memautkan TV bukan pintar anda ke rangkaian Wi-Fi anda:

 • Sony PS3, 4, dan 5
 • Microsoft Xbox 360, Xbox One, Xbox Series S, Xbox Series X
 • Nintendo Switch

Anda boleh mengakses kebanyakan perkhidmatan penstriman menggunakan sistem ini.

Penyelesaian masalah untuk Menyambungkan TV Sony Anda ke Rangkaian WiFi Anda

Jika anda telah cuba menyambungkan Sony TV anda ke rangkaian Wi-Fi anda dan anda mendapat mesej “TV Sony tidak akan bersambung ke Internet”, anda boleh mencuba penyelesaian masalah di bawah:

 • Semak sama ada sambungan Wi-Fi anda aktif dengan cuba menyambung daripada peranti lain.
 • Mulakan semula kedua-dua penghala Sony TV dan Wi-Fi anda.
 • Semak sama ada perisian tegar Sony TV anda dikemas kini, kerana kebanyakan kemas kini mempunyai pembetulan untuk isu sambungan.
 • Tetapkan semula atau tukar kata laluan rangkaian Wi-Fi anda.
 • Semak sama ada tarikh dan masa pada TV Sony anda adalah terkini. (Sesetengah penghala menggunakan maklumat ini untuk mengesahkan sambungan.)
 • Jika semuanya gagal dan anda masih tidak dapat menyambungkan Sony TV anda ke rangkaian Wi-Fi anda, anda mungkin perlu melakukan tetapan semula kilang pada Sony TV anda.
 • Semak kekuatan isyarat Wi-Fi anda untuk kemungkinan gangguan. Anda dinasihatkan untuk memastikan penghala anda berada berdekatan dengan Sony TV anda, tidak lebih daripada 25 kaki antara satu sama lain.

Cara untuk Semak sama ada Sony TV Anda Mempunyai WiFi Terbina dalam

Jika anda tidak pasti sama ada Sony TV anda mempunyai Wi-Fi terbina dalam, anda boleh menyemaknya dengan menggunakan salah satu pilihan berikut:

 • Paparan Sony TV anda: Sesetengah TV Sony akan memaparkan logo Wi-Fi pada peranti dan jika anda melihat ini, anda akan tahu bahawa Sony TV anda mempunyai Wi-Fi terbina dalam.

 • Manual Sony TV anda: Cari dan baca bahagian dalam manual anda pada sambungan Internet atau rangkaian.

 • Tapak web Sony TV: Cari nombor model Sony TV anda, yang biasanya anda boleh temui pada kotak, pelekat pada peranti atau menu tetapan TV anda. Gunakan nombor model untuk mencari halaman produk model TV anda di tapak web Sony TV dan cari maklumat di Internet atau Wi-Fi.

 • Menu tetapan pada Sony TV anda: Jika anda tidak menemui bahagian untuk tetapan Internet atau Wi-Fi dalam tetapan Sony TV anda, peranti anda mungkin tidak mempunyai Wi-Fi.

Keseronokan Melihat Tanpa Had Dengan WiFi pada TV Sony Anda

Sama ada anda menggunakan TV Sony lama yang tidak pintar atau yang moden dengan sambungan, kami berharap langkah ini telah membantu anda menyambungkan peranti anda ke rangkaian Wi-Fi anda. Kini anda boleh menikmati faedah hebat seperti rancangan mengukus langsung, menyemak imbas web dan mengawal peranti rumah pintar anda yang lain.

TV Sony dengan Wi-Fi terbina membolehkan anda menyambung menggunakan alat kawalan jauh TV anda atau dengan memuat turun dan memasang apl TV SideView Sony ke peranti mudah alih atau tablet. Cuba petua penyelesaian masalah di atas jika anda menghadapi masalah menyambungkan Sony TV anda ke rangkaian Wi-Fi anda.

Selain daripada penstriman dan penyemakan imbas web, mengapa anda menggunakan Wi-Fi pada TV Sony anda? Jika anda mempunyai TV Sony bukan pintar, pilihan sambungan Wi-Fi yang manakah menjadi pilihan anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.