Cara menyambungkan pembesar suara dan fon kepala Bluetooth ke Android

103
fon kepala permukaan microsoft androidpit luca
© NextPit

Tidak kira betapa bagusnya pembesar suara yang dibina pada telefon pintar atau tablet anda, mereka mungkin tidak dapat bersaing dengan set pembesar suara bersaiz penuh atau beberapa fon kepala khusus untuk pengalaman mendengar yang lebih intim. Terima kasih kepada keajaiban Bluetooth anda boleh menyambung pemain luaran dengan mudah daripada peranti Android anda.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak video mengenai topik teknologi semasa di halaman video kami.

Kami akan menunjukkan kepada anda tetapan dan pilihan konfigurasi yang perlu anda ketahui, tetapi semua pembesar suara dan fon kepala berfungsi sedikit berbeza, jadi anda juga perlu merujuk arahan yang disertakan dengan perkakasan anda yang lain. Setelah sambungan diwujudkan, ia harus menyambung semula secara automatik apabila diperlukan.

androidpit soundcore liberty air vs airpods case

Anda boleh menyambungkan peranti Bluetooth dalam beberapa minit. / © NextPit

Tetapan Bluetooth Android

Tempat paling mudah untuk mengakses tetapan Bluetooth ialah dari panel tetapan pantas dalam laci pemberitahuan: Seret ia terbuka dan ketik simbol Bluetooth untuk menghidupkan atau mematikannya. Ketik anak panah lungsur di bawah simbol untuk menukar peranti Bluetooth yang anda sambungkan atau untuk menambah peranti baharu.

bluetooth google pixel 3a

Peranti berpasangan kekal berpasangan sehingga anda melupakannya. / © NextPit

Ketik Lagi tetapan untuk halaman pilihan yang lebih terperinci — anda boleh mencapai skrin yang sama dengan memilih Bluetooth daripada apl Tetapan. Togol atas menunjukkan kepada anda sama ada Bluetooth dihidupkan atau dimatikan, dan betul-betul di bawah ialah senarai peranti yang telah digandingkan.

Ketik pada ikon roda gigi di sebelah kanan mana-mana peranti yang digandingkan untuk menamakan semula, melupakannya atau menukar bahagian telefon anda yang boleh diaksesnya (anda boleh menggunakan pembesar suara Bluetooth untuk memainkan muzik anda tetapi bukan nada dering anda, contohnya). Peranti yang tersedia merujuk kepada perkakasan yang menawarkan sambungan Bluetooth tetapi belum disambungkan ke telefon atau tablet anda.

Menambah peranti baharu

Sesetengah peranti (seperti komputer) akan menyiarkan isyarat Bluetooth sepanjang masa melainkan anda mematikannya secara khusus; yang lain (seperti kebanyakan fon kepala) mesti diletakkan dalam mod penerimaan khas sebelum sambungan boleh dibuat. Ingat Bluetooth digunakan untuk pemindahan fail dan pelbagai tujuan lain serta memaipkan muzik anda.

bluetooth samsung a80

Anda hanya boleh memilih peranti baharu daripada senarai. / © NextPit

Jika anda tidak segera melihat pembesar suara atau fon kepala yang ingin anda sambungkan disenaraikan sebagai peranti yang tersedia, maka rujuk arahan yang disertakan bersamanya — anda mungkin perlu menekan butang atau gabungan butang untuk masuk ke mod yang betul.

Apabila peranti ditunjukkan dalam senarai, ketik sekali untuk menyambung. Anda mungkin perlu memasukkan PIN untuk mengesahkan sambungan, walaupun ini bergantung pada perkakasan — jika PIN diperlukan, ia harus disenaraikan dalam dokumentasi yang dibekalkan bersama pembesar suara atau fon kepala anda. Selepas beberapa saat, anda akan melihat mesej pengesahan pada telefon pintar atau tablet anda.

Menggunakan Bluetooth

Muzik, podcast dan audio anda yang lain kini akan dihantar melalui peranti Bluetooth yang telah anda sambungkan, sama ada set pembesar suara, sepasang fon kepala atau stereo kereta. Jika ia tidak berfungsi, cuba lupakan peranti dan sambung semula semula dari awal.

muzik androidpit lollipop dimainkan

Anda sepatutnya mendapat beberapa petunjuk apabila apl menggunakan Bluetooth. / © NextPit

Untuk memutuskan sambungan, anda boleh mematikan peranti luaran, mematikan Bluetooth pada telefon atau tablet Android anda atau melupakan peranti seperti yang kami gariskan di atas. Kebanyakan peranti akan menyambung semula secara automatik apabila Bluetooth tersedia semula, tetapi itu tidak akan berlaku jika anda telah memberitahu telefon anda untuk melupakan mana-mana pembesar suara atau fon kepala yang disambungkan.

  • Ulasan fon kepala Bluetooth dalam telinga, atas telinga dan atas telinga yang terbaik

Bluetooth sangat mudah tetapi kadangkala ia boleh menjadi teknologi perangai — jika anda mengalami masalah, pastikan tiada peranti lain dalam julat (seperti papan kekunci Bluetooth) yang boleh mengganggu. Memutuskan sambungan dan menyambung semula biasanya boleh menyelesaikan kebanyakan isu.