Cara Menyambungkan Pengawal PS4 ke Steam pada Windows

32

Anda sudah mempunyai akaun Steam dan bersedia untuk bermain permainan kegemaran anda. Satu-satunya halangan anda ialah menyambungkan pengawal PS4 anda ke Windows 10/11. Nasib baik, menyambungkan pengawal PS4 ke Steam adalah mudah. Dalam masa yang singkat, anda akan bermain permainan dalam talian kegemaran anda menggunakan pengawal PS4 anda.

Cara Menyambungkan Pengawal PS4 ke Steam pada Windows

Anda boleh menyambung dengan kabel USB atau secara wayarles, jadi anda tidak akan ditambatkan ke mana-mana peranti. Dengan kuasa Bluetooth, anda akan mempunyai kebebasan untuk bergerak untuk mendapatkan pengalaman permainan yang terbaik.

Dalam artikel ini, anda akan melihat cara menyambungkan pengawal PS4 ke Steam dalam Windows 10/11 dengan cepat. Pertama, anda boleh menggunakan kabel USB, dan kedua, anda boleh pergi tanpa wayar melalui Bluetooth.

Cara Menyambungkan Pengawal PS4 ke Stim Dengan Kabel USB

Sebelum menyambungkan pengawal PS4 anda kepada Steam, pastikan semua konsol PlayStation berdekatan dicabut plag. Dengan mencabut plagnya terlebih dahulu, anda akan menghapuskan kemungkinan pengawal cuba menyegerakkan dengan konsol dan bukannya komputer anda.

Untuk menyambungkan PS4 anda ke Steam menggunakan kabel USB, ikut arahan di bawah:

 1. Lancarkan “aplikasi Steam” Windows dan log masuk jika digesa.
 2. Di penjuru kiri sebelah atas, klik “Stim” dan pilih “Semak Kemas Kini Pelanggan Steam.”
 3. Pasang sebarang kemas kini jika tersedia dan mulakan semula apl jika perlu. Kemungkinan ia telah dikemas kini semasa pelancaran.
 4. Palamkan pengawal PS4 anda ke dalam port USB pada komputer riba atau PC anda.
 5. Dari tetingkap atas, pilih “Stim” dan pilih “Tetapan.” daripada menu lungsur.”
 6. Klik pilihan “Pengawal” dalam anak tetingkap tetapan kiri.
 7. Anda sepatutnya melihat “Pengawal PS4” disenaraikan di bahagian atas bersebelahan dengan “Nama Pengawal” jika Windows berjaya memasangnya.
 8. Klik pada “Mulakan Ujian” untuk mengesahkan semua butang pengawal PS4 dan kawalan arah berfungsi.
 9. Anda akan melihat pengawal yang sepatutnya bertindak balas kepada semua fungsi semasa anda menekan butang dan menggerakkan kayu analog.
 10. Tekan butang “bulatan merah” pengawal (butang B) untuk keluar dari ujian atau klik pada “X” untuk menutup tetingkap.
 11. Anda boleh menggunakan pengawal tanpa membuat sebarang perubahan, kecuali permainan yang menyokong pengawal PS4 akan memaparkan butang tindakan XBOX (ABXY) dalam permainan. Untuk mengubahnya, teruskan ke langkah seterusnya.
 12. Untuk mendayakan ikon butang tindakan pengawal PS dan bukannya XBOX ABXY, hidupkan “Dayakan Input Stim untuk pengawal Playstation.” Pengawal PS4 anda kini akan menyala.
 13. Seterusnya, anda boleh menyesuaikan kawalan dan ciri seperti giroskop dan warna pencahayaan dengan mengklik “Buka” di sebelah “Penentukuran & Tetapan Lanjutan.” Tutup tingkap apabila selesai.
 14. Untuk mengaktifkan ikon butang yang betul pada permainan yang menyokong sepenuhnya pengawal PS4/DS4, pilih permainan daripada pustaka anda, kemudian klik pada “*” (Urus).
 15. Seterusnya, klik “Pengawal.”
 16. Gunakan pilihan ganti dengan mengklik menu lungsur “Dayakan Input Stim” dan pilih “Lumpuhkan Input Stim.” Tutup tetingkap dengan mengklik “X.”
 17. Sekarang, permainan yang anda pilih mesti menyokong sepenuhnya pengawal PS4/DS4. Sesetengah permainan mempunyai tetapan untuk memilihnya, manakala yang lain merasakan penggunaannya dan menukar ikon kawalan.

Anda kini telah menyambungkan pengawal PS4 anda ke Steam menggunakan kabel USB.

Cara Menyambungkan Pengawal PS4 ke Stim Menggunakan Bluetooth

Jika anda lebih suka pengalaman tanpa wayar, anda boleh menyambungkan pengawal PS4 anda ke Steam melalui Bluetooth. Tetapi sebelum anda memulakan proses sambungan, pastikan mana-mana konsol PlayStation berdekatan dicabut plag. Ini akan menghapuskan peluang pengawal cuba menyegerak dengan konsol ini.

Untuk menyambungkan pengawal PS4 anda ke Steam secara wayarles, ikut langkah berikut:

 1. Log masuk ke akaun Steam anda.
 2. Pergi ke penjuru kiri sebelah atas skrin anda dan klik “Stim.” Kemudian, pilih “Semak Kemas Kini Pelanggan Steam” daripada menu lungsur.
 3. Kemas kini akan dipasang secara automatik jika tersedia.
 4. Palamkan dongle Bluetooth PS4 ke dalam port USB yang tersedia pada komputer riba atau PC anda.
 5. Sekarang tahan butang “PS” dan “Kongsi” pada konsol PS4 anda sehingga lampu di atas mula berkelip.
 6. Pengawal akan muncul pada senarai peranti di bawah “Pengawal Dikesan.” Pilihnya dengan mengetik pada kotak di sebelah namanya.
 7. Tekan butang di bahagian belakang dongle yang disambungkan ke komputer riba atau PC anda. Lampu berkelip pada hujungnya menunjukkan sambungan yang berjaya.

Pengawal PS4 anda kini disambungkan secara wayarles ke Steam. Jika boleh, jangan cabut palam dongle untuk pengawal sebaik sahaja anda selesai bermain. Anda akan kehilangan gandingan dan mesti menyediakannya semula pada kali seterusnya anda mahu bermain.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah saya menggunakan pengawal PS4 saya untuk menavigasi sekitar Steam?

ya. Pengawal PS4 anda bukan sahaja boleh digunakan untuk bermain permainan; ia juga boleh digunakan untuk menavigasi sekitar platform Steam. Begini cara berbuat demikian:

1. Dengan Steam terbuka, pergi ke penjuru kanan sebelah atas dan pilih ikon skrin besar.

2. Pilih ikon tetapan dari penjuru kiri sebelah atas.

3. Pergi ke “Pengawal” dan kemudian “Konfigurasi Gambar Besar.”

4. Dari skrin ini, anda boleh mengkonfigurasi menavigasi Steam.

Steam tidak mengesan pengawal PS4 saya. Apa patut saya buat?

Beberapa perkara boleh menyebabkan Steam tidak mengesan pengawal PS4 anda. Cuba pembaikan biasa yang disenaraikan di bawah jika anda menghadapi masalah menyambung.

• Keluarkan kabel USB atau dongle Bluetooth dan bersihkan port USB anda.

• Untuk penggunaan wayarles, pastikan Bluetooth pada komputer anda didayakan. Daripada tetapan komputer anda, togol Bluetooth pada matikan dan hidupkan beberapa kali.

• Semak sama ada anda pengawal PS4 memerlukan pengecasan. Jika bateri lemah, cas semula dan cuba lagi.

• Kemas kini pemacu Bluetooth yang bukan semasa.

Adakah mungkin untuk mengkonfigurasi kawalan khusus permainan?

Ya, tetapi terdapat terlalu banyak permainan untuk disenaraikan dengan tepat cara melakukannya untuk setiap satu. Secara amnya, untuk mengkonfigurasi pengawal, tekan butang PS pada pengawal PS4 anda, dan anda akan diberikan butiran untuk mengkonfigurasi setiap permainan.

Mulakan Permainan Dengan Steam dan Pengawal PS4

Anda mempunyai dua pilihan untuk menyambungkan pengawal PS4 anda ke Steam, wayarles atau dengan kabel USB. Mana-mana yang anda pilih, untuk gandingan lancar pengawal anda, ingat untuk mencabut semua konsol PlayStation berdekatan. Selain itu, tidak semua permainan Steam mempunyai sokongan pengawal, tetapi syukurlah, ini tidak diperlukan untuk kebanyakan permainan.

Adakah anda telah menyambungkan pengawal PS4 ke Steam? Adakah anda menggunakan kaedah yang kami terangkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen.