Cara Menyambungkan Pengawal Xbox ke Xbox

8

Sama ada anda seorang pemain yang berpengalaman atau baru bermula, memastikan pengawal Xbox anda disambungkan dengan betul adalah penting untuk pengalaman permainan yang lancar. Walau bagaimanapun, proses persediaan boleh berbeza-beza bergantung pada sama ada anda menggunakan pengawal berwayar atau wayarles.

Cara Menyambungkan Pengawal Xbox ke Xbox

Dalam panduan ini, kami akan menyerlahkan pelbagai kaedah untuk memasangkan dan menyambungkan pengawal Xbox anda ke konsol Xbox anda dengan mudah.

Cara Menyambungkan Pengawal Xbox Berwayar ke Xbox Anda

Bagi mereka yang lebih suka kekuatan tether fizikal yang tidak berbelah bahagi, sambungan berwayar adalah yang terbaik. Di samping itu, walaupun untuk pengawal wayarles, kadangkala gandingan mungkin tidak berfungsi pada peringkat pertama, dalam hal ini anda boleh cuba memasangkan melalui sambungan berwayar.

Kesambungan berwayar juga membantu dalam permainan kompetitif, terutamanya dalam permainan yang anda tidak boleh mengalami ketinggalan. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Dapatkan pengawal Xbox anda dan kabel USB yang serasi. Bergantung pada pembuatan dan model pengawal Xbox, ia boleh menempatkan sama ada USB mikro atau port USB-C.
 2. Masukkan kabel USB ke dalam port yang ditetapkan pada Xbox anda.
 3. Begitu juga, masukkan hujung kabel USB yang lain ke dalam port mikro-USB/USB-C pengawal.
  Butang berpasangan pada pengawal Xbox
 4. Setelah sambungan selesai, hidupkan konsol Xbox dengan menekan ikon Xbox di hadapan.
 5. Akhir sekali, tekan dan tahan butang Xbox di tengah pengawal anda. Lampu hendaklah berkelip dahulu sebelum menetap pada pencahayaan yang kukuh, menandakan sambungan berjaya.
Pengawal Xbox hijau dengan kabel.

Lihat panduan kami tentang model Xbox yang berbeza jika anda tidak pasti konsol permainan Microsoft yang anda miliki.

Cara Menyambungkan Pengawal Xbox Wayarles ke Xbox Anda

Walaupun ketersambungan berwayar menawarkan kependaman yang hampir boleh diabaikan semasa bermain permainan, kebanyakan pemain memilih pengawal wayarles kerana kemudahan yang mereka bawa. Dengan pengawal wayarles yang dipasangkan dengan Xbox anda, anda boleh duduk dan berehat di sofa anda, membolehkan anda bermain dari jarak yang selesa. Jika anda ingin menerima kebebasan permainan tanpa wayar, berikut ialah cara memasangkan pengawal Xbox wayarles dengan Xbox anda.

 1. Hidupkan Xbox anda dan pengawal Xbox wayarles dengan menekan butang Xbox pada setiap satu.
 2. Letakkan pengawal Xbox ke dalam mod berpasangan dengan menekan dan menahan butang Pair selama beberapa saat sehingga butang Xbox berkelip dengan cepat. Butang ini biasanya terdapat di tepi atas pengawal.
  Butang berpasangan pada pengawal Xbox
 3. Begitu juga, letakkan konsol Xbox anda ke dalam mod berpasangan dengan menekan dan menahan butang Berpasangan. Butang ini terletak di bahagian hadapan untuk Xbox Series X/S dan Xbox One X/S. Pada Xbox One, ia berada di sebelah. Seperti pengawal, butang Xbox pada konsol harus mula berkelip dengan cepat.
  Butang pasangan Xbox
 4. Tunggu hingga ikon Xbox berhenti berkelip dan bersinar secara berterusan. Ini menandakan bahawa pengawal kini dipasangkan dengan konsol Xbox dan sedia untuk digunakan.

Bahagian yang terbaik ialah anda hanya perlu melalui proses berpasangan sekali. Selepas pengawal dipasangkan ke konsol tertentu, anda hanya perlu menekan butang Xbox pada pengawal. Ia akan bangun secara automatik dan bersambung dengan lancar ke konsol Xbox tanpa input pengguna tambahan.

Jika anda mempunyai pengawal Xbox lama dan ia tidak berfungsi, anda boleh mengikuti panduan kami tentang cara mendiagnosis dan membetulkan pengawal Xbox yang tidak dicas.

Cara Menyambungkan Pengawal Xbox 360 ke Xbox

Tidak seperti pengawal Xbox One yang boleh digunakan dengan Xbox Series X/S yang lebih baharu, Microsoft tidak membenarkan anda menggunakan pengawal Xbox 360 dengan model generasi baharu. Walau bagaimanapun, jika anda memiliki Pengawal Xbox 360 tanpa wayar, anda boleh menggunakan Penyesuai USB Bluetooth untuk merapatkan jurang kesambungan.

Walau bagaimanapun, maklumkan bahawa sambungan mungkin tidak stabil, dan mungkin terdapat banyak masalah kependaman. Selain itu, beberapa permainan berbilang pemain dalam talian mempunyai dasar yang ketat terhadap penggunaan penyesuai tersebut. Oleh itu, menaik taraf kepada pengawal yang lebih baharu yang bersambung dengan lancar kepada konsol generasi moden dan lebih baharu adalah yang terbaik.

Kekal dalam Kawalan

Dan itu sahaja. Anda kini sepatutnya mempunyai pengawal Xbox anda dipasangkan dan disambungkan ke konsol permainan anda. Sama ada berwayar atau tanpa wayar, kaedah ini memastikan anda sentiasa bersedia untuk kehebatan permainan. Dan jika sebarang isu timbul, langkah penyelesaian masalah dan Soalan Lazim telah membantu anda.

Soalan Lazim

Adakah pengawal Xbox Series S/X serasi dengan Xbox One?

ya. Pengawal untuk kedua-dua Xbox One dan juga Xbox Series X/S boleh digunakan antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, mungkin terdapat perbezaan dari segi pelabuhan. Kebanyakan pengawal Xbox One menggunakan port microUSB, manakala pengawal yang lebih baharu datang dengan port Jenis-C. Oleh itu, pastikan anda mendapatkan kabel USB yang serasi berdasarkan pengawal yang anda gunakan.

Bolehkah saya menggunakan pengawal pihak ketiga?

Dalam kebanyakan kes, ya. Apa yang anda perlu lakukan ialah memastikan ia serasi dengan model Xbox anda, dan itu sahaja. Proses berpasangan untuk kebanyakan pengawal Xbox pihak ketiga kekal sama seperti yang dinyatakan di atas. Walau bagaimanapun, sekiranya ia tidak berfungsi, pastikan anda mengikuti arahan pengilang.

Bolehkah saya menggunakan pengawal Xbox saya dengan PC?

Sudah tentu! Dengan mengandaikan anda mempunyai port yang betul dan/atau kad Bluetooth, anda boleh menggunakan pengawal Xbox anda dengan PC anda.