Cara Menyambungkan Telefon ke TV Hisense

115

Jika anda seperti kebanyakan orang, anda sudah menggunakan telefon pintar anda untuk mengikuti berita, kekal berhubung dengan rakan dan keluarga serta terus terhibur. Tetapi adakah anda tahu bahawa telefon pintar anda juga boleh digunakan untuk mengawal TV Hisense anda? Ini boleh menjadi cara terbaik untuk menikmati faedah kedua-dua peranti secara serentak.

Cara Menyambungkan Telefon ke TV Hisense

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara menyambungkan TV Hisense anda ke telefon anda melalui ciri terbina dalam seperti USB, Bluetooth dan Wi-Fi. Anda juga akan mengetahui lebih lanjut tentang menggunakan apl pihak ketiga seperti apl mudah alih Roku.

Menyambungkan Telefon Anda

Jika anda sedang mencari TV dengan sambungan mudah ke peranti mudah alih, anda tidak boleh salah menggunakan Hisense.

Pertama, ia membolehkan anda menggunakan telefon anda sebagai alat kawalan jauh. Ini bermakna anda boleh menukar saluran, kelantangan dan tetapan lain tanpa bangun dari tempat selesa anda di atas sofa. Kedua, ia memberi anda akses kepada rangkaian aplikasi dan ciri yang lebih luas. Kebanyakan TV Hisense datang dengan pilihan aplikasi yang terhad, tetapi menyambungkan telefon anda boleh membuka dunia kemungkinan.

Dan jika anda mencari kemudahan terbaik, anda boleh menghantar kandungan kegemaran anda dari peranti mudah alih anda ke TV anda. Sama ada menonton filem blockbuster terbaharu atau menstrim rancangan kegemaran anda, sambungan mudah Hisense TV ke peranti mudah alih menjadikannya mudah untuk menikmati kandungan anda mengikut cara anda.

Cara Menyambung TV Hisense ke Telefon Tanpa Alat Jauh

Jika anda tersalah letak alat kawalan jauh TV anda, jangan risau. Anda masih boleh menyambungkan telefon anda ke TV tanpa telefon itu.

Menggunakan Apl RemoteNow

Aplikasi RemoteNow untuk TV Hisense ialah cara terbaik untuk mengawal TV anda daripada peranti mudah alih anda. Aplikasi ini tersedia untuk kedua-duanya Android dan iOS peranti, dan ia percuma untuk dimuat turun.

Begini cara menggunakan apl:

 1. Buka gedung aplikasi masing-masing pada telefon anda dan pasang apl itu. Sambungkan TV Hisense anda dan telefon anda ke rangkaian Wi-Fi yang sama.
 2. Lancarkan apl RemoteNow dan ikut arahan pada skrin untuk melengkapkan persediaan awal.
 3. Sebaik sahaja anda menyelesaikan persediaan awal, anda akan melihat mesej pop timbul yang memberitahu anda bahawa tiada peranti disambungkan. Ketik pada butang “Pilih” untuk mengimbas peranti yang tersedia.
 4. Pilih “TV Pintar Hisense.”

Selepas anda menyambungkan apl itu, anda akan dapat menggunakannya untuk mengawal kuasa, kelantangan dan input TV anda, menyemak imbas saluran dan apl serta mencari kandungan menggunakan suara anda. Apl RemoteNow juga membolehkan anda berkongsi foto dan video daripada peranti mudah alih anda ke TV anda. Ini cara yang bagus untuk mempamerkan foto percutian terbaharu anda atau menonton video bersama rakan dan keluarga.

Menggunakan Apl Android TV

TV Pintar Hisense terbaharu dilengkapi dengan OS Android Google. Jika anda kehilangan alat kawalan jauh, jangan risau – anda masih boleh menonton TV Hisense anda menggunakan Apl Google untuk Android TV.

 1. Pastikan TV dan peranti mudah alih anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama.
 2. Muat turun apl Google Android TV daripada Gedung Play. Terima terma dan syarat dan pasang apl.
 3. Setelah apl telah diaktifkan, cari “TV Pintar Hisense.” Jika sambungan rangkaian anda stabil, apl itu sepatutnya dapat mengesan TV anda dalam beberapa saat sahaja.
 4. Daripada apl, ketik pada TV Hisense anda dan ikut arahan pada skrin untuk menyelesaikan persediaan awal.

Setelah telefon anda disambungkan ke TV Hisense anda melalui apl Google Android TV, anda boleh menghidupkan TV anda dengan segera dan meneroka apa sahaja yang anda mahukan. Anda juga boleh menggunakan suara anda untuk mencari kandungan yang anda inginkan dan menavigasi apl dan album dengan mudah. Apl ini juga boleh membantu anda menemui kandungan daripada apl lain yang dipasang pada TV anda.

Menggunakan Apl Roku TV

TV Hisense yang dikuasakan oleh RokuOS menawarkan pengguna pengalaman TV pintar yang komprehensif dan mesra pengguna. RokuOS menyediakan akses kepada pelbagai kandungan penstriman, termasuk pilihan langsung dan atas permintaan. Selain itu, RokuOS menawarkan antara muka yang ringkas dan intuitif yang memudahkan anda mencari kandungan yang ingin anda tonton.

Berikut ialah cara menyambungkan TV Roku Hisense anda ke telefon anda:

 1. Sambungkan telefon anda dan TV Hisense ke rangkaian Wi-Fi yang sama.
 2. Muat turun dan pasang Apl mudah alih Roku pada telefon anda.
 3. Selepas pemasangan, lancarkan apl dan cari TV Pintar Hisense anda.
 4. Ketik TV Hisense anda pada apl.

Apl mudah alih Roku untuk TV Hisense ialah cara terbaik untuk mengawal TV anda daripada telefon pintar atau tablet anda. Apl ini membolehkan anda menjeda, memainkan dan memundurkan rancangan dan filem kegemaran anda. Anda juga boleh menggunakan apl untuk mencari kandungan baharu, menambah saluran pada senarai Kegemaran anda dan banyak lagi.

Cara Menyambungkan Telefon ke TV Hisense Dengan USB

TV Hisense dilengkapi dengan port USB yang membolehkan anda menyambungkan pelbagai peranti, termasuk telefon, kamera digital, kamkoder dan pemacu kilat USB. Port USB juga boleh digunakan untuk mengecas peranti mudah alih.

Menyambungkan telefon anda ke TV anda adalah mudah:

 • Cari port USB pada TV anda. Ia biasanya terletak di bahagian belakang atau sisi TV.
 • Palamkan kabel USB yang serasi dengan telefon dan TV anda.

Setelah disambungkan, anda sepatutnya melihat mesej pada skrin TV anda bertanya sama ada anda mahu membenarkan telefon anda mengakses fail pada televisyen. Pilih “Benarkan” dan kemudian ikuti sebarang gesaan tambahan yang muncul.

Anda juga boleh menggunakan sambungan ini untuk memainkan muzik atau video yang disimpan pada telefon anda. Hanya pilih fail yang anda mahu mainkan, dan ia akan mula dimainkan pada TV anda.

Cara Menyambung Telefon ke TV Hisense Menggunakan Bluetooth

Bluetooth ialah teknologi yang membolehkan peranti bersambung secara wayarles. Ini boleh berguna untuk menyambungkan TV Hisense ke pembesar suara luaran atau fon kepala dan peranti lain seperti telefon pintar dan komputer riba.

Satu kelebihan Bluetooth ialah ia tidak memerlukan sambungan fizikal, jadi tidak perlu risau tentang wayar berselirat. Selain itu, Bluetooth mempunyai kuasa yang agak rendah, jadi ia tidak akan menghabiskan bateri Hisense TV anda terlalu cepat.

Dengan mengandaikan anda mempunyai telefon yang menyokong Bluetooth, anda boleh menyambungkannya ke TV Hisense anda dengan mudah. Ini caranya:

 1. Dayakan Bluetooth pada telefon anda.
 2. Tekan butang “Menu” pada alat kawalan jauh TV anda.
 3. Pilih ikon gear dalam TV Hisense anda untuk membuka “Tetapan.”
 4. Pilih “Rangkaian.”
 5. Pilih “Bluetooth”, kemudian pergi ke “Pengurusan Peralatan” untuk memulakan carian untuk peranti Bluetooth berdekatan.
 6. Pilih telefon anda daripada senarai peranti yang tersedia dan kemudian ikut gesaan pada skrin untuk memasangkan dan menyambungkan kedua-dua peranti.

Bluetooth boleh menstrim kandungan audio dan video dari telefon anda ke TV anda. Selain itu, TV Hisense dengan sokongan Bluetooth boleh digunakan sebagai telefon pembesar suara, membolehkan anda membuat dan menerima panggilan telefon tanpa tangan.

Kelemahan utama Bluetooth ialah ia mempunyai julat yang agak pendek, jadi anda perlu berada dekat dengan TV Hisense anda untuk sambungan berfungsi

Cara Menyambung Telefon ke TV Hisense Tanpa Wi-Fi

Tiada Wi-Fi? Tiada masalah!

Anda masih boleh menyambungkan telefon anda ke TV Hisense anda, menavigasi menu, memainkan muzik atau menyemak imbas apl.

Kaedah 1: Menggunakan Kabel HDMI

Jika telefon anda berjalan pada iOS, kabel HDMI boleh membantu anda mencerminkan telefon anda ke TV Hisense anda dalam masa beberapa saat dan membolehkan anda menggunakan wayarles sepenuhnya. Anda memerlukan penyesuai HDMI atau MHL untuk telefon anda dan kabel HDMI untuk TV anda.

Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Sambungkan hujung kilat kabel HDMI ke telefon anda.
 2. Pergi ke port HDMI TV anda dan sambungkan hujung kabel yang satu lagi.
 3. Hidupkan TV dan telefon anda.
 4. Pilih sumber input pada TV anda yang sepadan dengan port HDMI sambungan kabel HDMI.

Dengan persediaan ini, anda boleh mencerminkan skrin telefon anda pada TV tanpa sebarang lag atau kelewatan. Selain itu, anda tidak perlu bimbang tentang kehilangan sambungan anda jika Wi-Fi anda terputus.

Kaedah 2: Menggunakan Kabel USB

Seperti kabel HDMI, kabel USB tidak memerlukan Wi-Fi untuk berfungsi. Kebanyakan model TV Hisense moden mempunyai sekurang-kurangnya satu port USB untuk menyambungkan telefon anda ke TV. Ini boleh menjadi cara terbaik untuk melihat gambar atau video daripada telefon anda pada skrin yang lebih besar atau menggunakan telefon anda sebagai alat kawalan jauh untuk TV.

Untuk menggunakan kabel USB untuk menyambungkan telefon anda ke TV Hisense anda, ikuti langkah berikut:

 1. Hidupkan TV Hisense anda.
 2. Cari port USB pada TV anda. Ia biasanya terletak di bahagian belakang TV atau sisi.
 3. Ambil kabel USB yang anda ingin gunakan untuk menyambungkan telefon anda ke TV. Palamkan satu hujung kabel ke dalam port USB TV anda dan satu lagi ke dalam telefon anda.

Setelah sambungan diwujudkan, TV harus mengesan telefon anda secara automatik. Jika tidak, anda mungkin perlu memilih sumber input pada TV anda sehingga anda melihat imej daripada telefon anda muncul pada skrin.

Kaedah 3: Menggunakan Chromecast

Chromecast ialah peranti penstriman yang dipalamkan ke port HDMI pada TV anda. Setelah disediakan, anda boleh menggunakan telefon, tablet atau komputer riba anda untuk menghantar kandungan terus ke TV anda melalui apl Google Home. Aplikasi ini tersedia untuk muat turun percuma untuk Android dan iOS peranti.

Chromecast berfungsi dengan pelbagai apl, termasuk YouTube, Netflix dan Spotify. Anda juga boleh menggunakannya untuk menghantar keseluruhan skrin anda, yang sesuai untuk permainan atau pembentangan.

TV Hisense serasi dengan Chromecast, jadi anda boleh menambahkan peranti penstriman ini dengan mudah pada televisyen sedia ada anda. Paling penting, Chromecast tidak memerlukan sambungan Internet untuk berfungsi, menjadikannya alat yang berguna apabila Wi-Fi tidak tersedia.

Berikut ialah cara menggunakan Chromecast untuk menghantar telefon anda ke TV Hisense anda:

 1. Buka “Tempat liputan peribadi” pada telefon anda dan sambungkan peranti Chromecast anda.
 2. Buka apl Google Home dan pilih “Chromecast.”
 3. Pilih “Hantar Skrin saya.”

Permudahkan Hidup Anda

Seperti kebanyakan orang, telefon anda mungkin salah satu perkara pertama yang anda capai apabila anda bangun pada waktu pagi dan perkara terakhir yang anda sentuh sebelum anda tidur pada waktu malam. Jadi, masuk akal bahawa anda ingin mencari cara untuk menggunakan telefon anda untuk mengawal TV Hisense anda.

Nasib baik, terdapat beberapa cara yang berbeza untuk melakukan ini. Mula-mula, anda boleh memuat turun aplikasi Hisense TV RemoteNow ke telefon anda. Pilihan lain ialah menggunakan apl jauh universal seperti Google Android TV. Anda juga boleh menggunakan apl Roku Tv jika TV anda disiarkan pada Roku.

Jika anda tidak mempunyai sambungan Internet, kabel USB dan Bluetooth akan berfungsi dengan baik. Dan jika TV Hisense anda mempunyai port HDMI, anda boleh menggunakan kabel HDMI untuk menyambungkan telefon anda ke TV anda dan kemudian menggunakan telefon anda sebagai alat kawalan jauh.

Akhir sekali, anda boleh memilih Chromecast, yang berfungsi dengan atau tanpa Wi-Fi.

Mana-mana kaedah yang anda pilih, mengawal TV anda dengan telefon anda pasti menjadikan hidup anda lebih mudah sedikit.

Adakah anda peminat TV Hisense? Pernahkah anda cuba menyambungkan telefon anda ke TV anda menggunakan mana-mana kaedah yang dibincangkan dalam artikel ini?

Jangan ragu untuk berkongsi pengalaman anda dengan pengguna lain di bahagian komen di bawah.