Cara Menyambungkan TV Sony ke Komputer Riba

42

Menyambungkan TV Sony anda dan komputer riba memberikan anda skrin besar dan gambar yang lebih baik. Ini dilakukan melalui pencerminan atau pemutus. Dengan alatan yang betul, anda boleh menonton filem, video dan fail lain pada komputer riba anda terus melalui Sony TV anda. Mencerminkan dan menghantar juga memudahkan pembentangan dalam mesyuarat dan persidangan.

Cara Menyambungkan TV Sony ke Komputer Riba

Jika anda berminat dengan cara semuanya dilakukan, anda telah datang ke tempat yang betul. Artikel ini akan menerangkan cara menyambungkan komputer riba ke TV Sony.

Menyambungkan Sony TV ke Komputer Riba

Terdapat pelbagai kaedah yang boleh anda gunakan untuk menyambungkan Sony TV anda ke komputer riba.

Pilihan Kabel Antara Muka Multimedia Definisi Tinggi (HDMI).

Ini mungkin salah satu kaedah yang paling mudah. HDMI menghantar fail audio dan video dari satu sumber ke sumber yang lain dan tidak bergantung pada internet. Anda tidak perlu memampatkan data sebelum ia dihantar kepada penerima. Ini bermakna penggunaan HDMI jarang menyebabkan ketinggalan atau keluaran berkualiti rendah. Ambil perhatian bahawa beberapa jenama kabel HDMI boleh dibeli di kedai tempatan atau dari platform dalam talian.

Untuk menggunakan HDMI, lakukan perkara berikut:

 1. Hidupkan komputer riba anda dan TV Sony anda.
 2. Palamkan satu hujung kabel HDMI ke port komputer riba anda dan satu lagi ke port TV.
 3. Pada alat kawalan jauh TV anda, pilih pilihan “Input” dan tekan padanya.
 4. Daripada skrin, pilih port HDMI yang digunakan untuk menyambungkan komputer riba anda. Ini sepatutnya menjadikan TV memaparkan skrin komputer riba secara automatik.
 5. Pergi ke panel kawalan komputer riba jika langkah itu tidak berfungsi dan pilih “Paparan”.
 6. Pilih “Laraskan resolusi.”
 7. Daripada menu lungsur, pilih mana-mana yang berikut. Ini sepatutnya berfungsi, membolehkan anda melihat skrin komputer riba pada TV.

Isu utama yang mungkin anda alami menggunakan pilihan HDMI ialah format yang disokong. Jika format tidak disokong oleh HDMI, anda mungkin menghadapi masalah.

Pilihan Pencerminan Skrin

Fungsi pencerminan skrin ini adalah satu lagi pilihan untuk pengguna Sony. Ciri terbina dalam ini tersedia dalam TV Sony Bravia yang dikeluarkan antara 2013-2020. Walau bagaimanapun, Google dan Android TV yang dikeluarkan selepas 2020 tidak lagi menyokong fungsi tersebut.

Direka bentuk terutamanya untuk membenarkan tayangan skrin peranti yang berbeza, termasuk peranti mudah alih dan komputer riba, pilihan ini membolehkan anda menonton filem dan video yang disimpan pada komputer riba anda. Penstriman daripada Netflix, YouTube dan tapak komuniti lain juga boleh dilakukan. Perkara yang menjadikan ini pilihan yang baik ialah ia percuma dan boleh digunakan dengan sambungan internet yang stabil.

Memandangkan sambungan internet diperlukan, kestabilan output mungkin berbeza mengikut kelajuan rangkaian. Untuk ini berfungsi, anda mesti menjalankan Windows 10 dan ke atas pada komputer riba anda, yang sepatutnya mempunyai ciri Miracast.

Inilah cara untuk mula menghantar komputer riba ke TV Sony anda:

 1. Hidupkan komputer riba dan TV anda dan sambungkannya ke rangkaian Wi-Fi yang sama.
 2. Mulakan dengan menyediakan Sony TV anda dengan menekan butang “Input” pada alat kawalan jauh.
 3. Pada skrin yang terhasil, pilih “Screen Mirroring.”
 4. Tekan “Enter” untuk menghantar TV ke mod siap sedia.
 5. Pada komputer riba, navigasi ke “Menu Mula” dan pilih “Tetapan.”
 6. Dalam menu Tetapan, pilih “Peranti.”
 7. Pergi ke tab “Tambah peranti” dan pilih “Tambah peranti.”
 8. Pilih nombor model TV daripada pilihan yang tersedia.

Ini sepatutnya membolehkan anda mengakses dan memaparkan segala-galanya dengan mudah pada komputer riba atau menontonnya pada TV Sony anda.

Menghantar Melalui Penyemak Imbas

Chrome ialah penyemak imbas yang sangat popular dan boleh digunakan untuk tujuan ini. Tanpa mengira sistem pengendalian, Chrome boleh dipasang pada mana-mana komputer riba untuk membenarkan pencerminan skrin ke TV Sony.

Menetapkan perkara adalah agak mudah:

 1. Pastikan kedua-dua peranti dihidupkan. Tekan butang “Input” pada alat kawalan jauh anda.
 2. Pilih pilihan “Screen Mirroring” pada TV Sony anda. Ini menetapkan TV pada mod siap sedia memberi anda masa untuk mendaftarkan komputer riba anda.

 3. Buka penyemak imbas Chrome pada komputer riba.
 4. Pilih pilihan “Lagi” di bahagian atas sebelah kanan penyemak imbas.
 5. Navigasi ke pilihan “Hantar” pada skrin.
 6. Daripada “senarai peranti yang serasi”, pilih TV anda. Ini sepatutnya menyambungkan Sony TV dan penyemak imbas.

Ambil perhatian bahawa kaedah ini hanya berfungsi jika Sony TV anda mempunyai Chromecast.

Pilihan Pihak Ketiga

Jika anda ingin menyambungkan Sony TV anda kepada komputer riba yang tidak serasi, cari kaedah penghantaran skrin yang lain. Salah satu pilihan yang perlu dipertimbangkan ialah AirDroid Cast. Perkhidmatan pencerminan ini membolehkan anda menghantar peranti berbeza ke TV Sony, termasuk komputer riba. Perkhidmatan ini berasaskan web dan menyambung ke peranti dengan cepat dan lancar. Ini bermakna anda boleh menyiarkan skrin kepada model lama juga.

AirDroid mempunyai antara muka mesra dengan pelbagai ciri dan kualiti Definisi Tinggi. Untuk menggunakan cast AirDroid, ikuti langkah berikut:

 1. Muat turun AirDroid aplikasi pada komputer riba anda dari tapak web rasmi. Ia juga tersedia di kedai web/windows.
 2. Pergi ke “Pelakon AirDroid” halaman web menggunakan penyemak imbas TV anda.
 3. Pada komputer riba anda, lancarkan apl hantar AirDroid dan pilih tab “Hantar ke”. Masukkan kod QR secara manual. Ini ialah kod sembilan digit yang dipaparkan pada Sony TV.
 4. Setelah kod diterima, skrin komputer riba anda akan dipaparkan pada TV Sony tanpa mengira model.

Anda boleh mengakses lebih banyak ciri premium pada apl AirDroid Cast. Walau bagaimanapun, anda perlu meningkatkan apl dan log masuk.

Isu Biasa Apabila Skrin Mencerminkan pada TV Sony Berbeza

Terdapat kes di mana komputer riba dan Sony TV anda mungkin gagal disambungkan. Salah satu sebab utama ialah jika peranti tidak mempunyai ciri yang diperlukan. Menekan butang input jauh membolehkan anda mengetahui jika pilihan pencerminan skrin tersedia. Jika tiada keupayaan standard pada Sony TV, anda boleh menggunakan pilihan lain seperti AirDroid untuk menghantar peranti yang tidak mempunyai ciri cermin skrin.

Lag Pencerminan Skrin pada TV Sony

Ketinggalan boleh berlaku apabila peranti anda perlu dimulakan semula. Mulakan semula TV Sony dan komputer riba anda untuk menangani isu tersebut. Jangan mulakan semula hanya satu peranti, kerana anda tidak pasti yang mana satu mempunyai masalah. Memulakan semula membolehkan anda mewujudkan sambungan yang bersih. Ketinggalan semasa menggunakan HDMI mungkin disebabkan oleh sambungan yang lemah pada port. Periksa kedua-dua belah kord dan pastikan ia disambungkan dengan betul.

Tiada Bunyi Semasa Pencerminan Skrin

Ini adalah satu lagi isu yang mungkin anda alami semasa menyambungkan Sony TV anda ke komputer riba. Jika tiada bunyi, anda perlu melakukan salah satu daripada yang berikut:

 • Mulakan semula peranti anda.
 • Jika anda menggunakan apl untuk menghantar, nyahpasang dan memasangnya semula.
 • Kemas kini peranti anda jika ada peranti yang tersedia.

Bunyi Tanpa Gambar

Apabila bunyi dipancarkan tanpa gambar, ia menunjukkan masalah sambungan. Untuk menyelesaikannya, lakukan salah satu daripada yang berikut:

 • Putuskan sambungan peranti pemutus sepenuhnya.
 • Mulakan semula peranti, kemudian sambung semula.
 • Cabut palam kord HDMI, jika itu yang anda gunakan, dan sambung semula. Jika perkara tidak berfungsi, cuba gunakan kord lain.

Tingkatkan Penonton dengan Menyambungkan TV Sony dan Komputer Riba Anda

Anda mungkin ingin mencerminkan komputer riba ke Sony Television anda atas sebab yang berbeza. Ia mungkin filem yang anda mahu tonton pada skrin yang lebih besar. Sebagai alternatif, anda mungkin ingin mengakses aplikasi yang tidak tersedia di gedung aplikasi Sony, atau mahu memaparkan foto atau pembentangan pada skrin yang lebih besar untuk khalayak. Tanpa mengira alasan anda, pencerminan menawarkan pengalaman tontonan yang lebih baik dan membolehkan anda berkongsi skrin dengan orang lain.

Pernahkah anda menyambungkan komputer riba ke TV Sony? Jika ya, adakah anda menghadapi sebarang cabaran sepanjang perjalanan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.