Cara Menyandarkan iPhone Dengan Skrin Rosak

86

Jika anda telah memecahkan skrin iPhone anda, anda perlu menyandarkannya sebelum ia menjadi tidak bertindak balas sepenuhnya. Sama ada anda boleh menyandarkan iPhone dengan skrin pecah atau tidak bergantung pada tahap kerosakan sebenarnya. Jika ia responsif, terdapat beberapa kaedah yang boleh anda gunakan untuk menyandarkan iPhone anda dan menyimpan data anda. Jika ia tidak bertindak balas, anda mungkin tiada pilihan lain selain membetulkannya.

Cara Menyandarkan iPhone Dengan Skrin Rosak

Artikel ini akan memberi anda beberapa cadangan tentang cara menyandarkan iPhone dengan skrin yang rosak. Kami juga akan bercakap tentang pilihan anda jika skrin hancur sepenuhnya.

Cara Menyandarkan iPhone Responsif Dengan Skrin Rosak

Menjatuhkan telefon anda adalah mimpi ngeri terburuk setiap pemilik iPhone. Walaupun reka bentuknya yang menakjubkan dan anggun, iPhone diketahui rapuh, dan ia boleh pecah dengan mudah. Satu titisan sudah cukup untuk memecahkan skrinnya. Jika ini berlaku, anda mungkin tidak dapat mengakses telefon anda sama sekali. Dengan kata lain, semua foto, video, mesej dan kenalan anda akan hilang.

Itulah sebabnya anda harus menyandarkan iPhone anda secara tetap, sama ada pada akaun Mac atau iCloud anda. Banyak peranti iOS disandarkan secara automatik apabila ia dicas atau disambungkan ke kabel kuasa, tetapi ini mungkin tidak berlaku dengan iPhone anda. Kebanyakan orang tidak ingat untuk menyandarkan iPhone mereka sehingga sudah terlambat.

Selepas menilai kerosakan, anda perlu melihat sama ada skrin anda bertindak balas terhadap sentuhan anda. Jika ia responsif, jangan risau, masih belum terlambat untuk menyandarkannya. Sebelum kita masuk ke kaedah yang berbeza untuk membuat sandaran iPhone dengan skrin pecah, berikut ialah cara anda boleh memastikan iPhone anda disandarkan secara automatik.

 1. Buka “Tetapan” pada skrin utama anda.
 2. Pergi ke “ID Apple” dan teruskan ke pilihan “iCloud”.
 3. Pergi ke “Sandaran iCloud.”
 4. Togol suis di bahagian atas skrin anda kepada hidup.

Kini, setiap kali iPhone anda disambungkan ke kabel kuasa, ia akan disandarkan secara automatik. Walaupun anda berjaya menyandarkan iPhone anda, kami masih mengesyorkan anda menggantikan skrin secepat mungkin.

Cuba Lakukan Cara Biasa

Walaupun tiada siapa yang mahukan skrin iPhone yang retak, ini tidak semestinya bermakna semuanya hilang. Jika anda masih boleh mengakses skrin anda, berikut ialah cara anda boleh melakukan sandaran biasa.

 1. Pergi ke “Tetapan” pada iPhone anda.
 2. Navigasi ke “ID Apple.”
 3. Cari tab “iCloud” pada senarai pilihan.
 4. Ketik pada pilihan “iCloud Backup”.
 5. Pilih “Sandarkan Sekarang.”

Proses sandaran harus dimulakan dengan segera. Satu-satunya perkara yang boleh menghalang anda daripada menyandarkan iPhone anda ialah storan iCloud yang rendah, dalam kes ini, anda perlu menyandarkan iPhone anda pada Mac anda.

Sandaran iCloud termasuk foto, video, mesej teks, iMessages, data apl, tetapan peranti, nada dering, kata laluan, skrin utama dan organisasi apl serta jenis data lain. Maklumat yang telah disimpan pada iCloud anda, seperti kenalan, nota, penanda halaman, kalendar dan memo suara anda, tidak akan disandarkan.

Anda perlu disambungkan ke internet untuk memulakan proses sandaran. Ambil perhatian bahawa iPhone anda akan mengambil sedikit masa untuk menyandarkan semua data. Keseluruhan proses sandaran boleh berlangsung dari 20 minit hingga dua jam, bergantung pada jumlah data yang anda miliki.

Gunakan iTunes

Pilihan kedua anda ialah menggunakan iTunes pada Mac anda untuk proses sandaran. Untuk menyandarkan iPhone anda dengan cara ini, anda perlu memasang versi terkini iTunes pada komputer anda.

Kaedah ini hanya akan berfungsi jika anda menggunakan komputer yang dipercayai. Dalam erti kata lain, jika anda tidak pernah menyambungkan iPhone anda ke komputer itu sebelum ini, anda perlu memasangkan kedua-dua peranti ini terlebih dahulu.

Ini dilakukan dengan mengetik pada pilihan “Amanah” pada mesej pop timbul “Percaya Komputer Ini” pada iPhone anda. Jika skrin anda tidak responsif, kaedah ini bukan pilihan untuk anda.

Jika anda menggunakan komputer yang dipercayai, berikut ialah cara anda boleh menggunakan iTunes untuk menyandarkan iPhone anda.

 1. Gunakan kabel USB untuk menyambungkan iPhone anda ke Mac anda.
 2. Buka iTunes pada Mac anda.
 3. Di bawah “Peranti”, pilih iPhone anda di bahagian atas tetingkap.
 4. Pilih “Ringkasan” pada bar sisi kiri.
 5. Teruskan ke bahagian “Sandaran”.
 6. Klik pada “Komputer ini.”
 7. Pilih “Sandarkan sekarang.”
 8. Klik pada “Selesai” di sudut kanan bawah.

Pastikan anda tidak mematikan komputer anda semasa proses sandaran, kerana ia akan mengambil sedikit masa. Sudah tentu anda tidak sepatutnya mencabut palam iPhone anda dari komputer anda sama ada.

Di atas panel Komputer Ini, anda akan melihat pilihan iCloud. Anda boleh menggunakan Mac anda untuk menyandarkan iPhone anda ke iCloud anda.

Apa yang menarik tentang kaedah sandaran ini ialah anda boleh menggunakan data yang disandarkan jika anda membeli iPhone baharu. Untuk melakukan ini, anda perlu mengikuti langkah yang sama dan klik pada pilihan Pulihkan Sandaran.

Cara Menyandarkan iPhone Tidak Responsif Dengan Skrin Rosak

Skrin tidak bertindak balas boleh bermakna dua perkara. Dalam senario pertama, anda masih akan dapat melihat skrin, tetapi disebabkan kaca yang retak, skrin tidak akan bertindak balas kepada paip anda. Hasil kedua dan lebih teruk ialah skrin hitam yang tidak akan menyala apabila anda menekan butang sisi. Kami akan bercakap tentang perkara yang boleh anda lakukan dalam kedua-dua kes.

Jika skrin anda terlalu rosak, anda mungkin tidak dapat menggunakan iPhone anda sama sekali. Hanya kerana iPhone anda tidak bertindak balas kepada sentuhan tidak bermakna anda kehabisan pilihan. Berikut adalah beberapa penyelesaian yang boleh anda cuba.

Gunakan Ciri VoiceOver

Anda boleh menggunakan ciri VoiceOver terbina dalam untuk menyandarkan iPhone anda yang rosak. Untuk kaedah ini berfungsi, anda perlu dapat melihat skrin anda. Jika skrin anda hitam, anda tidak akan dapat menggunakan alat VoiceOver. Ciri ini membolehkan anda mengawal iPhone anda tanpa menyentuhnya.

Untuk membuka kunci telefon anda, anda memerlukan Face ID atau Touch ID. Jika anda mempunyai model yang lebih lama, seperti iPhone 6S, iPhone 7, iPhone 8 atau iPhone SE, anda hanya akan dapat menggunakan Touch ID. Model dengan ciri Face ID termasuk iPhone X, iPhone 11, iPhone 12 dan model yang lebih baharu yang mungkin keluar.

Keperluan lain untuk kaedah ini ialah mendayakan Siri, sambungan internet yang kukuh, papan kekunci USB dan penyesuai Lightning ke USB. Anda juga boleh menggunakan papan kekunci Bluetooth jika anda mempunyainya, tetapi anda perlu mengambil beberapa langkah tambahan untuk menghidupkan Bluetooth anda.

Jika anda mempunyai semua alat ini dan memenuhi keperluan, berikut ialah cara anda boleh menggunakan ciri VoiceOver untuk menyandarkan iPhone anda yang rosak.

 1. Gunakan penyesuai Lightning to USB untuk menyambungkan iPhone anda ke papan kekunci USB.
 2. Gunakan Touch ID atau Face ID untuk membuka kunci iPhone anda.
 3. Berikan arahan suara berikut: “Hei, Siri,” diikuti dengan “Dayakan VoiceOver.”
 4. Katakan: “Buka tetapan iCloud.”
 5. Navigasi melalui menu iCloud dengan papan kekunci USB untuk memilih “iCloud.” Untuk menyemak senarai, anda perlu menggunakan kekunci kursor “Kanan”.
 6. Tekan kekunci berikut pada masa yang sama untuk mendayakan pilihan sandaran “Ctrl + Alt + Space.”
  Nota: Tekan “Control + Option + Space” pada papan kekunci USB Mac.
 7. Gunakan gabungan kekunci yang sama untuk pergi ke “Sandaran iCloud.”
 8. Lakukan perkara yang sama sehingga anda mendayakan pilihan “Sandarkan Sekarang”.

Sama seperti penyelesaian sandaran iCloud yang pertama, anda memerlukan ruang yang mencukupi pada iCloud anda untuk menyimpan semua data anda.

Adalah sangat penting untuk tidak memulakan semula iPhone anda atau membiarkan bateri mati sebelum mencuba kaedah ini. Jika ini berlaku, anda tidak akan dapat menggunakan Touch ID atau Face ID kerana iPhone anda akan meminta anda menaip kod laluan.

Jika anda tidak dapat melihat skrin anda, anda masih boleh menggunakan kaedah ini untuk menyandarkan iPhone anda. Anda hanya perlu menggunakan ciri VoiceOver untuk semua arahan suara.

Betulkan Skrin

Jika iPhone anda tidak bertindak balas sepenuhnya, anda tidak akan dapat mencuba mana-mana kaedah yang kami bincangkan. Dalam kebanyakan kes, anda tidak akan dapat menggunakan iPhone anda jika skrin rosak teruk. Perlu diingat bahawa hanya kerana skrin anda tidak bertindak balas, ini tidak bermakna iPhone anda tidak boleh digunakan lagi. Anda mungkin hanya perlu menggantikan skrin yang rosak.

Pada ketika ini, perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah membawa iPhone anda ke kedai Apple untuk mendapatkannya diservis. Anda mungkin perlu menggantikan skrin anda atau bahagian perkakasan dalaman lain yang anda tidak tahu telah rosak.

Dalam senario terburuk, iPhone anda mungkin rosak sama sekali. Jika ini berlaku, anda perlu mendapatkan telefon baharu. Tetapi jangan risau; ia memerlukan lebih daripada satu skrin retak untuk menjadikan iPhone anda tidak berguna.

Lindungi Kandungan iPhone Anda

Anda tidak boleh tahu bila sesuatu mungkin berlaku pada iPhone anda. Apabila skrin pecah, anda mempunyai beberapa kaedah untuk membuat sandaran data. Jika kaedah biasa tidak berfungsi, anda boleh menggunakan iTunes atau ciri VoiceOver. Jika semuanya gagal, anda perlu membetulkannya.

Adakah ini pernah berlaku pada iPhone anda? Apakah kaedah yang anda gunakan untuk menyandarkannya? Beritahu kami tentang pengalaman anda di bahagian komen di bawah.