Cara menyediakan iPhone anda untuk kemas kini iOS 16

94
Cara menyediakan iPhone atau iPad untuk iOS 16 dan iPadOS 16 beta

Apple telah mengeluarkan versi terakhir iOS 16, dan kini adalah masa yang sesuai untuk menyediakan iPhone kami untuknya. Membunuh semua khabar angin dan makluman spoiler, iOS 16 telah dilengkapi dengan banyak ciri dan peningkatan baharu. Oleh itu, ia sememangnya bagus untuk meletakkan tangan kami pada kemas kini.

Tetapi sebelum mengikuti kereta muzik, adalah bijak untuk bersedia berperang dan melengkapkan peranti iOS anda sepenuhnya. Perkara seperti kehabisan bateri yang teruk, apl ranap dan membeku telah menjadi sebahagian daripada kemas kini baharu. Jadi, teruskan dengan perancangan yang diperlukan. Teruskan membaca untuk memahami cara menyediakan iPhone anda untuk iOS 16.

Nota: Apple telah menangguhkan keluaran awam iPadOS 16 hingga Oktober.

Semak keserasian

Peranti anda memerlukan CPU yang berkuasa dan RAM yang mencukupi untuk meneliti iOS 16 dengan keupayaan penuhnya. Malangnya, banyak varian lama tidak menawarkannya. Berikut ialah model iPhone yang menyokong kemas kini baharu:

 • siri iPhone 14
 • siri iPhone 13
 • siri iPhone 12
 • siri iPhone 11
 • iPhone XS dan XS Max,
 • iPhone XR dan X
 • iPhone 8 dan 8 Plus
 • iPhone SE (generasi ke-2 atau lebih baru)

Kosongkan kekacauan dan sandarkan iPhone atau iPad anda

Semasa bekerja pada versi beta, kebimbangan utama ialah kehilangan data penting disebabkan kemas kini yang tidak stabil. Oleh itu, seseorang mesti memastikan untuk membuat sandaran data dan menyimpannya dalam format yang disulitkan supaya jika sebarang peristiwa malang menjejaskan parti anda, anda akan mempunyai langkah keselamatan untuk digunakan semula.

Sebelum anda menyandarkan data anda, anda harus menyingkirkan kekacauan seperti foto dan apl yang tidak diperlukan supaya peranti anda mempunyai ruang yang mencukupi untuk memuatkan sistem pengendalian.

Setelah selesai, anda boleh menggunakan iCloud atau menggunakan alternatif iTunes untuk menyandarkan data iPhone atau iPad anda.

Nota: Pastikan data anda disulitkan, jika tidak, anda akan menerima pembocoran maklumat peribadi anda.

Kemas kini pembawa

Walaupun kemas kini iOS meningkatkan prestasi peranti anda, kemas kini pembawa mempengaruhi prestasi rangkaian dan selular secara positif pada iPhone atau iPad anda. Pembawa anda akan menghantar kemas kini baharu kepada anda sebaik sahaja anda mengemas kini peranti anda kepada iOS terkini. Anda boleh menyemak kemas kini ini di sini: Tetapan → Umum → Perihal → Pembawa.

Apa yang perlu dilakukan jika kemas kini iOS anda gagal?

Walaupun selepas mengikuti setiap langkah berjaga-jaga yang telah kami nyatakan dalam senarai, kemungkinan besar anda mungkin tidak dapat memasang kemas kini terkini. Ia mungkin tersekat pada kemas kini yang diminta. Lihat panduan kami tentang perkara yang sama untuk menyelesaikannya.

Saya harap panduan ringkas ini membantu menyediakan iPhone atau iPad anda untuk iOS 16 dan iPadOS 16. Ada soalan lagi? Kongsi mereka dalam komen di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk mencari nombor siri AirTag
 • Evolusi fon telinga Apple (Infografik)
 • Cara menggunakan Teks Langsung pada iPhone
 • Cara menggunakan Nota Pantas pada iPad