Cara Menyediakan Titik Saluran pada Twitch

89

Program ganjaran bukanlah sesuatu yang baru. Peruncit dan restoran kegemaran anda telah melakukannya selama bertahun-tahun. Baru-baru ini, Twitch telah menyertai program kesetiaan ini, dan ia mengubah cara penstrim boleh berinteraksi dan memberi ganjaran kepada peminat setia.

Cara Menyediakan Titik Saluran pada Twitch

Lagipun, siapa yang tidak suka faedah percuma?

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang faedah saluran di Twitch, anda telah datang ke tempat yang betul. Temui cara untuk menyediakan mata saluran, memperolehnya dan menebusnya dalam artikel ini.

Bagaimana untuk Menyediakan Titik Saluran pada Twitch?

Jika anda seorang penstrim, lihat langkah di bawah untuk mula memberi ganjaran kepada pengikut anda:

 1. Buka Twitch dan log masuk.
 2. Tekan ikon profil anda di penjuru kanan sebelah atas tetingkap untuk membuka menu lungsur.
 3. Pilih Papan Pemuka Pencipta.
 4. Klik pada ikon tiga garisan mendatar di sebelah tajuk Pengurus Strim di penjuru kiri sebelah atas.
 5. Pergi ke Komuniti dan kemudian Titik Saluran.
 6. Togol HIDUP pengepala pertama, Dayakan Titik Saluran.
 7. Klik Edit di sebelah kanan Peribadikan Paparan Mata untuk menambah imej atau menukar cara butang mata anda muncul.
 8. Pilih Urus Ganjaran untuk mengembangkan menu ganjaran tersuai.
 9. Pilih ganjaran untuk mendayakan dan tentukan kos yang akan diterima oleh penonton anda.

Anda juga boleh menambah ganjaran tersuai jika ganjaran lalai tidak sesuai dengan keinginan anda atau jika anda mempunyai fikiran yang kreatif. Pilihannya berada di tempat yang sama dengan ganjaran lalai anda. Daripada menu itu, tambahkan langkah ini:

 1. Klik butang +Tambah Ganjaran Tersuai di bahagian bawah Ganjaran Tersuai.
 2. Namakan ganjaran anda.
 3. Tambah penerangan ringkas.
 4. Masukkan kos ganjaran.
 5. Sesuaikan ikon ganjaran dengan imej seret dan lepas dan warna jubin.
 6. Lihat pratonton jubin ganjaran di sebelah kanan tetingkap.
 7. Jika anda berpuas hati dengan ganjaran baharu anda, klik butang Cipta di bahagian bawah tetingkap.

Program Gabungan Twitch

Menyediakan mata saluran adalah proses yang mudah, tetapi anda perlu menjadi sebahagian daripada program gabungan Twitch untuk mengambil bahagian. Jika anda sudah menjadi sebahagian daripada program ini, anda boleh meneruskan dengan langkah yang disenaraikan di atas untuk menyediakan mata saluran anda dan berjalan.

Walau bagaimanapun, jika anda belum lagi menjadi sebahagian daripada kelab istimewa itu, anda perlu menunggu jemputan. Anda akan menerima jemputan ke program ahli gabungan jika anda memenuhi keperluan berikut:

 • Mempunyai sekurang-kurangnya 50 pengikut
 • Jumlah masa siaran 500 minit sepanjang 30 hari yang lalu
 • Tiga atau lebih penonton serentak secara purata
 • Tujuh hari jumlah siaran unik

Malangnya, anda tidak boleh mendaftar untuk program ini sendiri. Sama seperti menunggu untuk diminta ke prom, anda perlu menunggu sehingga Twitch menyedari anda. Sebaik sahaja mereka berbuat demikian, anda akan menerima jemputan melalui e-mel dan perlu menjalani proses onboarding.

Bagaimana untuk Mendapat Mata Saluran sebagai Penonton?

Memperoleh mata saluran pada Twitch adalah agak mudah. Anda menonton saluran yang didaftarkan dan memperoleh mata secara berkala. Kadangkala, anda juga akan melihat pemberitahuan klik untuk menuntut untuk memperoleh mata bonus. Apabila ini tersedia, anda akan melihatnya di bahagian bawah tetingkap sembang.

Mata penyertaan “Mengikuti” dan “Serangan” ditambahkan secara automatik pada akaun anda, tetapi jika anda mahukan mata bonus tersebut, anda perlu menuntutnya apabila anda melihatnya.

Sesetengah tindakan pendapatan boleh menghasilkan lebih banyak mata daripada yang lain. Lihat kadar pendapatan semasa Twitch untuk mata:

 • Menonton: bukan subs, setiap slot 5 minit menonton secara langsung, +10
 • Tontonan Aktif: bukan subs, setiap slot 15 minit menonton secara langsung, +50
 • Penyertaan Serbuan: menyertai serbuan, +250
 • Ikuti: pengikut baharu, diperoleh sekali sahaja, +300
 • Tonton Streak (s): kembali untuk berbilang aliran berturut-turut, sekurang-kurangnya 10 minit setiap satu, +300-450

Pelanggan saluran menerima mata bonus tambahan setiap kali mereka menonton.

 • Tahap 1 – 1.2x
 • Tahap 2 – 1.4x
 • Tahap 3 – 2x

Pengganda mata berbeza-beza bergantung pada Peringkat langganan anda dan hanya digunakan pada saluran tertentu itu.

Bagaimana Menggunakan Titik Saluran sebagai Penonton?

Apabila strim mendayakan mata saluran, mereka mendapat pilihan sama ada ganjaran lalai yang berbeza untuk disertakan atau untuk membuat yang baharu sendiri. Ganjaran ini boleh ditebus melalui Mata Saluran. Nilai ganjaran sebenar mungkin berbeza-beza bergantung pada saluran kerana penstrim ialah mereka yang menetapkan kos Titik Saluran.

Contohnya, faedah “Serlahkan Mesej Saya” daripada satu penstrim mungkin berharga 150 Mata Saluran, manakala penstrim lain mungkin menurunkan kos kepada 100 Mata Saluran.

Jika anda ingin melihat ganjaran Channel Point daripada penstrim kegemaran anda, ikut langkah ini untuk menyemak imbas dan menebus mata:

 1. Pilih ikon Titik Saluran. Ia terletak di penjuru kiri sebelah bawah tetingkap sembang.
 2. Semak imbas pilihan ganjaran anda dalam tetingkap baharu.
 3. Klik pada ikon ganjaran yang ingin anda tebus.
 4. Ikut arahan arahan.
 5. Sahkan penebusan dengan menekan butang Buka Kunci.

Sebaik sahaja anda menekan butang Unlock Unlock, Twitch akan memotong mata yang diperlukan daripada akaun anda, dan ganjaran adalah percuma untuk digunakan. Tetingkap pengesahan juga membolehkan anda mengetahui perkara yang anda buka kunci, tempoh masa ia tersedia (jika berkenaan) dan kos Titik Saluran.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Bermula Dengan Twitch?

Bermula dengan Twitch nampaknya mudah, tetapi terdapat pelbagai butiran yang boleh membuat atau memecahkan saluran baharu anda. Berikut ialah gambaran keseluruhan pertimbangan jika anda berfikir tentang penstriman di Twitch:

1. Buat Akaun Twitch

Jika anda belum melakukannya, sudah tiba masanya untuk membuat akaun Twitch. Ini adalah masa yang baik untuk membiasakan diri dengan Garis Panduan Komuniti dan Syarat Perkhidmatan Twitch dan juga mengetahui perkara yang boleh dan tidak boleh anda lakukan. Sebelum strim pertama anda, Twitch juga mengesyorkan agar anda mewujudkan tetapan Kesederhanaan dan Keselamatan menggunakan AutoMod untuk memastikan pengalaman penstriman yang positif.

2. Pastikan Anda Memenuhi Keperluan Perkakasan

Anda tidak memerlukan peralatan mewah untuk memulakan strim baharu, tetapi terdapat beberapa perkara yang perlu anda fokuskan untuk memastikan strim yang baik.

Pertama, anda memerlukan mikrofon yang baik. Uji dan pastikan suara anda keluar dengan jelas tanpa sebarang statik atau bergema. Ia juga merupakan idea yang baik untuk menggunakan set kepala atau fon telinga untuk mengelakkan maklum balas pembesar suara.

Sambungan internet yang baik juga sangat penting atas sebab-sebab yang jelas. Ia tidak perlu sepantas kilat, tetapi ia perlu cukup pantas untuk disiarkan pada 720p pada tahap minimum.

Kamera web adalah satu lagi peralatan penting untuk mana-mana strim. Keseluruhan titik penstriman adalah supaya penonton dapat melihat anda, bukan? Mereka tidak boleh berbuat demikian jika anda tidak mempunyai kamera web yang baik. Cari kamera web yang boleh merakam minimum 720p dan uji rakaman terlebih dahulu.

Jika anda ingin tahu tentang cadangan perkakasan Twitch untuk penstrim, anda boleh mencari senarai yang betul di sini.

3. Peribadikan HUD

Memandangkan anda telah menyelesaikan situasi perkakasan, tiba masanya untuk memikirkan tentang keperluan perisian. Fikirkan tentang menggunakan alat seperti OBS atau xSplit untuk menjadikan strim anda kelihatan bagus untuk penonton yang menonton di rumah. Gunakan pemberitahuan pop timbul dan letakkan sempadan di sekeliling kamera web anda untuk memberikan strim anda rupa yang bersatu dan menarik.

4. Gunakan ChatBot

Adakah chatbots diperlukan apabila anda mula-mula bermula? Malangnya, mereka. Anda tidak pernah tahu siapa yang akan memasuki strim anda dan menyiarkan pautan berbahaya dan berniat jahat ke sembang anda. Chatbots suka Moobot dan Nightbot boleh membantu memantau sembang anda dan memastikan semua orang selamat.

Apakah Mata Saluran Twitch?

Mata Saluran Twitch ialah sistem ganjaran di mana penonton boleh menebus “mata wang” sebagai pertukaran untuk faedah istimewa seperti menyerlahkan mesej atau membuka kunci emosi. Mereka juga boleh ditebus untuk ganjaran tersuai khusus kepada pencipta saluran.

Apakah Faedah Menggunakan Titik Saluran Twitch?

Semua orang suka barangan percuma, terutamanya apabila ia datang daripada sesuatu yang mereka sudah lakukan. Itulah keindahan Twitch Channel Points; kedua-dua penstrim dan penonton mendapat manfaat daripadanya.

Dari sudut pandangan penstrim, menawarkan Mata Saluran boleh memberikan sedikit ketulenan kepada saluran dan mendorong penglibatan komuniti. Sebaliknya, penonton diberi ganjaran dengan faedah istimewa untuk masa yang diperuntukkan yang juga boleh membantu mereka terlibat dengan komuniti. Bergantung pada penstrim, penonton boleh menebus mata mereka untuk apa-apa sahaja daripada membuka kunci emote hingga membuat penstrim melakukan tindakan khusus seperti membelai anjing mereka dalam strim langsung.

Berapa Banyak Mata Saluran Yang Anda Dapat Sejam di Twitch?

Menurut Twitch, purata penonton mempunyai sekitar 220 mata potensi pendapatan sejam, dan penonton yang melanggan boleh menggandakan mata tersebut dengan mudah dengan pengganda.

Katakan penonton mempunyai langganan Tahap 1 kepada saluran. Dengan pengganda 1.2x, penonton langganan boleh menukar purata kadar bukan sub 220 kepada 440 Mata Saluran sejam.

Apa yang Boleh Anda Lakukan Dengan Mata Saluran di Twitch?

Anda boleh menebus Mata Saluran untuk mendapatkan faedah dan ganjaran pada saluran kegemaran anda. Faedah berbeza daripada emoji kepada sesi permainan khas dengan penstrim. Semuanya bergantung pada siapa penstrim dan apa faedah yang mereka ada pada saluran mereka.

Jika anda ingin melihat apa yang ditawarkan oleh saluran kegemaran anda, klik pada butang Mata Saluran di bahagian bawah tetingkap sembang.

Bagaimana untuk Memanfaatkan Mata Saluran?

Satu cara untuk memanfaatkan Mata Saluran sepenuhnya ialah dengan mencipta ganjaran yang unik untuk saluran dan komuniti anda. Ganjaran lalai adalah hebat dan dijangka, tetapi menyesuaikan ganjaran unik menjadikan saluran anda berasa lebih tulen, terutamanya jika anda menawarkan ganjaran yang boleh dilihat pada skrin dalam masa nyata.

Apakah Ganjaran Lalai untuk Penstrim?

Ganjaran lalai ialah faedah Channel Point yang dipratakrifkan oleh Twitch. Mereka boleh menyertakan apa sahaja daripada sorotan mesej hingga buka kunci emote. Penstrim tidak perlu melakukan apa-apa kecuali membolehkan ganjaran untuk penonton menebusnya. Anda boleh melaraskan sendiri kos ganjaran, biarkan Twitch melakukannya melalui kos ganjaran lalai, atau gunakan Kos Pintar.

Anda boleh menyemak ganjaran lalai yang tersedia dalam Papan Pemuka Pencipta di bawah Titik Saluran.

Dorong Penglibatan Dengan Mata Saluran

Terdapat begitu banyak perniagaan yang melihat faedah menawarkan program ganjaran kepada pengikut setia. Mengapa Twitch harus berbeza? Mata Saluran membolehkan penonton menebus mata untuk mendapatkan faedah istimewa yang membantu mendorong penglibatan saluran dan penstrim mendapat manfaat tambahan daripada lebih ramai orang yang menonton saluran mereka. Ia adalah situasi menang-menang untuk semua orang dalam komuniti.

Ganjaran unik manakah yang ditawarkan oleh penstrim kegemaran anda untuk Mata Saluran? Adakah anda menyesuaikan ganjaran anda atau menggunakan ganjaran lalai? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.