Cara Menyediakan Tugasan Berulang Dengan Notion

60

Terdapat banyak aplikasi produktiviti dan ruang kerja di pasaran, tetapi sangat sedikit yang menawarkan fleksibiliti Notion. Anda boleh menjadikan Notion menjadi apa sahaja yang anda inginkan, daripada aplikasi pengambilan nota ringkas kepada pusat arahan pengurusan tugas yang kompleks.

Cara Menyediakan Tugasan Berulang Dengan Notion

Menetapkan tarikh akhir ialah ciri penting jika anda menjalankan projek dan tugasan anda dalam Notion. Tetapi bagaimana jika anda ingin membuat tugasan berulang?

Malangnya, platform tidak mempunyai ciri terbina dalam yang membolehkan anda menandai tugas sebagai berulang. Syukurlah, terdapat penyelesaian penyelesaian yang mungkin anda ingin cuba, dan kami akan menunjukkan kepada anda cara menggunakannya.

Cara Menyediakan Tugasan Berulang dalam Notion pada PC

Menyediakan tugasan dalam Notion mungkin paling mudah dilakukan jika anda menggunakan komputer anda. Pilihan anda lebih mudah diakses dan anda boleh mengalihkan item dengan cepat pada halaman menggunakan kursor.

Apabila ia berkaitan dengan tugasan berulang, anda boleh memastikan perkara itu sangat mudah dengan membuat senarai Tugasan Berulang dan menyemaknya satu demi satu apabila ia selesai.

Ini bukan proses automatik, kerana anda perlu menetapkan semula senarai secara manual sebaik sahaja tugasan selesai. Masalah dengan menyediakan tugasan berulang dalam Notion ialah anda perlu mencipta formula yang akan berfungsi, dan untuk melakukannya, anda perlu tahu cara menulis kod.

Itu mungkin tidak mungkin untuk pengguna biasa Notion, atau mungkin mereka tidak mahu menghabiskan masa mereka untuk mencari dan kemudian menulis formula. Berita baiknya ialah pengguna lain yang pernah mengalami masalah yang sama pada masa lalu telah mencipta templat tugas berulang yang boleh anda gunakan.

Menggunakan Templat Tugasan Berulang

Anda boleh mencari di internet untuk templat tugasan berulang untuk Notion yang sesuai dengan keperluan anda. Terdapat banyak versi yang tersedia. Walau bagaimanapun, kami akan menumpukan pada satu pilihan khusus dan menerangkan cara melaksanakannya. Begini cara ia berfungsi:

 1. Log masuk ke akaun Notion anda menggunakan pelayar web.
 2. Dalam tab lain, pergi ke templat Notion ini.
 3. Klik pada butang Duplikat di bahagian atas halaman.
 4. Tindakan ini akan mengubah hala anda ke ruang kerja Notion anda dan membuka templat Tugas Akhir untuk Notion.

Anda akan melihat kalendar dan beberapa projek pra-persediaan yang dibuat oleh pengarang templat. Anda boleh memadamkan projek dengan mengklik pada tiga titik mendatar dan memilih “Padam” daripada menu lungsur.

Sekarang, untuk menyediakan tugasan berulang menggunakan templat ini, anda boleh mengklik pada mana-mana tarikh dalam kalendar anda dan ikut arahan ini:

 1. Apabila halaman baharu muncul, namakan tugas anda.
 2. Anda boleh memasukkan maklumat tambahan seperti tarikh mula, tarikh tamat, atau menambah sub-tugas.
 3. Untuk menjadikannya tugas berulang, klik pada sifat Recur Interval (Hari) dan masukkan nombor.
 4. Anda boleh menambah ulasan tambahan dan tekan Enter untuk menambah tugasan pada kalendar anda.

Tugasan akan dibuat serta-merta, dan ia akan mempunyai ikon “berulang” yang diberikan kepadanya. Anda juga akan dapat menandai kotak apabila tugasan selesai.

Cara Menyediakan Tugasan Berulang dalam Notion pada iPhone

Sesetengah pengguna Notion lebih suka bekerja pada iPhone mereka dan menjalankan tugas mereka semasa dalam perjalanan. Notion mempunyai cemerlang aplikasi mudah alih untuk iPhone, yang menawarkan pengalaman pengguna yang hebat, walaupun dengan beberapa batasan. Apl mudah alih Notion mempunyai butang “Templat” yang ditetapkan, tetapi anda tidak boleh menggunakannya untuk menyepadukan templat yang dibuat oleh pihak ketiga. Sebaliknya, anda boleh mengikuti langkah berikut:

 1. Menggunakan penyemak imbas mudah alih iPhone anda, buka halaman Pengertian ini untuk mengakses templat tugas berulang.
 2. Pilih pilihan Pendua yang terletak di bahagian atas skrin.
 3. iPhone anda akan melancarkan apl Notion secara automatik. Tetapi jika ia memberi anda pilihan untuk memilih antara membuka apl atau meneruskan penyemak imbas, pastikan anda memilih apl tersebut.
 4. Templat tugas berulang akan muncul dalam apl Notion anda serta-merta.

Dari sana, anda boleh mengalih keluar item dan mengedit reka letak, serta melihat dan menambah elemen yang anda inginkan. Tetapi untuk mencipta tugasan berulang, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Ketik pada tarikh kalendar.
 2. Masukkan nama tugas dan sifat lain, seperti tarikh mula dan tahap keutamaan, atau serahkan tugas itu kepada orang lain.
 3. Di sebelah Selang Berulang (Hari), masukkan kekerapan tugas itu harus berulang.
 4. Sebaik sahaja anda selesai, kembali ke kalendar dan sahkan bahawa tugas itu telah muncul dalam kalendar.

Perlu diingat bahawa anda boleh memadamkan tugasan setelah tidak perlu lagi mengulanginya.

Cara Menyediakan Tugasan Berulang dalam Pengertian pada iPad

Apl mudah alih Notion untuk iPad adalah sama dari segi ciri dan kemungkinan seperti aplikasi iPhone. Satu-satunya perbezaan yang ketara ialah reka letak kerana skrin yang lebih besar.

Untuk mengambil dan melaksanakan templat tugasan berulang untuk iPad, anda akan melalui langkah yang sama seperti yang dilakukan oleh pengguna iPhone:

 1. Pergi ke templat tugas berulang untuk Notion melalui pelayar iPad.
 2. Ketik pada butang Duplikat di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 3. iPad anda sama ada akan melancarkan aplikasi Notion secara automatik atau memberi anda pilihan untuk memilihnya.

Apabila Notion membuka templat tugasan berulang, pilih tarikh daripada kalendar yang tersedia untuk mencipta tugasan baharu. Anda akan mempunyai beberapa sifat Notion yang berbeza untuk dipilih, termasuk menamakan tugas, memberikannya kepada seseorang dan banyak lagi. Anda juga akan mempunyai pilihan untuk menetapkan tugas itu sebagai berulang. Ini caranya:

 1. Di sebelah sifat Selang Berulang (Hari), masukkan kekerapan tugasan berulang.
 2. Kembali ke kalendar dan semak sama ada tugasan mengandungi semua sifat yang telah anda pilih.
 3. Ulang seberapa banyak yang perlu untuk tugasan yang berbeza.

Cara Menyediakan Tugasan Berulang dalam Notion pada Telefon Android

Pengguna Android boleh mendapatkan versi terkini Apl mudah alih Notion dan mula menggunakannya apabila mereka berada di luar rumah. Ia sama cekap dengan apl iOS, walaupun ia tidak mempunyai ciri tugas berulang terbina dalam sama ada.

Nasib baik, anda boleh menggunakan templat yang sama untuk memastikan anda tidak terlepas tugas pada jadual anda. Buka apl penyemak imbas pilihan anda dan ambil langkah berikut:

 1. Navigasi ke templat Notion ini.
 2. Klik pada butang Duplikat di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 3. Jika peranti Android anda meminta anda memilih antara Chrome dan apl Notion, pilih yang kedua.

Templat tugas berulang akan muncul dalam apl Notion anda. Terpulang sepenuhnya kepada anda bagaimana anda memilih untuk menyusun semula elemen sedia ada dan sama ada anda hanya akan menyimpan kalendar.

Untuk menyediakan tugasan berulang, anda perlu memilih tarikh pada kalendar, sebaik-baiknya tarikh mula. Kemudian, ikuti langkah berikut:

 1. Namakan tugas anda dan tambahkan sifat lain, seperti tahap keutamaan. Anda juga boleh menambah sub-tugas, menugaskan pengguna lain kepadanya atau menambah lebih banyak sifat untuk setiap tugasan.
 2. Ketik pada sifat Selang Berulang (Hari) dan pilih kekerapan tugas itu harus berulang.
 3. Setelah persediaan selesai, kembali ke kalendar dan tambah lebih banyak tugas.

Menjadi Master Tugas dalam Pengertian

Tidak dapat dinafikan bahawa Notion telah memikirkan kebanyakan situasi semasa mereka bentuk ruang kerja yang produktif. Menjalankan tugas dalam Notion boleh menjadi rumit, terutamanya jika pasukan mengandungi ramai ahli; mudah untuk melupakan beberapa perkara di sana sini.

Daripada memasukkan tugasan secara manual setiap hari, minggu atau bulan, lebih baik membuat tugasan berulang. Ia mungkin kelihatan luar biasa bahawa apl yang serba boleh seperti Notion telah terlepas peluang untuk menambah ciri ini, tetapi ini yang berlaku buat masa ini.

Templat pihak ketiga yang kami gunakan dalam artikel ini hanyalah satu pilihan yang sepatutnya berfungsi dengan baik untuk ramai pengguna. Tetapi anda boleh menemui banyak penyelesaian lain dalam talian.

Apakah jenis tugasan yang anda mahu lihat berulang dalam apl Notion anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.