Cara Menyegerakkan Alat Jauh Roku ke TV

144

Roku menukar TV biasa anda menjadi TV pintar. Ia dilengkapi dengan alat kawalan jauh yang direka untuk berfungsi terus dari kotak. Tetapi, dalam beberapa kes, itu tidak berlaku dan anda perlu mengambil tindakan untuk menyambungkannya dengan betul. Nasib baik, proses itu tidak mengambil banyak masa dan hanya memerlukan beberapa langkah.

Cara Menyegerakkan Alat Jauh Roku ke TV

Jika anda berminat untuk mengetahui cara menyegerakkan alat kawalan jauh Roku anda ke TV anda, anda telah datang ke tempat yang betul. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan perkara yang perlu anda lakukan untuk memasangkan alat kawalan jauh dengan pemain Roku anda. Selain itu, kami akan menjawab perkara yang perlu dilakukan sekiranya alat kawalan jauh anda tidak berfungsi.

Cara Menyegerakkan Alat Jauh Roku ke Kelantangan TV

Dengan menyegerakkan alat kawalan jauh Roku anda ke TV, anda akan dapat mengawal TV tanpa menggunakan alat yang disertakan bersamanya. Ini bermakna anda boleh menggunakan alat kawalan jauh Roku anda untuk menghidupkan atau mematikan TV anda, menukar kelantangan, dsb.

Cara Menyegerakkan Alat Jauh Roku ke TV Semasa Pemasangan

Jika ini kali pertama anda menggunakan Roku, anda boleh menyegerakkan alat kawalan jauh anda ke TV semasa persediaan awal. Sebelum mencapainya, anda perlu mengikut arahan pada skrin yang berbeza. Untuk menetapkannya dengan betul, pastikan anda memasukkan jenis paparan yang betul dan pastikan peranti disambungkan ke Internet. Selain itu, laraskan kelantangan TV.

Ikuti langkah ini untuk menyegerakkan alat kawalan jauh Roku anda ke TV semasa persediaan awal:

 1. Tekan “Semak tetapan jauh.”
 2. Roku kini akan memainkan muzik dan bertanya kepada anda sama ada anda mendengarnya. Tekan “Ya.” Jika tidak, tingkatkan kelantangan dan cuba lagi.
 3. Roku akan menghentikan muzik dan bertanya kepada anda sama ada anda telah mengesannya. Jika anda masih mendengar muzik, ini bermakna Roku tidak mendapat maklumat TV anda dengan betul. Masukkan jenama TV dan cuba lagi sehingga anda mendengar muzik berhenti.
 4. Setelah anda menyediakannya, tekan “OK”.

Cara Menyegerakkan Alat Jauh Roku ke TV Selepas Pemasangan

Sebelum melompat ke langkah seterusnya, pastikan alat kawalan jauh Roku anda dipasangkan dengan betul ke peranti Roku. Ikuti arahan di bawah untuk melakukannya:

 1. Pastikan bateri dalam alat kawalan jauh anda berfungsi dan kekal dekat dengan pemain Roku sepanjang keseluruhan proses penyegerakan.
 2. Cabut plag pemain Roku.
 3. Selepas beberapa minit, pasangkan semula pemain Roku.
 4. Jika anda dalam fasa persediaan, kemungkinan besar anda akan melihat arahan untuk memasangkan alat kawalan jauh. Jika anda telah menyediakan Roku sebelum ini, maka anda tidak akan melihat mesej ini.
 5. Tanggalkan penutup petak bateri.
 6. Tekan dan tahan butang berpasangan di dalam petak bateri selama beberapa saat.

Alat jauh kini dipasangkan dengan pemain Roku anda dan anda boleh menyegerakkannya ke TV anda:

Jika alat kawalan jauh anda tidak mempunyai butang berpasangan, ikuti langkah ini untuk menyegerakkannya:

 1. Ambil alat kawalan jauh dan tekan butang Utama.
 2. Pergi ke “Tetapan.”
 3. Tekan “Jarak Jauh & Peranti.”
 4. Akses “Sediakan Alat Jauh untuk Kawalan TV.”
 5. Tekan “Mula.”

Ia mungkin mengambil masa beberapa minit sehingga proses itu selesai.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Menggunakan Telefon Saya untuk Mengawal Roku?

Anda tidak perlu menggunakan alat kawalan jauh Roku untuk mengawal TV anda. Sebaliknya, anda boleh menggunakan aplikasi mudah alih Roku. Aplikasi ini percuma dan tersedia untuk iPhone dan Android.

Baca arahan di bawah jika anda ingin mengetahui cara menyediakan apl Roku anda dan menggunakannya dan bukannya alat kawalan jauh.

Sebelum melompat ke langkah, pastikan peranti dan telefon Roku anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama.

Kini, anda perlu membenarkan Roku anda menerima arahan melalui internet. Ikut arahan di bawah untuk menyediakannya:

1. Ambil alat kawalan jauh anda dan tekan “Home.”

2. Pergi ke “Tetapan.”

3. Tekan “Sistem.”

4. Pilih “Tetapan sistem lanjutan.”

5. Tekan “Kawalan oleh aplikasi mudah alih.”

6. Tekan “Akses rangkaian.”

7. Pilih “Lalai.” Pilihan ini membolehkan anda mengawal peranti Roku menggunakan aplikasi mudah alih Roku atau aplikasi pihak ketiga yang lain.

8. Buka apl Roku pada telefon anda dan cari peranti pada rangkaian anda.

9. Pilih peranti Roku anda dan sambung kepadanya.

Kawal TV Anda Dengan Alat Jauh Roku

Anda boleh menggunakan alat kawalan jauh Roku anda untuk menukar kelantangan dan menghidupkan dan mematikan TV anda dengan melaraskan tetapan yang betul. Prosesnya berbeza bergantung pada sama ada anda menyediakan Roku buat kali pertama atau anda telah memasangnya. Roku juga membolehkan anda memuat turun aplikasi mereka dan menggunakan telefon anda sebagai alat kawalan jauh.

Kami berharap artikel ini membantu anda mempelajari cara menyegerakkan alat kawalan jauh Roku ke TV. Selain itu, kami berharap anda telah mengetahui lebih lanjut tentang perkara yang perlu dilakukan jika alat kawalan jauh anda tidak berfungsi.

Pernahkah anda mengalami masalah dengan alat kawalan jauh Roku anda? Adakah anda menggunakan aplikasi mudah alih Roku untuk mengawal peranti? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.