Cara Menyegerakkan Kod 2FA Dengan Google Authenticator

38
perlindungan keselamatan terovesalainen
© terovesalainen/Adobe Stock

Google Authenticator ialah salah satu cara paling mudah untuk meningkatkan keselamatan akaun pengguna anda. Kemas kini terbaru menambah pilihan untuk menyegerakkan penjanaan 2FA antara telefon menggunakan Akaun Google. Ketahui cara melakukannya dalam beberapa langkah di bawah.

Salah satu kelemahan utama menggunakan Google Authenticator ialah, sehingga baru-baru ini, tidak mungkin untuk menyegerakkan penjanaan token antara peranti secara automatik. Anda boleh mengeksport dan mengimport akaun secara manual dalam apl, tetapi jika telefon anda hilang atau dicuri, pengguna boleh kehilangan akses kepada akaun buat sementara waktu.

  • Baca juga: Lindungi akaun Google anda dengan kunci keselamatan

Segerakkan kod 2FA antara telefon pada Google Authenticator

Penyegerakan automatik baharu bergantung pada Akaun Google yang dikaitkan dengan peranti tetapi adalah pilihan sekiranya anda tidak mahu kod keselamatan anda disegerakkan pada pelayan Google—terutamanya kerana Google tidak menguatkuasakan jenis pengesahan lain sebelum menyegerak seperti yang dilakukan oleh Authy. Setelah mengatakan bahawa inilah cara anda mula menyegerakkan token 2FA menggunakan Google Authenticator:

  1. Kemas kini atau pasang Google Authenticator (Android | iOS).
  2. Pada skrin “Selamat Datang”, pilih akaun Google yang digunakan untuk menyegerakkan 2FA.
Pengesah Google

Menyegerakkan kod pengesahan semudah memilih akaun Google. / © NextPit

Jika anda melangkau pemilihan akaun semasa larian pertama, mengaktifkan penyegerakan adalah semudah menukar akaun pada mana-mana apl Google yang lain:

  1. Ketik pada logo profil di penjuru kanan sebelah atas.
  2. Pilih Akaun Google untuk menyegerakkan 2FA.
Pengesah Google

Anda boleh menggunakan langkah yang sama di atas untuk bertukar antara akaun Google untuk menyegerakkan kod 2FA. / © NextPit

Dalam kedua-dua kes, ikon awan hijau di penjuru kanan sebelah atas menunjukkan apabila kod 2FA disegerakkan dengan Akaun Google. Lain kali anda membuka Google Authenticator pada telefon baharu, cuma pilih akaun Google yang sama untuk mempunyai penjana 2FA pada peranti baharu.

  • Baca juga: Cara menggunakan Kunci Laluan pada telefon pintar anda

Bagaimana untuk menghentikan penyegerakan 2FA dalam talian di Google Authenticator

Jika anda ingin menghentikan penyegerakan penjanaan kod dalam Pengesah Google, langkahnya adalah serupa:

  1. Ketik pada gambar profil di penjuru kanan sebelah atas.
  2. Pilih Gunakan tanpa akaun.
  3. Sahkan tindakan dengan mengetik butang Teruskan.

Syarikat teknologi perlahan-lahan mula melaksanakan Kunci Laluan untuk menggantikan kata laluan dan 2FA, tetapi pengesahan dua faktor tidak akan hilang dalam masa terdekat, dengan lebih sedikit perkhidmatan yang menyokong standard keselamatan baharu.

Bagaimana dengan awak? Bagaimana anda menggunakan 2FA? Adakah anda mempercayai penyegerakan kod keselamatan dalam talian? Kongsi petua anda tentang keselamatan dalam talian dalam ulasan di bawah!