Cara Menyekat atau Nyahsekat Seseorang di Twitter

165

Platform media sosial seperti Twitter boleh mengeluarkan yang terbaik atau yang paling teruk pada orang. Kandungan yang hebat juga disertakan dengan bahagian negatif dan vitriol yang saksama. Itulah sebabnya ciri Sekat di Twitter boleh membantu mengekalkan Tweet yang tidak diingini pada masa yang sama. Jika anda merasakan keperluan untuk memadamkan seseorang daripada suapan Twitter anda, siaran ini adalah untuk anda.

Cara Menyekat atau Nyahsekat Seseorang di Twitter

Sebaliknya, jika anda menyekat seseorang yang telah melihat cahaya pepatah dan anda bersedia untuk menyahsekat mereka, artikel ini juga untuk anda! Twitter tahu bahawa perbezaan yang tidak dapat didamaikan adalah sebahagian daripada platformnya. Oleh itu, mereka telah mengambil langkah untuk membenarkan anda berehat daripada orang lain apabila anda rasa ia diperlukan.

Bagaimana untuk menyekat atau menyahsekat seseorang di Twitter2

Cara Menyekat Berbilang Akaun di Twitter

Kadang-kadang kita sudah tahu dengan tepat siapa yang kita mahu sekat atau nyahsekat di Twitter. Pada masa lain, kita perlu menggunakan ciri sekat untuk menyenyapkan berbilang akaun. Nasib baik, anda boleh menyekat berbilang akaun dengan cepat menggunakan Circleboom.

Circleboom ialah perkhidmatan pihak ketiga yang menjadikan pengurusan kandungan Twitter lebih mudah. Berikut ialah perkara yang perlu dilakukan untuk menyekat berbilang akaun dengan cepat:

 1. Buka Twitter pada penyemak imbas anda. Kemudian, buka tab baharu dan lawati Tapak Circleboom.
 2. Biarkan Circleboom menyegerak dengan akaun anda dan buka Papan Pemuka anda. Kemudian, klik ikon Twitter di menu sebelah kiri.
 3. Pilih Cari.
 4. Tatal senarai dan pilih Lawati di sebelah setiap akaun yang anda ingin sekat.
 5. Tetingkap kecil akan muncul. Klik ikon tiga titik.
 6. Pilih Sekat.

Anda juga boleh menggunakan pilihan Carian Pintar dalam menu untuk menapis akaun yang anda tidak ikuti dan menyekat akaun tersebut. Akhirnya, menyekat orang di Twitter tidaklah terlalu sukar. Tetapi, Circleboom sememangnya memudahkannya.

Cara Menyekat Seseorang di Twitter

Dengan semakin banyak troll yang berleluasa di Twitter, adalah penting untuk mengetahui cara untuk menyenyapkan bunyi tersebut. Nasib baik, berbuat demikian agak mudah. Anda hanya boleh menyekat pengguna daripada tweet atau profil mereka.

Untuk menyekat pengguna daripada tweet:

Langkah 1

Pilih ikon Lagi (tiga titik di sebelah kanan tweet).

Langkah 2

Pilih ‘Sekat @[username].’

Langkah 3

Pilih ‘Sekat’ untuk mengesahkan.

Itu sahaja! Jika anda menggunakan aplikasi mudah alih, antara muka mungkin berbeza sedikit, bergantung pada sistem pengendalian semasa anda, tetapi kesannya adalah sama. Orang itu tidak lagi akan muncul pada garis masa anda atau mempunyai keupayaan untuk tweet anda.

Kadangkala anda perlu menyemak semula siapa yang anda sekat. Kebanyakan pemegang Twitter agak kabur, dan anda mungkin mahu memastikan anda menyekat orang yang betul sebelum anda mengecam Tweet mereka yang tidak sensitif. Untuk menyekat daripada profil pengguna:

Langkah 1

Lawati halaman profil orang itu dengan mengklik pada kaca pembesar di bahagian bawah dan menaip nama mereka dalam bar carian di bahagian atas.

Langkah 2

Ketik pada tiga titik menegak di sudut kanan atas (ia mungkin muncul sebagai gear bergantung pada sistem pengendalian anda.

Langkah 3

Pilih ‘Sekat’ daripada menu lungsur di sebelah kanan.

Langkah 4

Sahkan bahawa anda tidak lagi mahu menyekat orang ini dan anda sudah bersedia!

Jika anda ingin menyemak sama ada sekatan telah disediakan, lawati profil orang itu dan anda akan melihat butang kecil yang bertulis Disekat.

Bagaimana untuk Nyahsekat Seseorang di Twitter

Jika, atas sebab apa pun, anda mahu menyahsekat seseorang di Twitter, itu semudah itu. Sama ada anda telah berdamai dengan rakan atau memutuskan bahawa senyap itu bukan emas, menyahsekat mereka memulihkan akses, dengan syarat mereka tidak menyekat anda.

Menariknya, walaupun anda telah menyekat pengguna lain, anda masih boleh melihat tweet mereka jika anda mahu. Mereka tidak dapat melihat akaun anda tetapi sebelum anda menyahsekat akaun toksik, pertimbangkan bahawa anda masih boleh mengintip kandungan mereka tanpa dikesan.

Mencari Akaun Disekat

Terdapat beberapa cara untuk mencari akaun yang disekat. Cara paling mudah ialah pergi ke bar carian anda dan taip @ mereka[username] atau tatal senarai akaun yang dicari sebelum ini. Jika anda tidak ingat nama pengguna, atau ia tidak muncul semasa anda mencari, lakukan ini sebaliknya:

Langkah 1

Ketik pada ikon profil anda di penjuru kanan sebelah atas.

Langkah 2

Ketik ‘Tetapan dan privasi.’

Langkah 3

Ketik ‘Privasi dan keselamatan.’

Langkah 4

Tatal ke bawah ke tajuk Keselamatan dan ketik ‘Akaun Disekat’

Langkah 5

Ketik pada akaun yang ingin anda nyahsekat atau lihat.

Bagaimana untuk Nyahsekat Akaun

Setelah anda menemui akaun yang disekat, ikuti langkah berikut:

Langkah 1

Ketik pada butang ‘Disekat’.

Langkah 2

Pemberitahuan akan muncul dari bawah.

Anda juga boleh menyahsekat pengguna Twitter di web.

 1. Log masuk ke Twitter menggunakan profil anda.
 2. Pilih ‘Lagi’ daripada menu kiri.
 3. Pilih ‘Tetapan dan privasi.’
 4. Pilih ‘Privasi dan keselamatan’ kemudian ‘Redam dan sekat.’
 5. Pilih ‘Akaun disekat’ dalam menu seterusnya.
 6. Senarai akaun yang disekat akan dipaparkan.
 7. Klik butang ‘Disekat’ dan sahkan apabila digesa.
 8. Bilas dan ulangi untuk semua pengguna.

Kesan Penyekatan di Twitter

Jadi apakah yang sebenarnya dicapai oleh menyekat seseorang di Twitter, selain daripada membenarkan anda sedikit kedamaian dan ketenangan? Proses menyekat sebenarnya melakukan beberapa perkara:

 • Akaun yang disekat dinyahikuti secara automatik.
 • Anda secara automatik akan dinyahikuti oleh akaun yang disekat.
 • Kedua-duanya tidak akan dapat mengikuti yang lain sehingga blok itu diangkat.
 • Anda tidak akan melihat sebarang Tweet daripada akaun yang disekat.
 • Akaun yang disekat akan melihat mesej yang memberitahu mereka anda menyekat mereka jika mereka cuba DM anda.
 • Anda boleh memilih untuk melawat profil dan klik pada pilihan untuk melihat tweet mereka selagi anda yang menyekat mereka.

Pada asasnya, sekatan akan menghalang pengguna daripada melihat apa sahaja yang anda lakukan, termasuk menandai pengguna lain semasa berada di Twitter. Anda dan mereka mungkin melihat sebutan antara satu sama lain apabila orang lain mengetweet semula sesuatu atau menyebut salah satu daripada anda, tetapi itu sahaja.

Membisukan Pengguna di Twitter

Jika anda tidak mahu pergi sejauh menyekat seseorang di Twitter, anda boleh meredam mereka sebaliknya. Ini hanya mengalih keluar Tweet mereka daripada garis masa anda tanpa menyekatnya sama sekali. Ini berguna untuk rakan yang berkongsi secara berlebihan, ahli keluarga yang tidak mempunyai apa-apa yang lebih baik untuk dilakukan selain Tweet sepanjang hari, atau syarikat yang anda suka ikuti, tetapi mereka menghantar terlalu banyak pemasaran.

Daripada Tweet:

 1. Pilih ikon lagi (anak panah ke bawah di sebelah kanan tweet).
 2. Pilih Redam.

Anda boleh melakukan perkara yang sama dari profil.

 1. Lawati halaman profil orang itu.
 2. Pilih ikon gear pada halaman profil.
 3. Pilih Redam dan kemudian Redam semula untuk mengesahkan.

Jika anda menggunakan apl dan tidak melihat tiga titik mendatar, ia mungkin kelihatan sebagai anak panah ke bawah kelabu, bergantung pada OS yang anda gunakan. Ia mencapai matlamat yang sama.

Kini apabila anda melihat profil atau tweet orang itu, anda mungkin melihat ikon pembesar suara merah kecil dengan garisan melaluinya. Ini adalah untuk menandakan bahawa anda telah meredamkannya. Anda boleh Nyahredamkannya dengan mengikuti proses yang sama, hanya memilih untuk Nyahredam pengguna.

Soalan Lazim

Media sosial sangat bagus untuk banyak perkara. Tetapi ia juga penting untuk melindungi keamanan anda. Jika anda mempunyai lebih banyak soalan tentang menyekat pengguna Twitter, teruskan membaca.

Saya telah menyekat pengguna yang mengganggu saya, tetapi mereka membuat akaun baharu. Apa yang boleh saya lakukan?

Bukan rahsia lagi bahawa Twitter boleh menjadi persekitaran dalam talian yang toksik. Sudah tentu, anda boleh menyekat orang, tetapi itu tidak akan menghalang mereka daripada membuat akaun baharu dan mengganggu anda lagi. Jika ini berlaku kepada anda, adalah idea yang baik untuk melaporkan akaun tersebut. Walaupun ini bukan penyelesaian segera, pasukan sokongan Twitter boleh melarang pengguna atau malah Pengharaman IP secara kekal.

Apabila pengguna dilaporkan melanggar Garis Panduan Komuniti Twitter yang ketat, pasukan sokongan akan menyemak akaun mereka. Jika kesalahan itu cukup keras, Pengharaman IP dilaksanakan. Ini bukan sahaja mengharamkan akaun pengguna, tetapi ia juga membantu memastikan pesalah tidak membuat akaun lain.

Walaupun terdapat penyelesaian untuk perkara ini (bermakna pengguna mungkin mencari cara untuk membuat akaun lain), kemungkinan besar anda tidak akan menghadapi masalah dengan mereka pada masa hadapan.

Bagaimanakah saya melaporkan akaun Twitter?

Jika kesalahan itu melangkaui gangguan mudah dan menjadi wilayah yang berbahaya atau mengancam, anda boleh melaporkan akaun tersebut kepada kakitangan sokongan Twitter.

Mengikuti arahan yang sama yang telah kami tunjukkan di atas, pilih pilihan untuk ‘Laporkan’ pengguna dan bukannya pilihan Sekat. Isi borang untuk menghantar laporan. Anda akan menerima mesej pengesahan bahawa laporan telah diterima, tetapi anda tidak semestinya mengetahui keputusannya.

Ia juga merupakan idea yang baik untuk mengambil tangkapan skrin bagi sebarang mesej atau Tweet berbahaya pada profil pengguna. Jika pengguna lain memutuskan untuk memadamkan mesej atau akaun mereka untuk mengelakkan pembalasan, anda boleh memfailkan laporan dengan tangkapan skrin pada Laman web Sokongan Twitter.

Bagaimanakah saya akan tahu jika seseorang menyekat saya di Twitter?

Disebabkan sifat menyekat, anda tidak akan menerima sebarang pemberitahuan atau makluman bahawa pengguna lain mengambil tindakan untuk menyembunyikan Tweet anda. Walau bagaimanapun, Twitter menjadikannya sangat mudah untuk mengetahui sama ada anda disekat. Apa yang anda perlu lakukan ialah menggunakan bar carian untuk mencari profil pengguna. Mesej akan muncul menyatakan pemilik akaun menyekat anda.

Jika anda melihat mesej ini, tidak ada soalan; anda sudah pasti telah disekat.

Bolehkah pengguna yang disekat masih melihat DM saya?

ya. Menyekat pengguna di Twitter hanya bermakna anda tidak lagi mempunyai keupayaan untuk berkomunikasi antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa perbualan yang lalu akan disekat.

Menguruskan pengguna Twitter adalah mudah, dan menyekat atau meredam mengambil masa seketika untuk memberikan kelegaan segera. Memandangkan betapa menjengkelkan sesetengah orang di platform, ini benar-benar salah satu bonus platform media sosial yang mudah digunakan seperti Twitter!