Cara Menyekat Pengguna dalam TikTok

45

Walaupun TikTok membolehkan anda menjadikan akaun anda peribadi dan mengehadkan akses kepada kandungan anda, kebanyakan orang menggunakannya untuk meningkatkan kehadiran dalam talian mereka. Ia adalah platform media sosial nombor satu untuk menjadi terkenal di internet dan meningkatkan penglibatan pada platform lain.

Cara Menyekat Pengguna dalam TikTok

Malangnya, mendedahkan diri anda kepada khalayak yang ramai datang dengan risiko disasarkan oleh pembenci, penguntit, dll. Untuk melindungi diri anda daripada orang yang ingin membahayakan anda di TikTok atau hanya mengalih keluar orang yang menjengkelkan daripada akaun anda, adalah penting untuk mengetahui cara menyekat pengguna .

Cara Menyekat Pengguna Tunggal di TikTok

Bukan perkara luar biasa bagi orang ramai untuk mencari kemasyhuran melalui TikTok. Pencipta kandungan dalam talian ialah selebriti masa kini. Tetapi dengan kemasyhuran datang pelbagai cabaran, seperti kebencian, gangguan, tuduhan yang salah, atau bahkan hubungan parasosial. Walaupun anda seorang pencipta kecil, selagi anda menyiarkan kandungan dalam talian, anda boleh menjadi sasaran komen berniat jahat.

Walau bagaimanapun, anda mungkin hanya mencari cara untuk mengalih keluar seorang pengguna daripada halaman “Untuk Anda” anda atau menghalang mereka daripada melihat kandungan anda.

Untuk menyekat seorang pengguna di TikTok, lakukan perkara berikut:

  1. Pergi ke profil pengguna.
  2. Ketik anak panah “Kongsi” di bahagian atas sebelah kanan.
  3. Pilih “Sekat” dalam menu baharu.
  4. Sahkan pilihan anda dengan mengetik “Sekat” sekali lagi dalam tetingkap pop timbul.

Cara Menyekat Pengguna TikTok Secara Pukal

Fenomena “kereta api benci” adalah perkara biasa di platform media sosial. Sebaik sahaja orang yang lebih berpengaruh mendapati ada sesuatu yang mengganggu mereka dengan kandungan anda, orang lain akan mengikuti tren. Akibatnya, anda mungkin tertakluk kepada komen berniat jahat yang terus datang.

Untuk menyebarkan kepositifan dan mengelakkan kebencian, TikTok memperkenalkan pemadaman ulasan pukal dan penyekatan pukal kembali pada tahun 2021. Anda boleh memadamkan sehingga 100 ulasan atau menyekat 100 akaun yang mengatakan perkara jahat di bawah video anda. Jika anda ingin pengguna mengalami beberapa kesan untuk komen mereka yang tidak baik, anda juga boleh melaporkannya.

Berikut ialah cara untuk memilih sehingga 100 pengguna dan cara yang berbeza untuk menangani mereka:

  1. Cari video anda dengan komen berniat jahat.
  2. Buka ruangan komen.
  3. Ketik ikon kertas dan pen kecil di sudut kiri.
  4. Pilih pengguna yang anda ingin sekat dengan memilih ulasan mereka.
  5. Ketik “Lagi.”
  6. Tekan “Sekat akaun.”
  7. Sahkan tindakan dengan mengetik “Sekat akaun” sekali lagi.

Jika anda hanya mahu memadamkan ulasan, anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah berikut:

  1. Pergi ke video anda dengan komen jahat.
  2. Tekan lama salah satu ulasan yang ingin anda padamkan.
  3. Pilih “Urus berbilang ulasan” daripada pop timbul.
  4. Pilih selebihnya ulasan.
  5. Tekan “Padam.”
  6. Sahkan dengan mengetik “Padam” sekali lagi atau tekan “Batal” jika anda telah mengubah fikiran anda.

Untuk melaporkan berbilang ulasan buruk di bawah video anda dan meminta TikTok mengambil beberapa langkah terhadap pengguna, ikut langkah berikut:

  1. Navigasi ke video dengan ulasan.
  2. Buka komen.
  3. Tekan dan tahan ulasan pertama yang anda ingin laporkan.
  4. Ketik “Lagi.”
  5. Pilih “Laporkan ulasan.”

Cara Menyekat Pengguna di TikTok Semasa Strim Langsung

Strim langsung di TikTok ialah cara yang menarik untuk berhubung dengan khalayak anda. Walau bagaimanapun, sesetengah pengguna mungkin berada di sana hanya untuk mengganggu anda dan penonton anda yang lain. Mereka mungkin menyiarkan komen yang tidak menyenangkan yang merosakkan keseronokan dan membuatkan anda ingin menamatkan siaran anda sebelum anda mengatakan semua yang anda ingin katakan.

Nasib baik, anda tidak perlu menamatkan siaran langsung hanya untuk menyekat akaun ini. Anda boleh melakukannya semasa siaran langsung dengan hanya beberapa klik dan juga melaporkan ulasan.

Berikut ialah cara untuk menyekat pengguna semasa strim langsung TikTok:

  1. Cari dan klik pada akaun di bahagian komen strim langsung anda.
  2. Tekan “Urus” di sudut pop timbul yang menunjukkan profil mereka.
  3. Tekan “Sekat.”

Dalam tetingkap terakhir, anda juga boleh menekan laporan atau redam. Butang redam mengandungi pilihan untuk meredamkan seseorang selama lima saat, 30 saat, satu minit, lima minit atau seluruh strim anda. Itu hanya terpakai pada siaran langsung semasa dan tidak akan kekal sebagai tetapan lalai untuk kehidupan masa hadapan. Untuk mengalih keluar pengguna sepenuhnya, sekat mereka dengan mengikut langkah di atas.

Cara Mencari Senarai Akaun Disekat di TikTok dan Nyahsekat Pengguna

Penyekatan tidak sengaja bukanlah berita kepada pembangun apl. Itulah sebabnya kebanyakan apl mempunyai ciri untuk menyahsekat pengguna selepas itu. TikTok pun sama. Anda boleh mengakses senarai akaun yang disekat dan membalikkan tindakan dalam hanya beberapa klik.

Begini cara untuk mencari senarai sekat pada akaun TikTok anda dan nyahsekat akaun:

  1. Lancarkan TikTok.
  2. Pergi ke profil anda.
  3. Ketik menu hamburger.
  4. Navigasi ke “Tetapan dan privasi.”
  5. Pilih “Privasi.”
  6. Tatal ke bawah ke “Akaun disekat.”
  7. Tekan “Nyahsekat.”

Soalan Lazim

Bolehkah pengguna yang saya sekat di TikTok tahu bahawa saya telah menyekat mereka?

Atas sebab keselamatan, TikTok tidak membenarkan pengguna lain mengetahui apabila seseorang menyekat mereka. Mereka tidak akan dimaklumkan oleh apl, tetapi mereka mungkin menyedarinya sendiri. Jika kandungan anda tiba-tiba hilang daripada FYP mereka atau akaun anda tidak muncul sebaik sahaja mereka mencarinya, mereka akan tahu ada sesuatu yang berlaku.

Adakah TikTok memadam komen dan mesej daripada pengguna yang disekat?

Sebaik sahaja anda menyekat pengguna tertentu di TikTok, ia menyembunyikan ulasan, mesej, profil dan video mereka daripada paparan anda. Video mereka tidak akan muncul pada FYP anda walaupun anda pernah mengikutinya sebelum menyekat. Di samping itu, mereka juga tidak akan dapat melihat mesej anda yang lalu, sama seperti seluruh profil anda.

Apa yang perlu dilakukan jika TikTok menyekat akaun saya?

Dalam sesetengah kes, anda mungkin disekat atau disekat oleh TikTok sendiri. Ia biasanya berlaku akibat daripada pelanggaran dasar, tetapi kadangkala anda mungkin disekat secara palsu disebabkan oleh berbilang laporan yang dilakukan oleh pengguna lain. Itu salah satu kaedah biasa yang digunakan pengguna untuk menyebarkan kebencian. Jika sekatan anda bersifat sementara, kemungkinan besar anda perlu menunggu selama dua minggu untuk memulihkannya. Jika ia kekal, anda harus memfailkan rayuan.

Urus Privasi Dalam Talian Anda

Pengguna boleh disekat di TikTok atas pelbagai sebab. Ini mungkin gangguan dalam talian, kandungan yang tidak diingini pada FYP anda atau hanya saudara yang anda tidak mahu melihat video anda. Walau apa pun, TikTok membolehkan anda mengurus akaun yang boleh berinteraksi dengan anda pada apl dan orang yang boleh melihat kandungan anda. Anda boleh menyekat akaun melalui profil mereka, melalui bahagian ulasan atau semasa strim langsung anda. Dan mereka tidak akan tahu apa-apa mengenainya.

Adakah anda sudah terpaksa menyekat seseorang di TikTok? Kaedah menyekat yang manakah anda dapati paling berguna? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.