Cara menyekat seseorang dalam Instagram pada iPhone: 3 Cara dijelaskan

41
Sekat seseorang secara kekal di Instagram menggunakan iPhone

Menyekat ialah cara terbaik untuk menyingkirkan pengguna yang menyinggung perasaan. Ia menjimatkan anda daripada melihat bahan yang tidak sesuai dalam suapan anda, menerima mesej invasif atau spam di Instagram. Dalam blog ini, saya akan berkongsi cara menyekat seseorang secara kekal di Instagram dan apa yang berlaku apabila anda melakukan ini.

Apa yang berlaku apabila anda menyekat seseorang di Instagram?

Instagram membenarkan anda mengharamkan pengguna dan akaun berkaitan mereka supaya mereka tidak boleh menghubungi anda dalam apa jua cara. Dan jangan risau! Mereka tidak dimaklumkan tentang perkara ini. Walau bagaimanapun, jika anda mengikuti mana-mana akaun pengguna yang sama, anda perlu menyekatnya secara manual. Selepas menyekat,

 • Anda dan mereka tidak akan dapat melihat profil, cerita atau siaran Instagram masing-masing.
 • Pengguna yang disekat tidak dapat mencari akaun anda semasa mencari dan menyebut atau menandakan nama anda dalam siaran mereka.
 • Suka dan ulasan pengguna sebelum ini pada siaran anda akan dipadamkan secara kekal.
 • Anda tidak akan menerima sebarang DM atau sembang daripada akaun tersebut, walaupun sejarah sembang sebelumnya boleh diakses dalam peti masuk anda.
 • Instagram akan bertanya sama ada anda mahu kekal dalam kumpulan itu jika anda mempunyai kumpulan yang sama dengan mereka. Dengan berbuat demikian, anda akan melihat mesej mereka dalam kumpulan.

Bagaimana untuk menyekat akaun Instagram seseorang secara kekal pada iPhone

Agak mudah untuk menyekat seseorang di Instagram. Di sini saya telah berkongsi tiga kaedah alternatif untuk berbuat demikian.

Kaedah 1: Dari tetapan Instagram

Jika anda tahu nama pengguna Instagram orang itu, anda boleh melakukannya dengan mencari mereka.

 1. Buka Instagram → Pergi ke profil anda.
 2. Ketik ikon hamburger → Ketik Tetapan dan privasi.

  pergi ke profil anda, ketik menu hamburger, pilih tetapan dan privasi dalam instagram

 3. Pilih Disekat.
  Di sini, anda boleh melihat senarai blok Instagram anda.
 4. Ketik tanda tambah → Cari nama pengguna.

  ketik disekat, tambah log masuk instagram

 1. Pilih Sekat di sebelah pengguna yang anda mahu → Ketik Sekat.

  pilih blok di sebelah pengguna, ketik blok dalam instagram

Anda juga boleh melaporkan akaun itu jika anda fikir orang itu melanggar peraturan komuniti Instagram. Pilih Sekat dan Laporkan untuk memulakan prosedur pelaporan.

Kaedah 2: Dari Instagram DM

Anda boleh menyekat pengguna terus dari peti masuk jika anda mempunyai DM yang menyinggung perasaan atau balasan yang tidak sesuai kepada cerita anda.

 1. Lancarkan Instagram → Ketik ikon utusan di bahagian atas.
 2. Sekarang, pilih pengguna yang anda mahu sekat.

  ketik ikon messenger, pilih pengguna dalam instagram

 3. Ketik nama pengguna.
 4. Pilih Pilihan → Sekat → Ketik Sekat.

  pilih nama pengguna, ketik pilihan, blok, pilih blok dalam instagram

Kaedah 3: Dari profil Instagram pengguna

Jika ada orang yang tidak dikenali menghantar spam bahagian komen anda, hanya ketik pada nama mereka dan sekat mereka daripada halaman profil mereka.

 1. Pergi ke akaun IG yang anda mahu sekat → Ketik menu tiga titik.
 2. Pilih Sekat dua kali.

  ketik ikon tiga titik, pilih blok, ketik blok dalam instagram

Cara lain untuk menyekat pengguna secara lembut di Instagram

Katakan anda memilih untuk tidak melarang sepenuhnya pengguna daripada akaun Instagram anda tetapi masih mahu mengehadkan interaksi mereka. Teknik berikut boleh digunakan untuk mengenakan blok lembut kepada pengguna sedemikian.

 • Alih keluar pengikut: Anda boleh mengalih keluar pengikut yang menjengkelkan itu daripada Instagram anda jika anda tidak mahu berkongsi aktiviti anda dengan mereka. Ia secara berkesan menghapuskan akses pengguna kepada profil, siaran dan kemas kini anda.

 • Sekat profil: Ciri Sekat Instagram ialah cara halus untuk mengendalikan interaksi yang tidak diingini. Setiap kali pengguna terhad meninggalkan ulasan pada siaran anda, anda mesti meluluskannya untuk paparan umum.

 • Sembunyikan cerita: Untuk memastikan detik anda tertutup, anda boleh menyembunyikan cerita Instagram anda daripada pengguna tertentu. Dengan cara ini mereka hanya boleh mengakses siaran suapan anda.

 • Redam akaun: Jika anda tidak mahu menerima sebarang kemas kini daripada pengguna tertentu, anda mesti meredamkannya di Instagram. Ia membolehkan anda mengakses profil mereka tetapi anda tidak akan menerima pemberitahuan daripada mereka.

Soalan Lazim

Bolehkah anda menyekat seseorang di Instagram tanpa mengikuti mereka?

Anda boleh menyekat sesiapa sahaja dan semua orang di Instagram. Tiada peraturan keras dan pantas untuk mengikuti atau pengikut!

Bagaimana anda tahu jika seseorang menyekat anda di Instagram?

Instagram tidak memberitahu pengguna bahawa mereka telah disekat. Walaupun anda boleh mengetahuinya dengan mencari nama mereka daripada akaun anda dan akaun orang lain. Jika profil muncul dalam akaun lain, anda disekat.

Apakah yang berlaku jika seseorang yang saya sekat cuba mengikuti saya semula?

Instagram secara automatik akan menolak permintaan ikuti daripada seseorang yang telah anda sekat jika mereka cuba mengikuti anda semula. Anda tidak akan menerima pemberitahuan tentang permintaan itu dan ia akan kekal disekat daripada profil anda.

Itu sahaja untuk hari ini, Instagrammers!

Memang menjengkelkan untuk menonton kandungan yang tidak sesuai atau diganggu atau dibuli di Instagram. Oleh itu, menyekat akaun dan pelaporan tersebut secara kekal adalah pilihan yang sangat baik. Pernahkah anda menghadapinya? Beritahu saya dalam komen di bawah.

Terokai lagi…

 • Bagaimana untuk menghidupkan Mod Senyap dalam Instagram pada iPhone
 • Bagaimana untuk mematikan status aktiviti Instagram pada iPhone dan Mac
 • Bagaimana untuk berehat daripada seseorang di Facebook pada iPhone

Profil Pengarang


Ava

Penulis Kandungan
di

iGeeksBlog

Ava ialah seorang penulis teknologi pengguna yang bersemangat datang dari latar belakang teknikal. Dia suka meneroka dan menyelidik produk & aksesori Apple baharu serta membantu pembaca menyahkod teknologi dengan mudah. Bersama dengan belajar, rancangan hujung minggunya termasuk menonton anime pesta.