Cara Menyekat YouTube pada Peranti Roku

110

Ramai isi rumah memilih Roku sebagai peranti penstriman lalai mereka. Moden dan unik, Roku jauh daripada peranti tradisional. Oleh itu, kawalan ibu bapa berfungsi sedikit berbeza. Menyekat saluran adalah mudah, tetapi ia tidak seintuitif seperti yang anda jangkakan.

Cara Menyekat YouTube pada Peranti Roku

Atas sebab itu, anda boleh membaca tentang langkah terperinci yang perlu anda ambil untuk menyekat saluran seperti YouTube pada peranti Roku dalam artikel ini.

Bolehkah Anda Sekat YouTube di Roku?

Malangnya, Roku tidak menawarkan penyelesaian mudah untuk menyekat saluran yang bukan milik Roku. Ini bermakna anda perlu menjadi kreatif untuk melaksanakan sekatan.

Sudah tentu, anda boleh menyediakan kawalan ibu bapa pada akaun YouTube anak anda, tetapi mereka masih boleh mengakses aplikasi di Roku. Jika ini adalah sesuatu yang anda ingin lakukan, kami mempunyai tutorial penuh di sini.

Walau bagaimanapun, untuk tujuan artikel kami, kami akan membimbing anda melalui perkara yang boleh anda lakukan untuk mengawal aktiviti pada peranti Roku anda.

Menyediakan PIN pada Peranti Roku

Walaupun anda tidak boleh menyekat YouTube secara khusus, anda boleh mengalih keluar aplikasi dan menyediakan kod pin untuk memastikan ia tidak dipasang lagi. Mula-mula, anda akan membuat pin untuk akaun Roku anda.

Anda boleh melakukan ini dari tapak web Roku dan selagi anda log masuk ke akaun itu pada peranti Roku anda, peranti anda akan mengesan ciri keselamatan secara automatik. Untuk memasang semula apl YouTube, pengguna perlu memasukkan nombor empat digit untuk memuat turun sebarang saluran. Termasuk YouTube.

Berikut ialah cara untuk menambah PIN pada akaun Roku anda:

 1. Lawati tapak web rasmi Roku pada pelayar web mudah alih atau komputer. Log masuk dengan kelayakan anda.
 2. Klik pada Keutamaan Pin dan pilih Kemas Kini.
 3. Pilih pilihan untuk Sentiasa Memerlukan PIN untuk membuat pembelian dan menambah Item daripada Gedung Saluran.
 4. Taipkan kombo empat digit untuk PIN dan klik pada Sahkan PIN.
 5. Akhir sekali, Simpan Perubahan.
  roku mencipta pin

Anda juga boleh melakukan ini dari Peranti Roku. Ikuti sahaja langkah-langkah ini:

 1. Klik butang utama pada alat kawalan jauh Roku anda dan klik pada Tetapan.
 2. Klik pada Kawalan ibu bapa.
 3. Masukkan kod empat digit anda dua kali. Kemudian, klik OK.
 4. Pin anda kini ditetapkan.

Sebaik sahaja anda telah menyediakan PIN untuk peranti Roku anda, anda akan dapat mengalih keluar saluran (seperti YouTube). Anda juga boleh menyembunyikan tab Berita, Kedai TV dan Kedai Filem daripada skrin utama pada Roku anda.

Mengalih keluar Saluran pada Peranti Roku

Akhir sekali, anda boleh mengalih keluar YouTube daripada senarai saluran pada peranti Roku anda. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Pada skrin utama Roku anda, pilih pilihan Saluran Saya dengan alat kawalan jauh Roku anda.
 2. Navigasi ke YouTube, dan ketik butang bintang (pilihan) pada alat kawalan jauh Roku anda.
 3. Pilih Alih keluar saluran dan tekan OK. Sahkan bahawa anda mahu YouTube dialih keluar dengan menekan OK sekali lagi.
 4. Selain itu, anda boleh menyembunyikan sesuatu daripada skrin utama Roku. Pergi ke Tetapan, kemudian Skrin utama dan ketik Sembunyikan (berita, filem atau kedai TV).

Anda sentiasa boleh mengembalikan perubahan ini menggunakan langkah yang sama yang anda ambil sebelum ini. Tiada had untuk bilangan saluran yang anda boleh sekat, jadi jangan ragu untuk menyekat semua yang anda rasa tidak sesuai.

Menyediakan Kawalan Ibu Bapa

Kawalan ibu bapa Roku hanya terpakai pada perkara yang boleh anda lakukan pada peranti Roku (seperti menambah saluran) atau kandungan yang tersedia di The Roku Channel. Oleh itu, walaupun ini tidak akan membantu anda menyekat YouTube secara langsung, anda boleh menggunakan fungsi ini untuk memastikan YouTube tidak ditambahkan semula tanpa pin anda.

Malangnya, peranti Roku itu sendiri tidak menawarkan banyak pilihan jadi kami akan menggunakan Laman Web Roku.

Log masuk ke akaun Roku anda, dan ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada ikon profil di sudut kanan atas. Kemudian, pilih Akaun saya.
 2. Di bawah pilihan Pin, klik Kemas Kini.
 3. Sekarang, pilih Sentiasa memerlukan PIN untuk membuat pembelian dan menambah item daripada Gedung Saluran.

Hanya mencipta PIN bukan satu-satunya tugas yang perlu anda lakukan untuk memastikan YouTube tidak ditambahkan semula. Anda juga perlu menetapkan kawalan ibu bapa ini untuk mendayakan fungsi tersebut.

Tetapkan Kawalan Ibu Bapa YouTube

Jika anda ingin menyimpan aplikasi YouTube pada peranti Roku anda tetapi anda masih mahu menyekat kandungan, bahagian ini adalah untuk anda.

Sesetengah perkhidmatan penstriman seperti YouTube, Netflix dan Hulu mempunyai kawalan ibu bapa sendiri. Untuk YouTube, anda boleh mendayakan mod terhad yang hanya akan menunjukkan kandungan yang sesuai. Ini caranya:

 1. Masukkan apl YouTube pada peranti Roku anda dan buka Tetapan.
 2. Tatal sehingga anda melihat Mod Sekatan dan dayakannya.
  mod terhad roku

Kini YouTube hanya akan memaparkan kandungan yang sesuai, tetapi pilihan ini tidak sempurna. Parameter untuk “kandungan yang sesuai” boleh rosak. Selain itu, anak-anak anda boleh melumpuhkan mod sekatan dengan mudah jika mereka lebih tua dan mengetahui cara mereka menggunakan peranti Roku anda.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menyekat apl pada Roku saya?

Malangnya tidak. Anda boleh sama ada memadamkan apl sepenuhnya dan menambah PIN untuk memastikan ia tidak dipasang semula atau menggunakan kawalan ibu bapa asli apl untuk mengurus kebenaran kandungan.

Bolehkah saya menyediakan berbilang profil pada Roku?

Banyak perkhidmatan penstriman membenarkan kami menyediakan profil untuk kanak-kanak dan untuk diri kami sendiri. Malangnya, Roku tidak memberi kami pilihan ini. Satu-satunya pilihan anda di jalan ini ialah menyediakan profil individu dalam perkhidmatan penstriman yang anda cuba uruskan dan menggunakan penapis kawalan ibu bapa yang tersedia di sana juga.

Tiada Lagi YouTube

Itupun dia. Kini anda tahu semua cara yang mungkin untuk menyekat dan menyekat YouTube pada peranti Roku. Kawalan ibu bapa biasanya tidak berguna tanpa PIN, jadi ingatlah perkara itu. Kebanyakan kanak-kanak pada masa kini tahu bagaimana untuk melumpuhkan mereka.

PIN ialah satu-satunya cara anda menyekat saluran sepenuhnya seperti YouTube. Adakah anda mempunyai sebarang soalan atau kebimbangan? Kongsi mereka dengan kami di bahagian komen di bawah.