Cara Menyelesaikan Masalah Apl Ini Tidak Lagi Dikongsi Dengan Anda

44

Jika anda menggunakan ciri Perkongsian Keluarga pada iPhone atau iPad anda, anda mungkin telah melihat mesej “Apl ini tidak lagi dikongsi dengan anda” semasa cuba membuka apl.

Cara Menyelesaikan Masalah Apl Ini Tidak Lagi Dikongsi Dengan Anda

Mesej ini boleh mengelirukan dan agak membimbangkan, tetapi tidak perlu risau.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan maksud ralat dan cara anda boleh membetulkannya.

Apl Ini Tidak Lagi Dikongsi Dengan Anda – Punca

Ciri Perkongsian Keluarga Apple ialah sumber yang tidak ternilai untuk isi rumah dengan berbilang ahli, membolehkan mereka berkongsi pembelian dan foto di kalangan ahli keluarga jika mereka mempunyai peranti Apple. Dengan Perkongsian Keluarga, setiap ahli keluarga mempunyai ID Apple dan akaun iCloud yang unik, tetapi mereka boleh berinteraksi dalam satu ruang kongsi.

Sebagai contoh, apabila seseorang membuat pembelian di App Store atau iTunes, item tersebut akan segera tersedia kepada semua ahli keluarga yang lain tanpa sebarang kos tambahan.

Pada sisi negatifnya, Perkongsian Keluarga datang dengan masalah yang saksama. Salah satu daripada ini ialah mesej ralat “Apl ini tidak lagi dikongsi dengan anda” yang digeruni.

Beberapa punca yang berpotensi termasuk ketidakpadanan antara rekod pembelian dan akaun Perkongsian Keluarga, tetapan Perkongsian Keluarga yang dilumpuhkan atau bahkan pepijat sistem pengendalian yang biasanya menjejaskan apl percuma yang tidak semestinya perlu dikongsi sejak awal.

Nasib baik, terdapat pelbagai penyelesaian di luar sana yang boleh membantu anda menyelesaikan masalah ini.

Cara Membetulkan “Apl Ini Tidak Lagi Dikongsi Dengan Anda”

Perkara pertama yang perlu anda lakukan apabila menemui mesej ini ialah menghubungi orang yang telah membeli apl untuk kumpulan itu. Jika mereka telah mematikan Perkongsian Keluarga secara tidak sengaja atau akaun mereka pergi ke luar talian, peranti mereka tidak akan berkongsi apl dan orang lain akan menerima mesej ralat.

Sebagai penyegar semula, pilihan Perkongsian Keluarga boleh didapati di bawah Tetapan Akaun (mengetik atau mengklik nama anda dalam Tetapan) dalam pilihan Perkongsian Keluarga.

Anda boleh menyemak dengan pengguna jika ciri Perkongsian Keluarga mereka telah dimatikan atau jika Apple ID anda tiada daripada senarai peranti kongsi.

But semula Peranti Anda

Langkah pertama apabila menerima mesej “Apl ini tidak lagi dikongsi dengan anda” ialah but semula kedua-dua peranti anda dan peranti orang yang membeli apl itu.

But semula boleh menyelesaikan ralat Perkongsian Keluarga kerana ia mengosongkan cache peranti dan memulakan semula semua perkhidmatan yang dikaitkan dengan ciri tersebut. Ia juga menyegarkan sambungan antara peranti anda dan pelayan Apple.

Kemas kini OS Anda

Mengemas kini kepada versi terkini iOS atau macOS boleh menyelesaikan masalah Perkongsian Keluarga. Tapi kenapa?

Satu sebab yang berpotensi ialah kemas kini membetulkan gangguan atau ralat dalam sistem pengendalian sebelumnya yang mungkin menyebabkan masalah dengan perkongsian keluarga. Kemungkinan lain ialah mengemas kini OS anda menyelesaikan konflik antara versi berbeza perisian Perkongsian Keluarga pada peranti berbeza.

Berikut ialah cara untuk mengemas kini OS secara manual pada peranti mudah alih anda:

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Pilih “Umum.”
 3. Pilih “Kemas Kini Perisian.” Jika terdapat versi OS yang lebih baharu, ia akan disenaraikan di sini.
 4. Ketik “Muat turun dan Pasang.” Jika terdapat lebih daripada satu pilihan kemas kini, memilih yang terbaharu sentiasa disyorkan.

Perlu diingat bahawa anda memerlukan jumlah ruang storan yang tersedia pada peranti anda untuk memasang kemas kini, jadi adalah idea yang baik untuk memadamkan mana-mana apl atau fail yang tidak digunakan sebelum meneruskan. Setelah kemas kini telah dimuat turun, ikut arahan untuk memasangnya.

Salah satu cara paling mudah untuk memastikan iPhone atau iPad anda dikemas kini adalah dengan mendayakan kemas kini perisian automatik. Dengan cara ini, anda akan sentiasa mendapat tampung OS anda yang terkini setiap kali Apple mengeluarkan versi yang stabil. Ini boleh membantu anda mengelakkan pepijat dan isu keserasian yang mungkin mencetuskan pelbagai masalah, termasuk isu ketersediaan apl apabila menggunakan ciri Perkongsian Keluarga.

Begini cara melakukannya pada peranti mudah alih:

 1. Buka Tetapan.
 2. Ketik pada “Umum.”
 3. Pilih “Kemas Kini Perisian.”
 4. Ketik togol “Kemas Kini Automatik”.

Setelah itu dihidupkan, peranti iOS anda akan memuat turun dan memasang sebarang kemas kini yang tersedia secara automatik.

Semak ID Apple Perkongsian Keluarga

Jika memulakan semula peranti anda atau mengemas kini sistem pengendalian anda tidak mengembalikan apl anda, semak sama ada anda telah log masuk dengan ID Apple yang dikaitkan dengan Perkongsian Keluarga.

Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Minta orang yang berkongsi apl itu berkongsi ID Apple Perkongsian Keluarga anda dengan anda.
 2. Pergi ke Tetapan.
 3. Ketik pada nama anda.
 4. Pastikan Apple ID anda sepadan dengan apa yang digunakan semasa menyediakan akaun Perkongsian Keluarga anda. Jika tidak, log keluar daripada iCloud, kemudian log masuk semula menggunakan kelayakan yang betul.

Jika anda telah menukar akaun Apple ID dengan cara ini, cuba muat turun atau buka apl kongsi sekali lagi.

Muat turun Apl

Jika anda pernah meneroka tetapan peranti anda, anda mungkin telah melihat dua pilihan untuk setiap aplikasi: memadam dan memunggah. Walaupun proses ini mungkin kelihatan serupa pada pandangan pertama, terdapat perbezaan penting antara keduanya.

Memadam (menyahpasang) melakukan apa yang dikatakan – semua yang berkaitan dengan apl tertentu itu, daripada foto ke muzik hingga dokumen, akan dipadamkan daripada peranti anda sama sekali. Sebaliknya, pemunggahan hanya mengalih keluar apl dan maklumat binarinya. Semua data dan dokumen, seperti foto, yang disimpan dalam apl akan selamat dan kukuh dalam awan.

Oleh itu, jika anda menggunakan laluan ini untuk menangani masalah mesej ralat anda, pemasangan semula apl tidak akan menjadi permulaan yang baru kerana fail lama anda masih tersedia.

Berikut ialah cara untuk memuat turun apl yang terjejas pada iPhone atau iPad anda:

 1. Buka Tetapan dan ketik pada “Umum.”
 2. Ketik pada “Storan iPhone” (atau “Storan iPad” jika anda menggunakan iPad). Di sini, anda akan melihat senarai semua apl yang dipasang pada peranti anda dan jumlah storan yang digunakan oleh setiap apl.
 3. Cari apl yang ingin anda muat turun, dan ketik padanya.
 4. Pada skrin seterusnya, ketik pada “Offload App.”
 5. Sahkan bahawa anda mahu memuat apl.

Selepas memuat apl, pasang sekali lagi dan lihat jika ia berfungsi.

Pasang semula Apl

Jika memunggah apl tidak berjaya, cuba padamkannya daripada semua peranti anda. Walaupun sesetengah pengguna telah melaporkan berjaya menyelesaikan masalah Perkongsian Keluarga dengan kaedah ini, tidak jelas mengapa kaedah ini berkesan. Walau bagaimanapun, kemungkinan besar ia mempunyai kaitan dengan data cache.

Data cache ialah kawasan storan sementara di mana apl menyimpan fail supaya mereka tidak perlu memuat turunnya semula pada kali berikutnya ia diakses. Kadangkala data cache ini boleh rosak, yang boleh menyebabkan pelbagai masalah dengan apl. Memadamkan apl mengosongkan sebarang cache yang rosak, membolehkan peranti anda bermula dengan papan tulis yang bersih.

Paling baik, anda mungkin seorang sahaja yang perlu memasang semula apl itu. Dalam sesetengah kes, orang yang berkongsi apl (seorang yang pada mulanya membelinya untuk kumpulan) juga perlu memasangnya semula. Jika ini tidak berjaya, ahli kumpulan Perkongsian Keluarga yang lain mungkin perlu mengulangi proses tersebut. Pastikan ini sebagai salah satu pilihan terakhir untuk mengelakkan kehilangan data yang ketara.

Berikut ialah cara memasang semula apl pada iPhone atau iPad anda:

 1. Buka apl Tetapan dan pilih “Umum.”
 2. Tatal ke bawah ke “Storan.” Ini akan memaparkan senarai semua apl pada peranti anda dan jumlah ruang yang mereka gunakan.
 3. Untuk memadamkan apl, ketik padanya dan pilih “Padam Apl.”
 4. Ketik “Padam Apl” untuk memuktamadkan proses dan tunggu penyahpasang mengosongkan apl.
 5. Selepas memadamkan apl, pergi ke App Store.
 6. Cari apl dan pasangnya.

Log Keluar daripada iCloud

Jika semuanya gagal, log keluar dari iCloud sama sekali pada semua peranti Perkongsian Keluarga mungkin berfungsi. Ini akan menetapkan semula sebarang masalah penyegerakan antara peranti.

Begini cara melakukannya:

 1. Buka Tetapan dan ketik pada “iTunes dan App Store.” Anda sepatutnya melihat Apple ID disambungkan ke akaun anda dipaparkan di bahagian atas skrin anda.
 2. Ketik ID Apple dan pilih “Log keluar” dari kotak dialog yang terhasil.
 3. Pada ketika ini, matikan peranti anda dan kemudian nyalakan semula peranti itu selepas beberapa saat.
 4. Buka semula apl Tetapan dan ketik pada pilihan “Log masuk ke iPhone anda” di bahagian atas skrin anda. Masukkan kelayakan anda seperti yang diperlukan.
 5. Selepas berjaya melog masuk, buka semula App Store dan muat turun serta pasang apl itu.

Untuk hasil terbaik, pastikan anda memadamkan aplikasi penyebabnya sebelum log keluar daripada iCloud.

Cuba Alat Pembaikan Sistem Terperinci

Sebagai langkah terakhir, anda mungkin ingin mencuba perisian pembaikan sistem lanjutan.

Perisian jenis ini boleh membetulkan pelbagai masalah, daripada gangguan mudah kepada isu yang lebih serius. Ia juga boleh membantu meningkatkan prestasi keseluruhan peranti anda. Dalam kebanyakan kes, anda hanya perlu memuat turun dan menjalankan perisian pada peranti anda.

Perisian pembaikan sistem yang popular untuk peranti iOS termasuk iMyFone Fixppo, Dr.Fone-Repairdan Tenorshare ReiBoot. Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan anda menyelidik perisian yang mempunyai ulasan yang sangat baik di App Store dan kelihatan selamat sebelum memuat turunnya.

Jangan panik

Jika anda menemui mesej “Apl ini tidak lagi dikongsi dengan anda” semasa menggunakan Perkongsian Keluarga pada iPhone atau iPad, jangan panik. Terdapat beberapa penyelesaian mudah, termasuk but semula peranti anda, mengemas kini sistem pengendalian, memuat turun apl dan log keluar daripada iCloud.

Ingat bahawa setiap kali anda menyelesaikan masalah, anda harus sentiasa bermula dengan kaedah mudah sebelum menggunakan kaedah yang lebih kompleks.

Pernahkah anda menggunakan mana-mana petua ini untuk memulihkan akses anda kepada mana-mana apl? Bagaimana ia berlaku? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.