Cara menyelesaikan masalah Muzik Google Play yang paling biasa

89
fon kepala androidpit bose 700 5
© NextPit

Muzik Google Play ialah perkara yang menarik: hampir mana-mana lagu yang pernah dirakam, distrim serta-merta ke peranti anda tidak kira di mana anda berada. Kecuali apabila ia tidak berfungsi. Jika Muzik Google Play melambai-lambaikan tangannya seperti tidak peduli dan bukannya masuk ke dalam alur, penyelesaiannya biasanya mudah. Berikut ialah masalah dan penyelesaian Muzik Google Play yang paling biasa.

Lompat ke bahagian:

Tangkapan skrin 20190927 121127

Muzik Google Play sangat bagus dan jika ia berhenti berfungsi, penyelesaiannya biasanya mudah / © NextPit

  • Cara menyediakan apl Muzik Google Play

1. Muzik Google Play tidak berfungsi

Kami tahu, anda telah menyemak sambungan internet anda. Tetapi adakah anda benar-benar menyemaknya? Kadang-kadang telefon kami berada dalam mood yang cerewet dan walaupun ia menunjukkan bar selular atau Wi-Fi, sambungan sebenarnya tidak berfungsi lagi. Mula semula pantas menyelesaikan masalah itu.

Semakan mudah seterusnya adalah untuk memastikan bahawa anda mahupun seseorang yang mempunyai akses kepada akaun anda tidak cuba menggunakan Muzik Google Play pada peranti lain. Muzik Google Play direka bentuk untuk berfungsi pada satu peranti pada satu masa, jadi jika anda memainkan lagu pada PC anda, contohnya, anda tidak akan dapat memainkan apa-apa pada telefon anda.

Perkara ketiga juga mudah: adakah anda menggunakan akaun yang betul? Anda perlu menggunakan akaun yang sama yang anda gunakan untuk memuat naik muzik anda atau untuk membeli muzik anda. Anda boleh menyemak atau menukar akaun yang anda gunakan dalam apl dengan mengetik Menu > Tetapan > Akaun.

artikel muzik google play tips baru

Ketahui cara membetulkan Muzik Google Play di sini. / © NextPit

Satu lagi isu biasa ialah apabila anda telah menukar kata laluan akaun anda tetapi tidak mengemas kininya dalam apl Muzik Google Play. Jika anda tidak ingat kata laluan anda, gunakan Pemulihan Akaun Google muka surat.

Jika anda cuba mengakses Muzik Google Play pada komputer, terdapat dua perkara lain untuk dicuba. Mula-mula, pastikan anda menggunakan penyemak imbas web moden – Chrome terkini adalah yang terbaik, tetapi Muzik Google Play berfungsi dengan gembira pada Firefox, Safari, Internet Explorer dan Edge – dan bahawa anda belum melumpuhkan JavaScript dalam tetapan penyemak imbas web anda.

Jika itu OK, pastikan anda juga mempunyai versi terkini Adobe Flash Player dan ia didayakan: dalam Chrome, taip chrome:plugins dalam bar alamat. Jika anda melihat ‘Dayakan’ di bawah Adobe Flash Player, Flash sedang dimatikan. Klik Dayakan untuk menghidupkannya.

Masih tiada kegembiraan? Muzik Google Play mempunyai masalah yang diketahui dengan beberapa pemalam pihak ketiga, jadi jika anda baru-baru ini menambahkan sesuatu pada penyemak imbas anda cuba lumpuhkannya, mulakan semula penyemak imbas dan cuba Muzik Google Play sekali lagi. Nasihat itu terpakai kepada mana-mana media dalam penyemak imbas yang tiba-tiba berhenti berfungsi. Pemalam yang melindungi privasi atau menyekat iklan boleh menjadi sangat buruk untuknya, kerana penyekatannya kadangkala boleh menjadi sedikit terlalu bersemangat.

google main muzik

Muzik Google Play memerlukan anda menggunakan Akaun Google yang sama yang anda gunakan untuk memuat naik atau membeli muzik anda / © NextPit (shot skrin)

2. Muzik Google Play tidak memuat naik

Jika Muzik Google Play tidak memuat naik semua lagu anda, ia biasanya atas salah satu daripada tiga sebab:

Lagu itu dalam format fail yang tidak disokong oleh Muzik Google Play

Muzik Google Play menyokong suspek biasa – MP3, AAC, WMA, OGG, FLAC dan sebagainya – tetapi terdapat had, jadi contohnya memuat naik fail Windows Media WMA disokong melalui versi Windows Music Manager, tetapi bukan versi Muzik yang lain. Pengurus. Sesetengah fail muzik, seperti WAV, AIFF dan RA, tidak boleh dimuat naik sama sekali.

Pustaka Muzik Google Play anda penuh

Muzik Google Play menyokong perpustakaan dengan sehingga 50,000 lagu. Capai had itu dan anda tidak boleh memuat naik lagi sehingga anda mengosongkan sedikit ruang. Adakah anda benar-benar memerlukan semua pihak David Hasselhoff?

Anda membeli lagu itu dengan akaun Google yang berbeza

Anda hanya boleh memuat naik lagu yang dibeli jika anda menggunakan akaun yang sama yang membelinya. Jika anda membeli lagu menggunakan akaun lain, anda perlu log masuk ke akaun itu dan memuat naik dari sana.

perkhidmatan penstriman androidpit

Terdapat banyak perkhidmatan dan apl penstriman muzik lain / © NextPit

3. Muzik Google Play tidak menyegerak

Adakah terdapat perkara yang lebih mengecewakan daripada mempunyai banyak lagu dan senarai main dalam Muzik Google Play tetapi tidak dapat mendapatkannya pada peranti anda? Salah satu puncanya ialah masalah dengan cache apl: Google mencadangkan mengosongkan data dan cache apl, but semula peranti anda dan kemudian memuat semula pustaka. Ia boleh mengambil sedikit masa untuk disegerakkan selepas itu, terutamanya jika anda menyegerakkan banyak muzik, tetapi itu biasanya berjaya. Jika tidak, tetapan semula kilang dan kemudian bermula semula dari awal boleh membantu.

Adakah anda memindahkan tetapan Muzik Play anda daripada telefon lain? Jika anda melakukannya, cuba nyahkeizinan telefon lama, padamkan data apl daripada telefon semasa anda dan kemudian log masuk ke Muzik Google Play pada telefon semasa anda.

androidpit google play music playstore 1

Mulakan semula atau pemasangan semula pantas boleh membetulkan banyak isu / © NextPit

Pernahkah anda menghadapi isu lain dengan Muzik Google Play? Adakah anda menemui penyelesaian? Beritahu kami di bawah.