Cara menyembunyikan ikon desktop pada Mac: 3 Cara cepat

35
Bagaimana untuk menyembunyikan ikon desktop pada Mac

Adakah kertas dinding cantik Mac anda tersembunyi di sebalik banyak ikon aplikasi, atau adakah anda mahu berkongsi skrin anda tanpa mendedahkan apl rahsia anda? Tidak risau; Saya telah melindungi anda. Dalam artikel ini, saya akan berkongsi cara menyembunyikan semua ikon desktop pada Mac anda tanpa memadamkannya. Jadi, anda boleh menyusun dan mengecilkan desktop Mac anda dengan cepat.

Bagaimana untuk menyembunyikan semua ikon desktop pada Mac menggunakan Terminal

 1. Lancarkan Spotlight (cmd (⌘) + Bar ruang).
 2. Cari dan buka Terminal.

  Lancarkan Terminal

 3. taip defaults write com.apple.finder CreateDesktop false → Tekan kembali.

  Taip lalai tulis com.apple.finder CreateDesktop palsu dan tekan return

 4. tulis Killall Finder → Tekan kembali.

  Tulis Pencari Killall dan tekan kembali

Kini anda boleh melihat bahawa semua yang anda ada pada desktop anda akan hilang dan anda boleh menikmati desktop yang bersih dan kosong.

Untuk menunjukkan ikon desktop anda pada Mac anda, anda perlu mengikuti langkah yang sama di atas dengan defaults write com.apple.finder CreateDesktop true perintah.

Sembunyikan ikon apl tunggal daripada desktop Mac anda

Jika anda hanya mahu mengalih keluar ikon aplikasi tertentu, Terminal membenarkan anda melakukannya.

 1. Lancarkan Pencari → Tekan kekunci Command + Shift + H untuk membuka folder Laman Utama.

  buka folder rumah pada mac

 2. Buka Terminal melalui Carian Spotlight.
 3. taip chflags hidden → Masukkan ruang → Seret ikon ke Terminal.

  taip arahan tersembunyi chflags dalam terminal

 4. Tekan Enter.

Kaedah ini akan menyembunyikan ikon itu serta-merta daripada desktop anda.

Bagaimana untuk menyembunyikan ikon desktop daripada Mac menggunakan Finder

Mudah untuk menyembunyikan ikon desktop pada MacBook menggunakan Finder. Walau bagaimanapun, ingat bahawa ini tidak akan membantu anda menyingkirkan semua ikon pada desktop Mac anda. Sebaliknya, anda boleh menyesuaikan ikon yang ingin disimpan pada skrin utama anda.

 1. Lancarkan Pencari → Klik Pencari dalam bar menu → Pilih Tetapan.

  Klik Pencari dalam bar menu dan pilih Tetapan

 2. Beralih ke tab Umum.
 3. Nyahtanda kotak di sebelah perkara yang anda ingin sembunyikan:
  • Cakera Keras
  • Cakera luaran
  • CD, DVD dan iPod
  • Pelayan yang disambungkan

   Pastikan anda berada pada tab Umum dan nyahtanda kotak di sebelah perkara yang anda ingin sembunyikan Cakera keras Cakera luaran CD, DVD dan iPod Pelayan yang disambungkan

Gunakan apl pihak ketiga untuk menyembunyikan ikon desktop pada Mac

Tidak perlu risau jika teknik di atas kelihatan agak menakutkan. Pilihan lain ialah memuat turun aplikasi pihak ketiga yang dipanggil Hidden Me. Dengan hanya beberapa klik, apl ini boleh mengecilkan skrin Mac anda dengan berkesan. Walau bagaimanapun, kemudahan ini mempunyai tanda harga $1.99 apabila memuat turun aplikasi daripada App Store.

Petua bonus untuk mengatur desktop Mac anda

Anda masih boleh mengecilkan jika anda tidak mahu memadamkan semua ikon dari desktop Mac anda.

 • Gunakan tindanan: Anda boleh menyembunyikan ikon yang tidak diperlukan dengan mengumpulkannya bersama-sama. Klik kanan pada desktop anda → Pilih Use Stacks → Tuding kursor anda pada Group Stacks By → Klik Jenis.

 • Jadikan ikon lebih kecil: Anda boleh menjadikannya kelihatan sangat kecil sehingga kelihatan hilang. Klik kanan pada desktop anda → Klik Tunjukkan Pilihan Paparan → Seret peluncur saiz Ikon ke kiri.

 • Sembunyikan folder desktop: Jika anda mempunyai sebarang fail atau folder peribadi pada skrin utama Mac anda, anda boleh menyembunyikannya. Rujuk panduan kami tentang cara menyembunyikan fail dan folder pada Mac.

Soalan Lazim

Adakah terdapat pintasan papan kekunci untuk menyembunyikan ikon desktop dengan cepat?

Tiada pintasan papan kekunci lalai untuk menyembunyikan ikon desktop pada macOS. Walau bagaimanapun, anda boleh mencipta perkhidmatan Automator tersuai yang menjalankan perintah terminal untuk menyembunyikan ikon dan kemudian menetapkan pintasan papan kekunci kepada perkhidmatan tersebut.

Adakah penyembunyian ikon desktop akan menjejaskan fail atau folder saya?

Tidak, menyembunyikan ikon desktop menggunakan arahan Terminal atau sebarang kaedah lain tidak akan menjejaskan fail atau folder. Ia hanya mengubah keterlihatan ikon pada desktop anda. Anda boleh mengakses apl atau fail tersebut daripada Finder.

Bersihkan desktop Mac anda!

Yang dinyatakan di atas ialah beberapa cara mudah untuk mengemas desktop Mac anda. Namun, satu pendekatan klasik kekal di mana anda boleh menyeret item atau pintasan desktop ke ikon tong untuk memadamkannya. Beritahu saya dalam ulasan kaedah yang anda sukai untuk mengecilkan desktop Mac anda.

Baca lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk menunjukkan fail dan folder tersembunyi pada Mac
 • 35+ ciri tersembunyi macOS Sonoma terbaik yang perlu anda ketahui!
 • Bagaimana untuk sentiasa menunjukkan bar menu dalam mod skrin penuh pada Mac

Profil Pengarang


Bhaskar

Bhaskar adalah ahli keluarga iGB dan gemar bereksperimen dengan kata-kata dan irama. Dia juga mempunyai kemahiran dalam pembangunan web dan aplikasi. Jika tidak menulis, anda mungkin mendapati dia bertali arus atau terlibat dalam sukan. Dan menjelang petang, petikan beliau akan dipaparkan pada suapan Instagram anda.

Profil Pengarang


Ava

Penulis Kandungan
di

iGeeksBlog

Ava ialah seorang penulis teknologi pengguna yang bersemangat datang dari latar belakang teknikal. Dia suka meneroka dan menyelidik produk & aksesori Apple baharu serta membantu pembaca menyahkod teknologi dengan mudah. Bersama dengan belajar, rancangan hujung minggunya termasuk menonton anime pesta.