Cara Menyembunyikan Kawalan dalam VLC

27

VLC mempunyai banyak ciri terbina dalam yang praktikal dan menjalankan antara muka pengguna yang klasik dan mudah difahami. Jika anda mahu filem atau video anda meliputi keseluruhan skrin VLC, bagaimanapun, anda perlu menyembunyikan kawalan. Nasib baik, ini adalah proses yang agak mudah jika anda menggunakan beberapa kekunci pintasan.

Cara Menyembunyikan Kawalan dalam VLC

Jika anda tidak tahu apakah kunci ini, anda telah datang ke tempat yang betul. Artikel ini menerangkan cara menyembunyikan kawalan VLC dan menikmati skrin penuh yang jelas.

Cara Menyembunyikan Kawalan Pemain Media VLC dalam Mod Skrin Penuh

VLC adalah antara pemain media yang paling serba boleh untuk pengguna komputer dan telefon bimbit. Walaupun anda boleh menggunakan ciri lalainya sebagaimana adanya, anda juga boleh menyesuaikannya. Sebagai contoh, anda boleh menyembunyikan ciri panel kawalan buat sementara waktu untuk membiarkan filem memenuhi skrin. Dengan cara itu, anda boleh mempunyai pengalaman menonton yang sama seperti seseorang yang menonton filem di TV.

Jika anda menyembunyikan kawalan VLC, anda tidak lagi akan melihat tajuk menu teratas seperti Media, Main Semula, Video, Lihat, dsb. Begitu juga, butang kawalan di bahagian bawah skrin VLC anda akan hilang. Jika anda mendapati panel kawalan VLC menjengkelkan atau mengganggu, gunakan mana-mana kaedah berikut.

Tekan Ctrl + H

Cara terpantas untuk menyembunyikan kawalan VLC semasa memainkan filem adalah dengan menekan “Ctrl” dan “H” bersama-sama. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diikuti:

 1. Lawati folder yang mengandungi filem dan video anda pada komputer anda.
 2. Pilih video untuk dimainkan dalam VLC. Klik kanan dan tekan “Buka dengan.” Pilih “pemain media VLC.”
 3. Apabila video mula dimainkan pada skrin penuh, tekan kekunci “Ctrl + H” serentak. Selepas ini, bar menu atas dan bar alat bawah akan hilang.
 4. Jika anda ingin memulihkan kawalan tersembunyi, tekan “Ctrl + H” sekali lagi.

Gunakan Antara Muka Minimum

Satu lagi cara untuk melumpuhkan kawalan VLC untuk meningkatkan pengalaman menonton video anda memerlukan penukaran kepada antara muka yang minimum. Video dibuka dalam mod skrin penuh secara lalai dalam VLC. Walau bagaimanapun, mod skrin penuh menunjukkan semua kawalan media. Untuk mengalih keluarnya, aktifkan antara muka minimum.

Begini caranya:

 1. Buka video atau filem kegemaran anda dalam VLC.
 2. Navigasi ke “Lihat” pada bar menu atas dan klik padanya.
 3. Menu akan muncul dengan pelbagai pilihan. Tandai kotak “Antara Muka Minimum”.

Nota: Selepas menghidupkan “Antara Muka Minimum”, anda akan melihat bahawa mod “Skrin penuh” di bawahnya kekal ditandakan. Jika anda menyahtandanya, tajuk video akan muncul di atas dan mengalih perhatian anda. Jadi, pastikan ia dihidupkan.

Nyahtandai Tunjukkan Kawalan dalam Pilihan Mod Skrin Penuh

Satu lagi cara cepat untuk menyembunyikan kawalan media VLC anda adalah untuk mengelakkan daripada menunjukkan kawalan dalam mod skrin penuh.

 1. Lancarkan aplikasi VLC anda dan Navigasi ke “Alat” pada menu atas.
 2. Tatal ke bahagian bawah senarai dan klik “Keutamaan.” Cara yang lebih singkat adalah dengan menekan “Ctrl” dan “P” pada papan kekunci.
 3. Tetingkap “Keutamaan Mudah” akan muncul. Di bawah bahagian “Tetapan Antara Muka”, nyahtanda “Tunjukkan kawalan dalam mod skrin penuh”.
 4. Tekan “Simpan” untuk merekodkan perubahan anda.
 5. Anda masih akan melihat video dalam mod skrin penuh dengan ciri panel kawalan. Jadi, klik dua kali pada “skrin VLC” untuk menyembunyikan kawalan. Sebagai alternatif, klik “Video” dan pilih “Skrin Penuh” daripada senarai.
 6. Untuk memulihkan kawalan tersembunyi, klik dua kali pada skrin sekali lagi.

Lumpuhkan Hanya Ikon Main dan Jeda

Jika anda memainkan atau menjeda video dalam VLC, beberapa ikon muncul di bahagian atas berhampiran sudut sebelah kanan. Ini adalah sebahagian daripada OSD (paparan pada skrin). Mereka memaparkan status main balik. Jika anda tidak menyukainya, anda boleh mengubahnya.

 1. Lancarkan pemain media VLC anda dan klik “Alat” untuk melihat “Keutamaan.”
 2. Apabila tetingkap “Antara Muka” muncul, tatal ke bahagian bawah dan pilih “Tunjukkan Tetapan.”
 3. Tekan “Semua” untuk membuka senarai panjang pilihan. Pilih “Sari Kata/OSD” daripada senarai dan nyahtanda “Pada Paparan Skrin.”
 4. Tekan “Simpan” untuk menyimpan perubahan anda.
 5. Mainkan video untuk melihat sama ada ikon telah hilang.

Anda boleh menjadikan VLC anda tanpa sempadan. Dengan cara ini, anda juga boleh mengalih keluar bar menu atas dan bar alat bawah. VLC tanpa sempadan kelihatan seperti skrin TV, kerana ia hanya memaparkan apa sahaja yang anda lihat. Anda tidak memerlukan alat pihak ketiga untuk mengalih keluar sempadan daripada VLC anda. Sebaliknya, ikuti langkah berikut:

 1. Lancarkan aplikasi VLC dan klik “Alat.”
 2. Pilih “Keutamaan.” Anda juga boleh menekan “Ctrl + P.”
 3. Tetingkap “Antaramuka” akan muncul. Di bawah “Tetapan Antara Muka”, nyahtanda kotak “Sepadukan Video dalam Antara Muka”.
 4. Pilih “Video” daripada item menu atas dalam tetingkap yang sama. “Nyahtanda” pilihan Hiasan Windows dan tekan “Simpan” untuk keluar dari tetingkap.

VLC mungkin tidak bermain dalam mod tanpa sempadan melainkan anda menutupnya dahulu. Kemudian, lancarkannya semula dan mainkan fail video kegemaran anda di dalamnya. Jika anda berjaya, satu-satunya perkara yang anda akan lihat pada skrin ialah video anda. Oleh itu, anda akan berjaya menyembunyikan kawalan VLC dengan cara ini. Walau bagaimanapun, kaedah ini mungkin membawa kepada beberapa isu yang mungkin anda tidak suka.

Pertama, VLC akan menutup keseluruhan skrin dan anda tidak boleh mengubah saiznya dengan tetikus atau papan kekunci anda. Satu-satunya cara untuk mengubah saiz skrin anda adalah melalui alat perisian pihak ketiga percuma yang dipanggil AltMove.

Begini cara menggunakannya:

 1. Muat turun dan pasang AltMove pada PC anda.
 2. Lancarkan perisian dan tunggu sehingga ia menunjukkan tetingkap “Pengurus tetikus AltMove”.
 3. Tekan kekunci “Left Alt” pada papan kekunci anda dan “Left mouse” pada masa yang sama. Ini akan membantu anda mengalihkan tetingkap VLC tanpa sempadan.
 4. Tekan kekunci “Ctrl Kiri” dan butang “Tetikus kiri” serentak untuk mengubah saiz skrin anda.

Alternatif lain AltMove termasuk SmartSystemMenu, KDE-Mover-Sizerdan Menu Teratas.

Soalan Lazim

Bolehkah anda mematikan visualisasi audio dalam VLC?

Apabila memainkan trek audio yang paling anda sukai, anda boleh mematikan visualisasi jika anda tidak menyukainya. Untuk melumpuhkannya, buka pemain VLC anda dan klik “Audio” pada bar menu atas. Pilih “Lumpuhkan” untuk berhenti menggunakan sebarang visualisasi. Jika anda ingin memulihkan visualisasi, lakukan langkah yang sama tetapi pilih satu jenis daripada senarai. Anda mesti memainkan trek muzik semasa membuat perubahan ini.

Di manakah saya boleh mencari pilihan dalam VLC?

Jika anda ingin mengubah tetapan VLC, anda harus mencari pilihan di bawah “Keutamaan.” Anda boleh tiba di “Keutamaan” dengan mengklik “Alat” pada menu atas VLC atau menekan “Ctrl +P.” Sebaik sahaja anda memilih pilihan anda, klik “Simpan” untuk menyimpan perubahan. Pilihan lain boleh muncul jika anda menghidupkan butang “Tunjukkan radio tetapan” kepada “Semua”.

Bagaimanakah saya boleh menogol dalam pemain media VLC saya?

Cara yang paling digalakkan ialah menggunakan pelbagai kekunci pintas atau pintasan. Sebagai contoh, tekan bar ruang anda untuk memainkan atau menjeda video. Untuk mengawal kelantangan, tekan “Ctrl” tambah sama ada butang “Naik” atau “Bawah”. Untuk melihat mod skrin penuh, tekan F11 dan “Esc” untuk keluar dari mod itu. Untuk meredamkan main balik anda, tekan “M.”

Adakah terdapat cara mudah untuk mendayakan kekunci pintas Global VLC?

Kekunci pintas memudahkan cara anda menggunakan VLC. Cara paling mudah untuk mendayakannya dalam VLC ialah dengan menekan Ctrl + P untuk membuka “Keutamaan.” Kemudian, klik “HotKeys” untuk melihat “Lajur Global.” Pilih fungsi yang anda ingin peruntukkan kekunci pintas global dan klik dua kali nilai yang sepadan. Selepas menekan kombinasi kekunci, klik “Guna” dan “Simpan.”

Cuba Menyembunyikan Kawalan VLC

Jika anda tidak suka melihat kawalan VLC semasa menonton video anda, anda boleh menyembunyikannya. Untuk menyembunyikan kawalan media VLC dalam mod skrin penuh, pergi ke “Lihat” dan pilih “Antara Muka Minimum.” Sebagai alternatif, tekan kekunci Ctrl dan H pada papan kekunci anda untuk mengaktifkan antara muka yang sama. Selain itu, anda boleh menyahtanda beberapa pilihan untuk mencapai matlamat yang sama.

Mengapa anda suka menonton video dalam mod skrin penuh tanpa kawalan media? Adakah anda pernah berjaya menyembunyikan kawalan ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.