Cara Menyembunyikan Penyenaraian Pasaran Facebook daripada Rakan

39

Ada kalanya anda tidak mahu rakan Facebook anda tahu apa yang anda siarkan dalam talian. Mungkin anda menjual sesuatu yang diberikan oleh salah seorang rakan anda kepada anda, dan anda lebih suka mereka tidak tahu. Walau apa pun alasannya, Facebook Marketplace memberi anda pilihan untuk menyembunyikan penyenaraian anda daripada rakan anda.

Cara Menyembunyikan Penyenaraian Pasaran Facebook daripada Rakan

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara menyembunyikan penyenaraian Facebook Marketplace anda daripada rakan anda.

Sembunyikan Penyenaraian Baharu

Berikut ialah perkara yang perlu dilakukan jika anda ingin menyembunyikan penyenaraian baharu daripada rakan anda di Facebook dan Facebook Messenger:

  1. Klik pada tiga baris di bahagian atas halaman Facebook dan kemudian klik pada “Marketplace.”
  2. Klik pada “Jual” dan kemudian pilih “Item untuk Dijual.”
  3. Masukkan maklumat item anda dan leret ke kanan di sebelah “Sembunyikan daripada Rakan”.

Sembunyikan Penyenaraian Sedia Ada

Jika anda ingin menyembunyikan penyenaraian sedia ada daripada rakan anda di Facebook dan Messenger, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

  1. Klik pada tiga baris di bahagian atas halaman Facebook.
  2. Klik pada “Marketplace” dan kemudian ikon orang di bahagian atas halaman.
  3. Klik pada tiga titik di sebelah penyenaraian dan kemudian klik “Edit Penyenaraian.”
  4. Leret ke kanan di sebelah “Sembunyikan daripada Rakan.”

Apakah yang Berlaku kepada Pilihan “Sembunyikan Semua Penyenaraian daripada Rakan”?

Pada satu ketika, terdapat pilihan untuk menyembunyikan semua penyenaraian daripada rakan di Marketplace. Pada Mei 2022, Facebook telah menyingkirkan pilihan tersebut. Mereka juga menghilangkan keupayaan untuk membuat persembunyian tersedia sebagai pilihan lalai. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menyembunyikan penyenaraian pada siaran individu.

Bagaimanakah Saya Menghalang Rakan daripada Melihat Siaran Pasaran Saya?

Apabila anda menyekat seseorang daripada Marketplace, anda turut menyekat profil mereka di Facebook. Untuk menyekat rakan daripada Marketplace, berikut ialah perkara yang perlu dilakukan:

  1. Pergi ke profil yang ingin anda lihat, ketik tiga baris dan pergi ke “Tetapan & Privasi”.
  2. Pergi ke “Tetapan,” kemudian ke “Khalayak dan Keterlihatan,” dan klik pada “Menyekat.”
  3. Taip nama yang anda mahu sekat dan kemudian ketik “Sekat” di sebelah nama mereka.
  4. Ketik “Sekat” sekali lagi.

Cara Menyekat Profil daripada Perbualan Pasaran

Jika anda ingin menyekat seseorang daripada perbualan Marketplace, berikut ialah cara untuk melakukannya:

  1. Pergi ke apl Pengutus Mesej dan buka profil yang ingin anda sekat.
  2. Klik pada nama mereka di bahagian atas.
  3. Klik “Sekat” dan kemudian klik “Sekat” sekali lagi untuk mengesahkan.

Sebab Rakan Anda Masih Dapat Melihat Penyenaraian yang Anda Sembunyikan

Berikut ialah beberapa sebab rakan anda masih boleh melihat penyenaraian yang anda siarkan, walaupun anda telah menghidupkan “Sembunyikan daripada Rakan”.

Utusan

Jika anda berkongsi penyenaraian yang anda tidak sembunyikan daripada rakan di Messenger tetapi kemudian menghidupkannya selepas ia dikongsi, rakan anda mungkin masih dapat melihat pratonton.

Cerita

Jika anda berkongsi penyenaraian yang anda tidak sembunyikan daripada rakan pada cerita anda dan kemudian menghidupkannya selepas ia dikongsi, rakan anda mungkin masih dapat melihat pratonton, tetapi kerana ia adalah cerita, ia akan

Soalan Lazim

Mengapakah terdapat pilihan sembunyikan daripada rakan di Facebook Marketplace?

Tidak jelas mengapa ia menjadi pilihan di pihak Facebook, tetapi dari perspektif pengguna, ia hanya berpunca daripada tidak mahu beberapa perkara dikongsi dengan rakan.

Adakah penyenaraian yang anda sembunyikan daripada rakan terbuka?

Apabila anda menghidupkan “Sembunyikan daripada Rakan”, mereka masih terbuka. Mereka akan disembunyikan daripada rakan anda di Facebook dan Messenger, tetapi semua orang di luar Facebook dan Messenger akan dapat melihat penyenaraian tersebut.

Untuk apa anda boleh menyembunyikan penyenaraian?

Anda hanya boleh memilih untuk menyembunyikan item. Anda tidak boleh menyembunyikan penyenaraian untuk sewaan, rumah atau kenderaan.

Bolehkah anda menyembunyikan penyenaraian dalam kumpulan?

Tidak, anda tidak boleh. Jika anda menyenaraikan item dalam kumpulan, kemudian hidupkan “Sembunyikan daripada Rakan”, item itu akan dialih keluar.

Adakah Facebook memberitahu rakan anda apabila anda menyenaraikan sesuatu di Marketplace?

Tidak. Apabila anda menyiarkan item di Marketplace, item itu tidak akan diterbitkan pada suapan berita anda, jadi rakan anda tidak akan dimaklumkan.

Jika saya menyenaraikan semula item, adakah saya perlu menyembunyikannya daripada rakan sekali lagi?

Ya, anda lakukan. Apabila anda menyenaraikan semula item, tetapan “Sembunyikan daripada Rakan” akan dimatikan, jadi anda perlu menghidupkannya semula.

Bagaimana jika saya memperbaharui penyenaraian?

Jika anda memperbaharui penyenaraian, tetapan “Sembunyikan daripada Rakan” masih akan dihidupkan.

Kawan Tersembunyi

Walau apa pun sebab anda ingin menyembunyikan penyenaraian daripada rakan anda di Marketplace, prosesnya mudah dilakukan. Ia sama mudah untuk membuat asalnya dan menjadikannya kelihatan kepada rakan anda jika anda ingin melakukannya pada masa lain.

Pernahkah anda menggunakan ciri “Sembunyikan daripada Rakan” di Facebook Marketplace? Apakah pengalaman anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.