Cara Menyembunyikan Terakhir Dilihat di Telegram

18

Ciri “Terakhir Dilihat” Telegram boleh menyukarkan mengekalkan privasi anda. Jika anda ingin bersembang tanpa dihujani dengan pemberitahuan, anda mungkin tidak mahu rakan dan keluarga anda mengetahui kali terakhir anda aktif.

Cara Menyembunyikan Terakhir Dilihat di Telegram

Nasib baik, Telegram membenarkan anda menyembunyikan status Terakhir Dilihat anda. Artikel ini akan menerangkan cara menyembunyikan apabila kali terakhir anda log masuk ke Telegram. Dengan cara ini, anda boleh kembali bersembang dengan rakan-rakan, tidak kelihatan dan tidak diganggu.

Memahami Terakhir Dilihat di Telegram

Ringkasnya, status Terakhir Dilihat Telegram mendedahkan bila kali terakhir pengguna aktif di platform. Apabila pengguna melancarkan aplikasi Telegram, status Terakhir Dilihat mereka dikemas kini dengan sewajarnya. Walaupun ciri ini membolehkan pengguna melihat aktiviti rakan atau rakan sekerja mereka, ia juga memberikan kebimbangan privasi

Langkah-langkah untuk Mengalih keluar Last Seen di Telegram

Jika anda tidak mahu sesiapa mengikuti pergerakan digital anda lagi, anda bertuah. Cuma ikut langkah ini untuk menyembunyikan status Terakhir Dilihat anda:

  1. Buka Telegram dan ketik tiga garisan mendatar di sudut kiri atas untuk membuka menu.
  2. Klik pada “Tetapan.”
  3. Ketik pada “Privasi dan Keselamatan.”
  4. Tatal ke bawah ke bahagian “Terakhir Dilihat & Dalam Talian” dan pilihnya.
  5. Pilih pilihan “Tiada Siapa” untuk menyembunyikan status Terakhir Dilihat anda daripada semua pengguna.

Kini status Terakhir Dilihat anda akan kekal disembunyikan daripada semua pengguna Telegram lain.

Pilihan Tambahan Apabila Bersembunyi Terakhir Dilihat

Anda juga boleh menentukan siapa yang anda ingin sekat daripada melihat Terakhir Dilihat anda. Jika anda pergi ke langkah keenam yang disenaraikan di atas, anda akan melihat beberapa lagi pilihan.

Untuk satu, anda boleh memilih “Kenalan Saya” supaya hanya rakan anda sahaja yang tahu bila kali terakhir anda log masuk. Anda juga boleh memilih “Jangan Pernah Kongsi Dengan…” dan namakan beberapa pengecualian pada senarai. Jika anda mempunyai ibu bapa atau bos yang ketat dalam senarai kenalan anda, ini membolehkan anda memutuskan sejauh mana anda mahu mereka tahu.

Anda juga boleh memilih pilihan yang bertentangan, “Sentiasa Kongsi Dengan…”, dan hapuskan semua orang daripada pergerakan digital anda selain rakan dan keluarga anda yang paling dipercayai.

Apakah Maksud Terakhir Dilihat Baru-baru Ini?

Jika anda mematikan Keterlihatan Terakhir anda, anda mungkin dapati bahawa beberapa data tentang kehadiran digital anda masih dipaparkan. Daripada tidak berkata apa-apa, apl itu semakin kabur tentang garis masa anda di Telegram. Jika anda telah log masuk pada bila-bila masa dalam beberapa hari yang lalu, orang lain akan melihat “Terakhir Dilihat Baru-baru Ini” di sebelah nama pengguna anda. Selepas kira-kira tiga hari, ini bertukar kepada “Terakhir Dilihat Dalam Seminggu”.

Setelah beberapa minggu berlalu dan anda hanya log masuk sekali atau dua kali, paparan ini akan bertukar kepada “Terakhir Dilihat Dalam Sebulan”. Akhirnya, selepas berbulan-bulan, anda akan melihat “Terakhir Dilihat Pada Masa Lalu.” Yang penting, melihat mesej ini pada akaun orang lain juga boleh bermakna anda telah disekat.

Syarikat itu telah berkata ia mewajibkan paparan ini untuk berkomunikasi jika seseorang itu “boleh dihubungi melalui Telegram” pada mulanya. Walau bagaimanapun, julat masa adalah sangat besar sehingga ini tidak sepatutnya menimbulkan isu privasi utama kepada sesiapa sahaja.

Alternatif kepada Menyembunyikan Terakhir Dilihat

Jika anda memilih untuk tidak menggunakan ciri terbina dalam untuk menyembunyikan Last Seen, terdapat beberapa kaedah popular lain di luar sana.

Satu strategi popular melibatkan melumpuhkan sambungan internet anda buat sementara waktu sebelum mengakses aplikasi Telegram. Dengan berbuat demikian, apl anda tidak akan dapat disambungkan ke Internet dan status Terakhir Dilihat anda tidak akan mempunyai peluang untuk mengemas kini.

Terdapat juga apl pihak ketiga yang mendakwa menyembunyikan status Terakhir Dilihat anda. Walau bagaimanapun, aplikasi ini memerlukan akses kepada akaun Telegram anda dan berpotensi menjejaskan privasi anda. Mereka mungkin menyimpan perisian hasad atau virus yang boleh membahayakan peranti anda. Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk menjauhi apl sedemikian dan kekal dalam ekosistem Telegram.

Mengapa Sembunyikan Terakhir Dilihat di Telegram?

Terdapat sebab yang kukuh mengapa anda lebih suka menyembunyikan status Terakhir Dilihat anda di Telegram. Mengekalkan privasi dan mengelakkan gangguan yang tidak diingini mungkin berada di kedudukan paling atas senarai anda.

Kadangkala anda mungkin mahu menatal sembang anda tanpa rakan sekelas atau ahli keluarga mengetahui anda berada dalam talian. Dalam sembang kumpulan besar terutamanya, anda mungkin lebih suka merahsiakan aktiviti anda daripada ahli lain. Apabila tertumpu pada satu perkara atau mencari kesendirian tanpa gangguan, menyembunyikan status Terakhir Dilihat anda boleh menjadi pilihan terbaik dan satu-satunya.

Bolehkah Anda Masih Memerhati Terakhir Dilihat Orang Lain Apabila Anda Menyembunyikan Diri Anda?

Tidak mengejutkan, pengguna yang menyembunyikan status mereka mungkin masih ingin tahu tentang perkara yang orang lain lakukan dalam talian (atau dimatikan). Ya, walaupun anda telah menyembunyikan status Terakhir Dilihat anda sendiri, anda masih boleh melihat status Terakhir Dilihat pengguna lain di Telegram. Walau bagaimanapun, yakinlah bahawa apabila anda telah menyembunyikan Terakhir Dilihat anda, pengguna lain tidak akan dapat memberitahu bahawa anda sedang menggunakan apl tersebut.

Menyembunyikan Terakhir Anda Dilihat di Telegram

Sebagai pengguna Telegram, anda sudah pasti mengambil berat tentang privasi anda. Menyembunyikan status Terakhir Dilihat anda hanyalah satu cara apl membolehkan anda mengekalkannya. Jika anda ingin mengelakkan pengguna tertentu atau lebih suka memikirkan perniagaan anda sendiri, ikut nasihat yang digariskan di atas untuk menyembunyikan apabila anda kali terakhir log masuk.

Pernahkah anda menyembunyikan Last Seen atau Telegram anda? Adakah anda peduli jika orang lain dapat melihat apabila anda dalam talian? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.