Cara Menyerahkan Tugasan dalam Bilik Darjah Google

24

Bilik Darjah Google memudahkan guru membuat, berkongsi dan menilai tugasan. Lebih baik lagi, pelajar boleh menghantar kerja mereka dengan mudah di platform.

Cara Menyerahkan Tugasan dalam Bilik Darjah Google

Jika anda tertanya-tanya cara menyerahkan tugasan di Bilik Darjah Google, anda berada di tempat yang betul. Artikel ini akan menerangkan semua yang anda perlu ketahui.

Bilik Darjah Google – Cara Menyerahkan Tugasan

Bilik Darjah Google membenarkan pelajar menyerahkan tugasan melalui pelbagai peranti seperti PC, telefon Android dan iPhone. Platform ini juga menawarkan cara yang teratur untuk guru mengumpul dan melihat penyerahan.

Berikut ialah cara untuk menyerahkan tugasan di Bilik Darjah Google:

 1. Buka tugasan dan lampirkan sebarang fail atau pautan yang diperlukan.
 2. Anda boleh melampirkan item daripada Google Drive, memuat naik fail atau membuat fail Google Doc, Slaid, Helaian atau Lukisan baharu terus dalam Bilik Darjah.
 3. Seterusnya, cari butang Masuk di bahagian bawah halaman.
 4. Akhir sekali, Bilik Darjah akan meminta anda mengesahkan sama ada anda sudah bersedia untuk menyerahkan tugasan anda. Sebaik sahaja ini muncul pada skrin anda, pilih Serahkan daripada tetingkap timbul untuk memuktamadkan penyerahan kerja anda.

Serahkan Tugasan pada Mudah Alih

Mudah untuk menyerahkan tugasan Bilik Darjah Google menggunakan peranti mudah alih, sama ada anda menggunakan Android atau iPhone. Prosedurnya secara amnya sama untuk kedua-dua sistem.

 1. Hidupkan apl Bilik Darjah Google.
 2. Semak tugasan.
 3. Tambah fail tambahan jika perlu.
 4. Sertakan sebarang ulasan peribadi dan klik/ketik butang Serah Masuk untuk menghantarnya melalui e-mel untuk tujuan penilaian.

Untuk menyerahkan fail, sertakan fail Google Drive, pautan atau foto daripada gulungan kamera anda. Sebagai alternatif, anda boleh membuat Dokumen Google, Slaid, Helaian atau PDF baharu. Sebagai tambahan kepada cirinya yang lain, apl Bilik Darjah mempunyai pengimbas terbina yang membolehkan anda menukar beberapa gambar kepada satu PDF untuk penyerahan tugasan.

 1. Untuk pengguna iPhone, fail boleh dilampirkan daripada Google Drive, pautan dan foto daripada gulungan kamera boleh dilampirkan, atau buat helaian slaid Dokumen Google baharu atau PDF. Pada aplikasi Bilik Darjah iOS, anda boleh merakam dan menyerahkan tugasan video.
 2. Apl mudah alih membolehkan pelajar menyerahkan tugasan kerja rumah mereka sebelum tarikh tamat menggunakan fungsi teras telefon pintar mereka. Buka apl Bilik Darjah, pergi ke tugasan dan lampirkan kerja anda. Ketik pada giliran untuk menyerahkan tugasan yang telah selesai dan tukar statusnya kepada “diserahkan.”

Lampirkan Fail Daripada Google Drive

Berikut ialah cara untuk melampirkan fail daripada Google Drive ke tugasan Bilik Darjah Google anda:

 1. Klik Tambah atau buat di bawah kerja anda.
 2. Pilih Google Drive.
 3. Pilih fail yang berkaitan daripada storan Google Drive anda.
 4. Klik butang Tambah untuk melampirkan fail yang dipilih.

Kini anda boleh menambah imej, hamparan, video dan dokumen daripada fail anda yang terdapat daripada Google Dive terus ke dalam tugasan bilik darjah Google. Ini akan menjimatkan anda daripada perlu memuat turunnya dahulu dan kemudian memuat naik semula untuk mengakses kerja anda.

Untuk Melampirkan Dokumen Google Baharu

Untuk melampirkan dokumen Google baharu, pembentangan slaid, hamparan atau lukisan pada tugasan anda, lakukan perkara berikut:

 1. Klik Tambah atau buat di bawah Kerja anda, kemudian pilih Dokumen, Slaid, Helaian atau Lukisan.
 2. Fail baharu akan dilampirkan pada kerja anda dan dibuka. Anda kini boleh menaip ke dalam dokumen, pembentangan, hamparan atau lukisan.
 3. Selepas menambah kerja anda, tutup dokumen. Ia akan kekal dilampirkan pada tugasan anda.
 4. Fail Dokumen Google, Slaid, Helaian atau Lukisan yang baru dibuat kini dilampirkan pada tugasan supaya guru anda boleh melihatnya.

Dengan cara ini, anda boleh menjana banyak fail Google. Semuanya boleh disertakan sebagai lampiran dalam satu tugasan Bilik Darjah untuk memastikan kerja anda teratur.

Lampirkan Pautan ke Penyerahan Tugasan Anda dalam Bilik Darjah Google

Anda boleh melampirkan pautan ke tapak web atau sumber dalam talian lain untuk penyerahan tugasan anda dalam Bilik Darjah Google. Ini membolehkan anda menyediakan bahan tambahan daripada web untuk menyokong kerja anda.

 1. Di bawah Kerja anda, klik Tambah atau buat dan pilih Pautan.
 2. Masukkan URL untuk pautan yang ingin anda lampirkan dan klik Tambah.

Pautan kini akan dilampirkan pada penyerahan tugasan anda. Guru anda boleh mengklik pautan untuk mengakses sumber dalam talian yang anda sediakan

Hantar Dokumen yang Ditugaskan

Jika guru melampirkan dokumen dengan nama anda dalam tajuk, itu sepatutnya salinan peribadi anda untuk diedit dan disemak. Anda boleh mengklik “Serahkan” selepas guru anda menyemak kemajuan anda.

 1. Pilih kelas dan kemudian klik pada Kerja Kelas.
 2. Pilih tugasan dan kemudian Lihat arahan.
 3. Sertakan fail ini ke dalam Dokumen Google, buat pembetulan dan simpan semula.
 4. Apabila anda selesai dengan semua pengeditan, kembali ke Bilik Darjah atau pergi ke bahagian atas sebelah kanan skrin pada Dokumen Google dan klik Serahkan.

Setelah diserahkan, ini menukar status tugasan daripada Belum Selesai kepada Selesai.

Soalan Lazim

Bagaimanakah anda mencari tugasan khusus yang ingin anda serahkan?

Untuk mencari tugasan tertentu dalam Bilik Darjah Google, klik pada kelas anda dari halaman utama. Ini akan membawa semua bahan. Di bawah tab Kerja Kelas, anda boleh mencari tugasan. Tugasan disenaraikan dengan yang paling terkini di bahagian atas. Mengklik pada tajuk atau imej menunjukkan tempat kerja anda boleh ditambah.

Bagaimanakah anda menyerahkan dokumen yang diberikan dalam Bilik Darjah Google?

Apabila diberikan dokumen oleh guru anda, bukanya dari halaman tugasan dengan mengklik pada imej nama anda. Edit fail dan simpan perubahan sebelum menyerahkannya sama ada melalui butang Serahkan pada dokumen atau halaman penyerahan tugasan.

Bagaimanakah saya boleh menyerahkan tugasan saya menggunakan peranti mudah alih seperti Android atau iPhone?

Untuk menyerahkan tugasan menggunakan telefon pintar, lancarkan apl Bilik Darjah daripada peranti mudah alih anda, pergi ke tugasan tertentu, lampirkan sebarang fail dan klik pada Serah masuk.

Di manakah arahan untuk tugasan yang disiarkan di Bilik Darjah Google?

Buka halaman Kerja Kelas dan pergi ke Tugasan. Setelah anda berbuat demikian, butiran tugasan akan muncul. Di atasnya ialah pautan bertajuk Lihat arahan yang akan membawa anda ke set penuh arahan guru.

Bolehkah saya melampirkan fail daripada Google Drive pada tugasan dalam Bilik Darjah Google?

Untuk melampirkan fail Google Drive, klik Tambah atau buat di bawah Kerja anda. Pergi ke Google Drive, kemudian pilih fail anda. Akhir sekali, klik Tambah supaya anda boleh mempunyai fail dilampirkan.

Kunci Penyerahan Tugasan Berjaya

Kecekapan Bilik Darjah Google bergantung pada sejauh mana anda menavigasi proses penyerahan. Pelajar yang ingin menyelesaikan tugasan mereka dalam masa yang baik akan mendapat manfaat yang paling banyak daripada proses ini. Lagipun, menyerahkan tugasan tepat pada masanya adalah sebahagian daripada menjadi pelajar yang baik yang menghargai maklum balas guru.

Adakah anda seorang pelajar atau seorang pendidik? Adakah anda kagum dengan Bilik Darjah Google? Beritahu kami di bahagian komen.