Cara merakam dan memainkan memo suara pada Apple Watch dalam watchOS 9

85
Cara merakam dan memainkan memo suara pada Apple Watch

Sama ada anda seorang profesional yang sibuk yang perlu menjejaki idea penting atau sekadar seseorang yang ingin merakam inspirasi, ciri memo suara pada Apple Watch boleh membantu anda kekal teratur dan produktif.

Di samping itu, apabila anda menggabungkannya dengan fakta bahawa anda boleh mengaksesnya dengan mudah dengan pergelangan tangan anda, nilai ciri itu meroket. Jadi, mari lihat cara anda boleh merakam dan memainkan memo suara pada Apple Watch anda dalam watchOS 9.

Cara merakam memo suara pada Apple Watch

 1. Tekan Digital Crown (dail bulat) pada Apple Watch anda.
 2. Cari dan lancarkan Memo Suara.
 3. Ketik butang merah 🔴 untuk mula merakam.
 4. Tekan butang berhenti 🟥 untuk menamatkan rakaman.

  Cara merakam memo suara pada Apple Watch

Apple Watch anda menyegerakkan serta-merta nota suara yang anda rakam ke Mac, iPhone atau iPad anda yang menggunakan Apple ID yang sama. Ini membolehkan anda melihat memo anda dengan mudah dan membolehkan anda menjejaki serta mengurusnya dengan mudah.

Cara mendengar memo suara anda pada Apple Watch

 1. Buka apl Memo Suara.
 2. Ketik pada rakaman yang anda inginkan.
 3. Pilih butang Main.

  Cara mendengar memo suara anda pada Apple Watch

Anda mempunyai dua pilihan untuk mendengar memo suara pada Apple Watch anda. Pilihan pertama ialah menggunakan pembesar suara terbina dalam, yang mudah tetapi tidak semestinya pilihan terbaik.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan AirPods anda, yang akan memberikan anda kualiti bunyi yang lebih baik. Walau bagaimanapun, pastikan sambungan dan pemasangan AirPod anda dengan Apple Watch anda.

Menggunakan Siri untuk merakam memo suara pada Apple Watch

Anda boleh menggunakan Siri, pembantu pintar Apple, untuk membantu anda semasa bekerja dengan Memo Suara pada Apple Watch anda. Pastikan untuk mendayakan Siri pada Apple Watch anda untuk berbuat demikian. Setelah anda mengesahkan ini, anda boleh meneruskan untuk mengaktifkan Siri dengan berkata, “Hei, Siri,” dan kemudian minta dia melancarkan apl dengan bertanya, “Buka Memo Suara.”

Soalan Lazim

Apa yang perlu dilakukan jika anda tidak menemui apl Memo Suara pada Apple Watch?

Jika anda tidak dapat mengesan apl Voice Memo pada Apple Watch anda, ini mungkin disebabkan anda mengalih keluar apl itu daripada iPhone yang digandingkan secara tidak sedar. Jadi, pergi ke App Store dan muat turun aplikasi Voice Memo pada iPhone anda untuk menyediakan yang sama pada Apple Watch.

Berapa lama anda boleh merakam memo suara pada Apple Watch?

Setakat ini, tiada kenyataan rasmi daripada Apple berhubung perkara ini, tetapi nampaknya anda boleh meneruskan rakaman sehingga storan peranti anda habis sepenuhnya. Namun begitu, anda sentiasa boleh mengosongkan beberapa storan tambahan pada Apple Watch anda untuk merakam selama beberapa minit lagi.

Bagaimana untuk menamakan semula memo suara pada Apple Watch?

Selain itu, anda juga boleh mengedit nama rakaman sedia ada dengan mudah. Cuma, pergi ke rakaman dan ketik pada ikon tiga titik → Edit Nama → taip nama baharu → pilih Selesai.

Bagaimana untuk memadamkan memo suara daripada Apple Watch saya?

Memadamkan memo suara daripada Apple Watch anda adalah mudah untuk melancarkan Memo Suara → pilih rakaman untuk dipadamkan → ketik ikon tiga titik → pilih Padam.

Bagaimana pengalaman rakaman anda?

Ciri Memo Suara agak berguna, tetapi ia menjadi lebih berharga apabila digunakan bersama-sama dengan boleh pakai anda. Saya percaya bahawa sebarang ketidakpastian yang mungkin anda alami mengenai penggunaan Memo Suara pada Apple Watch anda telah diselesaikan. Jika anda sedang mencari bahan Apple Watch tambahan, lihat cadangan saya di bawah.

Lagi mengenai Apple Watch:

 • Cara menggunakan mod Teater pada Apple Watch
 • Bagaimana untuk membuka kunci Mac dengan Apple Watch
 • Gunakan penjejakan Zon Kadar Jantung pada Apple Watch