Cara Merakam Trek Audio Berasingan dalam OBS

38

Satu ciri yang menonjol dalam OBS (Perisian Penyiar Terbuka) ialah merakam trek audio yang berasingan. Ini memberi pestrim, pencipta kandungan dan sesiapa sahaja yang ingin meningkatkan rakaman pasca pengeluaran peluang untuk berbuat demikian.

Cara Merakam Trek Audio Berasingan dalam OBS

Mempelajari cara merakam trek audio yang berasingan dalam OBS boleh menjadi penukar permainan. Artikel ini menerangkan semua yang anda perlu ketahui.

Merakam Trek Audio Berasingan dalam OBS Studio

Merakam trek berasingan membuka kemungkinan yang lebih besar kerana lebih mudah untuk menukar kandungan kepada versi audio sahaja atau video sahaja tanpa merakam dua kali.

Begini cara anda boleh merakam trek audio berasingan pada OBS:

 1. Selepas memuat turun OBS daripada tapak web rasmi, semak kebenaran apl yang memberikan akses kepada mikrofon, kamera dan tetapan kebolehaksesan.
 2. Lancarkan menu “Tetapan Audio” di sudut kanan bawah tetingkap studio.
 3. Pergi ke pilihan “Output” dalam tetingkap tetapan dan togol “Mod Output” kepada “Lanjutan.”
 4. Pilih “Rakaman.”
 5. Semak “Trek Audio” 1-6. Ini bergantung kepada bilangan trek yang perlu dirakam.
 6. Togol “Format Rakaman.” Walau bagaimanapun, anda harus tahu bahawa tidak semua format yang tersedia boleh merakam trek audio yang berasingan.

Sebaik sahaja anda mula menstrim atau merakam, OBS menangkap setiap sumber audio secara berasingan. Ini sepadan dengan nombor trek yang dipilih.

Agar ciri audio yang berasingan berfungsi, tambahkan berbilang sumber audio. Ini dilakukan dengan pergi ke pilihan “Sumber” dan memilih “+.” Pilih sumber audio pilihan seperti audio desktop, mikrofon atau sebarang aplikasi khusus lain.

Adalah penting untuk melaraskan tahap kelantangan sumber audio dalam OBS. Lakukan sedemikian untuk memastikan ia ditangkap dengan betul dan seimbang dalam trek masing-masing. Capai ini dengan melaraskan penggelangsar pengadun audio untuk setiap sumber dalam tetingkap utama.

Audio yang dirakam kemudiannya boleh diimport ke perisian lain yang menyokong audio berbilang trek. Ini memudahkan manipulasi trek audio dalam fasa pasca pengeluaran.

Menukar Tetapan Trek Audio

Semasa merakam, anda mungkin mahu mengubah tetapan. Malangnya, perubahan tidak boleh dibuat semasa penstriman atau rakaman aktif. Tetapan sedemikian memerlukan konfigurasi sebelum berbuat demikian.

Jika perlu menukar tetapan di tengah penstriman atau rakaman, sesi rakaman mesti dihentikan dahulu. Anda menukar dalam menu tetapan. Walau bagaimanapun, anda perlu mula merakam sesi lain.

Konfigurasi tetapan yang betul memastikan setiap sumber audio ditangkap pada landasan yang betul. Untuk mengelak daripada membuat ralat, bersedia untuk sesi rakaman untuk mengelakkan dibuat semula.

Melaraskan Kelantangan Trek Audio Berasingan Selepas Rakaman

Pelarasan tahap volum dalam OBS tidak terbina dalam sebagai pilihan. Semasa rakaman, OBS menangkap sumber audio ke dalam trek masing-masing. Walau bagaimanapun, keupayaan audio yang meluas adalah terhad dalam pasca pengeluaran.

Untuk melaraskan trek individu, anda memerlukan perisian luaran. Perisian penyuntingan harus menyokong berbilang trek. Untuk berfungsi, simpan fail dahulu sebelum mengimportnya.

Perisian penyuntingan boleh membantu membuat semua pelarasan yang diperlukan dari segi kesan, penyuntingan audio dan alatan lain mengikut keperluan.

Keupayaan untuk melaraskan trek adalah berdasarkan keupayaan perisian penyuntingan. Pilih perisian dengan semua ciri yang diperlukan.

Mikrofon Diperlukan untuk Rakaman

Apabila merakam pada OBS, anda memerlukan lebih daripada satu mikrofon. Runut berasingan digunakan untuk mengasingkan dan menangkap sumber audio yang berbeza seperti audio sistem atau berbilang mikrofon.

Jika hanya satu mikrofon digunakan, OBS menangkap audio sebagai satu trek. Ini bermakna mustahil untuk merakam trek berasingan untuk sumber yang berbeza melainkan terdapat berbilang sumber audio yang disambungkan.

Walaupun dengan mikrofon tunggal, tahap audio boleh dilaraskan dan anda boleh menggunakan kesan asas dalam OBS. Pengadun audio disediakan untuk membolehkan lebih kawalan ke atas pelbagai sumber audio dalam masa nyata. Kesan dan penapis boleh digunakan pada input mikrofon untuk meningkatkan kualiti.

Jika trek audio yang berasingan diperlukan untuk sumber yang berbeza, anda memerlukan lebih banyak sumber audio yang disambungkan dan dikonfigurasikan dalam OBS. Ini mungkin termasuk antara muka audio yang mengandungi berbilang input, kabel audio maya dan mikrofon. Mempunyai berbilang sumber membolehkan anda menetapkan setiap sumber kepada trek audio lain untuk mendapatkan jenis kawalan yang anda perlukan selepas pengeluaran.

Bilangan Runut Audio Yang Boleh Dirakam Secara Berasingan dalam OBS

OBS Studio menyokong sehingga enam trek audio. Ini ialah nombor lalai, bermakna setiap sumber audio boleh diberikan kepada enam trek yang tersedia untuk tujuan rakaman berasingan. Untuk memperuntukkan sumber audio kepada runut studio OBS yang berbeza, anda harus mengikut langkah dalam menu tetapan. Melalui tetapan nombor trek audio dipilih.

Jika anda memerlukan lebih daripada enam trek audio, terdapat penyelesaian. Anda boleh memanfaatkan kabel audio maya atau perisian penghalaan audio ke satu trek. Laluan tunggal kemudiannya boleh digunakan sebagai input untuk satu lagi contoh studio OBS yang dijalankan pada komputer. Dengan cara ini, anda boleh merakam lebih banyak trek secara berasingan.

Menguruskan banyak trek audio mungkin menjadi rumit dari segi penyuntingan pasca pengeluaran dan sumber perkakasan. Anda harus memastikan bahawa kuasa RAM dan CPU boleh mengendalikan rakaman dan pemprosesan secara serentak.

Tidak semua pilihan perisian penyuntingan mampu mengendalikan atau mengimport nombor trek audio yang besar. Semak had dan keupayaan terlebih dahulu sebelum mendapatkan perisian memastikan ia serasi.

Cabaran Yang Boleh Anda Tempuhi Semasa Menguruskan Sebilangan Besar Runut Audio

Menguruskan sebilangan besar trek audio berasingan boleh mencabar untuk beberapa sebab.

Had Perkakasan

Merakam dan memproses berbilang trek audio secara serentak boleh membebankan sumber komputer. Ini membawa kepada isu prestasi yang lemah, ranap sistem dan kependaman audio. Pastikan spesifikasi perkakasan seperti ruang cakera, RAM dan CPU boleh mengendalikan berbilang trek.

Kerumitan Penghalaan Audio

Apabila anda meningkatkan trek audio, penghalaan dan kerumitan konfigurasi turut berkembang. Mengkonfigurasi kabel bantuan maya, perisian penghalaan audio, dan contoh studio OBS tambahan menjadi sukar. Ini benar terutamanya jika anda tidak biasa dengan persediaan audio lanjutan.

Keserasian Pasca Pengeluaran

Isu keserasian mungkin berlaku dalam fasa pasca pengeluaran disebabkan oleh berbilang trek audio. Beberapa pilihan perisian penyuntingan mempunyai had apabila mengendalikan berbilang trek audio. Memilih perisian yang betul adalah kuncinya.

Penyegerakan Audio

Apabila menggunakan berbilang sumber audio, penyegerakan harus dilakukan dengan betul. Ketidakkonsistenan dan kelewatan merumitkan keseluruhan proses penyuntingan. Ini membawa kepada kualiti yang tidak baik. Beri perhatian kepada tetapan penyegerakan dan kependaman audio untuk penjajaran yang betul.

Kerumitan Semasa Penyuntingan

Mengedit berbilang trek audio memperkenalkan tahap kerumitan baharu yang memerlukan penyelarasan yang lebih baik. Ini menyukarkan untuk menjejaki setiap sumber audio atau membuat pelarasan tepat pada trek pasca pengeluaran. Perancangan, organisasi dan pelabelan yang betul diperlukan untuk mengekalkan kecekapan dan kejelasan dalam proses penyuntingan.

Faedah Berkaitan Dengan Merakam Trek Audio Berasingan

Merakam trek audio berasingan anda dalam OBS datang dengan pelbagai faedah:

 • Fleksibiliti selepas pengeluaran: Proses penyuntingan boleh dikawal dengan lebih baik, membuat perubahan pada sumber audio secara bebas.
 • Pengimbangan audio: Trek audio yang berasingan memberi ruang untuk memperhalusi sumber audio, terutamanya apabila terdapat dua elemen.
 • Pengurangan hingar: Isu audio dan bunyi latar belakang yang tidak diingini mungkin berlaku semasa rakaman. Dengan trek audio yang berasingan, ia boleh diasingkan melalui pembersihan audio dan pengurangan hingar. Ini menghasilkan bunyi yang lebih berkualiti dan bersih.
 • Suara dan narasi: Pembentangan atau tutorial yang memerlukan narasi atau manfaat suara daripada merakam trek berasingan. Pada akhirnya, anda akan mempunyai konsistensi dan kualiti yang lebih jelas.
 • Berbilang sumber audio: Setiap sumber merakam treknya sendiri yang menjadikan pengeditan dan pengurusan lebih mudah
 • Kandungan berbilang bahasa: Apabila mencipta kandungan berbilang bahasa, rakaman secara berasingan memberi anda peluang untuk mempunyai setiap bahasa dalam treknya sendiri. Ini memudahkan proses.

Tingkatkan Ketepatan dengan Merakam Trek Audio Berasingan dalam OBS

Dengan langkah dan idea yang betul, pencipta kandungan boleh mencapai rakaman audio standard profesional pada OBS. Merakam trek audio yang berasingan membolehkan kawalan tepat ke atas pelbagai elemen individu dalam fasa selepas rakaman. Kesemuanya meningkatkan output dan kualiti kandungan.

Pernahkah anda cuba merakam trek audio berasingan pada OBS? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana petua dan helah yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.