Cara Muat Turun Foto daripada Foto Google

95

Foto Google ialah salah satu perkhidmatan storan dan perkongsian foto paling popular di dunia. Telefon Android cenderung disertakan dengan Foto Google yang diprapasang pada skrin utama dan orang sering menggunakannya dan bukannya apl galeri asli Android.

Namun, anda mungkin mahu beberapa foto disimpan pada peranti sebenar anda. Memuat turun foto dan video daripada Google Photos adalah mustahil dan agak mudah. Begini cara melakukannya.

Muat turun Foto pada Peranti Android/iOS

Begini caranya untuk memuat turun foto daripada Google Photos pada telefon atau tablet Android/iOS anda. Pertama sekali, anda perlu memastikan bahawa apl Google Photos dipasang pada peranti. Jika tidak, pergi ke Google Play/App Store dan muat turunnya. Setelah dimuat turun dan dipasang, ketik ikon apl untuk menggunakannya. Jika anda digesa untuk log masuk, gunakan kelayakan Google anda untuk melakukannya.

Setelah berada dalam Google Photos, cari foto/video yang ingin anda simpan dan pilihnya. Kemudian, ketik ikon tiga titik dan pilih Simpan ke peranti atau Muat turun daripada menu. Ini akan menyimpan foto/video pada telefon atau tablet Android/iOS anda.

bagaimana untuk memuat turun foto dari google photos

Muat turun Foto pada Desktop

Memuat turun foto dan video ke komputer adalah perkara yang sangat biasa. Anda mungkin mahu mengedit video, membuat sandaran fail dan sebagainya. Pendekatan di sini agak berbeza daripada versi mudah alih/tablet apl Google Photos. Malah, anda tidak akan menggunakan aplikasi tetapi hanya tapak web.

Pergi ke photos.google.com dan pilih foto yang ingin anda simpan. Bukanya dan kemudian navigasi ke penjuru kanan sebelah atas skrin, klik ikon tiga titik dan pilih Muat turun. Ini akan menyimpan foto yang telah anda pilih ke komputer anda.

Memuat turun Berbilang Foto daripada Google Photos

Sememangnya, anda boleh memuat turun lebih daripada satu foto daripada Google Photos. Untuk melakukan ini, hanya pilih berbilang foto, apa sahaja peranti yang anda gunakan, navigasi ke ikon tiga titik, klik/ketik padanya dan pilih Muat turun. Ini secara automatik akan memuat turun semua foto yang dipilih ke peranti anda.

Cara lain untuk memilih dan memuat turun berbilang foto ialah dengan memilihnya mengikut tarikh. Di atas setiap siri foto yang anda ambil pada satu hari, anda mempunyai tarikh ia diambil. Perlu ada tanda semak yang boleh anda pilih berhampiran tarikh tersebut. Memilih tanda semak itu akan menyemak semua foto yang diambil pada hari tertentu secara automatik. Klik ikon tiga titik dan pilih Muat turun untuk menyimpan semua foto ke peranti anda.

Akhir sekali, terdapat cara untuk memuat turun keseluruhan kandungan Google Photos anda. Perlu diingat bahawa ini tidak akan memadamkan kandungan daripada Google Photos; ia hanya akan memuat turunnya ke peranti anda.

muat turun gambar dari google photos

Pertama, pergi ke muka surat ini. Anda akan melihat senarai semua perkara anda yang berkaitan dengan Google. Di bahagian atas senarai, di sebelah kanan, pilih Nyahpilih semua. Kemudian, tatal ke bawah sehingga anda menemui entri Google Photos. Sebagai alternatif, gunakan pilihan carian penyemak imbas untuk mencari entri. Kemudian, tandai kotak di sebelah kanan entri. Diikuti dengan memilih Seterusnya, terletak di bahagian bawah senarai.

Sekarang, jika anda ingin mengeksport foto pada masa ini sahaja, biarkan pilihan Eksport sekali dipilih. Sebagai alternatif, jika anda mahu eksport berlaku setiap dua bulan selama setahun, pilih pilihan itu.

Sekarang, pilih jenis fail dan tetapan lain, dan pergi ke Cipta eksport. Perlu diingat bahawa eksport ini boleh mengambil masa selama berjam-jam, malah berhari-hari, bergantung pada jumlah kandungan yang kita bincangkan. Setelah selesai, anda akan dimaklumkan dan anda akan dapat memuat turun fail ini.

Memuat turun daripada Google Photos

Terdapat pelbagai cara untuk memuat turun fail daripada Google Photos. Sama ada anda melakukannya dari telefon pintar, tablet atau PC, ia pasti boleh dilakukan. Anda juga boleh memuat turun dan mengeksport berbilang foto serentak.

Kaedah mana yang anda gunakan? Adakah anda menggunakan PC, telefon pintar anda atau tablet anda? Adakah anda mengalami sebarang kesulitan? Beritahu kami semua tentangnya dalam ulasan di bawah.