Cara Muat Turun Kodi pada tablet Android atau Telefon Pintar dengan Cara Mudah

63
 • Apakah Kodi? Semua yang Anda PERLU Tahu tentang Apl Penstriman TV

 • 9 tambahan Kodi terbaik

 • 7 kulit Kodi terbaik

 • Cara memasang Kodi pada Fire TV Stick

 • Cara menggunakan Kodi

 • 5 VPN terbaik untuk Kodi

 • 5 kotak Kodi terbaik

 • Cara memasang Kodi pada Chromecast

 • Cara memasang Kodi pada Android TV

 • Cara memasang Kodi pada Android

 • Bagaimana untuk mengemas kini Kodi

 • Bagaimana untuk menghentikan penimbalan Kodi

 • Bagaimana untuk mengalih keluar binaan Kodi

 • Adakah Kodi Sah?

 • Cara menggunakan Kodi Configurator

Kodi ialah salah satu perisian penstriman yang paling serba boleh – jika terkenal – yang boleh anda muat turun, dan ia tersedia pada segala-galanya daripada MacBook dan PC kepada Chromecast dan Firesticks. Tetapi bagaimana dengan telefon pintar atau tablet anda? Jika anda mempunyai peranti Android, anda beruntung.

Cara Muat Turun Kodi pada tablet Android atau Telefon Pintar dengan Cara Mudah

Sebelum anda pergi lebih jauh, sila ambil perhatian bahawa banyak tambahan mengandungi kandungan yang tidak dilesenkan secara rasmi dan mengakses kandungan tersebut mungkin menyalahi undang-undang. Pendek kata, jika kandungannya percuma, tetapi kelihatan terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, maka ia mungkin benar. Kami mengesyorkan menggunakan VPN seperti ExpressVPN hanya untuk selamat apabila menonton kandungan dengan Kodi.

Cara memasang Kodi pada tablet atau telefon Android

Kodi tersedia di gedung Google Play, dan itu menjadikan pemasangannya pada telefon atau tablet Android anda agak mudah. Sebelum ini, jika anda mempunyai peranti Android dan mahukan Kodi, anda perlu menggunakan proses yang dipanggil “pemuatan sampingan” – tetapi tidak lagi. Oleh itu, kami telah memutuskan untuk menunjukkan kepada anda cara yang paling mudah dan mudah untuk mendapatkan Kodi pada Android

 1. Buka Gedung Google Play pada peranti Android anda. – Ini boleh didapati dalam laci apl atau dengan menggunakan bar carian peranti anda dan menaip dalam Google Play.
 2. Gunakan bar carian di bahagian atas Gedung Google Play untuk menaip “Kodi.”
 3. Klik pada ikon carian biru pada papan kekunci anda atau tekan ‘Enter’ bergantung pada peranti Android yang anda gunakan.
 4. Klik ‘Pasang’ di bawah Kodi.

Tunggu sebentar sementara aplikasi dipasang. Setelah selesai, anda boleh mengklik ‘Buka’ atau cari apl dalam laci apl anda dan ketik padanya.

Cara Menyediakan Kodi pada Android Anda

Memandangkan anda telah berjaya memasang Kodi pada peranti Android anda, kami akan membimbing anda untuk menyediakannya.

Benarkan Kebenaran

 1. Kodi memerlukan akses kepada kebenaran tertentu seperti memori peranti anda. Jadi pertama, anda perlu membenarkannya. Klik ‘Teruskan.’
 2. Seterusnya, ketik ‘Benarkan.’

Pasang Alat tambah

Kodi kini akan dibuka ke skrin utama. Dari sini, anda boleh mengetik pada cog Tetapan di penjuru kiri sebelah atas untuk memasang alat tambah.

Tawaran Terhad: 3 bulan PERCUMA!
Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra penstriman.

Jaminan wang dikembalikan 30 hari

 1. Ketik ‘Tambah’ daripada halaman Tetapan.
 2. Ketik pada salah satu pilihan dalam tetingkap seterusnya yang digunakan pada alat tambah khusus anda.
 3. Pilih alat tambah yang anda ingin tambahkan pada Kodi. Terdapat terlalu banyak pilihan untuk menyemak kesemuanya dalam setiap artikel. Bergantung pada perkara yang anda cari, pilihan ‘Tambah Saya’ memberikan anda senarai mengikut genre.

Selepas anda memasang Add-On yang anda suka, ia akan muncul di halaman utama Kodi.

Kodi Tidak Berfungsi pada Android Saya

Ramai pengguna telah mengadu tentang masalah dengan Kodi pada peranti Android mereka. Malangnya, mungkin terdapat beberapa sebab mengapa Kodi tidak berfungsi dengan betul. Kami akan membawa anda melalui beberapa langkah penyelesaian masalah asas untuk membolehkan Kodi berfungsi.

Pastikan Anda Menggunakan Versi yang Betul

Kodi, seperti mana-mana aplikasi, mempunyai pelbagai versi perisian. Jika anda telah memuat turun aplikasi daripada Gedung Google Play, versi yang serasi dengan OS Android semasa anda sepatutnya telah dipasang.

Tetapi, hanya untuk berada di bahagian yang selamat, pastikan OS Android dan Kodi anda dikemas kini.

Kosongkan Cache

Satu lagi isu biasa dengan aplikasi Kodi berlaku apabila terdapat data yang rosak dalam cache aplikasi. Pergi ke Tetapan pada peranti Android anda dan ketik pada ‘Apl.’

 1. Seterusnya, ketik pada ‘Kodi,’ kemudian ‘Storan.’
 2. Dari sini anda boleh mengetik ‘Kosongkan Cache.’

Melakukan langkah ini tidak akan menjejaskan data, alat tambah atau sebarang maklumat penting anda. Buka semula Kodi dan lihat sama ada ia berfungsi dengan betul.

Betulkan – Skrin Kodi berwarna Hitam

Satu lagi isu biasa (terutamanya pada versi Android yang lebih baharu) ialah skrin kosong atau hitam. Apabila anda membuka Kodi, ia akan melalui skrin pemuatan, kemudian menjadi hitam. Jika ini berlaku kepada anda, ada penyelesaian mudah. Hanya lakukan ini:

 1. Buka Tetapan pada peranti Android anda dan pergi ke ‘Paparan.’
 2. Seterusnya, ketik pada ‘Kelancaran Pergerakan.’
 3. Ketik ‘Standard’ kemudian ketik ‘Guna.’
 4. Buka semula Kodi dan biarkan ia dimuatkan. Skrin akan muncul selepas anda melakukan langkah-langkah ini.

Menukar tetapan ini bukan sahaja menjimatkan hayat bateri, tetapi ia mengubah resolusi anda daripada 120 FPS kepada 60 FPS. Malangnya, Kodi kadangkala menghadapi kesukaran pada kadar bingkai yang lebih tinggi, jadi melakukan ini akan menghidupkannya dan berjalan.

Soalan Lazim

Jika anda baru menggunakan Kodi, anda mungkin masih mempunyai soalan. Jangan risau, kami telah menyertakan bahagian ini hanya untuk anda.

Adakah Kodi sah?

Sudah tentu! Tiada apa-apa yang menyalahi undang-undang tentang aplikasi itu sendiri. Tetapi, terdapat beberapa pengguna yang telah memikirkan cara untuk melanun kandungan dan kerana Kodi ialah platform sumber terbuka yang membolehkan anda memasang alat tambah dari mana-mana sahaja, apa yang anda lakukan dengan Kodi mungkin menyalahi undang-undang. Hanya untuk selamat, pasang sesuatu seperti ExpressVPN untuk menjamin pengalaman menyemak imbas anda

Anda bukan sahaja boleh menghadapi masalah undang-undang kerana merompak kandungan hak cipta, tetapi ISP anda juga boleh memantau perkara yang anda lakukan dengan Kodi. Atas sebab itulah ramai pengguna memilih VPN apabila menggunakan alat tambah yang tidak betul-betul sah.

Bolehkah saya memuat turun Kodi pada iOS?

Ya, tetapi ia tidak sempurna dengan apa cara sekalipun. Pengguna iPhone sering mengalami kesukaran dengan aplikasi seperti Kodi kerana Apple mengambil pendirian yang sangat ‘Big Brother’ pada produk mereka.

Nasib baik, anda boleh memuat turun aplikasi dari App Store atau daripada laman web Kodi.