Cara Muat Turun Semua Foto dari Profil dan Halaman Facebook Anda

166

Tahukah anda pengguna Facebook memuat naik berjuta-juta foto setiap hari? Jika anda salah seorang daripada pengguna tersebut dan telah menyiarkan banyak gambar selama ini, mungkin sudah tiba masanya untuk membersihkan album anda.

Cara Muat Turun Semua Foto dari Profil dan Halaman Facebook Anda

Tetapi sebelum anda memadam semua foto dari Facebook dan kehilangannya selama-lamanya, memuat turunnya dahulu mungkin idea yang bagus. Dengan cara itu, mereka semua akan berada dalam folder yang sama.

Nasib baik, anda tidak perlu memuat turun setiap foto secara berasingan. Anda boleh memuat turun semua imej serentak, dan artikel ini menerangkan caranya.

Cara Muat Turun Semua Foto Dari Profil Facebook menggunakan Penyemak Imbas

Salah satu sebab sesetengah pengguna Facebook memutuskan untuk memuat turun semua foto mereka secara pukal ialah mereka mahu memadamkan akaun mereka, tetapi terdapat sebab lain juga.

 1. Dalam mana-mana penyemak imbas, log masuk ke akaun “Facebook” anda dan klik pada “ikon profil” anda di penjuru kanan sebelah atas tetingkap.
 2. Pilih “Tetapan & Privasi” dan kemudian “Tetapan.”
 3. Klik pada pautan “Maklumat Facebook anda” di anak tetingkap kiri.
 4. Sekarang, anda perlu mengklik pada pilihan “Muat turun maklumat anda” di sebelah kanan.
 5. Jika anda melihat tetingkap “Muat turun maklumat anda”, klik pada “Minta muat turun.”
 6. Jika anda melihat tetingkap “Pilih profil”, pilih “akaun Facebook” yang betul jika terdapat lebih daripada satu. Anda juga akan melihat profil Instagram anda.
 7. Jika anda mendapat tetingkap “Pilih maklumat”, pilih “Pilih jenis maklumat.”
 8. Dalam tetingkap “Pilih maklumat”, klik pada “Lihat semua” dalam bahagian “Aktiviti anda merentas Facebook”.
 9. Pilih “Siaran”, “Halaman dan profil”, “Kisah” dan “Kekili”. Empat kategori ini harus termasuk sebarang imej atau video yang anda siarkan, kongsi atau hantar. Jangan klik “Seterusnya.”
 10. Tatal ke bawah ke bahagian “Maklumat peribadi” dan pilih “Portal Facebook” (jika anda menggunakan Superframe sama sekali), kemudian klik pada “Seterusnya.”
 11. Dalam tetingkap “Pilih pilihan fail”, klik pada “Julat tarikh”, kemudian pilih “Sepanjang masa” untuk mendapatkan semua imej/video, dan kemudian klik pada “Simpan.”
 12. Dalam tetingkap “Pilih pilihan fail”, klik pada “Beritahu,” kemudian pilih “alamat e-mel yang dikehendaki.” Pilihan ini biasanya termasuk mana-mana e-mel Facebook dan Instagram. Seterusnya, klik pada “Simpan.”
 13. Dalam tetingkap “Pilih pilihan fail”, pilih “Format.” Pilih “HTML” untuk menavigasi dan melihat fail dalam persekitaran penyemak imbas atau “JSON” untuk mendapatkan folder zip untuk menyemak imbas fail pada peranti anda. Klik pada “Simpan” apabila selesai.
 14. Dalam tetingkap “Pilih pilihan fail”, pastikan “Kualiti Media” ditetapkan kepada “Tinggi”, kemudian klik pada “Serahkan permintaan” untuk meneruskan.
 15. Dalam tetingkap “Muat turun maklumat anda”, anda boleh melihat tarikh yang diminta dan akaun yang diminta serta-merta. Anda akan menerima e-mel dan pemberitahuan Facebook apabila fail sudah sedia.
 16. Dalam e-mel atau pemberitahuan Facebook, klik pautan untuk mengakses muat turun anda.
 17. Dalam bahagian “Muat turun yang tersedia”, klik pada “Muat turun.”
 18. Untuk muat turun HTML dan JSON, semak imbas folder “\posts\media\”. Untuk HTML, anda juga boleh mengklik pada “foto_anda”, “video_anda”, dsb. halaman HTML dan melihat imej dalam penyemak imbas.

Nota: Apabila memilih untuk memuat turun semua imej Facebook secara pukal, folder yang dibuat juga memuat turun sebarang data lain yang berada dalam folder yang ditentukan. Anda perlu menyemak imbas sebahagian daripadanya (kebanyakannya untuk format HTML) untuk mencari imej dan video. seperti “siaran_anda.html.” Lain-lain (kebanyakannya dengan pilihan “JSON”) seperti “cerita” dan “siaran > media > [folder name]” hanya tunjukkan imej dan video. Perlu diingat bahawa bilangan video dan gambar yang anda ada di Facebook menentukan berapa lama masa yang diambil untuk fail dimuat turun. Setelah proses selesai, anda akan menerima pemberitahuan dan e-mel daripada Facebook.

Cara Muat Turun Semua Foto Dari Halaman Facebook menggunakan Penyemak Imbas

Anda hanya boleh memuat turun semua foto dari halaman Facebook yang anda adalah pentadbir. Walau bagaimanapun, anda juga perlu memuat turun semua data lain untuk memuat turun semua imej dan video.

Pada asasnya, anda sedang membuat salinan penuh halaman anda. Itulah satu-satunya cara ia berfungsi di halaman Facebook buat masa ini. Inilah yang anda lakukan:

 1. Dalam Suapan Berita anda, klik pada “Halaman” di sebelah kiri tetingkap.
 2. Pilih halaman anda dan kemudian pilih “Tetapan.”
 3. Pilih “Umum” diikuti dengan “Muat Turun Halaman.”
 4. Klik “Buat Fail.”

Facebook mungkin mengambil masa beberapa minit untuk mencipta fail yang boleh dimuat turun. Setelah selesai, anda boleh menyimpannya ke peranti anda.

Cara Muat Turun Semua Foto Dari Kumpulan Facebook menggunakan Penyemak Imbas

Tidak seperti Pages, Facebook tidak membenarkan data daripada kumpulan diekstrak. Terdapat beberapa sebab mengapa ini berpotensi berlaku. Sesetengah kumpulan mempunyai puluhan ribu ahli yang ingin melindungi maklumat mereka.

Dari segi teknikal, mengekstrak fail daripada kumpulan akan membuat fail besar. Sesetengah sambungan penyemak imbas dan alat tambah boleh memuat turun album berasingan daripada Facebook, tetapi ia tidak selalunya berfungsi dengan baik.

Cara Muat Turun Semua Foto Dari Profil Facebook menggunakan iPhone

Pengguna iPhone juga boleh memuat turun semua foto dari profil Facebook mereka ke peranti mereka. Sebelum anda bermula, pastikan anda mempunyai storan yang mencukupi pada telefon anda apabila tiba masanya untuk memuat turun fail yang dimampatkan.

 1. Lancarkan “apl Facebook” pada iPhone anda dan ketik pada “ikon hamburger” di sudut kanan bawah skrin.

 2. Pilih “Tetapan” dan kemudian ke bahagian “Maklumat Facebook Anda”.

 3. Sekarang, ketik pada pilihan “Muat Turun Maklumat Anda”.

 4. Nyahpilih semua kategori dan ketik pada pilihan “Foto dan Video”.

 5. Sekarang, pilih julat tarikh, format dan kualiti media, kemudian klik pada “Buat Fail.”

 6. Tunggu sehingga Facebook mencipta fail, kemudian pilih tab “Salinan Tersedia”.

 7. Ketik pada butang “Muat turun”, masukkan kata laluan anda, dan kemudian klik pada “Teruskan.”

Anda boleh memilih untuk menyimpan fail termampat anda ke gulungan kamera iPhone atau iCloud anda.

Cara Muat Turun Semua Foto Dari Profil Facebook menggunakan Android

Pengguna Android juga boleh memuat turun semua foto Facebook mereka dalam satu fail termampat. Jika anda mempunyai telefon atau tablet Android, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan.

 1. Buka “apl Facebook” dan ketik “ikon hamburger” di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 2. Pilih “Tetapan” dan kemudian pilih “Maklumat Facebook Anda.”
 3. Seterusnya, pilih “Muat turun Maklumat anda.” Pastikan untuk menyahpilih semua kategori yang ditandakan.
 4. Sekarang, pilih “Foto dan Video” dan teruskan untuk memilih julat tarikh, format fail dan kualiti media.
 5. Ketik pada “Buat Fail” dan tunggu Facebook mengumpulkan semua media.
 6. Apabila selesai, tukar ke tab “Salinan Tersedia” dan muat turun fail termampat anda.

Cara Muat Turun Semua Foto Dari Facebook Messenger

Jika anda telah bertukar-tukar banyak foto dengan rakan anda, anda tidak boleh memuat turun semuanya secara retroaktif sekali gus. Anda memuat turunnya secara individu dengan mengetik pada imej dan menyimpannya ke peranti anda.

Walau bagaimanapun, jika anda mahu muat turun imej Facebook menjadi tindakan automatik pada masa hadapan dan elakkan daripada menyimpan fail secara manual, berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan.

 1. Buka “apl Messenger” pada peranti anda dan pergi ke “Tetapan.”
 2. Pilih “Data & Storan.”
 3. Tandai kotak “Simpan Foto”.

Setelah anda menyelesaikan langkah di atas, foto dan imej Messenger anda akan disimpan secara automatik ke peranti anda.

Cara Muat Turun Semua Foto Dari Facebook Sekaligus

Anda boleh memuat turun semua foto sekali gus daripada Facebook hanya dalam akaun profil atau halaman anda, tidak kira sama ada anda menggunakan penyemak imbas atau versi aplikasi mudah alih Facebook.

 1. Dalam apl Facebook atau dalam penyemak imbas, navigasi ke “Tetapan,” kemudian ketik/klik pada “Maklumat Facebook anda.”
 2. Pilih kategori maklumat yang ingin anda muat turun. Pastikan anda memilih “Foto dan Video.” Anda juga boleh memilih “julat tarikh”, “format fail” dan “kualiti” foto dan video yang anda eksport.
 3. Berikan Facebook masa untuk menyediakan fail untuk dimuat turun, kemudian ketik atau klik pada butang “Buat Fail”.
 4. Akhir sekali, tukar ke tab “Salinan yang tersedia” dan klik/ketik butang “Muat turun”.

Fail yang dibuat kadangkala boleh menjadi beberapa GB, jadi pastikan anda mempunyai sambungan internet yang stabil dan storan yang mencukupi untuk menyimpan fail.

Cara Muat Turun Semua Foto Dari Album Facebook

Kadangkala, anda tidak memerlukan setiap foto atau video daripada akaun Facebook anda, hanya album tertentu. Terdapat cara mudah untuk memuat turun album yang anda mahukan. Begini cara melakukannya.

 1. Log masuk ke “Facebook” dan pergi ke “profil” anda.
 2. Klik pada tab “Foto” dan kemudian “Album.”
 3. Pilih album yang anda mahu muat turun dan kemudian klik pada “elipsis menegak” (tiga titik mendatar) pada album.
 4. Pilih “Muat turun Album.”
 5. Facebook akan memberitahu anda apabila ia mengumpulkan semua imej dan video daripada album yang ditentukan.
 6. Anda akan menerima fail zip yang mengandungi semua media.

Cara Muat Turun Semua Foto Dari Halaman Perniagaan Facebook

Jika anda mempunyai halaman perniagaan di Facebook, anda boleh memuat turun semua data, termasuk foto dan video anda. Malangnya, anda tidak boleh menyimpan gambar sahaja. Walau apa pun, berikut ialah cara memuat turun imej anda dari halaman perniagaan Facebook anda.

 1. Navigasi ke halaman perniagaan Facebook anda dan kemudian pilih “Tetapan.”
 2. Dari sana, pergi ke “Umum”, kemudian pilih “Muat Turun Halaman.”
 3. Pilih “Muat Turun Halaman” sekali lagi diikuti dengan “Buat Fail.”
 4. Anda akan dimaklumkan oleh Facebook apabila semua data halaman perniagaan anda disediakan untuk dimuat turun.
 5. Dalam fail yang dimuat turun, semak imbasnya untuk mencari imej, kemudian salin atau potong dan tampalkannya ke folder baharu jika mahu.

Sebagai penutup, sama ada anda ingin membersihkan profil Facebook anda atau hanya membersihkannya, anda tidak perlu kehilangan semua foto selama-lamanya apabila anda tidak mahu ia di Facebook lagi. Terdapat beberapa cara untuk memuat turun imej dan video berharga anda dan mengekalkannya selama-lamanya. Bagaimana anda melakukannya terpulang kepada anda!

Soalan Lazim Memuat turun Imej Facebook

Bolehkah saya menyimpan imej Facebook saya ke awan?

Ya, anda boleh menyimpan imej Facebook anda pada peranti dan awan anda, seperti iCloud atau Google Photos. Navigasi ke “Tetapan>Maklumat Facebook anda,” kemudian pilih “Pindahkan salinan foto atau video anda.”

Facebook meminta anda memilih lokasi fail dan anda boleh memilih “Foto Google” atau mana-mana destinasi lain yang anda fikirkan. Akhir sekali, sahkan sahaja pemindahan itu. Facebook akan menghantar e-mel kepada anda apabila import selesai.

Bolehkah saya memuat turun semua foto saya dari Facebook sekaligus?

Ya, anda mempunyai pilihan untuk memuat turun semua foto anda pada masa yang sama. Anda boleh melakukannya pada peranti mudah alih dan komputer anda (Mac, Linux, Windows, dll.) Cara paling mudah untuk mendapatkan semua imej adalah dengan mengakses bahagian “Maklumat Facebook anda” daripada menu “Tetapan”.

Bagaimanakah saya boleh menyalin semua gambar dari Facebook?

Menyalin imej facebook hanyalah istilah lain untuk memuat turunnya. Terdapat tiga cara anda boleh menyalin semua gambar dari Facebook.

Pilihan pertama ialah menyalin satu gambar pada satu masa, tetapi itu mungkin mengambil sedikit masa.

Pilihan seterusnya ialah memuat turun satu album pada satu masa. Jika anda tidak mempunyai terlalu banyak album, proses itu tidak akan mengambil masa yang lama untuk diselesaikan.

Pilihan ketiga ialah mengeksport semua foto dan video anda sekaligus. Perlu diingat bahawa apabila mengeksport semua imej secara pukal, video juga dilampirkan. Anda tidak boleh memuat turun semua foto sahaja.