Cara Muat Turun Video daripada Facebook Messenger

100

Facebook Messenger ialah aplikasi komunikasi yang sangat baik yang membolehkan pengguna menghantar teks, gambar, video dan GIF. Tetapi bolehkah anda menyimpan video lucu atau menghiburkan itu dalam storan peranti anda selama-lamanya?

Facebook ialah laman media sosial yang menggalakkan pengguna log masuk setiap hari dan kekal terlibat. Jadi, wajar jika anda tidak dapat memuat turun video daripada Messenger. Tetapi mujurlah, anda boleh menyimpan detik tersebut dalam storan peranti anda dan artikel ini akan menunjukkan kepada anda caranya.

Bagaimana untuk memuat turun video dari Facebook Messenger

Nasib baik, buat masa ini, keperluan untuk merakam skrin video yang dihantar dalam Messenger telah lama hilang. Anda boleh memuat turun video dengan mudah di Facebook Messenger. Walau bagaimanapun, arahan berbeza bergantung pada peranti yang anda gunakan.

Kami akan menunjukkan kepada anda cara memuat turun video di Messenger untuk setiap sistem pengendalian dan penyemak imbas web.

Cara Muat Turun Video Dari Facebook Messenger – Pelayar Web

Facebook menjadikannya agak mudah untuk memuat turun video dari pelayar web. Tetapi anda perlu melawati tapak web Messenger untuk berbuat demikian. Inilah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Buka Facebook dan klik pada ikon Messenger di sudut kanan atas.
 2. Pilih perbualan dengan video yang ingin anda muat turun. Kemudian, klik ikon anak panah ke bawah di sebelah nama rakan anda.
 3. Tetingkap baharu akan dibuka di sebelah kiri perbualan—Klik Buka dalam Pengutus Mesej.
 4. Tab baharu akan dibuka yang menjadikan perbualan skrin penuh. Cari video atau klik Media dalam menu di sebelah kanan.
  Nota: Jika anda tidak melihat menu, klik ikon i di bahagian atas sebelah kanan.
 5. Klik video yang ingin anda muat turun.
 6. Video akan dibuka dalam skrin penuh. Klik ikon muat turun di bahagian atas untuk memuat turun video.

Sekarang, video anda akan dimuat turun. Anda boleh menemuinya dalam storan komputer anda dalam folder Muat Turun.

Muat Turun Video Daripada Facebook Messenger – iOS & Android

Jika anda lebih suka menggunakan aplikasi mudah alih Facebook Messenger, anda boleh memuat turun video daripada Messenger ke peranti iOS atau Android anda. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Buka apl Facebook Messenger dan ketik pada perbualan di mana anda boleh mendapatkan semula video.
 2. Cari video yang ingin anda muat turun dalam perbualan. Atau, pergi ke folder Media & Fail.
  Pengguna iOS boleh mengklik nama rakan mereka di bahagian atas untuk mengakses folder media.
  Pengguna Android boleh mengetik ikon i di bahagian atas sebelah kanan untuk mengakses folder media.
 3. Ketik pada Lihat Media, Fail & Pautan.
 4. Pilih video yang anda ingin muat turun.
 5. Ketik pada Lagi.
 6. Ketik Simpan.

Video akan disimpan ke folder muat turun peranti anda.

Muat Turun Video Dari Facebook – Penyelesaian

Jika kaedah di atas tidak berfungsi atas sebarang sebab, kami mempunyai beberapa penyelesaian. Bahagian berikut akan menunjukkan kepada anda cara memuat turun video daripada Facebook Messenger jika anda tidak melihat pilihan itu secara asli.

Gunakan Helah Pelayar Web

Godam ini membolehkan anda memuat turun video daripada Facebook Messenger. Ia mengekstrak URL video, menukarnya kepada versi mudah alih halaman dan membolehkan anda memeriksa elemen dan memuat turun video. Prosesnya berfungsi seperti ini:

 1. Navigasi ke video yang ingin anda muat turun.
 2. Klik kanan padanya dan pilih ‘Salin URL video pada masa semasa.’
 3. Tampalkan URL itu ke dalam tab penyemak imbas, alih keluar www. bahagian, dan gantikannya dengan m. untuk mengakses versi mudah alih.
 4. Muatkan halaman dan mainkan video.
 5. Klik kanan dan pilih Inspect atau gunakan Alt Option + Cmd + J pada Mac.
 6. Cari URL video yang berakhir dengan MP4, dan salinnya.
 7. Tampalkannya ke tab lain dan biarkan ia bermain.
 8. Klik kanan video itu dan pilih Simpan Video Sebagai.

Proses ini digunakan di seluruh internet pada semua jenis tapak web untuk mengasingkan fail video untuk dimuat turun. Ia berfungsi pada kebanyakan penyemak imbas dengan konsol pembangun, dan walaupun terdapat beberapa langkah, ia sangat mudah.

Rakaman Skrin

Salah satu kaedah yang lebih dipercayai untuk menyimpan video ialah menggunakan perakam skrin asli peranti anda. Apa yang anda perlu lakukan ialah membuka video (seperti yang ditunjukkan di atas). Kemudian, aktifkan fungsi rekod skrin. Tunggu untuk mula merakam dan memainkan video.

Pengguna Android boleh mengaktifkan fungsi ini dengan menarik ke bawah dari bahagian atas skrin dan mengetik Perakam Skrin.

Pengguna iOS boleh mendayakan ciri rekod skrin dengan menarik ke bawah dari bahagian atas sebelah kanan skrin untuk mengakses pusat kawalan. Kemudian, ketik pada ikon Rakam Skrin.

Anda akan menemui video yang dirakam skrin dalam galeri foto peranti anda.

Kongsi Video di Platform Lain

Ramai pengguna telah menyatakan bahawa mereka tidak melihat sebarang pilihan selain Kongsi atau Padam. Jika anda mengetik pilihan ‘Kongsi’, anda akan melihat pilihan Salin yang membolehkan anda menyalin URL ke video. Anda juga akan melihat pilihan untuk YouTube, Discord dan platform lain.

Malangnya, pilihan berbeza bergantung pada OS, versi Facebook Messenger dan banyak lagi. Tetapi, jika anda boleh berkongsi video secara luaran ke platform lain yang membolehkan anda memuat turun media, anda boleh menyimpan video yang anda inginkan dengan cara itu.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada soalan anda tentang menyimpan video di Facebook Messenger.

Adakah rakan saya akan tahu bahawa saya telah memuat turun video?

Tidak. Facebook tidak akan menghantar sebarang maklum balas kepada pengirim bahawa anda telah memuat turun video. Platform ini juga tidak memberitahu pengguna lain tentang tangkapan skrin.

Malangnya, ini adalah kebimbangan privasi bagi ramai orang. Jika anda tidak mahu seseorang menyimpan kandungan yang anda hantar, sebaiknya elakkan daripada menghantarnya sama sekali.

Saya tidak melihat ikon rekod skrin pada iPhone saya. Apa yang saya buat?

iOS membolehkan pengguna menyesuaikan pusat kawalan. Apa yang anda perlu lakukan jika anda tidak dapat melihat ikon rekod skrin ialah mendayakannya. Ini caranya:

1. Buka Tetapan pada iPhone atau iPad anda.

2. Ketik pada Pusat Kawalan.

3. Tatal ke bawah ke Rakaman Skrin.

4. Ketik ikon + hijau untuk menambahkannya ke pusat kawalan anda.

Mengapa saya tidak melihat pilihan untuk memuat turun video?

Jika anda menggunakan apl mudah alih Facebook Messenger dan tidak melihat pilihan muat turun, ini mungkin kerana anda perlu mengemas kini apl tersebut. Pilihan untuk memuat turun video nampaknya datang dan pergi dengan kemas kini. Pergi ke App Store atau Google Play Store dan kemas kini Facebook Messenger. Kemudian, cuba lagi.

Simpan Video Kegemaran Anda

Facebook Messenger ialah tempat yang bagus untuk menghantar video kepada rakan dan kumpulan. Tetapi kadangkala, anda mahu menyimpan video tersebut selama-lamanya. Memuat turun video di Facebook Messenger tidak sepatutnya memberi anda terlalu banyak masalah.

Adakah anda dapat memuat turun video daripada Messenger? Beritahu kami dalam ulasan di bawah!