Cara Muat Turun Video Dengan Blob dalam URL

45

Memuat turun video boleh menyusahkan, terutamanya apabila tapak web yang anda gunakan tidak mahu memudahkannya. Untuk menghalang orang daripada memuat turun video mereka, sesetengah tapak web juga menggunakan “objek besar binari” atau “gumpalan”, untuk menyulitkannya. Gumpalan digunakan untuk menyimpan jenis maklumat tertentu, seperti imej dan fail multimedia. Mereka juga biasanya memerlukan lebih banyak ruang daripada jenis data lain.

Cara Muat Turun Video Dengan Blob dalam URL

URL Blob mengandungi protokol pseudo yang boleh membuat URL sementara kepada fail audio dan video. URL jenis ini pada asasnya bertindak sebagai sumber palsu untuk media di tapak web, jadi anda tidak boleh memuat turunnya secara langsung.

Sebaliknya, anda perlu menggunakan alat penukaran pihak ketiga. Walau bagaimanapun, pertama sekali, anda perlu mencari URL gumpalan itu sendiri. Berikut ialah panduan lengkap tentang cara proses ini berfungsi:

Bagaimanakah saya boleh memuat turun video daripada gumpalan?

Sebelum kita mengetahui perisian yang boleh anda gunakan untuk menukar URL gumpalan kepada video dan memuat turunnya pada peranti anda, anda perlu mengetahui cara mencari alamat URL gumpalan.

Anda perlu mengakses DevTools pada halaman web yang mengandungi video yang ingin anda muat turun. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Klik kanan pada halaman web dan klik Inspect dalam menu.
 2. Apabila panel DevTools dibuka, klik pada tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas dan pilih ikon tetingkap berganda (Buat asal ke dalam tetingkap berasingan).
 3. Tekan Ctrl + F pada Windows atau Cmd + F pada Mac untuk mencari URL gumpalan.
 4. Masuk blob:HTTP untuk mencari pautan untuk video tersebut.
 5. Sekarang klik pada tab Rangkaian dalam dok DevTools.
 6. Cari m3u8 (iaitu sambungan video yang anda perlukan).
 7. Klik pada pautan dan pastikan anda menyalin URL Permintaan daripada halaman.

Ingat bahawa anda tidak boleh membuka pautan ini daripada pelayar web kerana halaman sumber tidak wujud. Untuk mendapatkan video, anda perlu menggunakan penukar.

Pemain Media VLC

Pemain media ini mungkin bukan perisian video yang paling popular hari ini, tetapi ia masih mempunyai ciri-ciri cemerlang yang berguna.

Contohnya, ia boleh menukar URL gumpalan kepada fail MP4, yang boleh anda simpan ke komputer anda. Jadi, pastikan anda memasang versi terkini pemain VLC, kemudian ikuti langkah berikut:

 1. Lancarkan pemain VLC pada komputer anda.
 2. Klik pada Media pada bar alat di bahagian atas.
 3. Daripada menu lungsur, pilih Buka Strim Rangkaian.
 4. Apabila tetingkap baharu dibuka, tampalkan URL gumpalan yang disalin dalam ruang di bawah Sila masukkan URL rangkaian.
 5. Klik anak panah menghala ke bawah di sebelah butang Main.
 6. Daripada menu lungsur turun, pilih Tukar.
 7. Apabila tetingkap tukar muncul, pilih kualiti output dan folder destinasi untuk fail.
 8. Akhir sekali, klik pada butang Mula.

Apabila pemain media VLC menukar URL gumpalan kepada MP4, anda boleh mencari video dalam folder destinasi.

Penukar Video Cisdem

Jika anda pengguna Mac dan tidak mempunyai VLC (atau tidak berminat untuk memuat turunnya), terdapat penyelesaian lain yang boleh anda cuba. Cisdem Video Converter ialah utiliti perisian penukaran yang sangat cekap dengan banyak ciri yang ketara, salah satunya ialah memuat turun URL gumpalan. Jika anda belum menggunakannya, pastikan anda memasang Cisdem pada komputer Mac anda terlebih dahulu. Kemudian, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Cisdem pada PC Mac anda. Halaman penukar dibuka secara lalai.
 2. Klik pada butang Muat turun untuk beralih ke halaman muat turun.
 3. Tampalkan URL gumpalan ke dalam medan yang tersedia dan klik pada butang muat turun.

Apa yang anda perlu lakukan ialah mencari video yang disimpan untuk mengesahkan proses berjaya.

SaveFrom.net

Mungkin idea memasang perisian pihak ketiga tidak menarik minat anda. Jika anda tidak menggunakan komputer peribadi anda atau tidak mahu menggunakan storan, anda boleh menggunakan alat muat turun berasaskan web sebaliknya.

SaveFrom.net boleh menukar video daripada pelbagai tapak yang mengandungi fail multimedia dan memuat turunnya dalam format output yang berbeza. Berikut ialah cara untuk menyimpan video gumpalan anda dengan alat yang cekap ini:

 1. Pergi ke halaman SaveFrom.net dan tampalkan URL gumpalan ke dalam medan yang ditetapkan.
 2. Tapak web akan memaparkan lakaran kecil video dan anda boleh memilih kualiti video yang diingini.
 3. Kemudian, pilih butang Muat turun.
 4. Anda akan diminta untuk menyimpan fail di lokasi tertentu.

Muat turun mengambil masa beberapa saat, tetapi kemudian anda boleh mencari video anda di lokasi yang disimpan. Menggunakan SaveFrom.net agak mudah, tetapi perlu diingat bahawa anda akan menghadapi iklan yang menjengkelkan dan tiada cara untuk memuat turun video gumpalan 4K dengan alat ini.

Tambahan pula, bilangan format output yang tersedia adalah terhad berbanding dengan penukaran video yang dipasang dan perisian muat turun.

Sentiasa Mempunyai Akses kepada Video Kegemaran Anda

Menggunakan salah satu kaedah muat turun URL gumpalan di atas, anda boleh menyimpan video dari Facebook, Twitter dan banyak tapak web lain. Ini cara yang bagus untuk memuat turun video YouTube dan menontonnya di luar talian juga.

Mencari URL gumpalan pada halaman yang mengandungi video ialah langkah pertama. Dengan beberapa klik, anda akan dapat menyalin URL dan menggunakannya untuk memuat turun video tersebut menggunakan salah satu daripada banyak alatan percuma yang tersedia.

Kemudian anda perlu memutuskan sama ada untuk memasang pemain media VLC, Cisdem (jika anda pengguna Mac), atau menggunakan alat berasaskan web seperti SaveFrom.net. Masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangannya, dan terpulang kepada anda untuk mencari yang mana yang paling sesuai untuk anda.

Dengan cara manakah anda akan memuat turun URL gumpalan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.