Cara Pergi ke Bahagian Berdasarkan Jawapan Khusus dalam Borang Google

117

Borang Google membolehkan pencipta dan rakan usaha sama mengumpulkan maklumat daripada responden dan menyusun serta menganalisis keputusan. Bergantung pada keperluan anda, anda mungkin ingin mencipta bentuk yang lebih dinamik yang menyesuaikan diri dengan jawapan responden. Nasib baik, ada cara untuk menjadikan Borang Google lebih menarik dan mengumpulkan maklumat yang lebih tepat.

Cara Pergi ke Bahagian Berdasarkan Jawapan Khusus dalam Borang Google

Artikel ini akan membincangkan cara mengubah suai soalan dalam Borang Google untuk mengubah hala responden ke bahagian baharu berdasarkan jawapan mereka.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Pergi ke Bahagian Berdasarkan Jawapan

Borang Google ialah perisian berasaskan web percuma yang membolehkan pengguna membuat tinjauan dan kuiz. Membuat Borang Google memerlukan akaun Google kerana program menggunakan ruang dalam talian untuk menyimpan dan mengatur respons. Untuk menyesuaikan borang anda, anda boleh memilih jenis soalan yang berbeza, gambar pengepala dan tema warna. Ia telah menjadi alat pelbagai guna, membolehkan anda membalas jemputan atau meningkatkan bahan pengajaran.

Anda boleh mengubah suai tetapan supaya pengguna tanpa akaun Google boleh mengisi borang dan menyerahkan respons mereka.

Perisian ini menawarkan banyak ciri organisasi, termasuk soalan aneka pilihan dan kotak semak. Biasanya, anda membuat soalan, dan pengguna turun ke halaman untuk menjawabnya. Walau bagaimanapun, tidak semua soalan mungkin berkaitan dengan mereka. Atau, anda mungkin mahu pengguna tertentu melihat soalan yang berbeza. Dalam kes sedemikian, sebaiknya tetapkan kriteria yang memantau respons pengguna dan mengubah hala mereka ke bahagian tertentu berdasarkan pilihan mereka.

Pilihan “pergi ke bahagian berdasarkan jawapan” membahagikan halaman Borang Google kepada bahagian yang lebih kecil dan mengawal selia soalan yang ditunjukkan kepada responden. Ia adalah ciri yang berguna untuk sesiapa sahaja yang ingin mengukur kepuasan pelanggan. Orang ramai lebih cenderung untuk memberikan jawapan yang benar kepada soalan yang mereka kaitkan dan didapati berkaitan.

Walaupun mengubah suai borang boleh mencabar, mengubah hala responden kepada soalan berbeza berdasarkan jawapan mereka adalah agak mudah. Begini cara melakukannya pada PC:

 1. Log masuk ke akaun Google anda dan pergi ke Borang Google.
 2. Mulakan borang baharu dan ketik butang bawah dalam panel terapung di sebelah kanan untuk menambah bahagian.
 3. Berikan bahagian anda nama yang sesuai. Anda juga boleh menambah subheader dan memuat naik gambar atau video.
 4. Taip soalan dalam bahagian. Bergantung pada keperluan anda, anda mungkin ingin menaip beberapa soalan. Pastikan semua soalan adalah aneka pilihan.
 5. Buat seberapa banyak bahagian yang anda perlukan. Ingat untuk menambah soalan pada setiap soalan.
 6. Navigasi ke soalan aneka pilihan dan klik pada tiga titik mendatar di hujung kanan bawah tetingkap.
 7. Pilih “Pergi ke bahagian berdasarkan jawapan” daripada senarai pilihan. Menu lungsur turun akan muncul di sebelah jawapan yang mungkin.
 8. Tentukan bahagian mana setiap jawapan akan membawa kepada dan pilih pilihan yang sepadan daripada menu lungsur.

Borang Google akan merekodkan perubahan dan membawa peserta ke bahagian tertentu berdasarkan jawapan mereka. Tetapi ada cara lain untuk mengawal bahagian mana yang dilihat oleh responden.

 1. Log masuk ke akaun Google anda dan buka Borang Google.
 2. Buat borang baharu dan tekan butang dalam panel terapung di bahagian kanan tetingkap untuk membuat bahagian baharu.
 3. Sesuaikan bahagian dengan menamakan semula dan menambah subheader, gambar atau video.
 4. Taip soalan ke dalam bahagian. Jika anda membuat kuiz yang kompleks, anda boleh menambah lebih banyak soalan. Ingat untuk menandai semua soalan sebagai “pilihan berganda.”
 5. Selepas anda membuat beberapa bahagian, navigasi ke soalan aneka pilihan. Jika ia terletak dalam “Bahagian 1”, cari menu lungsur turun “Selepas Bahagian 1”. Ia terletak di bawah soalan.
 6. Tekan menu lungsur dan pilih bahagian yang responden akan lihat seterusnya.

Jika anda telah memilih “Bahagian 3”, responden yang telah melengkapkan Bahagian 1 tidak akan melihat soalan dalam bahagian kedua. Sebaliknya, Borang Google akan membawanya terus ke bahagian ketiga.

Mereka yang lebih suka menggunakan suite Editor Dokumen Google pada Macbook boleh mengasah kemahiran membuat kuiz mereka dan membawa responden kepada soalan khusus.

 1. Log masuk ke akaun Google anda dan pergi ke Borang Google.
 2. Mulakan borang baharu dan klik pada butang bawah dalam panel terapung untuk menjana bahagian baharu.
 3. Namakan semula bahagian atau tambahkan subheader dan muat naik fail video dan gambar.
 4. Taip soalan. Bahagian ini mungkin mengandungi beberapa soalan jika anda membuat kuiz pop. Pastikan semua soalan ditetapkan kepada “pilihan berbilang”.
 5. Tambah lagi bahagian.
 6. Pegang kursor pada soalan dan ketik tiga titik mendatar di penjuru kanan sebelah bawah.
 7. Tekan “Pergi ke bahagian berdasarkan jawapan.” Borang Google akan membuat menu lungsur di sebelah setiap jawapan.
 8. Semak setiap jawapan, tentukan bahagian mana ia terikat dan pilih pilihan yang sesuai daripada menu lungsur.

Apabila responden melengkapkan bahagian, Borang Google secara automatik membawa mereka ke bahagian seterusnya. Walau bagaimanapun, anda mungkin ingin membimbing mereka kepada soalan yang terkandung dalam bahagian lain borang. Dalam kes itu, anda boleh tweak tetapan borang dan mengawal susunan bahagian. Begini cara melakukannya pada Mac:

 1. Log masuk ke akaun Google anda dan lawati Borang Google.
 2. Buat borang baharu dan pilih butang bawah daripada panel terapung.
 3. Sesuaikan bahagian dengan menamakan semula bahagian itu, memuat naik imej dan video, atau termasuk subheader.
 4. Taip soalan anda. Anda boleh menaip beberapa soalan berkaitan jika anda mengajar atau mengajar semula topik yang kompleks. Semua soalan hendaklah aneka pilihan.
 5. Buat lebih banyak bahagian.
 6. Navigasi ke bahagian tertentu dan pergi ke bahagian bawah tetingkap. Jika anda berada dalam Bahagian 1, cari menu “Selepas Bahagian 1”.

 7. Tekan menu untuk melihat senarai pilihan.
 8. Tentukan bahagian mana pengguna akan pergi selepas melengkapkan Bahagian 1.

Bolehkah Anda Pergi Ke Bahagian Tertentu Berdasarkan Jawapan Kotak Semak?

Walaupun Borang Google agak mesra pengguna, ia masih tidak membenarkan anda menggunakan kotak pilihan jawapan untuk mengubah hala pengguna ke bahagian lain borang. Ciri ini dikhaskan untuk pilihan berbilang pilihan dan lungsur turun.

Pergi ke Bahagian Berdasarkan Jawapan Tidak Berfungsi dengan Baik

Jika anda telah membuat borang menggunakan ciri “Pergi ke bahagian berdasarkan jawapan”, anda mungkin menjangkakan ia akan beralih dengan lancar ke bahagian baharu borang. Tetapi apabila ia terus membawa responden ke bahagian yang salah, ia mungkin merosakkan penyelidikan anda dan menghalang orang ramai untuk menyelesaikan soalan.

Apabila bahagian mengandungi beberapa aneka pilihan atau soalan lungsur, Borang Google akan mengesan syarat yang ditetapkan untuk soalan akhir sahaja. Program ini tidak akan mendaftarkan permintaan jika anda telah mengikat soalan pertama ke bahagian baharu. Sebaliknya, ia hanya akan bertindak balas kepada arahan yang ditetapkan untuk soalan akhir.

Jadi bagaimana anda menyelesaikan masalah ini? Jika anda hanya mahu mengubah suai jawapan kepada soalan terakhir, anda boleh membiarkan bahagian itu seperti sedia ada kerana tiada kriteria yang mengganggu. Tetapi jika anda memerlukan semua respons untuk mengubah hala responden ke bahagian yang berbeza, Borang Google akan mengesan permintaan yang datang dari bahagian bawah bahagian. Sebaik-baiknya pecahkan soalan kepada bahagian yang berasingan untuk mengelakkan konflik kriteria. Sebaik sahaja anda membuat bahagian baharu dengan satu soalan, program tidak akan menghadapi kesukaran untuk mengubah hala responden ke bahagian lain borang.

Sebelum membuat dan menghantar borang anda, semak soalan untuk melihat sama ada anda telah memilih pilihan “berbilang pilihan” atau “turun turun”. Cuba untuk menghantar responden ke bahagian baharu dengan jawapan kotak semak tidak akan berjaya.

Tidak Semua Jawapan Membawa kepada Bahagian yang Sama

Walaupun Borang Google mempunyai banyak ciri menarik, ia masih belum memperkenalkan cara untuk menggunakan jawapan kotak semak untuk mengubah hala responden ke bahagian baharu. Sehingga program mengantarkan peningkatan, anda boleh menggunakan pilihan “Pergi ke bahagian berdasarkan jawapan” dengan pilihan berbilang pilihan dan jawapan lungsur. Sebagai alternatif, pilih perisian seperti Paddy Form Builder untuk lebih banyak pilihan penyesuaian.

Adakah anda sering menggunakan Borang Google? Pernahkah anda membenarkan responden melangkau bahagian sebelum ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.