Cara Pergi ke Kuil Gutanbac dalam Tears of the Kingdom

41

Anda boleh menemui kuil di seluruh “The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom.” Ada yang berada di tempat terbuka, manakala yang lain berada jauh di kawasan bersalji dan terselit di sebalik dinding berais. Kuil Salji, juga dikenali sebagai Kuil Gutanbac, adalah contoh kuil tersembunyi. Ia adalah yang ketiga yang muncul dalam permainan, dan anda perlu mengaktifkannya untuk peningkatan keupayaan yang ketara.

Cara Pergi ke Kuil Gutanbac dalam Tears of the Kingdom

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara untuk pergi ke tempat suci salji dalam “Tears of the Kingdom.”

Mencapai Kuil Salji dengan Air Mata Kerajaan

Snow Shrine sepatutnya menjadi Shrine ketiga yang anda bersihkan dalam Hyrule. Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak berlaku untuk anda. “Tears of the Kingdom” ialah permainan dunia terbuka, jadi penerokaan anda mungkin mengalihkan anda daripada membersihkannya. Berita baiknya ialah anda sentiasa boleh kembali ke kawasan tertentu walaupun terlepas peluang mereka.

Walau bagaimanapun, kami akan menganggap anda melengkapkannya sebagai yang ketiga, sejurus selepas kuil In-Isa, untuk tujuan navigasi. Berikut ialah cara untuk sampai ke Kuil Salji dari In-Isa:

 1. Pergi ke Tenggara dari Pulau Langit Besar ke arah koordinat: 0709, -1381, 1584.
 2. Navigasi melalui kereta lombong sehingga anda sampai ke tebing bersalji dengan pintu masuk struktur batu.
 3. Pergi melalui gua ke sebelah kanan pintu masuk struktur batu.
 4. Berjalan melalui cenuram salji terus ke hadapan sehingga anda sampai ke dinding ais.
 5. Masuk ke dalam gua yang terdapat di dinding ais dan ambil tangga menuju pintu keluar.
 6. Teruskan mengikuti dinding ais kiri sehingga anda sampai ke air terjun.
 7. Pergi ke belakang air terjun dan panjat tebing sehingga anda sampai ke puncak.
 8. Bergerak ke hadapan sehingga anda sampai ke Kuil Salji.

Perjalanan mungkin kelihatan jauh, tetapi ia sangat berbaloi apabila anda sampai ke Snow Shrine. Berhati-hati dengan musuh di sepanjang jalan, kerana tebing berais tidaklah tandus seperti yang kelihatan. Sebaik sahaja anda sampai ke Kuil, laluinya untuk berinteraksi dengannya. Walau bagaimanapun, pengembaraan Snow Shrine anda tidak berakhir di situ. Ia akan memberi anda keupayaan untuk Ascend dan Sel Tenaga. Anda perlu menggunakan kedua-duanya.

Ia juga terbaik untuk memulakan perjalanan Kuil Salji anda dengan banyak makanan yang dimasak. Ini akan memudahkan untuk menavigasi rupa bumi yang sejuk.

Menggunakan Keupayaan Ascend Baharu Anda

Sebaik sahaja anda mendapat Keupayaan Menaik, anda perlu tahu cara menggunakannya untuk mengemudi dan melintang halangan yang kelihatan mustahil dengan berkesan. Keupayaan baharu ini membolehkan anda melonjak ke atas dan melalui bahan pepejal. Ia berfaedah jika anda perlu mendaki gunung atau mencapai puncak menara tetapi tidak mahu kehilangan masa atau stamina.

Berikut ialah cara menggunakan Ascend sebaik sahaja anda melepasi Kuil Salji:

 1. Tekan bumper “L” dan tahannya.
 2. Apabila roda keupayaan muncul, pilih pilihan “Naik” pada kayu kanan anda.
 3. Anda akan melihat rupa bumi ke atas dan Pautan akan bersinar dengan grid lampu hijau.
 4. Bergerak di sekeliling grid cahaya sehingga anda menemui halangan yang ingin anda lalui.
 5. Pilih “A” untuk naik. Ini akan membawa anda melalui halangan.
 6. Tekan “A” sekali lagi untuk mengesahkan kedudukan baharu anda atau “B” untuk membatalkannya dan bergerak semula ke bawah.

Anda mungkin perasan bahawa grid cahaya kadangkala menyala merah dan bukannya hijau. Ini bermakna anda tidak boleh naik melalui kedudukan semasa anda dan halangan anda. Anda perlu bergerak sehingga anda menemui kedudukan yang boleh diterima dan lampu bertukar hijau.

Menyelesaikan Cabaran Kuil Salji

Terdapat 152 kuil dalam “Tears of the Kingdom”, yang mungkin memerlukan anda menyelesaikan teka-teki tertentu untuk menyelesaikannya sepenuhnya. Sekarang setelah anda tahu cara menggunakan keupayaan Ascend dengan betul, anda boleh meneruskan untuk menyelesaikan cabaran Snow Shrine. Ini akan membolehkan anda berlatih Keupayaan Naik baharu anda sehingga anda membiasakannya.

Begini cara anda boleh melepasi cabaran Snow Shrine semasa menggunakan Keupayaan Menaik:

 1. Dari Kuil, berjalan ke hadapan dan melalui tangga menurun.
 2. Anda akhirnya akan menghadapi dua tiang. Berdiri di bawah yang lebih pendek.
 3. Gunakan Ascend untuk naik ke atas tiang dan buka Peti Harta Karun di atasnya.
 4. Kembali ke bawah tiang dan berdiri di bawah tiang yang lebih tinggi, kemudian gunakan Ascend sekali lagi.
 5. Kalahkan binaan yang anda hadapi. Berhati-hati dengan anak panah.
 6. Pergi ke peti di sebelah kanan anda apabila anda naik, hancurkan mereka, dan berdiri di tempat mereka.
 7. Naik ke platform dan buka peti harta karun. Anda akan menerima haluan baharu.
 8. Pergi satu aras ke bawah, dan anda akan melihat jambatan berlipat, potong tali supaya ia terbuka, dan kemudian pergi ke bawahnya.
 9. Gunakan Ascend untuk naik ke jambatan dan menyeberanginya.
 10. Anda akan mencapai dua platform di atas anda; gunakan Ascend untuk sampai ke satu dan kemudian yang lain.
 11. Teruskan bergerak ke hadapan sehingga anda pergi ke sigil. Berinteraksi dengannya untuk menyelesaikan cabaran.

Itulah anda mempunyainya! Itu sahaja yang anda perlu lakukan untuk melengkapkan Kuil Salji. Jika anda melepasi dua kuil pertama dalam permainan, anda kini mempunyai keupayaan Fuse dan Ascend untuk menyertainya. Tidak kira Kuil mana yang anda siapkan dahulu, kuil In-Isa atau kuil salji, walaupun kuil salji direka bentuk untuk menjadi kuil ketiga secara kronologi.

Musuh binaan yang akan anda temui semasa menyiapkan Kuil Salji mempunyai peluru seperti busur dan anak panah. Pastikan anda bijak menggunakan perisai anda dan berada di bahagian pertahanan apabila mendaki melalui platform, kerana ia juga mudah untuk diserang hendap dari sudut ini.

Soalan Lazim

Adakah melepasi Snow Shrine mudah?

Ya, ia adalah Kuil ketiga dalam permainan, dan walaupun ia mungkin tersembunyi, tidak ada banyak musuh yang menggerunkan di sekelilingnya. Teka-teki di penghujungnya adalah lebih kepada tutorial untuk membantu anda menggunakan Keupayaan Ascend baharu dengan lebih baik.

Adakah saya memerlukan Keupayaan Fius untuk melepasi Kuil Salji?

Keupayaan Fius sentiasa membantu, tetapi anda secara teknikalnya tidak memerlukannya untuk melepasi Kuil Salji. Jika anda memilikinya, cipta beberapa anak panah khusus untuk musuh yang mungkin anda temui.

Apakah nama kawasan Kuil Salji?

Tempat Suci Salji terletak di timur Pulau Langit Besar.

Apakah bahan yang perlu saya ambil semasa melancong ke Kuil Salji?

Sebarang bahan yang membantu dengan rintangan sejuk akan membantu anda melepasi Kuil Salji. Ini boleh termasuk makanan yang dimasak, lada pedas atau barangan pakaian seperti Arkaic Warm Greaves.

Perjalanan Kuil Salji yang Hebat

Tempat suci biasanya mudah dilalui. Ia adalah mencari mereka yang boleh menjadi sukar. Kuil ketiga dalam “Tears of the Kingdom” terletak di biome bersalji, dengan beberapa liku-liku untuk mencapainya. Kebanyakan pemain akan melakukan perjalanan dari Kuil In-Isa, yang melibatkan pergerakan ke tenggara di sepanjang kawasan yang luas. Anda akan tahu bahawa anda menuju ke arah yang betul jika anda mula melihat kereta lombong dan tebing salji. Anda akhirnya akan sampai ke Kuil dengan melalui beberapa gua dan mendaki air terjun. Setelah lulus, anda akhirnya boleh menggunakan keupayaan Ascend.

Adakah anda merasa mudah untuk sampai ke Kuil Salji? Bagaimana pula dengan menggunakan Keupayaan Ascend baharu? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.