Cara Pergi ke Pulau Tinggi dengan Tears of the Kingdom

13

“Tears of the Kingdom” (TotK) memperkenalkan dua wilayah baharu yang pemain Legend of Zelda belum pernah alami sebelum ini: Sky Islands dan The Depths. Anda akan melengkapkan empat Kuil awal di Great Sky Island berhampiran permulaan permainan. Tetapi selepas itu, anda akan dihantar ke tanah untuk menerokai tanah Hyrule dan mungkin tertanya-tanya bagaimana untuk kembali ke Sky Islands.

Cara Pergi ke Pulau Tinggi dengan Tears of the Kingdom

Nasib baik, terdapat beberapa cara untuk sampai ke pulau itu, walaupun struktur patahnya boleh menyukarkan untuk mencari lokasi tertentu. Teruskan membaca untuk mengetahui cara untuk ke Sky Islands.

Cara Pergi ke Pulau Tinggi

Dalam TotK, anda boleh bereksperimen dengan item dan kebolehan serta membuat pelbagai kenderaan yang boleh mendorong anda ke udara. Pemain sedang menemui cara perjalanan baharu setiap hari, dan anda boleh cuba mencari kaedah baharu untuk ke Sky Islands. Walau bagaimanapun, menggunakan beberapa teknik yang terbukti akan menjadi pertaruhan terbaik anda.

Pelancaran Dari Skyview Towers

Skyview Towers ialah alat penting untuk menerokai langit dan, lanjutan, sampai ke pulau-pulau. Struktur ini diletakkan di sekitar Hyrule, dan anda boleh menggunakannya untuk melancarkan diri anda ke udara dan meluncur ke arah pulau yang dikehendaki. Perlu dinyatakan bahawa tidak semua Menara Skyview boleh digunakan untuk mencapai kawasan yang lebih tinggi. Beberapa, seperti Hyrule Field dan menara Pendaratan Tinjau, benar-benar tidak dapat dicapai oleh pulau-pulau itu.

Anda harus menyemak di mana pulau yang dikehendaki dan pergi ke menara terdekat. Selepas anda naik dan melancarkan, anda akan melihat adegan cutscene, selepas itu anda akan dapat meluncur ke pulau itu. Adalah dinasihatkan untuk menyimpan elixir stamina atau makanan sebelum dibawa ke udara.

Menggunakan Keupayaan Ingat

Dengan keupayaan Recall, anda boleh memilih objek dan memundurkannya dalam masa, menghantarnya ke lokasi sebelumnya. Keupayaan ini boleh digunakan untuk sampai ke Sky Islands. Khususnya, anda boleh menjejaki batu yang jatuh dari langit kerana ia berasal dari pulau.

Cara terbaik untuk menggunakan Recall adalah di kawasan pergunungan, di mana anda boleh melompat ke atas batu dan memundurkannya dengan mudah. Cara ini menjamin anda akan mencapai tempat yang lebih tinggi tanpa kehabisan stamina. Sesetengah batu boleh membawa anda ke pulau yang salah, tetapi anda boleh meluncur ke pulau yang anda perlukan.

Perjalanan Dengan Peranti Zonai

Cara lain untuk sampai ke pulau-pulau tinggi adalah dengan menggunakan peranti Zonai yang berbeza dan membuat kenderaan serta objek. Mari lihat bagaimana alat ini membantu perjalanan udara anda.

Roket Zonai

Salah satu kombinasi terbaik ialah mengikat roket Zonai pada perisai menggunakan keupayaan Fius. Kaedah ini menjadikan anda tinggi di udara, dan anda hanya perlu mengambil berat tentang tenaga. Pastikan anda mempunyai Caj Zonai yang mencukupi untuk memanjangkan jangka hayat Sel Tenaga anda.

Ambil perhatian bahawa Roket Zonai adalah barang berharga dan akan dimusnahkan selepas anda kehabisan tenaga dan mendarat di pulau yang diingini. Walaupun anda boleh mendapatkan lebih banyak peranti Zonai daripada Dispenser, anda dinasihatkan untuk menyimpan item ini untuk situasi yang berbeza dan lebih mencabar.

Sayap Zonai

Jika anda menggunakan keupayaan Recall untuk mencapai batu yang tinggi, anda boleh membina peranti sayap Zonai dengan kipas di tempat kejadian. Ambil perhatian bahawa anda juga perlu membina platform untuk menggunakan peranti ini dengan betul. Kaedah ini memerlukan beberapa Sel Tenaga, jadi pastikan anda bersedia.

Belon Udara Zonai

Membina Belon Udara juga boleh membawa anda ke pulau-pulau. Dalam kes itu, dinasihatkan untuk menaik taraf Sel Tenaga anda untuk mengembara lebih jauh. Belon Udara Panas boleh dikuasakan oleh unggun api atau Zonai Flame Emitters, dengan yang kedua lebih kuat dan lebih pantas tetapi menguras bateri lebih cepat daripada unggun api. Untuk membina kenderaan ini, anda memerlukan belon, apa-apa jenis platform (walaupun beberapa batang kayu sudah memadai), dan sesuatu untuk menghidupkannya. Tambahan pula, jika pulau yang anda cuba capai jauh, beberapa Caj Zonai tambahan akan berguna.

Perjalanan Cepat

The Travel Medallion membolehkan perjalanan pantas ke Sky Islands mungkin. Untuk menggunakan kaedah ini, anda mesti terlebih dahulu sampai ke Kepulauan menggunakan kaedah yang berbeza. Selepas anda sampai ke pulau itu, anda boleh menandakannya dengan Medallion Perjalanan dan menggunakan perjalanan pantas untuk kembali ke lokasi tersebut pada bila-bila masa anda perlukan. Item ini boleh diperolehi dengan melengkapkan pencarian “Misteri Kedalaman” Robbie di Hateno Village. Anda juga boleh menaik taraf Medallion Perjalanan, yang membolehkan anda menandakan tiga lokasi berbeza.

Selain daripada perjalanan pantas, anda boleh teleport ke lokasi Shrine di Great Sky Islands dan menggunakan glider atau kenderaan udara Zonai untuk ke pulau lain.

Cara Lain untuk Mencapai Kawasan Tinggi

Melangkah ke kawasan yang lebih tinggi di TotK boleh mencabar walaupun dengan kaedah yang diterangkan setakat ini. Itulah sebabnya mengetahui cara lain yang mungkin untuk mencapai pergunungan atau platform bertingkat boleh menjadikan penerokaan Hyrule anda lebih lancar.

Menggunakan Keupayaan Menaik

Jika anda tidak dapat mencari jalan terus ke pulau-pulau, anda boleh menggunakan keupayaan Ascend untuk mendekatinya dan mencapai platform yang lebih tinggi. Keupayaan naik membolehkan anda berkelip dari tempat anda berdiri dan melepasi siling, melangkau lantai. Anda tidak boleh terlalu jauh dari atas untuk keupayaan ini berfungsi, walaupun.

Menunggang Naga

Ini bukan kaedah yang boleh dipercayai dan tidak boleh dilakukan pada bila-bila masa. Naga muncul dalam TotK dari semasa ke semasa, meninggalkan The Depths dan naik ke langit. Jika anda perasan yang dekat dengan anda, anda boleh menaiki belakangnya. Walau bagaimanapun, tiada jaminan Naga akan membawa anda ke mana anda mahu pergi.

Mendaki

Mendaki adalah cara mudah untuk mencapai tempat yang lebih tinggi. Anda tidak perlu menggunakan sebarang peranti, item atau kebolehan untuk kaedah ini. Anda boleh memanjat kebanyakan permukaan dalam permainan dan mendapatkan set perisai Froggy atau perisai Climbing Gear untuk meningkatkan kemahiran mendaki anda. Yang pertama membolehkan anda memanjat permukaan licin, manakala yang kedua meningkatkan kelajuan pendakian anda. Walau bagaimanapun, anda harus memastikan anda tidak menghabiskan stamina anda terlalu cepat apabila meningkat, jadi lebih baik untuk meningkatkan tenaga anda dengan Stamina Vessel.

Membuat Unggun Api Kon Pine

Salah satu cara untuk sampai ke puncak gunung atau tebing tinggi adalah dengan membuat unggun api daripada dua bahan yang paling biasa: Kayu dan Flint dan tambahkan Hyrule Pine Cone untuk menjadikan api lebih kuat. Api ini boleh meningkatkan anda, kerana anda hanya perlu melompat dan menggunakan peluncur untuk sampai ke destinasi anda. Satu-satunya masalah dengan kaedah ini ialah terbakar jika anda terlalu dekat dengannya.

Anda boleh menggabungkan kaedah ini dengan keupayaan Recall. Apabila anda memundurkan batu tepat pada masanya dan sampai ke destinasi awalnya, buat Api Unggun Pine Cone di sana dan tolak diri anda lebih jauh ke udara. Dengan cara ini, anda boleh menggunakan glider untuk ke pulau langit yang anda mahukan.

Jadilah Kreatif

TotK membolehkan pemain menjadi kreatif dan memikirkan cara baharu untuk mencapai matlamat mereka. Walaupun terdapat lokasi Skyview Towers, Shrines dan Travel Medallion yang boleh anda gunakan untuk sampai ke Sky Islands, adalah lebih menyeronokkan untuk mencari cara baharu sendiri. Pastikan anda bersedia untuk perjalanan yang mencabar dan susun inventori anda dengan ramuan, makanan, Caj Zonai dan Stamina Vessels.

Antara kaedah yang dinyatakan di atas, yang manakah paling berkesan untuk sampai ke Sky Islands? Adakah anda telah mencipta alternatif unik anda sendiri? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.