Cara root Android: panduan lengkap

220
AndroidPIT cara root hero
© NextPit

Dalam artikel ini, kami akan memberikan anda gambaran keseluruhan tentang cara mengakar peranti Android, alatan yang anda perlukan dan kesukaran yang anda akan hadapi yang unik untuk setiap peranti pengeluar. Proses yang digunakan untuk mengakar peranti individu sangat berbeza dan berubah dengan cepat, jadi walaupun kami tidak memberikan arahan langkah demi langkah untuk setiap peranti, kami akan menunjukkan anda ke tempat yang betul untuk mencari peranti tersebut. Mari mulakan dengan perjalanan pengakaran anda!

  • Apakah akar? Sekiranya anda mengakar peranti Android anda?
  • ROM tersuai dan akar: istilah yang paling penting dijelaskan

Sebelum kita membincangkan cara mengakar, penting untuk bertanya sama ada anda perlu mengakar peranti Android anda. Itu soalan yang hanya anda boleh jawab, tetapi kami mempunyai artikel berguna untuk membantu anda memahami pengakaran dengan lebih baik dan kebaikan dan keburukannya. Ia juga penting untuk menyandarkan segala-galanya sebelum anda mengakar dan memahami bahawa anda boleh kehilangan jaminan telefon anda. Dengan penafian itu diketepikan, berikut ialah beberapa peraturan dan garis panduan am untuk mengakar peranti Android anda.

Bersedia untuk mengakar telefon pintar anda

Tidak ada satu proses untuk pengakaran yang berfungsi pada semua beribu-ribu peranti Android di luar sana. Proses ini banyak bergantung pada pengilang, dan walaupun begitu, ia masih berbeza dari peranti ke peranti. Itu menjadikannya pada asasnya mustahil untuk memberikan arahan langkah demi langkah yang tepat untuk setiap telefon pintar di luar sana. Bahawa dikatakan, Pembangun XDA mempunyai arahan yang tersedia untuk adil senarai lengkap peranti. Di situlah anda harus pergi untuk langkah-langkah yang tepat untuk telefon anda khususnya, tetapi pertama-tama, anda perlu membiasakan diri anda dengan cara pengakaran berfungsi secara umum sebelum beralih ke perkara-perkara kecil.

Pengakaran biasanya melibatkan tiga langkah:

  1. Membuka kunci pemuat but
  2. Memancarkan pemulihan baharu
  3. Memancarkan fail yang akan memberi anda akses root kepada peranti anda

Pemuat but ialah perisian pertama yang dimulakan pada telefon pintar anda apabila anda menghidupkannya, dan ia bertanggungjawab untuk but sistem pengendalian anda dan pemulihan sistem. Untuk mengetahui cara membuka kunci pemuat but peranti anda, cuma lakukan carian Google pantas dan anda akan mendapati ada cara untuk melakukannya tanpa banyak isu untuk kebanyakan telefon pintar popular.

Selepas anda membuka kunci pemuat but, anda memerlukan pemulihan tersuai baharu untuk menggantikan pemulihan sistem lama anda dengan, sebagai contoh, TWRP. Untuk menggantikannya, anda perlu membiasakan diri dengan arahan ADB dan Fastboot. Pemulihan tersuai adalah untuk memasang, atau memancar, perisian tersuai pada telefon pintar anda. Menggunakan pemulihan tersuai, anda kemudiannya akan dapat memancarkan a SuperSU atau Magisk fail, yang akan memberikan anda akses root, antara ciri lain seperti melaksanakan arahan dan membuat sandaran. Setelah telefon anda di-root, keseronokan bermula dan anda boleh melakukan perkara seperti memasang ROM tersuai, membuang bloatware dan menggunakan apl yang memerlukan akses root.

  • Apl akar terbaik untuk Android
AndroidPIT cara root 1
Mendapatkan akses root adalah lebih mudah pada sesetengah peranti berbanding yang lain. / © NextPit

Alat pengakaran satu klik

Jika idea untuk memasukkan Android anda ke dalam PC anda dan meletakkan sekumpulan arahan ke dalam baris arahan agak melampaui zon selesa anda, terdapat beberapa alat yang boleh menyelaraskan proses tersebut. Daripada mengakar peranti anda secara manual, anda boleh mencuba alat satu klik seperti KingoRoot, KingRoot, OneClickRoot dan banyak lagi.

Anda akan mahu berhati-hati dengan ini walaupun. Keserasian bergantung pada pengilang anda, peranti yang anda miliki dan versi Android yang anda jalankan. Jadi, walaupun aplikasi itu mendakwa ia serasi dengan telefon anda, ia mungkin tidak serasi jika peranti anda benar-benar terkini. Jika program bergantung pada eksploitasi untuk mengakar peranti anda, ia mungkin telah ditambal, jadi alat itu tidak akan berfungsi. Selain itu, aplikasi ini sering memasang bloatware dalam bentuk utiliti pembersihan pada peranti anda, yang menggagalkan tujuan pengakaran untuk sesetengah orang. Mungkin lebih baik untuk mengakar secara manual memandangkan kebimbangan keselamatan yang dikaitkan dengan apl ini juga.

Bagaimanakah saya boleh meroot telefon pintar saya?

Memandangkan proses pengakaran cenderung berbeza antara pengeluar, berikut ialah beberapa garis panduan dan petua umum untuk mengakar telefon pintar daripada semua jenama paling popular. Ini akan memberi anda idea tentang perkara yang perlu diperhatikan semasa anda melakukan root. Tetapi, untuk arahan komprehensif untuk peranti khusus anda, kami mengesyorkan agar anda beralih ke Sumber pengakaran sentiasa dikemas kini Pembangun XDA.

Bagaimana untuk mengakar peranti Samsung

Apabila ia datang untuk mengakar telefon pintar Samsung, anda dinasihatkan untuk mengingati bahawa peranti ini mempunyai pembilang kilat yang menjejaki berapa kali perisian tegar telah diputarbelitkan. Ini bermakna jika anda mengakar peranti Galaxy anda dan memancarkan apa-apa padanya dan kemudian perlu mengembalikannya untuk dibaiki, Samsung mungkin menolak tuntutan anda kerana pengubahsuaian dibuat yang tidak dilindungi di bawah jaminan. Samsung tidak lagi menawarkan edisi pembangun bagi telefon pintar mereka, dan model AS bagi perdana mereka yang baru-baru ini terkenal sukar untuk di-root (kemungkinan ada kaitan dengan pengaruh pembawa), manakala versi antarabangsa cenderung lebih mudah.

Jika anda berusaha untuk mengakar telefon pintar Samsung, anda perlu membiasakan diri dengan dua perkataan kecil yang unik untuk Samsung: Odin dan Knox. Odin ialah alat berkelip yang anda perlukan untuk memancarkan fail ke telefon pintar dari PC anda (untuk Mac, ia dipanggil Heimdall), sebagai tambahan kepada pemacu USB, sudah tentu. Knox, untuk keselamatan perusahaan, dihantar dengan banyak telefon pintar Samsung dan ia bertujuan untuk membolehkan pengguna membahagikan profil peribadi dan kerja mereka supaya mereka tidak perlu membawa dua telefon. Ciri keselamatan ini boleh menimbulkan kesukaran semasa root, jadi anda perlu mencari penyelesaian jika ia didayakan pada peranti anda.

akar s5

Mudah untuk mengakar telefon Samsung Galaxy dengan Odin. / ©
AndroidPIT

Bagaimana untuk mengakar peranti Google

Google berada dalam perniagaan untuk membantu pembangun dan peminat melakukan apa yang mereka mahu. Jadi, anda tidak perlu meminta kod buka kunci untuk pemuat but Nexus atau Pixel, proses pengakaran adalah mudah dan terdapat imej kilang yang tersedia untuk semua peranti Google sekiranya anda merosakkannya. Walau bagaimanapun, membuka kunci pemuat but mungkin membatalkan jaminan anda.

Pemasangan AndroidPIT Nexus 6 TWRP

TWRP pada Nexus, salah satu peranti mesra pembangun lama Google. / © ANDROIDPIT

Bagaimana untuk mengakar peranti HTC

HTC secara rasmi menyokong membuka kunci pemuat but dan menyediakan maklumat untuk berbuat demikian di tapak webnya, dan dasar jaminan yang telus. Anda boleh mengambil kesempatan daripada Program Pembangun HTC untuk membuka kunci pemuat but peranti anda, serta untuk memancarkan fail ke peranti.

Bagaimana untuk mengakar peranti Huawei/Honor

Untuk membuka kunci pemuat but peranti Huawei atau Honor, anda hanya perlu mengisi borang dan meminta kod buka kunci pemuat but. Malangnya, Huawei memutuskan untuk berhenti menyediakan kod ini untuk peranti Huawei dan Honor beberapa bulan yang lalu, menjadikannya akar yang lebih sukar. Malangnya, anda perlu mencari jalan penyelesaian dengan alat root.

Bagaimana untuk mengakar peranti LG

Telefon pintar LG agak melambung: sesetengahnya mempunyai pemuat but yang boleh dibuka kunci dengan mudah, manakala yang lain memerlukan sedikit muslihat untuk memecahkan. Terdapat kemungkinan besar anda membatalkan jaminan anda dengan mengakar peranti LG, dan tahap kesukaran selalunya bergantung pada pembawa yang dimaksudkan, dan bukannya pada peranti yang anda gunakan. Pada masa lalu, LG juga telah menyediakan arahan rasmi untuk membuka kunci pemuat but LG G4tetapi dengan kaveat bahawa anda akan membatalkan jaminan anda.

Dengan telefon pintar LG, anda boleh mengakar secara manual menggunakan pemulihan tersuai selepas membuka kunci pemuat but, atau menggunakan aplikasi pengakaran satu klik, mana-mana kaedah yang anda lebih selesa memandangkan tahap kemahiran dan toleransi risiko keselamatan anda.

Bagaimana untuk mengakar peranti Motorola

Motorola mempunyai halaman sokongan rasmi untuk membimbing anda melalui proses membuka kunci pemuat but. Setelah itu selesai, anda boleh melakukan root secara manual seperti biasa. Tetapi, jika peranti anda tidak boleh dibuka kuncinya secara rasmi (terima kasih, Verizon!), anda perlu cuba menggunakan alat satu klik yang mengambil kesempatan daripada eksploitasi.

Bagaimana untuk mengakar peranti Sony

Bergantung pada jenis telefon Sony yang anda miliki – satu dengan pemuat but boleh dibuka atau tidak – proses root akan berbeza sedikit untuk anda. Jika pemuat but anda boleh dibuka kunci secara rasmi (lihat senarai di sini), lebih mudah untuk mendapatkan pemulihan tersuai pada Xperia anda dan kemudian membuat pengubahsuaian selanjutnya dengan memancarkan zip dan fail imej.

Adakah anda telah mengakar peranti Android anda? Bagaimana pengalaman anda? Beritahu kami dalam ulasan.