Cara Salin dan Tampal pada Mac

16

Jika anda baru beralih kepada menggunakan Mac, anda mungkin keliru tentang fungsi tertentu seperti salin dan tampal. Nah, anda pasti gembira mengetahui bahawa ini adalah proses yang mudah. Fungsi ini mesra pengguna dan tidak begitu berbeza dengan sistem pengendalian lain.

Cara Salin dan Tampal pada Mac

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda beberapa kaedah untuk menyalin dan menampal secara berkesan pada Mac, dengan beberapa petua untuk menjadikan pengalaman itu lebih mudah. Sama ada anda baru menggunakan sistem Mac atau sedang mencari kursus penyegaran, artikel ini telah anda bincangkan. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Cara Salin dan Tampal pada Mac Menggunakan Pintasan Papan Kekunci

Kekunci fungsi sistem pengendalian Mac adalah serupa dengan kerja-kerja Windows jadi anda akan gembira mengetahui bahawa menyesuaikan pukulan harus mudah. Walau bagaimanapun, beberapa arahan pintasan berbeza daripada sistem lain jadi anda perlu mempelajari ini untuk memanfaatkan sepenuhnya fungsi salin dan tampal.

Alat untuk menggunakan fungsi salin dan tampal diakses melalui sama ada menggunakan pintasan papan kekunci atau menggunakan pad tetikus/penjejak. Berikut ialah cara untuk menyalin dan menampal pada Mac menggunakan pintasan papan kekunci.

 1. Serlahkan teks atau fail yang anda ingin salin dengan tetikus atau pad penjejak anda.
 2. Tekan “Command + C” untuk menyalin.
 3. Klik kiri lokasi yang anda mahu tampalkan teks atau imej anda.
 4. Tekan “Command + V” untuk menampal pendua teks ke bawah.

Petua: Jika kawasan yang anda salin mempunyai fon atau gaya yang berbeza daripada dokumen destinasi, anda boleh menekan “Command + Shift + V” untuk menampal teks anda dalam gaya yang sama.

Kekunci Pintasan untuk Salin dan Tampal pada Mac

Butang Perintah (⌘): Ini ialah butang fungsi yang anda perlu tahan dan pasangkan dengan butang lain untuk melakukan pintasan papan kekunci.

Salin (Arahan + C): Ini pada asasnya akan menduplikasi mana-mana teks yang diserlahkan dan menyimpannya pada papan keratan supaya anda boleh menampalnya di mana-mana yang anda suka.

Potong (Arahan + X): Ini akan memadamkan sebarang teks atau gambar yang telah anda serlahkan

Tampal (Arahan + V): Dengan menampal, anda akan mencetak apa sahaja teks atau imej yang telah anda salin di tempat terbaharu yang anda klik.

Pilih Semua (Arahan + A): Ini akan memilih semua teks dalam medan tertentu atau seluruh halaman, bergantung pada tempat anda mengklik. Ini lebih mudah daripada menyeret kursor anda ke atas semua teks untuk menyerlahkannya.

Cara Salin dan Tampal pada Mac Menggunakan Tetikus

Jika anda lebih suka kaedah Salin/Tampal yang lebih tradisional, anda boleh menggunakan pilihan menu dan tetikus anda.

 1. Klik kiri dan seret ke atas kawasan yang anda ingin salin menggunakan tetikus atau pad penjejak anda.
 2. Klik kanan pada kawasan yang diserlahkan untuk membuka menu pop timbul.
 3. Ketik pada pilihan “Salin” yang tersedia.
 4. Pilih tempat yang anda mahu tampalkan kandungan anda dengan mengklik kanannya.
 5. Gunakan pilihan “Tampal” untuk meletakkan teks anda di tempat yang telah anda pilih.

Petua: Jika, atas sebab apa pun, anda tidak boleh menggunakan klik kanan anda, anda masih boleh menyalin dan menampal dengan mengikuti dua langkah pertama dan menekan “Salin” atau “Tampal” dalam menu “Edit” daripada bar alat anda di bahagian atas daripada skrin Mac.

Teknik Salin dan Tampal Lanjutan pada Mac

Sebaik sahaja anda mempunyai asasnya, anda boleh cuba menggunakan teknik yang lebih maju untuk menjimatkan masa semasa membuat atau mengedit dokumen Word. Berikut ialah beberapa cara anda boleh memanfaatkan sepenuhnya alat Salin/Tampal pada Mac.

Tampal sebagai Teks Biasa

Jika anda menyalin teks dari satu tetingkap ke tetingkap yang lain dan ingin menampalnya ke dalam kandungan yang sama seperti yang anda gunakan, ia mudah dengan pintasan papan kekunci.

Daripada menekan Command + V, cuba gunakan Option + Shift + Command + V untuk menampal teks yang anda salin sebagai teks biasa. Ini akan menjimatkan masa anda dan meningkatkan produktiviti anda tanpa perlu memformat kandungan anda setiap kali anda menampal.

Gunakan Sejarah Papan Klip Anda

Anda boleh mengakses sejarah papan keratan anda untuk menggunakan kandungan yang anda salin baru-baru ini. Apa yang anda perlu lakukan ialah menahan Command + V untuk memaparkan pemapar papan keratan. Dari sini anda boleh memilih mana-mana item yang anda salin baru-baru ini dan tampalkannya sesuka hati tanpa perlu menyerlahkannya semula.

Seret dan lepas

Pada sistem pengendalian Mac, anda boleh menyeret dan melepaskan fail dengan memilihnya, menahan kekunci Pilihan dan melepaskannya di lokasi lain. Ini akan membuat pendua fail dan akan membolehkan anda mengeksportnya dengan mudah ke e-mel, fail perkataan dan banyak lagi.

Menyalin Tangkapan Skrin

Cipta tangkapan skrin dengan menggunakan Command + Shift + 4. Setelah selesai, tangkapan skrin akan disalin ke papan keratan, dan kemudian anda boleh menampalnya ke mana-mana yang anda mahu.

Menyelesaikan Masalah Salin dan Tampal

Walaupun secara amnya mudah digunakan, anda mungkin mengalami masalah sekali-sekala dengan menyalin dan menampal pada Mac. Berikut ialah beberapa masalah biasa yang dihadapi oleh pengguna dan cara membetulkannya.

 • Jika papan keratan anda tidak berfungsi dengan betul, ia mempunyai pepijat, atau benar-benar beku, cuba mulakan semula aplikasi atau jika ini tidak berjaya, cuba mulakan semula Mac anda.
 • Apabila anda menggunakan ruang kerja kongsi seperti Dropbox dan mendapati anda tidak boleh menampal, pastikan anda mempunyai kebenaran yang betul untuk mengakses dan mengubah suai dokumen.
 • Sesetengah aplikasi tidak membenarkan menampal imej secara langsung. Untuk menyelesaikannya, anda mungkin perlu menyimpan imej ke Mac anda dan kemudian memuat naik atau memasukkannya ke dalam apl dari sana.
 • Anda mungkin menggunakan fungsi salin dan tampal dengan kerap dan akibatnya, sejarah papan keratan anda boleh menjadi sukar untuk dinavigasi. Sekiranya ia menjadi terlalu bersepah, anda boleh mengosongkan sejarah papan keratan anda untuk memudahkan navigasi masa hadapan.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menyalin dan menampal emoji dan aksara khas pada Mac?

Ya, bagaimanapun, ambil perhatian bahawa sesetengah aplikasi tidak menyokong beberapa emoji atau aksara khas supaya ia mungkin kelihatan serupa dengan “[X].” Ini berbeza-beza dari satu apl ke apl, jadi anda biasanya tidak akan tahu sehingga anda cuba menampal atau menghantar emoji.

Mac memang mempunyai pemapar aksara yang boleh diakses oleh Command + Control + Space untuk emoji yang diterima secara umum dan aksara khas untuk anda gantikan.

Bolehkah saya menyalin dan menampal berbilang teks serentak?

Tidak, biasanya anda hanya boleh menyalin atau menampal satu perkara pada satu masa. Sebagai alternatif, dengan mengakses Pemapar Papan Klip anda, anda boleh memilih daripada teks yang disalin sebelum ini untuk menampal satu demi satu.

Adakah terdapat had tentang apa yang boleh saya tampalkan?

Ya, walaupun teks, imej dan pautan disalin dan ditampal dengan sangat mudah, anda tidak akan dapat menampal klip bunyi atau video dengan mudah. Ini boleh dicapai, bagaimanapun, dengan memuat turun video atau bunyi yang anda inginkan dan memuat naiknya dan bukannya menampalnya.

Bolehkah saya menyalin teks dalam medan kata laluan atau menampal kandungan yang disalin ke dalamnya?

Ia bergantung pada apl yang anda gunakan, tetapi atas sebab keselamatan, kebanyakan apl tidak membenarkan ini. Ini adalah untuk melindungi maklumat sensitif daripada diakses dengan mudah.

Adakah terdapat apl pengurus papan keratan pihak ketiga untuk Mac?

Terdapat beberapa apl pihak ketiga yang tersedia dan mereka boleh menawarkan perkhidmatan seperti mengumpulkan item. Pilihan termasuk CopyClip dan Alfred.

Salin dan Tampal Seperti Pro

Menggunakan fungsi salin dan tampal pada Mac ialah proses yang mudah. Ingatlah untuk mempelajari kekunci pintasan untuk menghabiskan lebih sedikit masa memformat, dan mencuba teknik lanjutan untuk membantu meningkatkan produktiviti anda. Dengan memahami asas, meneroka pintasan atau menyelesaikan masalah biasa, Mac anda menyediakan platform untuk mengasah kemahiran salin dan tampal anda.

Pernahkah anda menggunakan mana-mana langkah atau petua yang disertakan dalam artikel ini untuk menyalin dan menampal pada Mac? Jika ya, adakah mereka membantu? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.