Cara Semak Apl Mana Yang Menghabiskan Bateri Pada Peranti Android

70

Kami menggunakan telefon dalam kebanyakan aspek kehidupan kami, dan hayat bateri yang lebih lama telah muncul dengan cepat sebagai ciri penting. Jika bateri telefon anda kelihatan kehabisan terlalu cepat, anda boleh menentukan apl yang menggunakan bahagian terbesar pai.

Cara Semak Apl Mana Yang Menghabiskan Bateri Pada Peranti Android

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara menyemak apl yang paling banyak menghabiskan bateri anda pada Android, bersama-sama dengan beberapa petua berguna untuk meningkatkan hayat bateri anda. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Menyemak Apl yang Menyalirkan Bateri

Anda boleh menyemak apl mana yang paling banyak menghabiskan bateri anda dengan pergi ke tetapan “Bateri”. Tetapan menunjukkan kepada anda berapa banyak kuasa telah digunakan sejak pengecasan terakhir, apl mana yang menggunakan bahagian terbesar dan tindakan selanjutnya yang membolehkan anda mengoptimumkan penggunaan bateri. Pada sesetengah model Android, anda boleh melihat jumlah penggunaan setiap apl dalam masa 24 jam atau sepanjang minggu lepas.

Walau bagaimanapun, ikuti langkah ini untuk mengetahui apl yang paling banyak menggunakan bateri pada telefon Android anda:

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Tatal ke bawah dan pilih “Bateri.” Sila ambil perhatian bahawa pilihan ini boleh dilabelkan sebagai “Penggunaan bateri dan peranti” atau “Penggunaan bateri” dalam sesetengah model. Dalam model lain, anda boleh mencari pilihan di bawah menu “Penjagaan peranti”.
 3. Ketik pada “Bateri.”
 4. Anda sepatutnya dapat melihat pecahan kuasa yang digunakan oleh setiap apl, dengan pengguna terbesar disenaraikan di bahagian atas.

Jika anda mendapati aplikasi menggunakan bateri secara tidak normal, anda harus mempertimbangkan untuk menutupnya. Jika apl masih menghabiskan bateri walaupun semasa ia tidak berjalan secara aktif di latar depan, maka pilihan terbaik anda ialah menghentikannya daripada menggunakan bateri walaupun di latar belakang. Begini cara melakukannya:

 1. Buka “Apl”.
 2. Cari apl yang anda mahu hadkan penggunaan bateri latar belakang dan ketik padanya.
 3. Tatal ke bawah ke “Bateri.”
 4. Daripada pilihan, pilih “Terhad.”

Sila ambil perhatian bahawa tindakan di atas mungkin menyebabkan apl yang dipersoalkan tidak berfungsi seperti yang diharapkan. Contohnya, anda mungkin perasan pemberitahuan apl ditangguhkan.

Jika anda telah mengehadkan penggunaan bateri apl di latar belakang, tetapi ia masih menggunakan bateri secara tidak normal, anda perlu menghentikannya secara paksa daripada menggunakan sebarang kuasa. Berikut ialah cara untuk meneruskan proses tersebut:

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Kemudian “Apl.”
 3. Ketik pada apl yang menggunakan bateri secara tidak normal.
 4. Buka skrin “Bateri”.
 5. Klik pada pilihan “Berhenti paksa” untuk menutup aplikasi.

Cara Semak Apl Mana Yang Menghabiskan Bateri Paling Banyak pada Android Menggunakan Apl Pihak Ketiga

Banyak apl di Gedung Google Play mendakwa ia boleh menunjukkan kepada anda pecahan penggunaan bateri bagi setiap apl, tetapi hanya segelintir yang menyokong tuntutan itu. Apl yang bagus untuk digunakan untuk melihat apl yang paling banyak menghabiskan bateri ialah apl “Bateri”. Berikut ialah cara menggunakannya untuk mendapatkan analisis tentang apl yang paling banyak menghabiskan bateri anda:

 1. Pada telefon Android anda, pasang dan lancarkan “Bateri” aplikasi.
 2. Leret ke kiri untuk membuka menu.
 3. Ketik widget “Penggunaan”.
 4. Anda sepatutnya melihat pecahan penggunaan bateri, dengan apl yang menggunakan kuasa paling banyak berada di kedudukan teratas.

Untuk menghentikan apl daripada menggunakan kuasa, ketik padanya dan klik butang “Berhenti paksa”. Malangnya, fungsi ini tidak tersedia untuk aplikasi perkakasan dan perisian terbina dalam seperti skrin.

Petua untuk Memastikan Bateri Hidup Lebih Lama

Tiada siapa yang suka mengecas telefon di tengah hari. Walaupun sesetengah bateri biasanya kecil dan tidak boleh menyimpan cas lama, berikut ialah beberapa petua yang boleh anda gunakan untuk melanjutkan cas bateri anda:

Matikan Bluetooth dan GPS apabila tidak digunakan – Jika anda tidak aktif menggunakan Bluetooth dan perkhidmatan berasaskan lokasi, sebaiknya matikan ia. Setiap kali ciri ini didayakan di latar belakang, ia menggunakan bateri anda, menyebabkannya habis lebih cepat.

Lumpuhkan Data Mudah Alih dan Wi-Fi apabila tidak digunakan – Data selular dan Wi-Fi anda menghubungkan anda ke Internet, dan mereka adalah pengguna bateri utama. Jika anda tidak memerlukan sambungan internet yang aktif, sebaiknya pastikan kedua-duanya dimatikan.

Kurangkan masa paparan – Apabila menyemak apl yang paling banyak menghabiskan bateri anda, skrin berkemungkinan antara punca utama. Oleh itu, memastikan skrin anda tidur pada bila-bila masa anda tidak menggunakannya membantu memanjangkan hayat bateri telefon anda. Selain itu, tetapkan skrin anda untuk tidur secara automatik selepas beberapa saat apabila ia tidak digunakan.

Malapkan kecerahan paparan – Skrin yang menyala terang adalah pembunuh bateri yang sebenar. Oleh itu, kurangkan kecerahan ke tahap paling rendah tetapi pastikan anda masih boleh melihat apa sahaja yang dipaparkan pada skrin anda.

Dayakan Mod Pesawat – Jika anda tidak menjangkakan sebarang panggilan, menghidupkan Mod Pesawat akan meningkatkan hayat bateri anda dengan ketara. Mod mematikan data mudah alih, Bluetooth dan Wi-Fi secara automatik. Mod tidak mematikan GPS, jadi anda perlu melakukannya sendiri.

Dayakan Mod Penjimatan Kuasa – Helah terakhir untuk mendapatkan hayat bateri yang lebih lama ialah mendayakan Mod Penjimatan Kuasa. Mod mematikan semua tetapan di atas, meninggalkan anda hanya dengan perkara penting seperti mesej dan panggilan.

Cara Semak Kesihatan Bateri Telefon Android Anda

Kesihatan bateri mengukur sejauh mana bateri anda boleh menahan cas berbanding kapasiti yang dinyatakan oleh pengeluar. Walaupun sesetengah model Android mempunyai ciri terbina dalam yang membolehkan anda menyemak kesihatan bateri anda, kebanyakannya memerlukan pemasangan aplikasi pihak ketiga untuk mendapatkan maklumat tersebut.

Satu aplikasi terbaik yang menawarkan maklumat tepat tentang kesihatan bateri anda ialah aplikasi AccuBattery. Berikut ialah cara menggunakan apl untuk menyemak kesihatan bateri anda:

 1. Pergi ke Gedung Google Play, kemudian pasang dan buka “AccuBattery” aplikasi.
 2. Navigasi ke bahagian “Kesihatan”.
 3. Semak nilai terhadap pilihan “Kesihatan bateri” untuk mengetahui kesihatan bateri anda.

Sila ambil perhatian bahawa nilai kesihatan bateri mungkin kosong jika anda baru sahaja memasang apl itu. Itu tidak sepatutnya membimbangkan anda kerana ini bermakna apl itu tidak biasa dengan tabiat bateri anda. Sebagai contoh, ia masih tidak tahu berapa lama bateri anda bertahan atau berapa lama anda mengecas telefon anda. Untuk menyelesaikan isu itu, cuma tunggu beberapa hari untuk apl mempelajari tabiat bateri anda sebelum menyemak semula.

Soalan Lazim

Bagaimanakah anda menyemak aplikasi mana yang paling banyak menghabiskan bateri pada iPhone?

Untuk menyemak apl mana yang paling banyak menghabiskan bateri pada iPhone, ikut langkah berikut:

1. Pergi ke “Tetapan.”

2. Ketik pada “Bateri.”

3. Tatal ke bawah ke “PENGGUNAAN BATERI OLEH APP.”

4. Anda kini sepatutnya melihat pecahan kuasa yang digunakan oleh setiap apl, dengan pengguna paling berat berada di bahagian atas.

Cari Pesalah di Sebalik Masa Skrin Yang Lebih Pendek

Kehabisan bateri ialah isu yang dihadapi oleh ramai orang tetapi memilih untuk tidak menanganinya kerana mereka tidak tahu cara untuk mengatasinya. Untuk menangani isu ini, anda mesti tahu apl mana yang menjadi punca terbesar. Nasib baik, proses melakukannya agak mudah. Selepas mencari penyebabnya, anda boleh menyekat mereka daripada menggunakan kuasa semasa berjalan di latar belakang atau menghalang mereka daripada memakannya sama sekali.

Walau apa pun, kami harap anda kini boleh menyemak apl mana yang paling banyak menghabiskan bateri anda.

Apakah beberapa apl pihak ketiga yang telah anda gunakan untuk memantau penggunaan bateri anda? Bagaimanakah pengalaman anda menggunakannya? Sila kongsi dengan kami di bahagian komen di bawah.