Cara Semak Apl Mana Yang Menghabiskan Bateri Paling Banyak iPhone

84

Salah satu perkara yang paling mengecewakan tentang memiliki iPhone ialah apabila bateri habis dengan cepat, dan anda dibiarkan berebut untuk mencari pengecas. Jika anda sangat bergantung pada iPhone anda untuk kerja atau kegunaan peribadi, anda tahu betapa pentingnya mempunyai bateri yang dicas penuh.

Cara Semak Apl Mana Yang Menghabiskan Bateri Paling Banyak iPhone

Nasib baik, ada cara untuk menyemak apl yang paling banyak menghabiskan bateri anda supaya anda boleh membuat perubahan yang diperlukan. Teruskan membaca untuk mengetahui caranya!

Menyemak Apl Mana yang Menghabiskan Bateri

Seperti yang boleh dibuktikan oleh sesiapa sahaja yang pernah menggunakan telefon pintar, apl boleh menyebabkan kehabisan hayat bateri yang besar. Walaupun tidak digunakan, apl menggunakan kuasa yang ketara kerana ia mengemas kini secara automatik di latar belakang.

Di satu pihak, muat semula apl latar belakang ialah alat yang mudah kerana ia memastikan anda mempunyai maklumat terbaharu apabila anda membuka apl seterusnya. Contohnya, apl berita boleh memuat turun tajuk berita terkini semasa tidak digunakan, jadi ia sedia untuk dipaparkan apabila anda membuka apl tersebut. Begitu juga, apl e-mel boleh mengambil mesej baharu dan mengisihnya ke dalam folder.

Apl juga boleh meminta sistem pengendalian dimaklumkan apabila peristiwa tertentu berlaku, seperti pengguna menerima mesej SMS atau telefon dibuka kunci. Jika apl anda berjalan di latar belakang dan menerima salah satu daripada pemberitahuan ini, ia kemudiannya boleh melancarkan semula ke latar depan dan mengendalikan acara itu.

Sebaliknya, penyegaran semula apl latar belakang adalah punca utama dalam penggunaan kuasa. Dengan mengemas kini apl secara kerap walaupun ia tidak digunakan, penyegaran semula apl latar belakang menyebabkan bateri berfungsi lebih masa. Ini boleh menjadi kesulitan yang besar, terutamanya apabila anda berminat untuk menjimatkan kuasa, contohnya, semasa berada di luar rumah.

Nasib baik, iOS menyediakan cara untuk menyemak penggunaan kuasa oleh aplikasi yang berbeza. Penjejakan penggunaan kuasa boleh membantu anda mengetahui aplikasi yang paling banyak menghabiskan bateri anda dan mengenal pasti cara untuk mengurangkan penggunaan kuasa. Sebagai contoh, anda boleh memutuskan untuk menyekat aktiviti latar belakang apl atau menyahpasangnya.

Selain itu, mengambil kira apl yang menyedut bateri telefon anda boleh membantu anda mengurus hayat bateri keseluruhan anda dengan lebih baik. Contohnya, sesetengah apl diketahui berjalan di latar belakang sehingga 10 minit selepas ditutup. Menggunakan aplikasi sedemikian kurang kerap boleh memanjangkan hayat bateri iPhone anda.

Akhir sekali, menjejak penggunaan kuasa khusus apl boleh membantu menyelesaikan masalah yang mungkin anda hadapi dengan apl tertentu.

Menyemak penggunaan bateri aplikasi pada iPhone anda agak mudah. Hanya ikuti langkah berikut:

  1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
  2. Ketik Bateri.
  3. Tatal ke bawah dan navigasi ke pilihan “Penggunaan bateri mengikut aplikasi”. Anda kemudian akan melihat senarai semua apl anda dan penggunaan bateri semasanya.
  4. Ketik “Tunjukkan Aktiviti” untuk mendedahkan masa yang dihabiskan menggunakan setiap apl. Ia juga membolehkan anda melihat berapa lama aplikasi telah berjalan di latar belakang.

Dan itu sahaja! Anda boleh mengenal pasti apl menggunakan bateri paling banyak dalam beberapa langkah sahaja. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa peratusan di sebelah setiap apl bukanlah peratusan jumlah hayat bateri anda yang telah digunakan oleh apl tersebut. Sebaliknya, ia adalah peratusan daripada semua penggunaan bateri yang diambil kira untuk aplikasi tertentu itu.

Jadi, jika penggunaan apl menunjukkan 15% daripada bateri anda, ini bermakna, daripada semua bateri yang anda gunakan setakat ini, apl itu bertanggungjawab untuk 15% daripadanya. Ini penting untuk diingati kerana ini bermakna walaupun apl menggunakan peratusan besar bateri anda, apl itu mungkin tidak menghabiskan hayat bateri anda secara ketara.

Contohnya, jika anda hanya menggunakan telefon anda untuk tempoh yang singkat dan apl menunjukkan menggunakan 20% daripada bateri anda, ia tidak semestinya membimbangkan. Walau bagaimanapun, jika anda telah menggunakan telefon anda selama beberapa jam dan apl masih dipaparkan sebagai menggunakan 20% daripada bateri anda, maka anda mungkin berbaloi untuk melihat dengan lebih dekat apl itu untuk mengetahui sama ada terdapat cara untuk mengurangkan penggunaan baterinya. .

Mengehadkan Penggunaan Bateri

Sebaik sahaja anda telah memilih apl yang paling banyak menghabiskan bateri anda, anda boleh menggunakan beberapa alatan untuk mengurangkan penggunaan dan meningkatkan hayat bateri keseluruhan iPhone anda.

Melumpuhkan Muat Semula Apl Latar Belakang

Melumpuhkan muat semula latar belakang akan menafikan peluang apl untuk memuatkan dan berjalan secara diam-diam di latar belakang. Anda masih akan dimaklumkan apabila acara berlaku, tetapi pemberitahuan itu akan ditangguhkan sehingga anda membuka apl yang berkaitan. Contohnya, jika anda melumpuhkan muat semula latar belakang untuk iMessage, anda masih akan menerima pemberitahuan apabila mesej baharu tiba, tetapi mesej itu hanya akan dimuatkan apabila anda membuka apl.

Berikut ialah cara untuk melumpuhkan muat semula apl latar belakang pada iPhone anda:

  1. Buka apl Tetapan dan ketik “Umum.”
  2. Ketik butang peluncur di sebelah “Muat Semula Apl Latar Belakang” untuk bertukar daripada biru kepada kelabu.

Mematikan Perkhidmatan Lokasi

Hampir semua apl yang dipasang pada peranti mudah alih kadangkala meminta akses ke lokasi anda. Ini membantu pembangun mengumpul data tentang operasi apl dan juga boleh membantu meningkatkan perkhidmatan yang ditawarkan. Sebagai contoh, Peta mungkin menggunakan lokasi anda untuk mencadangkan kafe terdekat tempat anda boleh menikmati kopi.

Walau bagaimanapun, akses ke lokasi anda memerlukan penggunaan GPS, yang boleh menjejaskan bateri anda. Mematikan perkhidmatan lokasi mengurangkan masa lokasi anda diminta. Ini boleh membantu iPhone anda menjimatkan tenaga untuk perkhidmatan lain yang lebih penting.

Untuk mematikan perkhidmatan lokasi, ikut langkah berikut:

  1. Pergi ke tetapan iPhone anda dan pilih “Privasi”.
  2. Tatal ke bawah dan ketik “Perkhidmatan Lokasi.”
  3. Pilih apl yang anda mahu kunci daripada perkhidmatan lokasi.
  4. Semak pilihan “Jangan sekali-kali” Ini akan mematikan perkhidmatan lokasi untuk apl itu.

Kebanyakan apl masih akan cuba mendapatkan kebenaran anda untuk mengakses perkhidmatan lokasi sebaik sahaja ia dilancarkan, tetapi anda boleh menolak permintaan tersebut.

Lindungi Bateri Anda Menggunakan Segala Cara

Bateri iPhone anda ialah bahagian penting peranti anda. Tanpa kuasa, anda tidak akan dapat membuat panggilan atau menghantar mesej, apatah lagi menggunakan apl kegemaran anda. Oleh itu, adalah penting untuk memantau penggunaan kuasa oleh semua apl yang dipasang pada peranti anda.

Jika terdapat apl yang anda rasa tidak sepatutnya menggunakan bateri sebanyak yang sedia ada, maka anda boleh menonaktifkan Muat Semula Apl Latar Belakang untuk apl itu. Ini akan menghentikan apl daripada memuat semula di latar belakang apabila anda tidak menggunakannya, yang sepatutnya membantu menjimatkan hayat bateri. Sebagai alternatif, anda boleh mematikan akses apl kepada perkhidmatan lokasi.

Dalam kes yang melampau, anda boleh memilih untuk melumpuhkan apl atau menyahpasangnya daripada iPhone anda.

Pernahkah anda menyemak untuk melihat aplikasi mana yang menghabiskan bateri iPhone anda? Siapakah pesalahnya?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.