Cara Semak Kekuatan Isyarat Wi-Fi Anda pada PC atau Mac

94

Malangnya, kebanyakan kita akan mengalami sambungan internet yang perlahan atau ketinggalan. Walaupun mengecewakan, ia pasti akan berlaku. Adakah kekuatan isyarat Wi-Fi anda lemah, atau adakah ia sesuatu yang lain?

Cara Semak Kekuatan Isyarat Wi-Fi Anda pada PC atau Mac

Untuk membantu mendiagnosis masalah, adalah idea yang baik untuk melihat sama ada masalah itu, sebenarnya, rangkaian Wi-Fi anda. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda beberapa cara untuk menyemak kekuatan isyarat Wi-Fi anda pada kedua-dua PC dan Mac.

Semak Kekuatan Isyarat Wi-Fi pada Mac

Jika Mac anda kadangkala ketinggalan semasa melayari internet, Mac anda bukan satu-satunya. Isu yang terlalu biasa ini telah menjejaskan kebanyakan pengguna Mac lebih daripada sekali. Untuk mendiagnosis masalah dengan betul, isyarat Wi-Fi Mac anda ialah tempat yang baik untuk bermula. Isyarat yang lemah boleh menyebabkan pengalaman internet yang buruk, dengan tapak web dimuatkan dengan perlahan atau enggan dimuatkan sepenuhnya.

Tidak seperti PC, hanya ada satu cara untuk menyemak kekuatan isyarat Wi-Fi Mac anda tanpa apl pihak ketiga. Nasib baik, kaedah ini akan memberi anda semua maklumat yang anda perlukan untuk menentukan sama ada isyarat Wi-Fi anda menyebabkan masalah anda.

Terus Dari Ikon Wi-Fi

Semak kekuatan isyarat Wi-Fi anda pada Mac menggunakan ikon Wi-Fi. Dengan satu klik mudah, anda akan melihat kualiti isyarat Wi-Fi anda dengan cepat. Untuk menggunakan kaedah ini, ikuti langkah berikut:

 1. Cari ikon “Wi-Fi” di bahagian atas skrin.
 2. Klik pada ikon sambil menekan kekunci “Alt”.

Tetingkap lungsur akan dibuka yang mengandungi pelbagai maklumat.

Mula-mula, lihat ikon wayarles yang terletak dalam tetingkap baharu ini. Semakin tinggi bilangan bar pepejal yang dimilikinya, semakin kuat kekuatan isyarat Wi-Fi anda. Satu bar pepejal akan mewakili sambungan yang sangat lemah, manakala jika kesemuanya pepejal, sambungan anda kuat.

Di sini anda juga akan menemui maklumat berharga seperti Kadar TX. Dinyatakan dalam Mbps (megabit sesaat), ini ialah kadar pemindahan antara peranti anda dan penghala wayarles. Walau bagaimanapun, ini tidak sama dengan kelajuan ISP (Penyedia Perkhidmatan Internet) anda.

Apl Pihak Ketiga

Menggunakan kaedah di atas untuk menentukan kekuatan Wi-Fi Mac anda bukanlah satu-satunya cara untuk menyemaknya. Terdapat banyak aplikasi pihak ketiga yang tersedia. Jika anda lebih suka menggunakan apl, disenaraikan di bawah adalah dua daripada apl yang lebih popular yang tersedia.

NetSpot

NetSpot ialah penganalisis Wi-Fi percuma. Ia lebih dipasarkan kepada profesional IT yang memerlukan pemahaman yang lebih mendalam tentang prestasi berbilang rangkaian wayarles mereka tetapi boleh digunakan oleh sesiapa sahaja. NetSpot akan memantau dan menganalisis rangkaian wayarles rumah atau pejabat anda untuk membantu anda menemui zon mati dan isu rangkaian lain.

Penjelajah WiFi

Penjelajah WiFi ialah satu lagi penganalisis Wi-Fi yang popular. Walaupun tidak percuma, ia datang dengan tempoh percubaan 3 hari. Ia juga untuk profesional IT tetapi boleh untuk kegunaan peribadi. Apl ini akan memantau dan menganalisis keseluruhan rangkaian wayarles anda, membantu anda menyelesaikan masalah dan mendiagnosis isu rangkaian.

Semak Kekuatan Isyarat Wi-Fi pada PC Windows

Apabila PC anda disambungkan ke Internet, ia biasanya melakukannya melalui sambungan wayarles. Kualiti isyarat akan menentukan prestasi PC anda apabila disambungkan ke internet. Menyemak kekuatan isyarat sambungan anda akan membantu anda menyelesaikan masalah sama ada isu itu atau sesuatu yang lain.

Nasib baik, terdapat beberapa cara untuk menyemak kekuatan isyarat Wi-Fi anda. Sesetengah kaedah hanya akan memberikan maklumat terhad, manakala kaedah lain akan memberikan anda butiran lanjut. Ini adalah teknik yang berfungsi untuk kedua-dua versi Windows 10 dan 11.

Gunakan Bar Tugas

Salah satu cara paling mudah untuk menyemak kekuatan isyarat Wi-Fi anda ialah dengan menggunakan bar tugas. Kaedah ini tidak akan memberi anda sebarang cerapan yang hebat, tetapi ia merupakan cara yang cepat dan berkesan untuk melihat kualiti sambungan anda. Begini cara anda melakukannya:

 1. Cari ikon “Rangkaian” pada bar tugas dan klik padanya. Tetingkap baharu akan dibuka.
 2. Lihat ikon untuk rangkaian wayarles anda. Semakin tinggi bilangan bar pepejal, semakin kuat isyaratnya.

Tiga hingga empat bar menunjukkan isyarat yang kuat, manakala satu hingga dua akan dianggap lemah.

Gunakan Tetapan Anda

Satu lagi cara pantas untuk menyemak kekuatan isyarat Wi-Fi anda ialah menggunakan tetapan PC anda. Sama seperti kaedah bar tugas, anda tidak akan mendapat banyak maklumat, tetapi ia masih merupakan cara yang cekap untuk menyemak kekuatan isyarat. Untuk menggunakan kaedah ini, ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada “Mula,” taip perkataan “Tetapan,” dan kemudian ketik pada ikon “Tetapan”.
 2. Menggunakan menu anak tetingkap kiri, tekan “Rangkaian & Internet.”
 3. Cari dan pilih “Status.”
 4. Dalam tetingkap Status, lihat ikon wayarles. Semakin tinggi bilangan bar pepejal, semakin kuat sambungan Wi-Fi anda.

Gunakan Tetapan Wi-Fi

Anda juga boleh menyemak kekuatan isyarat Wi-Fi anda dengan melihat tetapan Wi-Fi anda. Kaedah ini serupa dengan menyemak tetapan umum anda dan akan memberikan anda maklumat yang mencukupi untuk mengetahui sama ada isyarat anda kuat atau lemah. Untuk berbuat demikian, ikut arahan ini:

 1. Tekan pada “Mula”, kemudian taip perkataan “Tetapan.”
 2. Klik pada ikon “Tetapan”.
 3. Daripada menu anak tetingkap kiri, pilih “Rangkaian & Internet.”
 4. Di sini anda akan menemui ikon “Wi-Fi” anda. Lihatlah berapa banyak batang pepejal yang ada di sebelahnya. Semakin tinggi bilangan bar pepejal, semakin kuat kekuatan isyarat anda.

Gunakan Panel Kawalan

Satu lagi cara untuk menyemak kekuatan isyarat Wi-Fi anda ialah menggunakan panel kawalan. Pilihan ini memberi anda lebih banyak maklumat daripada kaedah sebelumnya. Jika anda ingin menggunakan pilihan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada “Mula,” taip “Panel Kawalan,” dan pilih ikon “Panel Kawalan”.
 2. Ketik “Rangkaian & Internet.”
 3. Cari dan pilih “Pusat Rangkaian & Perkongsian.”
 4. Cari ikon “Wayarles” dan semak untuk melihat bilangan bar pepejal yang dipaparkan. Semakin tinggi bilangan bar pepejal, semakin kuat sambungan anda.
 5. Klik pada nama sambungan wayarles di sebelah kanan ikon wayarles.
 6. Tetingkap baharu akan dibuka. Di sini anda boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang sambungan wayarles anda.

Di sebelah kanan “Kualiti Isyarat”, anda akan melihat paparan bar yang mewakili kekuatan isyarat. Tetapi yang lebih penting, tepat di atas itu, anda akan melihat “Kelajuan”. Anda akan melihat kelajuan internet anda di sebelah kanannya. Ini akan memberi anda maklumat untuk menentukan sama ada kelajuan internet anda boleh diterima.

Soalan Lazim Tambahan

Kekuatan isyarat Wi-Fi saya kuat, tetapi tapak web masih lambat dimuatkan. Apa lagi yang perlu saya semak?

Jika anda telah menentukan bahawa kekuatan isyarat Wi-Fi anda adalah kuat, tempat seterusnya untuk menyemak adalah untuk melihat sama ada kelajuan Internet anda adalah puncanya. Anda boleh menyemak kelajuan internet anda dengan cepat menggunakan tapak web yang menguji kelajuan ini. Salah satu yang paling mudah digunakan ialah Speedtest.net.

Tentukan Kekuatan Isyarat Wi-Fi dengan Cepat

Jika halaman web dimuatkan dengan perlahan atau video penstriman anda ketinggalan, langkah pertama anda adalah untuk melihat sama ada isunya ialah isyarat Wi-Fi yang lemah. Untuk pengguna Mac, anda boleh mendapatkan semua maklumat yang anda perlukan menggunakan ikon Wi-Fi. Pengguna Windows mempunyai beberapa pilihan dan boleh menggunakan bar tugas, tetapan atau panel kawalan untuk melihat kekuatan isyarat mereka.

Pernahkah anda menyemak kekuatan isyarat Wi-Fi anda pada PC atau Mac? Adakah anda menggunakan kaedah yang sama yang dibincangkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.