Cara Semak Kemas Kini Permainan pada PS5

93

PS5 ialah konsol berkuasa yang menawarkan ciri luar biasa seperti permainan 4K. Apabila anda memasang permainan, ia juga boleh mengemas kininya untuk anda secara automatik. Walau bagaimanapun, ada kalanya anda ingin menyemak kemas kini dan versi permainan secara manual.

Cara Semak Kemas Kini Permainan pada PS5

Untuk pemilik PS5 baharu, mengetahui cara berbuat demikian membantu menyemak permainan anda. Anda boleh menggunakan maklumat ini untuk mengetahui sama ada anda dikemas kini dan jika tidak, anda boleh memuat turun sebarang tampung atau kemas kini dengan segera. Versi lapuk boleh menimbulkan masalah, dan adalah bijak untuk menyelesaikan isu itu lebih awal daripada kemudian.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang kemas kini permainan PS5, kemas kini sistem dan perkara yang perlu dilakukan apabila anda tidak boleh mengemas kini sama sekali.

Cara Semak Kemas Kini Permainan

Untuk membolehkan permainan anda dikemas kini, PS5 anda mesti kekal bersambung ke Internet. Tanpa itu, kemas kini adalah mustahil. Sebaik sahaja anda memastikan bahawa konsol anda disambungkan ke Internet, anda boleh menyemak kemas kini setiap permainan secara manual.

Berikut ialah arahan untuk menyemak status kemas kini permainan anda secara manual:

 1. Hidupkan PS5 anda.
 2. Pergi ke skrin Utama.
 3. Pergi ke bahagian atas menu utama.
 4. Beralih ke tab Permainan.
 5. Tatal melalui permainan anda sehingga anda menemui permainan untuk diperiksa.
 6. Serlahkan permainan dengan kursor anda.
 7. Tekan Pilihan pada pengawal anda.
 8. Pilih Semak Kemas Kini daripada menu lungsur.

Jika tiada sebarang kemas kini, anda boleh meneruskan cara permainan anda yang riang. Jika terdapat kemas kini PS5 entah bagaimana terlepas, ia akan mengendalikan proses muat turun serta-merta. Anda sama ada perlu bermain permainan lain atau melakukan perkara lain semasa permainan anda menerima kemas kini terbaharunya.

Pengguna bukan peminat besar tentang cara anda tidak boleh menyemak kemas kini permainan dalam pustaka anda. Sebaliknya, anda hanya boleh menyemak beberapa permainan terakhir yang anda mainkan. Jika anda ingin menyemak permainan yang anda sudah lama tidak bermain, anda mungkin perlu memainkannya supaya ia muncul dalam menu.

Mendayakan Kemas Kini Auto untuk Permainan PS5

PS5 disertakan dengan tetapan untuk kemas kini automatik dihidupkan. Walau bagaimanapun, jika anda telah melumpuhkannya, anda mungkin mahu menghidupkan semula pilihan. Menyemak kemas kini pada PS5 adalah menyusahkan, itulah sebabnya mendayakan kemas kini automatik adalah tindakan terbaik.

Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukannya:

 1. Hidupkan PS5 anda.
 2. Pergi ke menu Tetapan.
 3. Pergi ke Data Tersimpan dan Tetapan Permainan/Apl.
 4. Pilih Kemas Kini Automatik daripada senarai.
 5. Cari pilihan Muat Turun Auto atau Pasang Auto dalam Mod Rehat.
 6. Sebaik sahaja anda menghidupkan satu atau kedua-duanya, anda tidak perlu risau tentang mengemas kini permainan anda semula secara manual.

Muat turun automatik akan sentiasa menyemak kemas kini terkini apabila anda disambungkan ke Internet. Walaupun konsol anda berada dalam mod Rehat, ia masih boleh mengendalikan proses muat turun.

Walau bagaimanapun, jika anda mengabaikan untuk menghidupkan fungsi pemasangan automatik, anda perlu memasang kemas kini yang dimuat turun secara manual. Ia mungkin mengambil sedikit masa, walaupun kebaikannya ialah anda tidak perlu menutup aplikasi atau permainan yang dipersoalkan kerana kemas kini sedang dimuat turun. Namun begitu, jika kedua-dua pilihan didayakan ialah cara anda boleh mengelak daripada menekan butang tambahan atau menunggu.

Dengan sambungan internet yang stabil, anda seharusnya tidak menghadapi sebarang masalah dengan kemas kini automatik.

Tidak kira sama ada permainan yang anda kemas kini adalah salinan digital atau salinan keras, kerana PS5 akan memasang kemas kini untuknya juga. Walau bagaimanapun, jika anda kehabisan ruang, anda perlu menambah ruang storan atau memadamkan beberapa permainan untuk memberi ruang.

Sony berkemungkinan menjadikan kemas kini automatik sebagai pilihan pergi kerana versi permainan yang sudah lapuk boleh tidak berfungsi. Gangguan dan pepijat sering ditampal apabila kemas kini baharu disiarkan secara langsung, walaupun terdapat juga masa apabila kemas kini baharu membawa pepijat yang serius. Dalam kebanyakan kes, versi permainan yang lebih terkini sentiasa lebih baik.

Walau bagaimanapun, sesetengah pemain suka mengekalkan versi lama untuk mengeksploitasi gangguan untuk larian pantas atau tujuan lain. Oleh itu, orang ini mungkin bukan peminat kemas kini automatik paksa dan mungkin lebih suka mempunyai cara yang lebih mudah untuk mengemas kini permainan secara manual.

Menyemak Kemas Kini Sistem PS5

Ia juga penting untuk memastikan perisian tegar PS5 anda dikemas kini. Memandangkan pembangun sentiasa memperhalusi dan mengeluarkan perisian tegar baharu, anda mungkin memerlukannya untuk membetulkan beberapa isu asas yang mungkin ada pada PS5. Oleh itu, anda harus sentiasa menyemak sama ada versi konsol mempunyai tampung terkini.

Dengan kemas kini terkini yang dipasang, PS5 anda boleh berfungsi dengan lebih baik. Sebagai contoh, pada September 2021, terdapat kemas kini yang membenarkan pengembangan SSD. Dengan kemas kini itu, pengguna boleh meningkatkan ruang storan dengan ketara.

Baru-baru ini, kemas kini kecil mendarat yang mendakwa meningkatkan prestasi sistem. Walaupun tidak semua kemas kini adalah terobosan, ia masih boleh memberi manfaat kepada anda dalam beberapa cara.

Untuk mengemas kini sistem PS5 anda, ikut langkah berikut:

 1. Hidupkan PS5 anda daripada mod Rehat.
 2. Pergi ke menu Tetapan, yang ditunjukkan oleh ikon gear.
 3. Pergi ke Sistem.
 4. Pilih Perisian Sistem daripada senarai di sebelah kiri.
 5. Pergi ke Kemas Kini Perisian Sistem dan Tetapan.
 6. Pilih Perisian Sistem Kemas Kini.
 7. Pilih Kemas Kini Menggunakan Internet untuk meneruskan.
 8. Kembali ke Perisian Sistem, tetapi kali ini pergi ke Kemas Kini Ciri Sistem.
 9. Jika terdapat sebarang kemas kini, anda boleh memuat turun dan memasangnya.

Kadangkala, terdapat ralat yang tidak dijangka dalam mengemas kini perisian tegar PS5 anda. Cara terbaik untuk membetulkan isu ini ialah dengan memulakan semula kemas kini. Jika itu gagal, harapan tidak hilang.

Anda boleh memuat turun fail kemas kini ke pemacu USB dan menyambungkannya ke PS5 anda. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Pada pemacu USB FAT32 anda, buat folder dan folder lain dalam satu folder itu.
 2. Namakan folder kedua KEMASKINI.
 3. Simpan fail kemas kini ke dalam folder sebagai PS5UPDATE.PUP.
 4. Palamkannya ke konsol anda.
 5. Apabila PS5 anda berada dalam Mod Rehat, tekan dan tahan butang kuasa.
 6. Lepaskan butang apabila anda mendengar bunyi bip kedua.
 7. Pilih Kemas Kini Perisian Sistem.
 8. Pilih Kemas Kini Dari Storan USB.
 9. Sahkan pilihan anda dan tunggu.

Walaupun jenis masalah ini tidak mungkin berlaku, mengetahui kaedah sandaran ini akan membantu memastikan PS5 anda sentiasa dikemas kini.

Ingat untuk menamakan fail dan folder tepat seperti yang kami tulis di atas tanpa tanda baca tambahan. Melakukannya akan membolehkan konsol anda mengesan dan menjalankan fail.

Soalan Lazim Tambahan

Mengapa saya tidak boleh mengemas kini PS5 saya?

Jika PS5 anda tidak dikemas kini, anda harus menyemak sambungan internet anda. Selalunya ia adalah penyebabnya, tetapi jika itu tidak berjaya, cuba mulakan semula kemas kini. Langkah terakhir ialah memuat turun fail kemas kini dan memasangnya secara manual.

Jika semuanya gagal, anda mungkin perlu melakukan tetapan semula kilang atau meminta bantuan sokongan pelanggan.

Apakah Mod Selamat PS5?

Mod selamat membolehkan PS5 anda but tanpa menjejaskan mana-mana data permainan anda. Anda tidak perlu menggunakannya jika konsol anda berfungsi dengan baik. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, seperti memasang kemas kini secara manual, anda memerlukannya.

Anda juga boleh menggunakan mod selamat untuk:

• Tukar resolusi konsol

• Lakukan tetapan semula kilang

• Edit pangkalan data storan PS5

Berapa lama masa yang diperlukan untuk mengemas kini PS5?

Bergantung pada saiz fail, ia boleh mengambil masa beberapa minit dalam keadaan yang betul. Walau bagaimanapun, fail yang lebih besar akan mengambil masa yang lebih lama bergantung pada sambungan Internet anda dan jika anda memuat turun fail lain secara serentak.

Lebih Baru Lebih Baik

Walaupun permainan automatik dan kemas kini sistem boleh menjadi mudah untuk kebanyakan pengguna, yang lain mengatakan bahawa sistem semasa meninggalkan lebih banyak yang diinginkan. Namun begitu, dengan memuat turun konsol dan memasang kemas kini untuk anda di luar kotak sudah tentu boleh menjimatkan masa anda. Pastikan anda tidak lupa untuk menyemak kemas kini secara manual juga.

Pada pendapat anda, apakah yang perlu diperbaiki untuk proses kemas kini PS5? Adakah anda mendapati permainan anda tiada kemas kini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.