Cara Semak Kualiti Audio Fon Kepala Anda Tanpa Ujian

7
nextpit Ujian Sony WF 1000XM5
© nextpit

Membeli sepasang fon kepala Bluetooth atau fon telinga wayarles jauh lebih berisiko daripada mengambil barang elektronik pengguna lain. Bagaimanakah saya tahu sama ada AirPods Pro 2 (ulasan) atau Sony WH-1000XM5 (ulasan) akan kelihatan bagus sebelum membuat pembelian? Dengan melihat spesifikasi teknikal fon kepala atau fon telinga wayarles sebenar yang anda minati, anda sudah boleh mendapatkan idea yang bagus.

Kualiti audio adalah kriteria penting tetapi sangat subjektif. Sekadar menerangkan tandatangan audio dengan jujur ​​adalah tugas yang sangat sukar. Kebanyakan pengulas seperti saya bukanlah ahli audiofil sejati mahupun pakar muzik. Bahasa ulasan audio yang terlalu berbunga-bunga menjadikannya sangat tidak boleh diakses oleh pengguna “biasa”.

Mengapa tidak membaca yang berikut untuk diri sendiri? Fon Kepala Ultra Bose QC (ulasan) menyampaikan bes dalam dengan sedikit kecemerlangan dalam spektrum atas? Pada The Masochism Tango karya Tom Lehrer, penspasian tidak kurang dalam ketepatan, memberikan pentas bunyi kedalaman yang mendalam. Bagus, saya tidak faham apa-apa, tetapi bunyinya bagus, jadi saya akan membeli fon kepala Bluetooth $300 ini dengan mata tertutup.

Bagaimanapun, leksikon ujian audio yang tidak jelas dan rawak layak mendapat artikel tersendiri, saya akan memberitahu anda jika anda berminat. Cara terbaik untuk membuat pendapat tentang kualiti audio sepasang fon kepala atau fon telinga ialah pergi dan mencubanya sendiri di kedai. Mungkin anda terlalu malas untuk pergi ke kedai fizikal seperti saya. Atau mungkin anda takut dengan interaksi sosial yang sedikit, juga seperti saya.

Dalam kes itu, mari kita lihat beberapa spesifikasi yang boleh memberi anda idea yang lebih konkrit mengenai kualiti audio set kepala Bluetooth (perbandingan) atau sepasang fon telinga wayarles sebenar (perbandingan).

Isi kandungan:

Pensijilan Hi-Res

Kriteria utama untuk kualiti audio ialah kualiti fail audio yang anda mahu dengar menggunakan fon kepala atau fon telinga anda. Terdapat banyak format fail audio yang berbeza tersedia. Format ini menawarkan tahap resolusi yang berbeza-beza. Tidak perlu dikatakan, semakin tinggi resolusi, semakin kurang bunyi yang dimampatkan dan semakin baik kualitinya.

“Penyelesaian” ialah istilah yang menarik. Perlu diingat bahawa terdapat tiga elemen yang perlu dipertimbangkan: kedalaman bit, kadar sampel dan kadar bit.

Kadar sampel: Muzik pada asalnya adalah analog. Untuk mendigitalkannya, anda perlu mencuba isyarat analog, iaitu mengambil nilai daripada isyarat pada selang waktu tertentu. Untuk CD, selang ini berada pada 44.1 kHz. Bunyi itu diambil sampel 44,100 kali setiap saat. Semakin tinggi kadar pensampelan, semakin setia pembiakan bunyi.

Kedalaman bit: Untuk mengukur sampel ini dengan cara komputer boleh mentafsirkannya, kami menggunakan bit. Untuk kualiti audio, kedalaman bit yang paling biasa ialah 16 bit untuk setiap satu daripada 44,100 sampel.

Kadar bit: Ini ialah bilangan bit yang digunakan untuk mewakili setiap saat bunyi. Dalam kualiti CD, kadar bit ialah 1411 kbps atau 1.411 Mbps. Nilai ini diperoleh dengan mendarab kadar sampel dengan kadar bit, tetapi memandangkan terdapat dua saluran stereo, ia juga mesti didarab dengan 2: (16 x 44,100) x 2 = 1411200 bps, atau 1411 kbps atau 1.411 Mbps. Lebih tinggi kadar bit, lebih baik kualiti bunyi (dan lebih besar saiz fail audio).

Semua format dengan nilai lebih tinggi daripada kualiti CD (16 bit/ 44.1 kHz pada 1411 kbps) dianggap sebagai Hi-Res. Lagu ALAC atau FLAC dianggap sebagai Hi-Res manakala lagu dalam MP3 atau AAC tidak. Piawaian rasmi telah ditetapkan oleh JEITA, persatuan untuk pembangunan industri elektronik Jepun. Sekurang-kurangnya kedalaman 24-bit dan kadar pensampelan 96 kHz diperlukan untuk diperakui sebagai Hi-Res.

Kedalaman bit Kadar persampelan Maks. kadar bit
mp3 16-bit 44.1 kHz 320 kbps
kualiti CD 16-bit 44.1 kHz 1411 kbps
Hi-Res 24-bit 48 / 96 / 192 kHz 9216 kbps

Codec Bluetooth yang disokong

Walaupun set kepala Bluetooth atau fon kepala wayarles sebenar anda boleh mengendalikan trek Hi-Res, penyiaran melalui Bluetooth SENTIASA melibatkan pemampatan dan oleh itu, penurunan kualiti.

Di sinilah kita perlu memberi perhatian khusus kepada kadar bit. Ambil codec SBC dan AAC, sebagai contoh. Ini adalah codec paling asas yang perlu disokong oleh mana-mana pasangan fon kepala.

  • Apa yang anda perlu tahu tentang codec Bluetooth untuk fon kepala dan fon telinga

Codec ini membolehkan anda mendengar trek dalam kualiti CD pada 16 bit/44.1 kHz tetapi dengan pemampatan drastik. Bunyi itu dikatakan “lossy”. Maklumat hilang dan muzik yang sampai ke telinga anda melalui Bluetooth adalah berkualiti lebih rendah daripada trek yang dijalankan dari sumber anda (telefon pintar, dsb.).

Dengan trek Hi-Res, fail itu terlalu besar untuk main balik tanpa wayar tanpa kehilangan. Tiada codec boleh menyampaikan bunyi tanpa kehilangan Hi-Res. Dalam kualiti CD, sesetengah codec mendayakan bunyi tanpa kehilangan. Walaupun dalam kes ini, masih terdapat sedikit kerugian.

Kedalaman bit Kadar persampelan Kadar bit maksimum Rugi/tak rugi?
SBC 16-bit 44.1 kHz 345 kbps Lossy
AAC 16-bit 44.1 kHz 256 kbps Lossy
aptX 24-bit 48 kHz 384 kbps Lossy
aptX HD 24-bit 48 kHz 576 kbps Lossy
aptX Adaptif 24-bit 96 kHz 420 kbps Lossy
aptX tanpa kerugian 16-bit 44.1 kHz 1200 kbps Lossless (kualiti CD), lossy (Hi-Res)
LDAC 24-bit 96 kHz 990 kbps Lossless (kualiti CD), lossy (Hi-Res)
LHDC 24-bit 96 kHz 900 kbps lossless (kualiti CD), lossy (Hi-Res)

Tindak balas kekerapan

Ini ialah julat frekuensi fon kepala anda boleh menghasilkan semula melalui pemacunya, daripada frekuensi terendah hingga tertinggi. Secara umumnya, julat frekuensi ini berada di antara 20 dan 20,000 Hz atau 20 Hz dan 20 kHz.

Julat frekuensi ini sepadan dengan apa yang mampu diterima oleh telinga manusia. Sesetengah fon kepala boleh turun atau lebih tinggi.

Julat frekuensi yang lebih luas membolehkan anda mendengar bunyi yang lebih halus. Ini adalah perkara yang baik dengan sendirinya tetapi fon kepala anda masih perlu dapat menghasilkan semula frekuensi ini dengan betul.

Apa gunanya mempunyai fon kepala yang boleh mencapai 40,000 Hz jika frekuensinya meremukkan gegendang telinga anda atau memesongkan bunyi yang keluar? Di situlah tandatangan audio masuk.

Tandatangan audio

Ini mungkin elemen yang paling penting dan berguna untuk mendapatkan idea tentang kualiti audio set kepala Bluetooth atau fon telinga wayarles. Lagu dipecahkan kepada tiga jenis frekuensi utama: bes, julat pertengahan dan treble. Bahagian ini masing-masing mempunyai sub-bahagian, tetapi kerana kami bukan ahli audio di sini, kami akan menggunakan struktur yang sangat mudah ini.

Bergantung pada jenis frekuensi yang ditekankan atau tidak oleh fon kepala, lengkung akan muncul. Lengkung ini sepadan dengan tandatangan bunyi set kepala Bluetooth atau fon telinga wayarles.

Ia tidak menjadi lebih kutu buku daripada keluk ini untuk mengetahui tandatangan audio fon kepala anda.!

Contoh lengkung: paksi-x mewakili julat frekuensi (20 hingga 20,000 Hz), paksi-y isipadu (desibel). / © Crinacle.com

Pada asasnya, anda boleh melihat amplitud dan kelantangan (dinyatakan dalam desibel) fon kepala atau fon telinga anda tawarkan apabila ia berkaitan dengan frekuensi tertentu.

Terdapat beberapa arketaip tandatangan audio, yang saya tidak akan menyelami lebih mendalam. Walau bagaimanapun, tandatangan yang terlalu jelas atau terlalu tidak teratur berisiko memesongkan bunyi “asal”.

Idealnya ialah mempunyai fon kepala dengan tandatangan paling neutral (lengkung rata). Ia kemudian dihasilkan semula bunyi akan menjadi yang paling setia. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh “memadam” sifat watak menggunakan penyamaan sepenuhnya.

Walau apa pun, ia bergantung pada pilihan ANDA. Saya masih perlu belajar tentang perkara ini dan saya tidak mempunyai peralatan pengukur yang diperlukan pada masa ini untuk menentukan lengkung frekuensi saya sendiri.

Sehingga saya mengetahui dan menjadi lebih mahir mengenai perkara itu, saya boleh menasihati anda untuk beralih kepada pencipta kandungan Crinacle. Dia ada laman web dan a saluran Youtube, dan dia mendapat banyak ulasan fon kepala/fon telinga dengan banyak artikel penjelasan. Dalam video di bawah, dia menerangkan sejelas mungkin cara membaca lengkung frekuensi. Dia jauh lebih berpengetahuan daripada saya, dan walaupun pendekatannya menjurus kepada penonton audiophile, saya mendapati kandungannya sangat mudah diakses untuk pemula.

Saiz dan sensitiviti pemandu

Ini adalah perkara yang paling mudah untuk difikirkan, tetapi ia juga yang paling tidak memberitahu anda tentang kualiti audio. Itulah sebabnya saya meletakkannya di penghujung artikel ini. Secara umum, saya menasihati anda untuk tidak terlalu mementingkan elemen ini.

Pemandu, transduser, diafragma, pembesar suara, semua istilah ini bermaksud perkara yang sama, walaupun ada di antaranya menyalahgunakan makna. Terdapat beberapa jenis pemandu untuk dipilih. Yang paling biasa ialah pemacu dinamik, yang terdapat pada kebanyakan produk audio pengguna.

Kami mempunyai membran yang ditala ke cincin kecil. Telefon pintar anda menghantar isyarat digital, ditukar kepada isyarat analog, ke fon kepala anda, menyebabkan membran bergerak, dan udara yang dijana oleh pergerakan mikro yang sangat pantas ini menghasilkan gelombang bunyi yang sampai ke telinga anda.

Saiz pemandu, bahan yang diperbuat daripadanya, dan banyak elemen lain mempunyai kesan pada bunyi. Walau bagaimanapun, mereka tidak cukup sendiri.

Lihat transduser dinamik dalam fon kepala Sennheiser Accentum Plus Wireless.

Transduser dinamik daripada fon kepala Sennheiser Accentum Plus Wireless. / © nextpit

Kesimpulan

Dengan risiko bunyi seperti rekod yang rosak, lebih baik pergi dan mencuba fon kepala atau fon telinga secara peribadi sebelum membelinya. Setiap orang mempunyai tafsiran sendiri tentang apa itu bunyi yang baik.

Ya, terdapat elemen yang boleh diukur secara objektif atau aspek teknikal yang boleh memberi anda idea awal tentang kualiti audio produk.

Walau bagaimanapun, semua elemen ini bukan pengganti untuk percubaan kehidupan sebenar. Pergi ke kedai tempatan kegemaran anda, uji fon kepala atau fon telinga menggunakan genre muzik kegemaran anda untuk membentuk pendapat anda sendiri. Main-main dengan penyamaan dan bandingkan dengan model lain.

Apa pendapat anda tentang panduan ini? Adakah anda mendapati ia berguna apabila memilih sepasang fon kepala Bluetooth atau fon telinga wayarles? Bagaimanakah kualiti audio anda secara peribadi? Kriteria manakah yang paling menarik kepada anda, dan adakah anda mendapati ulasan dalam talian juga kurang jelas?