Cara Semak Nombor Anda di WhatsApp

111

Jumlah maklumat yang perlu kami proses setiap hari telah meningkat secara berterusan. Mendapatkan telefon baharu selepas anda kehilangan telefon sebelumnya juga boleh menambah lebih banyak maklumat untuk dikejar. Sebagai contoh, anda mungkin tidak mengingati nombor telefon baharu anda lagi dan menghadapi kesukaran untuk mengikuti kemas kini rakan dan saudara mara anda. “Bagaimana anda mencari nombor WhatsApp anda?” adalah soalan yang biasanya anda tidak mahu tanya di tengah jalan.

Cara Semak Nombor Anda di WhatsApp

Sesetengah telefon menyukarkan untuk melihat nombor telefon anda. Walau bagaimanapun, apl pemesejan selalunya tidak menghadapi masalah sedemikian. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menyemak nombor telefon anda dalam WhatsApp.

Cara Semak Nombor Anda di WhatsApp

WhatsApp menggunakan nombor telefon yang sama seperti nombor telefon anda, jadi semak di sana biasanya akan memberi anda nombor telefon semasa anda.

Ikuti langkah-langkah ini untuk berbuat demikian:

 1. Buka WhatsApp.
 2. Ketik pada Lagi pilihan di bahagian atas sebelah kanan. Ikon kelihatan seperti tiga titik.
 3. Ketik pada Tetapan.
 4. Pilih nama anda di bahagian atas menu.
 5. Nombor telefon anda akan disenaraikan dalam bahagian Telefon di bawah nama pengguna anda dan butiran Perihal.

Lain kali anda tertanya-tanya cara menyemak nombor telefon anda di WhatsApp, ingat bahawa langkah-langkahnya adalah mudah. Apa yang anda perlu lakukan ialah menyemak tetapan profil anda.

Cara Semak Sama ada Nombor WhatsApp Anda Disekat

Menyekat ialah ciri yang berkuasa untuk berhenti menerima panggilan atau mesej daripada seseorang. Jika seseorang telah menyekat anda, anda mungkin tidak menyedarinya pada mulanya, tetapi mereka akan memegang semua kad dalam perbualan.

Berikut ialah lima cara berbeza untuk menyemak sama ada seseorang menyekat nombor anda di WhatsApp:

 • Semak mesej terakhir dilihat: Apabila anda membuka tetingkap sembang, lihat maklumat terakhir dilihat di bawah nama pengguna. Jika ini tidak berubah baru-baru ini atau anda tidak dapat melihatnya, mereka mungkin telah menyekat anda.
 • Cari kemas kini: Jika pengguna menyekat anda, anda tidak akan menerima sebarang kemas kini mengenai halaman Perihal mereka dan gambar profil mereka juga tidak akan dikemas kini untuk anda. Kekurangan kemas kini pada akaun mungkin bermakna anda telah disekat (atau mereka tidak mengambil berat untuk mengemas kini profil mereka dengan kerap).
 • Hantar mesej: Jika anda menghantar mesej kepada pengguna yang menyekat anda, mereka tidak akan menerima mesej tersebut. Walau bagaimanapun, anda masih akan melihat tanda semak yang telah anda hantar. Jika tanda semak itu tidak pernah bertukar menjadi tanda semak berganda (untuk mesej yang dilihat), kemungkinan besar anda telah disekat.
 • Cuba buat panggilan: Jika anda cuba menghubungi orang yang menyekat anda, panggilan itu tidak akan diteruskan. Ini adalah salah satu cara yang paling boleh dipercayai untuk menguji seseorang yang menyekat anda.
 • Gunakan sembang kumpulan: Cuba tambahkan seseorang pada sembang kumpulan. Jika anda menerima mesej ralat yang menggesa anda tidak dapat menambah seseorang, kemungkinan besar mereka telah menyekat anda.

Cara Semak Siapa yang Menyimpan Nombor WhatsApp Anda

Memeriksa siapa yang mempunyai nombor WhatsApp anda disimpan agak mudah. Kami perlu menggunakan fungsi WhatsApp yang agak kabur untuk menguji perkara ini – siaran. Siaran adalah serupa dengan sembang kumpulan. Walau bagaimanapun, satu ciri penyiaran yang ketara ialah ia tidak akan kelihatan kepada pengguna yang tiada anda dalam senarai kenalan mereka.

Begini cara menggunakan fungsi penyiaran:

 1. Buka WhatsApp.
 2. Pilih Lagi pilihan di bahagian atas sebelah kanan (cari tiga titik).
 3. Ketik pada Siaran baharu.
 4. Pilih pengguna yang ingin anda semak. Walau bagaimanapun, anda memerlukan sekurang-kurangnya dua pengguna yang disahkan. Gunakan seseorang yang anda tahu telah menambahkan anda ke senarai kenalan mereka.
 5. Ketik pada tanda semak di sudut kanan bawah.
 6. Hantar mesej siaran. Ia tidak semestinya sesuatu yang khusus, dan ‘Ujian’ mudah akan dilakukan.
 7. Tunggu beberapa ketika dan kemudian semak pada maklumat penghantaran mesej. Tekan pada mesej sehingga menu muncul, kemudian pilih Maklumat.
 8. Semak bahagian Dihantar ke. Orang yang tidak berada dalam bahagian ini berkemungkinan besar belum menambahkan anda pada WhatsApp.

Pada kali seterusnya anda tertanya-tanya cara menyemak sama ada seseorang menyimpan nombor anda di WhatsApp, gunakan ciri penyiaran. Ia mungkin satu-satunya masa anda memerlukannya.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Anda Semak Sama ada Anda Mempunyai Akaun WhatsApp?

Cara paling mudah untuk menyemak sama ada anda mempunyai akaun ialah memuat turun WhatsApp. Jika anda tidak perlu melalui proses penciptaan akaun dan anda mendapat akaun secara automatik, anda mempunyai WhatsApp.

Bagaimana Saya Mendapatkan Kod Pengesahan WhatsApp Saya?

Apabila membuat akaun WhatsApp, kod pengesahan dihantar secara automatik melalui SMS. Jika anda tidak dapat menerima mesej, anda tidak akan dapat menerima kod tersebut. Pastikan anda telah meletakkan nombor telefon yang betul semasa membuat akaun anda.

Bagaimana Saya Boleh Melihat Nombor WhatsApp Saya Dalam Talian?

Jika anda tidak tahu nombor telefon anda, pertaruhan terbaik anda ialah mencarinya pada telefon anda daripada mencari dalam talian.

Bagaimana Anda Semak Sama ada Nombor Ada WhatsApp?

Untuk menyemak sama ada nombor berada di WhatsApp, gunakan pencari akaun WhatsApp:

• Buka WhatsApp pada peranti anda, jika ia belum dibuka.

• Klik ikon Cari di bahagian atas skrin dan masukkan nombor.

• Lihat jika ada apa-apa yang timbul.

Sebagai alternatif, cuba tambahkan telefon pada kenalan anda. Jika mereka mempunyai akaun WhatsApp, ia akan mencarinya secara automatik. Walau bagaimanapun, anda hanya boleh menyemak bilangan kali yang terhad.

Bagaimana Saya Cari Nombor Akaun WhatsApp Saya?

Nombor akaun anda dipautkan ke nombor telefon anda. Tiada cara rasmi untuk mencari nombor akaun anda.

Menyimpan Nombor

Kini anda tahu cara menyemak nombor anda di WhatsApp, dan juga jika seseorang telah menambah atau menyekat anda di WhatsApp. Mengetahui siapa yang berkomunikasi dengan anda adalah penting dalam mengekalkan hubungan sosial yang betul.

Adakah anda telah menemui rakan anda di WhatsApp? Bagaimanakah anda menyedari seseorang telah menyekat anda? Tinggalkan komen di bahagian bawah.