Cara Semak Port Mana Yang Dibuka pada PC Windows 10

13

Mungkin anda sedang menyelesaikan masalah ketersambungan rangkaian untuk program tertentu dan perlu menyemak sama ada akses portnya dibuka. Bagaimana jika anda perlu mengesahkan bahawa peranti NAS anda boleh berkomunikasi dengan PC Windows 10 anda? Walau apa pun sebab yang anda perlukan untuk mencari port terbuka, artikel ini menyediakan langkah terperinci untuk menyemaknya pada Windows 10 menggunakan beberapa alat yang tersedia, sama ada terbina dalam atau percuma untuk dimuat turun dan digunakan.

Cara Semak Port Mana Yang Dibuka pada PC Windows 10

Terdapat beberapa alat berguna dalam Windows untuk mengimbas port terbuka. Anda akan melihat cara berbuat demikian pada NetStat, PortQry.exe dan NirSoft CurrPorts.

Menggunakan NetStat untuk Memeriksa Port Terbuka dalam Windows 10

Salah satu cara paling mudah untuk menyemak port terbuka ialah menggunakan NetStat.exe. Anda boleh menemui alat ini dalam folder System32 pada Windows 10. Dengan NetStat, anda boleh melihat port atau port terbuka yang digunakan oleh hos tertentu.

Netstat adalah singkatan untuk statistik rangkaian. Ia menunjukkan statistik protokol dan sambungan rangkaian TCP dan IP semasa. Kedua-dua arahan itu diperlukan untuk mengenal pasti port terbuka dalam netstat -ab dan netstat -aon.

Berikut ialah penjelasan tentang maksud setiap huruf daripada arahan.

 • “a” dipaparkan semua sambungan dan port mendengar.
 • “b” menunjukkan semua boleh laku terlibat dalam mencipta setiap port mendengar.
 • “o” menyediakan ID proses pemilikan yang berkaitan dengan setiap sambungan.
 • “n” menunjukkan alamat dan nombor port sebagai angka.

Dua arahan berguna, bergantung pada keperluan anda. Pilihan kedua (netstat -aon) juga menyediakan ID proses yang anda boleh cari kemudian dalam Pengurus Tugas.

Menggunakan ‘netstat -ab’ untuk Mengenalpasti Port Terbuka

Pilihan pertama yang anda akan gunakan (netstat -ab) menyenaraikan semua port aktif dan proses yang menggunakannya.

 1. Dalam Bar Carian Cortana, taip yang berikut: cmd kemudian pilih Jalankan sebagai pentadbir.
 2. Sekarang, taip netstat -abkemudian tekan Enter.
 3. Tunggu keputusan dimuatkan. Nama port disenaraikan di sebelah setiap alamat IP tempatan.
 4. Cari nombor port yang anda perlukan; jika tertera MENDENGAR dalam lajur Negeri, ia bermakna port anda adalah buka.

Menggunakan ‘netstat -aon’ untuk Mengenalpasti Port Terbuka

Pilihan kedua (netstat -aon) termasuk ID proses, yang akan anda gunakan untuk mengenal pasti tugas/aplikasi dalam Pengurus Tugas. Sesetengah proses mungkin mencabar untuk mengenal pasti menggunakan netstat -ab, jadi netstat -aon akan digunakan. Seperti yang dirujuk di atas, “a” mewakili semua sambungan dan port, “o” mewakili ID proses pemilikan, dan “n” mewakili alamat dan nombor port sebagai angka.

Menggunakan netstat -aon amat berguna apabila netstat -ab tidak mencukupi untuk mengenal pasti program yang mempunyai port tertentu yang terikat. Dalam kes itu, ikuti langkah berikut:

 1. Dalam Bar Carian Cortana, taip “cmd” dan pilih “Jalankan sebagai pentadbir.”
 2. Setelah masuk, taip arahan berikut tanpa petikan: netstat -aon kemudian tekan Enter.
 3. Anda kini akan melihat lima lajur: Protokol, Alamat Tempatan, Alamat Asing, Negeri dan PID (ID Proses). Dalam Alamat Tempatan, anda mempunyai nombor port. Contohnya: 0.0.0.0:135. Di sini, 135 ialah nombor port.
 4. Dalam lajur “Negeri”, anda akan melihat sama ada port tertentu kelihatan dibuka. Untuk port yang dibuka, ia akan tertera MENDENGAR.
 5. Untuk mengesahkan apl yang menggunakan port tertentu, cari PID (nombor dari lajur terakhir) untuk port tertentu.
 6. Buka Pengurus Tugas dengan menekan Ctrl + Shift + Esc.
 7. Pergi ke tab Butiran atau Perkhidmatan untuk melihat semua proses pada sistem Windows 10 anda. Isih mengikut lajur PID untuk mencari PID bagi port yang anda cuba selesaikan masalah. Anda boleh melihat apl yang menggunakan port dalam bahagian Penerangan.

Menyemak Port Terbuka dengan NirSoft CurrPorts

Jika anda mendapati penyelesaian Command Prompt terlalu rumit, alternatif yang lebih mudah ialah menggunakan NirSoft CurrPorts. Alat ini memaparkan port anda yang sedang dibuka (TCP, IP dan UDP). Anda juga akan melihat maklumat tentang proses tertentu, seperti nama, laluan, maklumat versi, dsb.

Alat ini telah wujud agak lama dan tersedia untuk Windows 10. Anda boleh menemuinya Pautan muat turun NirSoft Currports di bahagian bawah laman web Nirsoft.

Nota: Pastikan anda memuat turun versi yang betul. Mereka mempunyai 32-bit dan 64-bit keluaran. Aplikasi ini mudah alih. Nyahzip folder, kemudian jalankan fail boleh laku.

Sebaik sahaja anda menjalankan CurrPorts, lakukan langkah berikut:

 1. Anda akan melihat senarai proses komputer anda. Isih mereka mengikut Pelabuhan Tempatan untuk mencari melaluinya dengan lebih mudah.
 2. Sekarang, cari dan pilih port yang anda sedang menyelesaikan masalah.
 3. Anda kini boleh melihat semua butiran proses, seperti Nama Proses, ID Proses, Negeri, dsb.

Cara lain ialah dengan mengklik dua kali pada proses untuk melihat butirannya dalam satu tetingkap.

Menyemak Port Terbuka Menggunakan PortQry.exe

PortQry.exe ialah alat berguna lain yang membolehkan anda mengimbas port terbuka. awak muat turun PortQry (tatal ke bawah untuk melihat muat turun) dan ekstrak untuk menjalankannya melalui Prompt Perintah. Anda juga boleh memuat turun PortQryUIAntara Muka Pengguna Grafik (GUI) untuk PortQry (lebih lanjut mengenai perkara di bawah), sebagai tambahan jika anda tidak mahu menggunakan baris arahan.

Dengan portqry.exe, anda memasukkan parameter khusus yang boleh ditemui dalam folder boleh laku.

Cara Menjalankan PortQry.exe Menggunakan Prompt Perintah

 1. Muat turun PortQry, kemudian nyahzip fail ke lokasi pilihan anda. Lalai ialah “C:\” tetapi boleh ditukar jika dikehendaki.
 2. Jika dalam direktori lalaitaip cd c:\PortQryV2\ dalam Prompt Perintah untuk menetapkan lokasi fail boleh laku.
 3. Jika dalam direktori tersuaitaip cd [drive letter]:\[folder1]\[folder2]\ tetapi gantikan semua kandungan dalam kurungan segi empat sama dengan nama sebenar. Sertakan semua folder yang diperlukan.
 4. taip portqry.exe -local untuk melancarkannya. Perintah ini memaparkan port TCP dan UDP yang digunakan oleh ‘localhost’ yang ditentukan.
 5. Sebagai tambahan kepada semua parameter yang dipaparkan NetStat, Portqry menunjukkan kepada anda beberapa pemetaan port dan bilangan port dalam setiap negeri.
 6. Anda juga boleh menyemak port terbuka untuk hos jauh. Jalankan portqry.exe -n [hostname/IP] dalam Command Prompt. Gantikan nama hos dan bahagian IP dengan nama hos jauh dan alamat IP. Tambah -e [port_number] ke baris arahan untuk mencari port tertentu.

Cara Menjalankan PortQry.exe menggunakan UI Add-On

Bagi mereka yang lebih suka menggunakan antara muka grafik dan bukannya arahan apabila menggunakan PortQry.exe, Microsoft menawarkan alat tambah bernama PortQryUI.

Alat tambah PortQryUI sudah termasuk versi PortQry yang diperlukan, jadi anda tidak memerlukan kedua-dua muat turun untuk menggunakannya.

 1. Muat turun PortQryUI, kemudian nyahzip fail ke lokasi pilihan anda. Lalai ialah “C:\” tetapi boleh ditukar jika dikehendaki.
 2. Lancarkan Windows Explorer, navigasi ke lokasi fail PortQryUI.exe, kemudian klik padanya untuk melancarkan UI.
 3. Untuk melihat port TCP dan UDP untuk ‘localhost’ (PC anda), biarkan IP Destinasi sebagai 127.0.0.1 supaya ia melalui peranti rangkaian dan tetapan konfigurasi (kad rangkaian, konfigurasi penghala, dll.) dan bukan hanya membaca daripada PC tempatan.
 4. Untuk melihat semua port TCP dan UDP, klik pada port pertanyaan Input secara manual, kemudian taip 1-65535 dalam bahagian Ports to query. Juga, pilih TCP, UDP, atau Kedua-duanya daripada menu lungsur Protokol.
 5. Untuk menapis senarai port TCP/UDP anda, klik Pertanyaan perkhidmatan pratakrif, kemudian pilih perkhidmatan yang ingin ditanya. Anda hanya boleh memilih satu persatu.
 6. Anda juga boleh menyemak hos jauh dengan menukar FQDN atau domain dalam kotak pertanyaan di bahagian atas.
 7. Jika anda ingin menyemak port tertentu, masukkan nombor dalam Ports untuk membuat pertanyaan.

Sebagai penutup, mengetahui cara menyemak sama ada port tertentu dibuka adalah bermanfaat jika anda menyelesaikan masalah sambungan rangkaian program atau memerlukan port untuk permainan tertentu. Nasib baik, ia tidak begitu mencabar untuk dilakukan seperti yang kelihatan.

Daripada semua pilihan yang disenaraikan di atas, Netstat disyorkan kerana ia terbina dalam OS dan biasanya memberikan anda semua butiran yang anda perlukan. Mungkin terdapat beberapa langkah tambahan yang diperlukan berbanding CurrPorts, tetapi anda tidak perlu memuat turun apa-apa dan tiada apa yang perlu dikacau.

Soalan Lazim Windows 10 Open Ports

Bagaimanakah saya boleh menyemak sama ada Port 3306 dibuka dalam Windows 10?

Untuk mengesahkan sama ada port 3306 dibuka, anda boleh menggunakan NetStat, CurrPorts atau PortQry.

Kami mengesyorkan NetStat, kerana anda tidak perlu memuat turun perisian baharu. Jalankan Prompt Perintah sebagai pentadbir. Taip arahan berikut: netstat -ab dan tekan Enter. Tunggu keputusan dimuatkan. Nama port akan disenaraikan di sebelah alamat IP tempatan. Hanya cari port 3306. Anda boleh tekan Ctrl + F dan taip 3306 dalam kotak perkataan untuk mencarinya. Jika port dibuka, ia akan ditunjukkan dalam keputusan sebagai MENDENGAR.

Untuk menyemak sama ada port 3306 dibuka melalui CurrPorts, hanya mengisih mengikut Port Tempatan, kemudian cari port 3306. Jika port tersedia, ia akan ditunjukkan dalam senarai.

Untuk menggunakan PortQry.exe untuk mencari port 3306, gunakan Prompt Perintah. Jenis -e [3306]kemudian tekan Enter.

Apakah Perkhidmatan Pratakrif dalam PortQueryUI?

Perkhidmatan Pratakrif menawarkan butiran tentang segelintir kecil perkhidmatan seperti Domain dan Amanah, Rangkaian, Pelayan Pertukaran, dsb. Pilihan itu menanyakan semua port yang diperlukan untuk perkhidmatan yang ditentukan dan memaparkannya dalam UI.

Bagi mereka yang tidak tahu di mana Perkhidmatan Pratakrif berada, ia berada terus di bawah tab Bantuan dan dalam UI. Kedua-duanya melayani keperluan yang berbeza.

Pilihan tab Bantuan dengan serta-merta memaparkan semua perkhidmatan yang dipratentukan tanpa menguji sebarang port, memberikan rujukan pantas kepada setiap nama port, nilai dan protokol yang digunakan untuk setiap perkhidmatan yang disenaraikan.

Pilihan UI membolehkan anda menentukan perkhidmatan yang anda mahu lihat dan lihat status port.